aniak-i 15.06.06, 16:04 hej marysia ma całe policzki w potówkach!!! najpierw myslałam ze to moze uczulenie aale wypryski ma tylko na policzkach. Mysle ze to od cycusia ale co na to mozna poradzic. nie wyglada to ładnie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniatomek3 Re: co na potówki? 17.06.06, 09:01 i co zrobiłaś na te potówki?? Mój Michałek ma na szyjce... takie głupie miejsce jak na razie przemywam wodą i smaruje lipobasą a Ty?? Odpowiedz Link Zgłoś
aniak-i Re: co na potówki? 17.06.06, 09:51 hmmmm czekamaz same zejda kąpie Marysie w oljatum -i tym tez przemywam buzke i tyle. ponoc mozna siemieniem lnianym przemyc(taka galaretka po zaparzeniu) ale nie wiem czy to działa-a jak jest tak ciepło to nie chciałam jej smarowac niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
menka12 Re: co na potówki? 17.06.06, 13:34 ja swojemu Miłoszkowi zlikwidowałam, przemywając punktowo patyczkiem namoczonym w spirytusie do pępka. Na drugi dzień nie było sladu. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: co na potówki? 17.06.06, 14:26 Mój mały też ma potówki, czy spiritus salicylowy moze byc do pępka i do potówek??? Już zgłupiałam, czy spiritus może być tylko 70% do pępka, czy może być też salicylowy? Boze drugie dziecko a ja nic nie pamietam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kachna79 krochmal 20.06.06, 15:19 Nam polozna poradzila kapiele w wodzie z maka ziemniaczana - daje sie garsc maki na wanienke wody. Jeszcze czasem pojawiaja sie potowki ale o wiele mniej, bo ten krochal tworzy na cialku warstwe ochronna. Nie poleca sie ponoc spirytusu, bo nadmiernie wysusza skore. Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: co na potówki? 20.06.06, 20:08 Wywar z kory debu do przemywania.Nam pomogl. My od czsu do czsu kapiemy w tej korze i wtedy przemywamy glowke i szyjke(tam gdzie maja tendencie do pojawiania sie u nas) No i na dobre zrezygnowalismy z oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
moli75 Do polaquinha 20.06.06, 23:40 A co zamiast oliwki używacie? Też chciałabym z niej zrezygnować, ale czymś trzeba smarować dziecko, a nie bardzo wiem czym. Odpowiedz Link Zgłoś
kama1976 Re: Do polaquinha 21.06.06, 06:39 Ja nie stosowałam nigdy oliwki. Od czasu do czasu przecierałam tylko główkę jak pojawiała się ciemieniuszka. Potówki mój mały też dostaje jak nieodpowiednio go ubiorę. Jednak po przebraniu w lżejsze ciuchy same zaraz znikają. Dzisiaj młody spał pod pieluchą flanelową w samym body. Nie miał ani jednej potówki. W dzień ubieram mu też jedynie body albo opalacz. Na nóżki zakładam grube skarpetki bo ma jeszcze niezbyt unormowane krążenie i pytki często ma zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: Do polaquinha 21.06.06, 22:43 kama1976 napisała: > Potówki mój mały też dostaje jak nieodpowiednio go > > ubiorę. Jednak po przebraniu w lżejsze ciuchy same zaraz znikają. Tez to zauwazylam! Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: Do polaquinha 21.06.06, 22:39 Teraz uzywam w tej chwili tylko maki ziemniaczanej(watka,po kapieli,ta maka jest sliska wiec sie nadaje).I faktycznie nie ma potowek(a mial naprawde paskudna skore glowy i szyji przez jakis czas) Jedyny mankament-nie pachnie tak ladnie jak oliwka A do pupci jednak Alantan.Ale malec robi mi psikusy i potrafi spac nawet 9 godz.Dzisaj-to go nawet obudzilam.Szkoda mi tej jego pupci w pampersie przez tyle godzin. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Do polaquinha 22.06.06, 10:34 To znaczy dokładnie jak tą mąkę "zaaplikować"? Moja Tosia dostała strasznych potówek na szyjce, ma też sporo na buzi. Póki co przemywam przegotowaną wodą i smaruję bephantenem. Ale nadal są. może ta mąka coś pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: Do polaquinha 22.06.06, 12:03 Nam polozna odradzila smarowanie kremami(mowi,ze jest za sposobami naturalnymi) Po kapieli i osuszeniu skorki biore watke i maczam w mace ziemniaczanej (zwykla taka ze sklepu)nasypanej do miseczki.Ta watka smaruje skorke dokladnie-najwazniejsze sa miejsca pod faldkami.Sprawdz tez czy malenka nie spi za dlugo na jednej stronie-wtedy tez moga sie zrobic potowki.Manuel na szczescie zaczyna sam odkrecac glowke ale potrafil sie budzic zsypany krostkami na polowie glowy,poliku i szyjce.Polozna powiedziala,ze Manuel to taki "delikates"-ma bardzo wrazliwa skorke i dlatego pojawiaja sie te potowki.Dlatego tez mamy problem z odparzeniami przy pupci / Takie upaly a on bardzo dlugo potrafi pospac.Dzis caly dzien bez pampersa.Zeby tylko bylo slonce bo musza mi tetrowe super szybko schnac Wyprobuj tez napar z kory debu do kapieli-jest rewelacyjny i moze przemywaj rumiankiem? Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Do polaquinha 22.06.06, 14:06 Moja Tosia też ma delikatną skórę. Na szczęście nie mamy problemów z pupą. Do tej pory pojawiła się tylko jedna krosta którą potraktowałam sudokremem, teraz jest tam tylko plamka, która zniknie. Za to szyjka to koszmar. Czy tą mąkę to tak na sucho przykładasz? Odpowiedz Link Zgłoś
matie31 Re: co na potówki? 22.06.06, 12:07 nas tez potowki dopadly sprobuje dzis tej maki ziemniaczanej. Ja nie wiem od cego one sie robia. tymek chodzi w samym body z krotkim rekawkiem juz lzej go nie moge ubrac Czapki tez nie nosi. Polozna mowi, ze ma po prostu delikatna skorke. Odpowiedz Link Zgłoś