Dodaj do ulubionych

POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWENIU.

31.01.06, 10:54
Trochę się juz gubię, znów mi za poprzedni miesiąc obecili 80 zł bo byłam na
zwolnieniu, oczywiście z kodem B, i zaczynam się zastanawiać jak to się
dzieje.

Przedstawię fakty:

Pracuję w firmie od lipca 2004 i zarabiałam 2500 brutto do września 2005, od
października 2005 zarabiam 3000 brutto, w ciązy jestem od połowy sierpnia,
pierwsze zwolnienie ciązowe wzięlam w listopadzie na 3 dni i juz wtedy mi
coś odliczyli twierdząc że średnia wyliczana jest z pensji z ostatynich 12
miesięcy. Dziś po zobaczeniu mojej uszczuplonej pensji za styczeń (na
zwolnieniu byłam w styczniu 8 dni ale że kadrowa zapomniała 5 dni z grudnia
policzyć wcześniej to policzyła razem ze styczniem, więc wyszło 13 dni
zwolnieia) zadzwoniłam do niej i ona dość mętnie mi to tłumaczyła, podobno
podstawą mojejgo wyliczenia jest suma 2189 zł, wyliczona w lipcu i fakt ze
teraz z każdym miesiącem zarabiam 3000 a nie 2500 niczego wg. niej nie
zmienia bo ta podstawa się do końca ciąży już nie zmieni, nie będzie
wyliczana na nowo. Naprawdę nie umiem tej sytuacji ocenić ale z przerażeniem
strwierdzam, że jak tak dalej pójdzie, gdy będe już na zwolnieniu cały czas
od kwietnia - zabiorą mi prawie 300 zł, i to się nazywa zwolnienie 100%??

Czy to że od pażdziernika 2005 zarabiam 3000 brutto i trwa to juz 4 miesiące
nie zmiania w żaden sposób moejej sytuacji i dalej będą mi zabierać tak
znaczną część pensji??

Proszę o pomoc kogoś kto lepiej zna się na tych sprawach, z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • monikajacka Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 11:13
      jeśli mogę coś poradzić to na forum cip były takie wątki i w jednym z nich
      dziewczyna podała dokładnie sposób liczenia wynagrodzenia na
      zwolnieniu.niestety nie mam tego w ulubionych, ale sama wyliczyłam z tego
      wcześniej i sie zgadzalo.U mnie niestety też nie ma pełnych100% jak przed
      zwolnieniem ale podobno sie zgadza bo nawet znajoma księgowa liczyła i wyszło
      jej tek ajk z moich wyliczeń i Zusu.Pozdr.Monika
      • xixx Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 11:17
        No wełaśnie tam też napisałam i neisiiety te przepisy sa jak zwykle bardzo
        niekorzystane dla nassad Liczą w najbardziej niekorzystany dla mnie sposób czyli
        płacą mi najmniej, okazuje sie ze na macieżyńskim będą płacić mi tyle ile
        wynosiła moja pensja przed podwyżką, po raz koeljny stwierdzam że zus to sępy.
    • megan7 Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 11:43
      W Twoim przypadku jeżeli pierwsze zwolnienie wzięłaś w listopadzie podstawę
      stanowi wynagrodzenie od listopada 2004 do października 2005, czyli z ostatnich
      12 m-cy. Jeżeli będziesz brała zwolnienie co miesiąc to podstawa się nie zmieni.
      Nalicza się ją na nowo jeżeli pracownik ma trzymiesięczną przerwę w
      zwolnieniach. Czyli w Twoim przypadku jeżeli byłaś w styczniu na zwolnieniu to
      musiałabyś przepracować cały luty, marzec, kwiecień, żeby mieć na nowo ustalaną
      podstawę.
      Nie rozumiem dlaczego kadrowa powiedziała, że podstawą jest suma wyliczona w
      lipcu, chyba w listopadzie. A może byłaś w lipcu na zwolnieniu?
      Ważne jest też, że pierwsze 33 dni zwolnienia w roku płaci pracodawca, a od 34
      dnia dopiero zus. Od wynagrodzenia za pierwsze 33 dni nie płaci się składki
      zdrowotnej, a od 34 dnia nie płaci się także składek na ubezpoieczenie
      społeczna, czyli jak przejdziesz na zwolnienie zusowskie netto będziesz zarabiać
      trochę więcej.
      Zwolnienie 100% nie oznacza, że bedzie się zarabiało 100% tego co datychczas,
      tylko, że podstawa wymiaru wynosi 100%. Gdyby to było zwykłe zwolnienie
      wypłaciliby tylko 80% podstawy wymiaru.
      Pokręcone to strasznie. Zresztą to i tak nie wszystko, bo jak miałaś jakiś
      miesiąc, w którym nie przepracowałaś połowy m-ca (np. urlop) to jeszcze się
      wynagrodzenie uzupełnia.
      Pokręcone strasznie...
      • xixx Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 12:03
        Wiesz co, lipcową srednia mi wziełęa bo wtedy byłam 3 dni na zwolnieniu z
        kodem B (była to ciąża biochemiczna) a le potem kolejne zwolnienie wzięłam do
        piero w listoapadzie więc mineły te 3 miwesiące i podsatawa powinna być
        wyliczana na nowo, chyba że ma na to jakis wpływ urlop wypoczynkowy, kóry
        wzięłam na przełonie września i października? Rozumiem, że dla urlpu
        macierzyńskiego podstawą do wyliczeń będzie także ta sama suma z lipca 2005 i
        będę dostawała "starą" pensję?

