Dodaj do ulubionych

co na potówki?

15.06.06, 16:04
hejsmile marysia ma całe policzki w potówkach!!! najpierw myslałam ze to moze
uczulenie aale wypryski ma tylko na policzkach. Mysle ze to od cycusiasmilesmile ale
co na to mozna poradzic. nie wyglada to ładnie???
Obserwuj wątek
    • aniatomek3 Re: co na potówki? 17.06.06, 09:01
      i co zrobiłaś na te potówki??
      Mój Michałek ma na szyjce... takie głupie miejsce jak na razie przemywam wodą i
      smaruje lipobasą a Ty??
      • aniak-i Re: co na potówki? 17.06.06, 09:51
        hmmmmsmile czekamaz same zejdasmile kąpie Marysie w oljatum -i tym tez przemywam buzke
        i tyle. ponoc mozna siemieniem lnianym przemyc(taka galaretka po zaparzeniu) ale
        nie wiem czy to działa-a jak jest tak ciepło to nie chciałam jej smarowac niczym.
        • menka12 Re: co na potówki? 17.06.06, 13:34
          ja swojemu Miłoszkowi zlikwidowałam, przemywając punktowo patyczkiem namoczonym
          w spirytusie do pępka. Na drugi dzień nie było sladu.
          • martunia78 Re: co na potówki? 17.06.06, 14:26
            Mój mały też ma potówki, czy spiritus salicylowy moze byc do pępka i do potówek???
            Już zgłupiałam, czy spiritus może być tylko 70% do pępka, czy może być też
            salicylowy?
            Boze drugie dziecko a ja nic nie pamietam!!!
    • kachna79 krochmal 20.06.06, 15:19
      Nam polozna poradzila kapiele w wodzie z maka ziemniaczana - daje sie garsc maki
      na wanienke wody. Jeszcze czasem pojawiaja sie potowki ale o wiele mniej, bo ten
      krochal tworzy na cialku warstwe ochronna. Nie poleca sie ponoc spirytusu, bo
      nadmiernie wysusza skore.
    • polaquinha Re: co na potówki? 20.06.06, 20:08
      Wywar z kory debu do przemywania.Nam pomogl.
      My od czsu do czsu kapiemy w tej korze i wtedy przemywamy glowke i szyjke(tam gdzie maja tendencie do pojawiania sie u nas)
      No i na dobre zrezygnowalismy z oliwki.
      • moli75 Do polaquinha 20.06.06, 23:40
        A co zamiast oliwki używacie? Też chciałabym z niej zrezygnować, ale czymś
        trzeba smarować dziecko, a nie bardzo wiem czym.
        • kama1976 Re: Do polaquinha 21.06.06, 06:39
          Ja nie stosowałam nigdy oliwki. Od czasu do czasu przecierałam tylko główkę jak
          pojawiała się ciemieniuszka. Potówki mój mały też dostaje jak nieodpowiednio go
          ubiorę. Jednak po przebraniu w lżejsze ciuchy same zaraz znikają. Dzisiaj młody
          spał pod pieluchą flanelową w samym body. Nie miał ani jednej potówki. W
          dzień ubieram mu też jedynie body albo opalacz. Na nóżki zakładam grube
          skarpetki bo ma jeszcze niezbyt unormowane krążenie i pytki często ma zimne.
          • polaquinha Re: Do polaquinha 21.06.06, 22:43
            kama1976 napisała:

> Potówki mój mały też dostaje jak nieodpowiednio go
            >
            > ubiorę. Jednak po przebraniu w lżejsze ciuchy same zaraz znikają.

Tez to zauwazylam!
        • polaquinha Re: Do polaquinha 21.06.06, 22:39
          Teraz uzywam w tej chwili tylko maki ziemniaczanej(watka,po kapieli,ta maka jest sliska wiec sie nadaje).I faktycznie nie ma potowek(a mial naprawde paskudna skore glowy i szyji przez jakis czas)
          Jedyny mankament-nie pachnie tak ladnie jak oliwka wink
          A do pupci jednak Alantan.Ale malec robi mi psikusy i potrafi spac nawet 9 godz.Dzisaj-to go nawet obudzilam.Szkoda mi tej jego pupci w pampersie przez tyle godzin.
          Pozdrawiam
          • agus-ka Re: Do polaquinha 22.06.06, 10:34
            To znaczy dokładnie jak tą mąkę "zaaplikować"? Moja Tosia dostała strasznych
            potówek na szyjce, ma też sporo na buzi. Póki co przemywam przegotowaną wodą i
            smaruję bephantenem. Ale nadal są. może ta mąka coś pomoże.
            • polaquinha Re: Do polaquinha 22.06.06, 12:03
              Nam polozna odradzila smarowanie kremami(mowi,ze jest za sposobami naturalnymi)
              Po kapieli i osuszeniu skorki biore watke i maczam w mace ziemniaczanej (zwykla taka ze sklepu)nasypanej do miseczki.Ta watka smaruje skorke dokladnie-najwazniejsze sa miejsca pod faldkami.Sprawdz tez czy malenka nie spi za dlugo na jednej stronie-wtedy tez moga sie zrobic potowki.Manuel na szczescie zaczyna sam odkrecac glowke ale potrafil sie budzic zsypany krostkami na polowie glowy,poliku i szyjce.Polozna powiedziala,ze Manuel to taki "delikates"-ma bardzo wrazliwa skorke i dlatego pojawiaja sie te potowki.Dlatego tez mamy problem z odparzeniami przy pupci uncertain/
              Takie upaly a on bardzo dlugo potrafi pospac.Dzis caly dzien bez pampersa.Zeby tylko bylo slonce bo musza mi tetrowe super szybko schnac smile
              Wyprobuj tez napar z kory debu do kapieli-jest rewelacyjny i moze przemywaj rumiankiem?
              Powodzenia
              • agus-ka Re: Do polaquinha 22.06.06, 14:06
                Moja Tosia też ma delikatną skórę. Na szczęście nie mamy problemów z pupą. Do
                tej pory pojawiła się tylko jedna krosta którą potraktowałam sudokremem, teraz
                jest tam tylko plamka, która zniknie. Za to szyjka to koszmar.

Czy tą mąkę to tak na sucho przykładasz?
    • matie31 Re: co na potówki? 22.06.06, 12:07
      nas tez potowki dopadlysad sprobuje dzis tej maki ziemniaczanej. Ja nie wiem od
      cego one sie robia. tymek chodzi w samym body z krotkim rekawkiem juz lzej go
      nie moge ubrac sad Czapki tez nie nosi. Polozna mowi, ze ma po prostu delikatna
      skorke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka