Dodaj do ulubionych

rozszerzamy jadłospis

16.01.06, 15:49
chciałabym wiedzieć co dajecie swoim dzieciaczkom jeść i pić oprócz
mleczka.czy gotujecie czy kupujecie gotowe? przeszliście juz na mleczko
następne z początkowego i czy dodajecie kleik do niego?
Obserwuj wątek
    • miodzio_k Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 16:02
      1)my juz na bebiko 2
      2) ostatni posiek to kleik
      3) z nowości smakowych to jedliśmy: (ocena: + smakowało, - nie smakowało)
      - jabłko +
      - jabłko, dynia +/-
      - marchew +++
      - 1-sza zupka jarzynowa +/-
      - dynia z ziemniakiem +++

4) soczki owocowe:
      -jabłko
      -jabłko winogron
      -jabłko mieta
      -winogron
      -winogron malina dzika róza
      i jeszcze jakies niepamietam

julka bardzo lubi soki i slicznie zjada z łyzeczki, nauka zajęła nam 2-3 dni.
      • kasiaa256 Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 16:22
        ja karmię Olę tylko piersią, ale ze względu na zbliżający się powrót do pracy
        zaczęłam wprowadzać nowe pokarmy. Zaczęłam od jabłuszka, potem był banan. I tak
        przez dwa tygodnie na zmianę. Od jutra zaczynamy jeść marchewkę z jabłuszkiem.
        Dodam, że ja podaję surowe jabłuszko i banana. Marchewkę z jabłkiem kupiłam
        gotowe.
    • jadis76 Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 17:08
      my na mleku NAN 2
      rano jemy mleko z kaszką albo owoce leśne bobo vita albo waniliową hippa
      kaszki dodaję niedużo, na 180 ml mleka jedną czubatą lyżeczkę

wieczorem jemy mleko NAN 2R czyli zagęszczane kleikiem ryżowym
      w ciągu dnia trochę deserków, na razie najbardziej smakowaly brzoskwinie i
      gruszka hippa, jablko tak sobie, marchewka dosyć
      w ogóle mam wrażenie, że rzeczy hippa bardziej jej smakują
      z soczków dajemy tylko jablkowy i raz jablko z jagodą, ale to naprawdę raz na
      kilka dni
      za to dajemy herbatkę jablkową hippa, taką w granulkach i Basia bardzo ją lubi
      niestety jedzenie z lyżeczki sprawia jej jeszcze problemy
      utartego jablka nie chciala, podobnie bylo z marchewką
      • paulinka84 Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 17:24
        My 19 - nastego skończymy 4 miesiące. Jesteśmy na bebilonie sojowymsad Do tej
        pory piliśmy herbatki hippa - z kopru włoskiego, uspokajającą i rumiankową.
        Wcześniej koperkową humany. Do tego soczek ze świeżej marchewki i jabłuszka.
        Jedliśmy potarte jabłko i banana. Wczoraj pierszw raz gotową zupkę jarzynową
        gerberasmile)))))))))))
    • w1paula Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 17:42
      Hubert 10-go skończył 4 m-ce i jest tylko na cycku. Chcę tak wytrzymać do 6 m-cy
      • mala67 Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 19:04
        no ja tak samo
        tylko cyc
    • tufda Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 19:07
      my jedziemy na cycu + dwa razy dziennie NAN1 H.A. Sensitive. Miałyśmy straszne
      kolki i dlatego ten Sensitive. Próbowałyśmy juz łużeczke jabłka, ale potem była
      wieczorem niespokojna, więc sie wycofałam i czekam az skończy 5 może 6 miesięcy.
    • patoga Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 20:18
      Jeszcze tydzień będziemy się dokarmiać NAN1 (+ herbatka hippa ułatwiająca
      trawienie). Nie wiem co mnie podkusiło i podałam dzisiaj dwie łyżeczki tartego
      jabłka. Młoda ulewała po nim dalej niż widziała i wylazły krosty - uczulenie sad
      A niech je narazie samo mleko, nie zaszkodzi jej to smile
    • asia_mod Re: rozszerzamy jadłospis 16.01.06, 22:11
      Miłosz pije już mleko nastęone. Je już zupę, którą przygotowuję sama. Mam ten
      komfort, że warzywa są z ogródka dziadków. Dziś zjadł pierwszą zupę z mięskiem-
      perś kurczaka. Popija herbatkę hippa, soki, najlepiej smakuje mu jabłkowy
      klarowany. Zna też smak tartego jabłuszka, niestety po bananie dostał biegunkę.
      Próbował też już łyżeczke zaalewajki. Na noc dostaje mleko z kaszką. Ogólnie
      bardzo lubi jeść. 20 stycznia skończy 5 miesięcy.
      • smeagoul do asia_mod 17.01.06, 11:39
        Asiu a podaj mi przepis na zupkę, którą gotujesz??? smile jesli oczywiście to nie
        tajemnica kulinarnasmile
        • asia_mod Re: do asia_mod 17.01.06, 16:15
          Moja zupka wygląda tak:
          składniki: 2 marchewki, nieduży ziemniak, średnia pietruszka i mały kawałek
          piersi z kurczaka.
          Najperw gotuję samo mięso i pierwszy wywar odlewam. Jak mięso zagotuje się
          drugi raz dodaję warzywa wcześniej pokrojone w kostkę. Dodaję łyżeczkę cukru i
          odrobinę soli. Wszystko gotuj się na wolnym ogniu ok 2 godzin. Trzeba sprawdzać
          czy woda się nie wygotuje, teraz już wiem ile jej nalać, aby nie bawić się w
          dolewanie wody w międzyczasie. Jak zupa się ugotuje odlewam wywar (nie wszystko
          oczywiście) do szklanki i wszystko miksuję bardzo dokładnie, dodaję odrobinę
          masełka lub oliwy z oliwek. Jeśli zupa jest za gęsta dodaję wywar ze szkalanki,
          ale jak już pisałam z czasem zupa nie wymaga takich "poprawek". Tak ugotowana
          zupa starcza u nas na trzy porcje, czyli trzy dni. Ugotowana i zmiksowana zupa
          wędruje do słoiczka i lodówki, potem podgrzewam ją w garnku. Jest naprawdę
          dobra, te kupne są wygodne , ale jakie niesmaczne, mi zależy natym aby mój
          synek jadł smaczne rzeczy, dlatego gotuję mu sama z odrobiną przypraw.
          • doso1 Re: do asia_mod 17.01.06, 17:29
            A po co slodzisz te zupe?
          • asia_mod Re: do asia_mod 17.01.06, 18:06
            Jest smaczniejsza, z czasem dodaje się coraz mniej cukru. nie jest to mój
            wymysł, Takie porady są zapisane w poradniku żywieniowym dla niemowląt z
            którego korzystała moja mama wychowując mnie i moją siostrę. Nie jest
            koniecznością dodawanie przypraw, niektórzy gotują bez dodatków. Próbowałąm też
            bez , ale bardziej smakuje mi taka wersja, mojemu małemu chyba też, bo zjada
            całą porcję ze smakiem.
          • sylabar a może więcej przepisów? 17.01.06, 23:02
            podzielicie się przepisami na rózne papki dla swych dzieciaczków,czy wszyscy
            kupne stosują?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka