Dodaj do ulubionych

moja dzidza jest za mała...

23.03.06, 17:42
witam, miałam dziś usk (31tc i 4 dni) i okzauje sie ze wszystko jest dobrze,
poza tym ze wymiary maleństwa są jak na 30 tc.Nie wiem już co o tym myśleć,
czy któraś z Was też tak ma? Za 2 tyg następne usg zeby zobaczyć jak mała
rośnie...Kurcze dziewczyny ja się boję.Lekarz mnie uspokaja a z drugiej
strony każe powtórzyć usg zeby upewnić się ze to nie hipotrofia czy jakoś
tak...I jak się tu nie martwić?
Obserwuj wątek
    • kapuhy_a Re: moja dzidza jest za mała... 23.03.06, 17:49
      Kropka mnie tez całą ciążę mówili że mała mała mała...teraz w 30tyg.+6dni waży
      1400gram max...choć ginka twierdzi,że mniej i to sporo mniej.Mam się nie
      martwić...tylko czekac na kolejne badanie spokojnie.A badanie usg dobrze,że każe
      ci powtórzyć...może się okaza,ze wynik będzie inny...ja to bym poszła nawet do
      innego gabinetu je zrobić...choćby dla własnego spokoju...wkońcu dużo zależy od
      jakości sprzętu.
    • megan7 Re: moja dzidza jest za mała... 23.03.06, 17:49
      Tu Ci odpisałam
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33394&w=37813831&a=39061254
      • kapuhy_a wg tej tabelki to... 23.03.06, 18:04
        ja mam odchylenie ponad dwutygodniowe...wpisałam swoje wyniki z ostatniego usg i
        wyszło mi średnio 17dni mniej niż ma w rzeczywistości...ale skoro lekarze
        twierdzą,że jest dobrze to się nie martwię.Po prostu mogę miec drobniejszą
        kruszynkę niż inne dziewczyny...choć ja się urodziłam z wagą 3200 a mąz 3300.Nie
        ma reguły i już...wazne by maluszek systematycznie przybierał na masie.
    • ewi.w Re: moja dzidza jest za mała... 23.03.06, 17:52
      Witaj,nie martw sie tak na zapas, bo szkoda Ciebie i dzidziusia. Az taka duza ta roznica nie jest, moze przeciez byc tak ze poprostu twoja dzidzia jest drobniejsza.Zrob sobie wywiad w rodzinie swojej i meza jak duze dzieciaczki sie rodzily,moze tu cie cos uspokoi, a potem zrob to drugie usg, ale w spokoju czekaj na nie.U mnie tez sytuacja byla podobna ale w jakims 12 t.c., wtedy to mialam naprwde stracha, bo mialam prawie 2 tyg roznicy,ale juz sie unormowalo wszystko. Zdrowka zycze i jak najmniej nerwow!
    • fili77 Re: moja dzidza jest za mała... 23.03.06, 19:54
      Ja urodziłam mojego synka z hipotrofia płodu.
      W 39 tc miałam cc. Synek ważył 2350g i miał 51 cm. Urodził sie zdrowy choć
      strasznie chudziutki. Dostał 10 pkt Apgar.
      Dziś ma 5 lat, jest zdrowym dobrze rozwijającym się chłopcem, bardzo
      inteligentnym. Szybko dogonił rówieśników z wagą.
      Myslę że nie ma się co na zapas zamartwiać.
      A z tego co wiem, to badanie usg nigdy dokłanie nie potrafi określić wielkości
      dzidziusia. Zawsze trzeba liczyć +/-.

Teraz jestem po raz drugi w ciąży i też mam stracha aby znowu nie urodzic z
      hipotrofią płodu, ale ( puk,puk) wszystko jest ok.

Pozdrawiam i głowa do góry.

Agnieszka

• aneczkasw Re: moja dzidza jest za mała... 24.03.06, 07:45
        Witaj Aga,
        nie przejmuj się tak bardzo, bo nerwy tylko mogą zaszkodzić. Tak jak pisała
        jedna z moich przedmówczyń idź do innego gabinetu i będziesz miała porównanie.
        Nie ma się co na zapas martwić. Każde dziecko jest inne. U mnie na początku
        powiedzieli lekarze, że mam za małe dziecko, później że jest za duże. We wtorek
        idę na USG i aż jestem ciekawa co tym razem mi powie mój ginekolog. Uszy do
        góry i myśl pozytywnie.
        Pozdrawiam
        Anna
        --------------
        tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;28/st/20060514/dt/6/k/3e2c/preg.png
    • gosiek289 Re: moja dzidza jest za mała... 24.03.06, 09:21
      Dzieci się b. różnie rozwijaja - mój maluch w 34 tc - ważył już 2800 i rozwija
      się jak na 37 tc. - a więc u dzieci nie ma na to regóły. Nie martw się wszystko
      będzie dobrze - jeszcze ma czas na urośnięcie w brzuszku.

(Ja też mam iść jeszcze raz na USG - wyszło mi łozysko III stopnia i będą mi w
      innym szpitalu sprawdzać przepływy i jeszce jakieś szczegółowe badania. Po
      prostu załamać si można - zgadzam się z tobą.)
    • jolha Re: moja dzidza jest za mała... 24.03.06, 10:58
      Nie przejmuj się, ja urodziłam się z wagą 2300 w 42 tygodniu, a moja siostra
      2400 i dziś nic nam nie brakujewink Po porodzie dostałam 10 pkt, a wagą
      rówiesników dogoniłam w 6 bodajże miesiącu(o ile dobrze pamietam co miałam
      wpisane w ks. zdrowia). Głowa do góry!smile
      • kropka1005 Re: moja dzidza jest za mała... 04.04.06, 21:01
        no i cóż, byłam dzis na usg. Jestem w 33 tc i 2 dni a dzidzia ma obsuwe 2
        tygodnie, nieznacznie podobno sie opuściła w rośnieciu...ale wszytsko jest
        prawidłowo wykształcone.Krązenie też prawidłowe i przeppływy...tylko lóżysko
        mam za stare - 3 stopień dojrzałosci.Lekarz powiedział ze wszytsko teraz zależy
        od mojego gina..ide do niego w czwartek, podobno może mnie położyć do szpitala.
        Możliwe też ze dzidzia przyjdzie wcześniej na śwait...dużo wcześniej.
        • kapuhy_a kropka 04.04.06, 23:13
          no nie żartuj...potrzymasz ją jeszcze na pewno troszeczkę big_grin Będzie
          dobrze,trzymam kciuki...no chyba,że do Plamiarni chcesz już zabrać osobno
          kruszynkę big_grin
        • polaquinha Kropeczko.. 05.04.06, 00:29
          Kropeczko,ty sie w ogole tymi wynikami nie przejmuj bo to sa dane szacunkowe(i lekarze tez roznie mieza te parametry,reka zadrzy,jakas pomylka itd) i najwazniejsze jest to,ze wszystko jest prawidlowo wyksztalcone!
          Bylismy dzisiaj na takim rozszerzonym USG,zeby stwierdzic czy Maly nie ma infekcji.Odpowiedz niestety nie jest jednoznaczna.Mimo wszystko staram sie byc dobrej mysli i nie zadreczam sie-nawet jesli mnie beda chcieli jeszcze raz polozyc do szpitala,bo Maly jest rozwiniety anatomicznie prawidlowo i serducho tez ma jak dzwon smileA w ogole to tez jest malenki,chociaz miesci sie w normach.
          Nie zamartwiaj sie bo to nie ma sensu i Dzidzi potrzeba duzo usmiechu smile
          Trzymaj sie.
          Do zobaczenia jutro -mam nadzieje smile
          Zabiore ten polarek do pokazania
          Paula
    • izuniap78 Re: moja dzidza jest za mała... 04.04.06, 22:00
      Hej,
      Ja też byłam dzisiaj na USG i KTG. Na USG wszystko wychodzi dobrze, przepływy w
      normie. Wszystko dobrze się rozwija, ale coś nie podobało im się w KTG. Jutro
      idę na powtórkę KTG, mam nadzieję, że będzie ok. To 33 tydz. Dzidzia waży
      1900g(trochę za mało, ale Pani doktor od USG powiedziała,żeby się nie martwić).
      Oby mała siedziała w brzuszku jak najdłużej.
      POzdrawiam, Iza.
      • matie31 Re: moja dzidza jest za mała... 05.04.06, 08:30
        Dziewczyny, ja proponuje az tak bardzo nie wierzyc w te wymiary i wage z usg.
        moj ginek jest naprawde specjalista od usg i zaswze mi powtarza, zeby te
        wymiary to szacunkowo traktowac. Przeciez to wyliczenie wagi to jest +- chyba z
        10 %. U mnie wyszla waga w koncowce 32 tyg 1880 (+- 280). wiec rownie dobrze
        moze byc 1,5 kg jak i ponad 2. Wystarczy, ze malusek sie wlasnie o milimetr
        poruszy, albo reka sie omsknie tez o milimetr a juz wg rozmiarow o klika dni
        zmienia sie zaawansowanie ciazy. Jezli przeplywy sa ok, narzady wewn., lozysko
        no i przede wszystkim dziecko rosnie to z reguly jest ok!!
        • kropka1005 Re: moja dzidza jest za mała... 05.04.06, 15:55
          no tak, mnie to łożysko najbardziej martwi bo już jest 3 stopnia i podobnież za
          szybko dojrzewa no i dolna norma ilości wód płodowych...oby jeszcze dzidzia
          chociaż ze 3 tyg dobrze funkcjonowała, żeby jeszcze na masie nabrała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka