sylabar 16.01.06, 15:49 chciałabym wiedzieć co dajecie swoim dzieciaczkom jeść i pić oprócz mleczka.czy gotujecie czy kupujecie gotowe? przeszliście juz na mleczko następne z początkowego i czy dodajecie kleik do niego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miodzio_k Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 16:02 1)my juz na bebiko 2 2) ostatni posiek to kleik 3) z nowości smakowych to jedliśmy: (ocena: + smakowało, - nie smakowało) - jabłko + - jabłko, dynia +/- - marchew +++ - 1-sza zupka jarzynowa +/- - dynia z ziemniakiem +++ 4) soczki owocowe: -jabłko -jabłko winogron -jabłko mieta -winogron -winogron malina dzika róza i jeszcze jakies niepamietam julka bardzo lubi soki i slicznie zjada z łyzeczki, nauka zajęła nam 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaa256 Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 16:22 ja karmię Olę tylko piersią, ale ze względu na zbliżający się powrót do pracy zaczęłam wprowadzać nowe pokarmy. Zaczęłam od jabłuszka, potem był banan. I tak przez dwa tygodnie na zmianę. Od jutra zaczynamy jeść marchewkę z jabłuszkiem. Dodam, że ja podaję surowe jabłuszko i banana. Marchewkę z jabłkiem kupiłam gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jadis76 Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 17:08 my na mleku NAN 2 rano jemy mleko z kaszką albo owoce leśne bobo vita albo waniliową hippa kaszki dodaję niedużo, na 180 ml mleka jedną czubatą lyżeczkę wieczorem jemy mleko NAN 2R czyli zagęszczane kleikiem ryżowym w ciągu dnia trochę deserków, na razie najbardziej smakowaly brzoskwinie i gruszka hippa, jablko tak sobie, marchewka dosyć w ogóle mam wrażenie, że rzeczy hippa bardziej jej smakują z soczków dajemy tylko jablkowy i raz jablko z jagodą, ale to naprawdę raz na kilka dni za to dajemy herbatkę jablkową hippa, taką w granulkach i Basia bardzo ją lubi niestety jedzenie z lyżeczki sprawia jej jeszcze problemy utartego jablka nie chciala, podobnie bylo z marchewką Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka84 Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 17:24 My 19 - nastego skończymy 4 miesiące. Jesteśmy na bebilonie sojowym Do tej pory piliśmy herbatki hippa - z kopru włoskiego, uspokajającą i rumiankową. Wcześniej koperkową humany. Do tego soczek ze świeżej marchewki i jabłuszka. Jedliśmy potarte jabłko i banana. Wczoraj pierszw raz gotową zupkę jarzynową gerbera))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
w1paula Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 17:42 Hubert 10-go skończył 4 m-ce i jest tylko na cycku. Chcę tak wytrzymać do 6 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
tufda Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 19:07 my jedziemy na cycu + dwa razy dziennie NAN1 H.A. Sensitive. Miałyśmy straszne kolki i dlatego ten Sensitive. Próbowałyśmy juz łużeczke jabłka, ale potem była wieczorem niespokojna, więc sie wycofałam i czekam az skończy 5 może 6 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
patoga Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 20:18 Jeszcze tydzień będziemy się dokarmiać NAN1 (+ herbatka hippa ułatwiająca trawienie). Nie wiem co mnie podkusiło i podałam dzisiaj dwie łyżeczki tartego jabłka. Młoda ulewała po nim dalej niż widziała i wylazły krosty - uczulenie A niech je narazie samo mleko, nie zaszkodzi jej to Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mod Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 22:11 Miłosz pije już mleko nastęone. Je już zupę, którą przygotowuję sama. Mam ten komfort, że warzywa są z ogródka dziadków. Dziś zjadł pierwszą zupę z mięskiem- perś kurczaka. Popija herbatkę hippa, soki, najlepiej smakuje mu jabłkowy klarowany. Zna też smak tartego jabłuszka, niestety po bananie dostał biegunkę. Próbował też już łyżeczke zaalewajki. Na noc dostaje mleko z kaszką. Ogólnie bardzo lubi jeść. 20 stycznia skończy 5 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul do asia_mod 17.01.06, 11:39 Asiu a podaj mi przepis na zupkę, którą gotujesz??? jesli oczywiście to nie tajemnica kulinarna Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mod Re: do asia_mod 17.01.06, 16:15 Moja zupka wygląda tak: składniki: 2 marchewki, nieduży ziemniak, średnia pietruszka i mały kawałek piersi z kurczaka. Najperw gotuję samo mięso i pierwszy wywar odlewam. Jak mięso zagotuje się drugi raz dodaję warzywa wcześniej pokrojone w kostkę. Dodaję łyżeczkę cukru i odrobinę soli. Wszystko gotuj się na wolnym ogniu ok 2 godzin. Trzeba sprawdzać czy woda się nie wygotuje, teraz już wiem ile jej nalać, aby nie bawić się w dolewanie wody w międzyczasie. Jak zupa się ugotuje odlewam wywar (nie wszystko oczywiście) do szklanki i wszystko miksuję bardzo dokładnie, dodaję odrobinę masełka lub oliwy z oliwek. Jeśli zupa jest za gęsta dodaję wywar ze szkalanki, ale jak już pisałam z czasem zupa nie wymaga takich "poprawek". Tak ugotowana zupa starcza u nas na trzy porcje, czyli trzy dni. Ugotowana i zmiksowana zupa wędruje do słoiczka i lodówki, potem podgrzewam ją w garnku. Jest naprawdę dobra, te kupne są wygodne , ale jakie niesmaczne, mi zależy natym aby mój synek jadł smaczne rzeczy, dlatego gotuję mu sama z odrobiną przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_mod Re: do asia_mod 17.01.06, 18:06 Jest smaczniejsza, z czasem dodaje się coraz mniej cukru. nie jest to mój wymysł, Takie porady są zapisane w poradniku żywieniowym dla niemowląt z którego korzystała moja mama wychowując mnie i moją siostrę. Nie jest koniecznością dodawanie przypraw, niektórzy gotują bez dodatków. Próbowałąm też bez , ale bardziej smakuje mi taka wersja, mojemu małemu chyba też, bo zjada całą porcję ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sylabar a może więcej przepisów? 17.01.06, 23:02 podzielicie się przepisami na rózne papki dla swych dzieciaczków,czy wszyscy kupne stosują? Odpowiedz Link Zgłoś