dziękuję za poprzednią odpowiedź, trochę mi się rozjaśniło, choć nie powiem,
        żeby mi się to podobało.
        • dido_dido Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 13:21
          Wydaje mi się, że zasiłek macierzyński będziesz miała taki jak nowa, wyższa
          pensja. Ja tak miałąm poprzednio, dość dużo przebywałąm na zwolnieniu, w
          listopadzie dostałam podwyżkę a w marcu urodziłam. I mój zasiłek był ten
          liczony od wyższej pensji. Co ciekawsze był nieco wyższy niż pensja - na
          zasiłku nie płaci się jednej ze składek. I jeszcze wysokosć zasiłku zależała od
          dni w miesiącu - w tych 31 dniowych był większy.
      • agac11 Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 12:09
        Zgadza się prawie wszystko oprócz tego,że za pierwsze 33 dni płaci pracodawca i
        nie płaci się składek zus, a płaci się ub.zdrowotne, a od 34 dnia płaci zus i
        nie płacisz os swojej pensji żadnych składek. I od 34 dnia wynagrodzenie jest
        niższe ponieważ nie masz potrącanych kosztów uzyskania przychodu tj.102,25
        ponieważ ZUS wypłaca zasiłek chorobowy a zakład pracy wynagrodzenie za chorobę.
        • megan7 Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 14:12
          No poplątałam ze składkami, za pierwsze 33 dni płaci się tylko zdrowotne.

Dziwi mnie, że za chorobę w listopadzie po 3m-cznej przerwie w chorobie nie
          ustalono nowej podstawy. Może zadzwoń do zusu do działu zasiłków, przedstaw
          swoją sytuację i zapytaj czy nie powinnaś mieć nowej podstawy, ja nie jestem
          pewna na 100%.
          A jeżeli chodzi o podstawę macierzyńskiego to jeżeli nie bedziesz miała 3m-cznej
          przerwy to podstawa niestety bedzie taka sama jak przy zasiłku.
          • mamad1 Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 14:19
            Niestety te 3 nieprzerwane m-ce muszą być. Nową podstawę zus wziąłby pod uwagę
            jedynie jeśli jest zmiana etatu. Taką syt. zanam osobiście. Synek często
            choryje, opiekę wypłaca ZUS i miałam również podwyżkę. Brali pod uwage niższą
            podstawę do chwili przepracowania pełnych 3 m-cy (bez opieki/chorobowego).
      • malusia4 Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 18:40
        Cześć Dziewczyny!!

JA sie na tych przepisach nie znam, ale księgowa w mojej firmie powiedziała mi
        z kolei, że podstawą do wyliczenia mojego wynagrodzenia jest średnia z
        ostatnich 6 miesięcy (w tym także premie). Czy wprowadziła mnie wobec tego w
        błąd?
        • mamad1 Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 19:57
          tak
        • megan7 Re: POMÓŻCIE WYLICZYĆ ILE MAM DOSTAĆ NA ZWOLNIWEN 31.01.06, 20:09
          tak, poinformuj księgową, że w lutym 2005 zmieniły się przepisy...
    • nikasob linki do stron 01.02.06, 09:46
      Wklejam link do strony ZUS - tam jest dokładnie napisane, jak sie iczy
      podstawę, co w to wchodzi a co nie.
      I rzeczywiście nie wlicza sie do podstawy miesiąca w którym przepracowało się
      mniej niż pół - ale tylko jeśli nie osiągnęło sie wtedy pełnego wynagrodzenia,
      czyli urlop traktowany jest jako okres przepracowany.

www.zus.pl/swiadcze/zas008.htm
      drugi link (uwaga, trzeba zjechać na dół strony!) podaje przykłady.

www.gazetakadrowego.infor.pl/poradniki/13,59,Podstawa-wymiaru-zasilku-chorobowego.html
      • zebra51 Pensja 01.02.06, 10:13
        Wlasnie dostalam pierwsza na zwolnieniu. Placona jeszcze przez pracodawcę.
        Średnia z ostatnich 12 m-c. W marcu ubiegłego roku byłam w szpitalu i miałam 5
        dni L4 po zabiegu usuwania martwej ciąży. Zwolnienie nie miało kodu B. W
        związku z tym pensja jest nieco niższa. Ale.... W moim wypadku nie wliczają się
        niestety premie kwartalne. Nie mam określone w umowie, że premia jest
        składnikiem stałym do pensji uncertain
        Więc summa summarum dostałam mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka