Dodaj do ulubionych

Bieły nalot na języczku?????????????????

17.05.06, 21:31
Witajcie smile Czy Wasze maluszki mają nalot najęzyczku? Jeżeli tak to co radzi
pediatra bo u mnie jeszcze nie była sad
Pozdrawiam wszystkie mamusie

Obserwuj wątek
    • kkatie Re: Bieły nalot na języczku????????????????? 17.05.06, 21:36
      mam nadzieje, ze to nie plesniawki.
      moj synek nie mial, ale to podobno wiaze sie z goraczka, wiec chyba nie to.
      ja mojemu od urodzenia myje jezyczek przegotowana woda.
      i nic do tej pory nie mial.
      • oli_2004 Do kkatie ;) 17.05.06, 22:05
        Napisz proszę jak myjesz języczek wodą smile dokładna instrukcja ułatwi mi
        działanie smile
        Pozdrawiam serdecznie
        • kkatie Re: Do kkatie ;) 17.05.06, 22:11
          hihihi
          ja mylam na poczatku samym pieluszka tetrowa umoczona w wodzie. pozniej to
          znaczy juz po paru tyg, moze 3ech, juz wyszorowanym palcem (nie chcialo mi sie
          bawic z pieluszka wink).
          mylam mu malym palcem jezyczek i policzki od srodka i dziaselka. po prostu
          zazwyczaj na wieczor przemywalam mu cala buzke po jedzeniu, wlasnie zeby sie te
          plesniawki nie porobily. nie wiem czy to akurat to pomoglo, ale synek do tej
          pory nie mial zadnych problemow z 'czystoscia' jamy ustnej smile
          a jak skonczyl miesiac to raz dziennie masowalam mu dziaselka taka silikonowa
          nakladka canpola do zabkow. lekarz mi mowil, ze to pomaga pozniej mniej
          bolesnie zabkowac.
          i znowu nie wiem czy to to pomoglo, ale synek zabkujac, ani razu nie mial
          biegunki czy goraczki, tylko jedyne co to bardzo sie slinil i gryzl, gryzl,
          gryzl co mu w rece wpadlo smile)
    • renkar Re: Bieły nalot na języczku????????????????? 17.05.06, 22:31
      a ja zauważyłam, że ten nalot pojawia się po karmieniu, więc może to po
      mleczku??? jutro się zapytam pediatry, ale wygląda mi to na "pojedzonkowe" ślady
      • kasia285 Re: Bieły nalot na języczku????????????????? 17.05.06, 23:07
        Plesniawki to gatunek grzyba ktory bytuje w drogach rodnych kobiety dziecko
        zaraza sie najczesciej przy porodzie. Inna droga zarazenia sa niesterylizowane
        smoczki i butelki wielorazowe na odzialach noworodkowych gdy dziecko jest
        dokarmiane zaza sie stad ten nalot.
        • zebra51 Re: Bieły nalot na języczku????????????????? 18.05.06, 08:26
          My już mamy za sobą pleśniawki. Pomogła nystatyna (na receptę) i mycie buzi
          wodą z cytryną. Nakładałam mały gazik na łyżkę (na rączkę łyżki) i wycieraliśmy
          oba policzki i język.
          A pleśniawki owszem są chorobą grzybiczną, a grzybek występuje dosłownie
          wszędzie. Nasza pani pediatra powiedziała, żeby Tymkowi dawać 2x1 ampułkę
          trilacu i zakwaszać cebionem 2x3 krople. No i nie przesadzać właśnie ze
          sterylnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka