oli_2004 17.05.06, 21:31 Witajcie Czy Wasze maluszki mają nalot najęzyczku? Jeżeli tak to co radzi pediatra bo u mnie jeszcze nie była Pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kkatie Re: Bieły nalot na języczku????????????????? 17.05.06, 21:36 mam nadzieje, ze to nie plesniawki. moj synek nie mial, ale to podobno wiaze sie z goraczka, wiec chyba nie to. ja mojemu od urodzenia myje jezyczek przegotowana woda. i nic do tej pory nie mial. Odpowiedz Link Zgłoś
oli_2004 Do kkatie ;) 17.05.06, 22:05 Napisz proszę jak myjesz języczek wodą dokładna instrukcja ułatwi mi działanie Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: Do kkatie ;) 17.05.06, 22:11 hihihi ja mylam na poczatku samym pieluszka tetrowa umoczona w wodzie. pozniej to znaczy juz po paru tyg, moze 3ech, juz wyszorowanym palcem (nie chcialo mi sie bawic z pieluszka ). mylam mu malym palcem jezyczek i policzki od srodka i dziaselka. po prostu zazwyczaj na wieczor przemywalam mu cala buzke po jedzeniu, wlasnie zeby sie te plesniawki nie porobily. nie wiem czy to akurat to pomoglo, ale synek do tej pory nie mial zadnych problemow z 'czystoscia' jamy ustnej a jak skonczyl miesiac to raz dziennie masowalam mu dziaselka taka silikonowa nakladka canpola do zabkow. lekarz mi mowil, ze to pomaga pozniej mniej bolesnie zabkowac. i znowu nie wiem czy to to pomoglo, ale synek zabkujac, ani razu nie mial biegunki czy goraczki, tylko jedyne co to bardzo sie slinil i gryzl, gryzl, gryzl co mu w rece wpadlo ) Odpowiedz Link Zgłoś
renkar Re: Bieły nalot na języczku????????????????? 17.05.06, 22:31 a ja zauważyłam, że ten nalot pojawia się po karmieniu, więc może to po mleczku??? jutro się zapytam pediatry, ale wygląda mi to na "pojedzonkowe" ślady Odpowiedz Link Zgłoś
kasia285 Re: Bieły nalot na języczku????????????????? 17.05.06, 23:07 Plesniawki to gatunek grzyba ktory bytuje w drogach rodnych kobiety dziecko zaraza sie najczesciej przy porodzie. Inna droga zarazenia sa niesterylizowane smoczki i butelki wielorazowe na odzialach noworodkowych gdy dziecko jest dokarmiane zaza sie stad ten nalot. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Bieły nalot na języczku????????????????? 18.05.06, 08:26 My już mamy za sobą pleśniawki. Pomogła nystatyna (na receptę) i mycie buzi wodą z cytryną. Nakładałam mały gazik na łyżkę (na rączkę łyżki) i wycieraliśmy oba policzki i język. A pleśniawki owszem są chorobą grzybiczną, a grzybek występuje dosłownie wszędzie. Nasza pani pediatra powiedziała, żeby Tymkowi dawać 2x1 ampułkę trilacu i zakwaszać cebionem 2x3 krople. No i nie przesadzać właśnie ze sterylnością. Odpowiedz Link Zgłoś