Dodaj do ulubionych

ząbki-czarne?

14.05.06, 08:56
niedawno odkrylam ze julci jedyneczki sa od drugiej strony jakby takie
poczerniale, przyznam ze zmartwilo mnie to-myje malej co wieczor od kiedy
tylko wyszly z dziasele, jest na cycu, nie pija w ogole soczkow ani herbatek,
a mimo tego juz prochnica????zmartwilo mnie to....zadzwonie do kol
stomatolog jak sie zrobi jaka przyzwoita pora niedzielna
ktoras tak ma?
Obserwuj wątek
    • bogusia.woj Re: ząbki-czarne? 14.05.06, 10:33
      A czy mała nie napiła się wód płodowych przy porodzie? Bo często po napiciu lub
      zachłyśnięciu się wodami płodowymi następuje próchnica zębów.
      U mojej koleżanki synek własnie się napił i wychodziły Mu ząbki z próchnicą.
      Lekarz stwierdził,że to efekt działania wód płodowych.
      Lepiej to sprawdzić, bo jakby co masz czas na działanie.
      • mloda25 Re: ząbki-czarne? 14.05.06, 12:47
        Bogusiu nie wiem czy cie dobrze zrozumialam. Z tego co ja wiem to wszystkie
        dzieci gdzies od 18 tyg.ciazy pija wody plodowe i wydaje mi sie ze to nie jest
        przyczyna ewentualnej prochnicy.
        e-kobiety.pl/content/view/274/46/
        Nie wiem co moze byc przyczyna tego ze twoja corcia ma czarne zabki, lepiej
        porozmawiaj z dentysta.
      • anjaa00 Re: ząbki-czarne? 25.05.06, 15:09
        Dziewczyny a moze mi cos podpowiecie...moj synek ma na dole dwie jedyneczki a
        teraz ida mu na gorze...jak wychodzily mu te dolne to byla biala kreseczka i
        potem zabek a teraz mamy dwie jakby plamki jakby dwie jedyneczki szly ale nie
        jest to bialy pasek tylko jakis taki bury...ciemny...jeszcze nic sie nie
        przebilo,moze dziąsełko podeszło krwią?bo nie moga sie przebic 3 tydzien...boje
        sie,ze moga wyjsc mu jakies czarne,popsute....jest to mozliwe?dlaczego???
        pomozcie bo sie zamartwie na smierc.....
        anjaa00
    • szeko Re: ząbki-czarne? 14.05.06, 12:48
      z tego co pamietam plamki na zebach moga byc od;
      1.dodatkowych dawek żelaza (jesli dziecko przyjmuje np. jakies witaminy plamki
      znikaja po odstawieniu preparatow witaminowych)
      2.psucie sie zabkow,
      3.wrodzony defekt szkliwa
      generalnie bez konsultacji z pediatra lub stomatologiem sie nie obejdzie zeby
      znalazl przyczyne
    • sdomitrz Re: ząbki-czarne? 14.05.06, 12:51
      Trzeba chyba to rzeczywiście skonsultować z dentystą, bo to raczej nie jest
      próchnica butelkowa. Napisz później, co dr poradzi.
      • bogusia.woj Re: ząbki-czarne? 14.05.06, 18:58
        Owszem wodę piją, ale chodzi tu o sam moment porodu. Wtedy w wodach wytwarzają
        się jakieś dodatkowe substancje i zachłyśnięcie się tymi wodami może spowodować
        próchnicę.
        • aniapatryk Re: ząbki-czarne? 25.05.06, 18:07
          Zdarza sie u dzieci wrodzona wada szkliwa,ząbki sa zcarne a szkliwo jakbo
          opada.Ale to tylko mleczaki,potem stałe wychodzą piękne.Fakt niezbyt to pieknie
          wygląda i pociąga za sobą czesto chodzenie do dentysty,czego nikomu nie życzę
          • anjaa00 do aniapatryk- ząbki-czarne? 27.05.06, 08:42
            Napisz mi prosze wiecej o tej chorobie.Szukalam po necie i wyglada ze moje
            malenstwo moze to miec.Nie ide jeszcze do lekarza,poczekam az zabki wyjda i czy
            rzeczywiscie bedą czarne.NA razie pod dziasełkami widze brunatne
            zabarwienie ...MA dolne jedynki bialutkie,powiedz mi prosze czy ta choroba
            atakuje tylko gorne jedynki?i skąd się bierze ta wada?zadne z rodzicow jej nie
            mialo...i co moge zrobic?czy mozna je jakos zalakowac?czy beda takie az do
            stalych?szkoda mi mojego malenstwa,ma taka sliczna buźke i jak pomysle,ze moze
            miec te zabki dwa czarne...jestem zalamanasadpomóz...
            • aniapatryk Re: do aniapatryk- ząbki-czarne? 29.05.06, 21:57
              Niestety nie moje dziecko to miało,ale mojej przyjaciółki.Jest to wada zwana
              spadającym szkliwem,ale fachowo nie wiem jak.Poprostu szkliwo nie trzyma sie na
              ząbkach.I własnie coby to zabezpieczyc ząbki sa lapisowane co jakis czas
              srebrem,stad tez i pozniej paskudne ich zabarwienie.Ale to wada
              mleczaków,pozniej jest ok.
              Mysle ze teraz dzidzia jest jeszczze za mała coby panikowac,ale jak masz gdzies
              pod reką stomatologa dzieciecego mozesz sie tak zapytac.
              Moze nie wygląda to pieknie ale naprawde to nie jest az tak grozne,mojej
              kolezanki syn ma piekne ząbki stałe teraz i wogole nie ma próchnicy.
              Od zelaza tez czesto ząbki zmieniaja koleor ale to wtedy kiedy dziecko je pije
              • anjaa00 Re: do aniapatryk- ząbki-czarne? 30.05.06, 21:04
                Dzieki dziewczyny,wszystko jest ok.Bylam u dentysty dzieciecego,nie ma zadnego
                problemu,zabki wyjda normalne...niepotrzebnie panikowalam!!!Uff...ale ciesze
                sie,ze sie uspokoilam....
                pozdrawiam
                anjaa00
                • ninjo Re: do aniapatryk- ząbki-czarne? 30.05.06, 23:01
                  to super!
    • 1kinia1 Re: ząbki-czarne? 25.05.06, 19:40
      mojej kuzynki córeczka też ma czarne ząbki - to ponoć od za dużych dawek żelaza
      które kuzynka przyjmowała - a mała to wypiła z mlekiem matki..
    • alfa36 Re: ząbki-czarne? 25.05.06, 20:59
      Bardzo boję sie o Kubusia, bo brałam w ciaży sporo antybiotyków a opowiadała
      mi koleżanka, ze jej córa (uspokajam obecnie już 15 letnia panna z pięknymi
      ząbkami)miała w próchnicę mleczaków ponoć właśnie z powodu brania przez mamę w
      ciąży antybiotyków. Nie wiem tylko, ile w tym prawdy, choć było to zdanie
      lekarza-pediatry owej dziewczynki.
      • anjaa00 Re: ząbki-czarne? 26.05.06, 10:12
        Ja nie bralam w ciazy antybiotykow ani nadmiernie zelaza...poza tym dwa zabki
        na dole maluszek ma bialutkie.MAm nadzieje,ze niepotrzebnie panikuje.
        pozdrawiam
        anjaa00
    • aneta.d-g Re: ząbki-czarne? 27.05.06, 08:57
      Próchnica może rozwinąć się u maluszka wtedy, kiedy np. mama ma próchnicę i
      brała smoczka lub łyżeczkę do buzi, a te później podała dziecku.

Aneta
      Strona mojej Pysi Natalki
      • zuelka Re: ząbki-czarne? 28.05.06, 23:14
        To moze byc prochnica albo przebarwienie zebow- to drugie wlasnie po antybiotykach, zelazie.
        Prochnica zaraza sie dziecko od calujacych go ludzi, oblizujacej smoczek matki- w Polsce 99%
        populacji ma prochnice, czyli tez kazdy, kto ma plomby w zebach.

Ja tez bardzo sie boje prochnicy, i mimo ze jeszcze sie zadnego zabka nie doczekalam, to od marca
        podaje Mackowi Zymafluor- fluor w kroplach. Przed zastosowaniem trzeba sprawdzic, ile fluoru jest w
        wodzie, ktora dziecko pije, bo przedawkowanie fluoru tez powoduje przebarwienia zabkow.

Mam nadzieje, ze uda sie uniknac prochnicy. Na Zachodzie rzadko ktore dziecko ma zepsute zeby, a u
        nas wiekszosc 4 latkow na bilansie zdrowie prezentuje czarne usmiechy, i ich matki sie nie przejmuja,
        bo "mleczaki wypadaja".

Pozdrawiam serdecznie!
        • miodzio_k przypadek w mojej rodzinie 29.05.06, 08:05
          mój 4 - letni kuzyn ma właśnie czarne ząbki od samego początku. Może to nie
          będzie pocieszające ale jego rodzice jeżdżą z nim do centrum zdrowia matki.
          Zabki a właściwie czarne "pniaczki" wyglądają poprostu fatalnie.
          Zdania lekarzy są podzielone: jedni mówią żeby nic nie robić inni każą chodzić
          do dentysty i leczyć - tylko pytanie JAK? skoro wszystkie zęby ma zaatakowane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka