Dodaj do ulubionych

Szkoła Rodzenia w Pruszkowie??

03.01.06, 12:37
Drogie Mamuśki, czy wiecie coś może na temat dostępnych szkół rodzenia w
Pruszkowie? Zamierzam się zapisać do szkoły przy Praktyce lekarskiej dr.
Rogiewicza. Czy któraś z Was jest może z Pruszkowa lub okolic?
Pozdrawiam. Aga.
Obserwuj wątek
    • anius26 Re: Szkoła Rodzenia w Pruszkowie?? 03.01.06, 12:46
      Hejka, jestem z Pruszkowa, ale prawdę mówiąc jeszcze się nie rozglądałam za
      szkołą rodzenia, chociaż słyszałam o tej przy ul.Prusa, chyba w dworku. Podobno
      mają zajęcia w późniejszych godzinach co by mi bardzo odpowiadało, i kosztuje o
      ile dobrze pamiętam 300 lub 400zł. Może już czas się jakoś tym bardziej
      zainteresować? A o tej szkole przy dr Rogiewiczu to nawet nie słyszałam, czy
      mogłabyś coś szerzej napisać tzn. w jakich godzinach, ile kosztuje itd.?
      • agz_home Re: Szkoła Rodzenia w Pruszkowie?? 03.01.06, 13:36
        Oj, jak miło, może się okaże, że mieszkamy po sąsiedzku smile Otóż, szkoła, o
        którą pytałam miesci się, przy Prywatnej Praktyce Lekatskiej dr Rogiewicza na
        ul. Brzozowej 75C (ul. biegnie wzdłuż osiedla B. Prusa) Kolejny kurs zaczyna
        się w lutym i kończy w kwietniu (dokładnie nie wiem kiedy)- jest to 7 spotkań
        (około 2-2,5 godz), koszt całości 250 zł, niedziela godz. 10.00 lub 12.30.
        Wczoraj miałam wolne, więc wybrałam się tam osobiście, rozmawiałam z położną,
        która to prowadzi i odniosłam naprawdę miłe wrażenie. W programie stawiają na
        przygotowanie do porodu (oddechy, masaż), ale głównie tez na to co potem nas
        czeka po wyjściu ze szpitala, połóg, pielęgnacja niemowlęcia, tak byśmy jako
        świeżo upieczeni rodzice w obliczu nowych, często nieoczekiwanyh sytuacji nie
        czuli się bezradni. Dla mnie jest to barzdo ważne zwłaszcza, że to nasze
        pierwsze dziecko. Wiem, że w razie co w szpitalu przy porodzie pomogą mi
        specjaliści, a potem w domu nie zawsze będzie czas na szukanie porady, a
        lektury i forum są pomocne, ale niekoniecznie muszą być wystaczające, dlatego
        jak najwięcej chciałabym sie dowiedzieć. Nie wiem czy istnieje jakaś szkoła
        przy szpitalu na Wrzesinie, bo tam chyba chciałabym rodzić (myslę, że nie ma co
        szukać szpitala w Warszawie jak ten jest pod nosem i ma naprawde dobre opinie).
        Chyba się zapiszę do tej szkoły, jeszcze przecież jest czas więc zawsze mozna
        zrezygnować. Pozdrówka. Aga
        • asik.k Re: Szkoła Rodzenia w Pruszkowie?? 03.01.06, 22:35
          hej dziewczyny
          tez jestem z pruszkowa i od dluzszego czasu mysle o takiej szkole rodzenia.
          jeszcze nie wiem ktora wybrac i wszelkie wskazowki i opinie beda mile widziane.
          tymczasem trzymajcie sie cieplo i moze -do zobaczenia??
    • agz_home do asik i anius.... 04.01.06, 11:37
      Drogie Koleżanki z Pruszkowa, a co sadzicie o programie szkoły, którą opisałam
      w drugim poscie (ten z 13.26)? Ja zaraz dzwonię do szpitala na Wrzesienie,
      zaciągnę jakiś informacji, i czy mają jakąś szkołę (porady) ale i tak chyba na
      razie zapiszę się do tej pierwszej.
      A tak na marginesie jesteście z Pruszkowa, a dokładniej? Ja mieszkam na osiedlu
      B. Prusa.
      Pozdrawam. Aga
      • asik.k Re: do asik i anius.... 04.01.06, 15:16
        Myślę żę szkoła która opisałas jest ok. Znalazłam Szkołę Rodzenia "Powitajmy je
        razem" na ul Kościuszki, podobno zajęcia trwaja 20 godz - koszt ok 300 zł. W
        najblizszym czasie się tam wybiorę i wypytam o szczegóły. A dowiedziałas się
        czegoś o Wrzesinie?? Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych na Żbikowie,
        pozdrawiam serdecznie Asia
        • agz_home Re: do asik i anius....Wrzesin 05.01.06, 10:48
          Hej! Wczoraj z Mężem byliśmy na Wrzesinie, sotkalismy się z położną oddziałową
          i wrazenia mamy bardzo pozytywne. Oprowadziła nas po porodówce i oddz.
          położniczym, pokazała wszystko co dało sie pokazać i przy okazji opowiedziała o
          szkole rodzenia, którą prowadzi. Otóż, spotkań 8, godzinowo podobnie różnie
          zaleznie od tematu i zainteresowania obecnych od 1 - 2,5 godz/spotkanie. Dwa
          spotkania w szpitalu, reszta w Pałacyku, przy Kościuszki. Koszt 300 zł. Byc
          moze jest to ta sama szkoła, o której Ty pisałaś. Mamy się zastanowić i
          zadzwonić do niej najpóźniej do końca stycznia. Spotkania w środy lub czwartki
          o 19.00. Teraz zaczęłam się wahać, obie szkoły są OK, róznica cenowa niewielka,
          program też podobny, dużo konkretów i praktycznych porad, jedynie lokalizacja
          tej pierwszej mi bardziej odpowiada (5 min spacerkiem od domu) i to, że jest w
          niedzielę. Oboje z Mężem pracujemy w Warszawie i z tymi powrotami w tygodniu i
          zgraniem się razem różnie bywa. Z drugiej strony nie wiem do kiedy będę
          pracować.Z drugiej strony skoro zamierzam rodzić na Wrzesinie, a po ostatniej
          wizycie raczej tak, to może warto chodzić do tej położnej, potem juz nie będę
          osobą anonimową z ulicy, a zawsze jakąś znajomą "uczennicą". Sama nie wiem, oj
          cała ja sad Pozdrówka. Miłego dnia. Aga
    • liszi Re: Szkoła Rodzenia w Pruszkowie?? 19.01.06, 18:08
      czesc wszystkim "majówkom" z Pruszkowa!
      Jak to milo, że tak blisko jesteście! ja też dolączam się do poszukiwaczek
      szkoly rodzenia w tym rejonie, więc chętnie skorzystalabym z Waszej wiedzy w
      tym temacie. Jeśli już znacie jakies terminy.... będę co jakis czas sledzic ten
      wąteksmile
      pozdrowienia dla wszystkich wiosennych mamuś
      • agz_home Re: zapisałam się! 30.01.06, 16:58
        Hej, zapisałam sie do szkoły rodzenia przy praktyce dr Rogiewicza na Brzozowej.
        Zajęcia zaczynają się w niedzielę 5 lutego i będzie ich 7. Długo sie
        zastanawiałam, zależało mi na tym zeby była ona zwiazana ze szpitalem, w którym
        będę chciała rodzić, a w końcu wygrał argument, że blisko miejsca zamieszkania.
        Nie zdecydowałam się jeszcze w 100% na szpital, a i tak może się okazać, że jak
        nadejdzie czas to los rzuci mnie w inne miejsce, bo tam gdzie sobie wymyśliłam
        akurat nie będzie miejsc. Zatem szkoła tu. Pójdziemy na pierwsze zajęcia i
        wtedy ostatecznie zdecydujemy, czy nam sie podoba i zostajemy (wtedy trzeba
        opłącić 250 PLN)czy nie. Pozdrawiam. Jutro zamykają listę zapisów!!!
        • liszi Re: zapisałam się! 30.01.06, 18:36
          hej,
          a czy masz może telefoniczny namiar na tę szkolę? Nie bardzo uda mi się tam
          dotrzec jutro. A wiesz może w jakich godzinach jest tam czynne? Bede wdzięczna
          za wszelkie inormacje, z góry dzięki!
          • agz_home Re: zapisałam się! - namiary 31.01.06, 10:12
            Hej!
            Podaję namiary:

Przyjazna Szkoła Rodzenia
            Alicji Ziętek
            ul. Brzozowa 75C (skręcając z A. Wojska Polskiego, za pracownią RTG po lewej
            stronie - jest taki duzy bilboard reklamujący USG 3D, 4D, po schodkach jest
            klinika)

tel. 501 099 769 (pod tym najlepiej)
            (22) 759-19-08
            czynne od rana do ok.20.00
            zreszta szczgóły masz na stronie www.rogiewicz.pl/

trochę więcej informacji na temat programu szkoły znajdziesz w moim poscie z
            3.01 b.r.
            Pozdrawiam i byc może do zobaczenia na zajęciach. smile
            Aga

P.S. Z drugiej strony jak sie wybitnie nie spodoba to mozna po pierwszych
            zajęciach zrezygnować.
            • liszi Re: zapisałam się! - namiary 31.01.06, 11:53
              bardzo Ci dziękuję za baaardzo wyczerpujące informacje smile
              No i prawdopodobnie do zobaczeniasmile
              aneta
            • liszi Re: zapisałam się! - namiary 31.01.06, 12:09
              no niestety się okazalo, że już mają zamkniętą listę na najbliższy termin sad
              Będę się musiala rozejrzec gdzies indziej,
              ale owocnych zajęć życzę!
              • agz_home Re: zapisałam się! - namiary 31.01.06, 12:45
                oj to szkoda sad Jak zapisywałam się w sobote to ta położna powiedziała, że
                zgłoszenia zbieraja do końca stycznia, a potem będą dzwonić do par, które się
                zgłosiły i potwierdzać raz jeszcze (a dzis mamy 31.01). A zostawiłaś może
                telefon, być może ktoś zrezygnuje?
                Jak bedziemy tam w niedzielę na zajęciach to wybadam sprawę, jak jest, czy
                warto, być moze bedzie szanasa na dopisanie się.
                • liszi Re: zapisałam się! - namiary 31.01.06, 14:51
                  oj bylabym Ci bardzo wdzięczna!
                  Widocznie wcześniej okazalo się, że mają komplet, a wiesz - też ważne żeby to
                  nie byla masówka tylko w miarę intymna atmosfera.
                  Będę śledzic wątek po w/endziesmile
                  dziękuję Ci bardzo (a w razie mój mail: a.liszka@interia.pl)
                  Ciekawa jestem gdzie zdecydowalas sie na poród, no i kiedy gofzina 00.00 Ci
                  wybije? smile
                  pozdrawiam Ciebie i maluszka
                  aneta
                  • agz_home Re: zapisałam się! - namiary 31.01.06, 17:25
                    Niestety na szpital się jeszcze nie zdecydowałam, stąd tak jak pisałam wybieram
                    szkołę neutralną, zamiast przyszpitalnej. Na razie zbieram opinie, a im więcej
                    wiem, tym bardziej głowa mi "dymi". Zawsze znajda się opinie na tak i na nie i
                    bardzo dużo zalezy od szczęścia i tzw. czynnika ludzkiego, czyli na kogo sie
                    trafi. A tak naprawdę to myslę, że zycie to wszystko zweryfikuje i obawiam się,
                    że mimo planowania mogę wyladować nagle tam gdzie akurat bedzie miejsce i
                    bedzie blisko.
                    W kazdym razie będziemy w kontakcie.
                    Pozdrawiam Wszystkie Mamuśki i ich Maleństwa.
                    Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka