Dodaj do ulubionych

nowe dania:)

07.07.06, 09:16
moze sie Wam przyda:

1. Leczo - podsazam na maselku drobniutenko pokrojona cukinie, za chwile
dodaje obrana ze skorki papryczke (tez pokrojona) i pomidorka (bez skorki). do
tego posiekana cebulke dymke i dusze na malym ogniu pod przykryciem az
zmieknie i sie da porozgniatac widelcem. do tego posiekana pietruszka zielona
i wczesniej ugotowane i posiekane miesko. Mala wcina az milo patrzec

2. spagetti - makaron kupny. pomidorki bez skorki dusze, dodaje odrobiny
bazylii i oregano, posiekane ugotowane wczesniej miesko, zielona pietruszke,
zageszczam odrobina maki rozrobionej w odrobinie mleka (zwyklym bo mi sie z
modyfikowanym nie chcialo kombinowac) i mieszam z rozgniecionym widelcem
makaronem - tez jest pysznesmile

Zainspirowaly mnie sloiczki kupne - po 12 mies - pomyslalam ze skladniki takie
to juz Natalka moze jesc, chodzi tylko o brak jakiejs zawrotnej ilosci
przypraw i odpowiednie ugotowanie - moze bedziecie chcialy sprobowac
Obserwuj wątek
    • maretina Re: nowe dania:) 07.07.06, 09:26
      mniaaaaaaaaaaaaaaaaaamsmile))))))))) ja robie kajtkowi pulpety drobiowe, podaje z
      mlodym ziemniakiem igotowana marchewka z dodatkiem masla.
    • shamsa Re: nowe dania:) 07.07.06, 10:29
      ja mama duza rezerwe do pomidorow i papryki. to raczej przyprawy niz glowne dania.
      • kaliaa Re: do shamsa 07.07.06, 12:06
        nie zgodze sie co tych pomidorow i papryki, dla mnie zarowno leczo jak i
        spagetti to sa normalne danie, ktore jemy na obiad jako pelnowartosciowy
        posilek, dodam ze najadaja sie tym wszyscy nie tylko ja smile
    • naranykota Maretino:) 07.07.06, 10:47
      Jak się robi pulpety? Moze też zrobięsmile
      PS Czytałam,że Kajtuś chorysad jak teraz?
      Pozdrawiamsmile
      • magalik Re: Maretino:) 07.07.06, 11:38
        mielisz w melakserze miesko, dodajesz zoltko (ew tez bialko), mozna odrobinke
        pomielonych ugotowanych warzywek (opcjonalnie), zlepiasz w kuleczki i wrzucasz
        na wrzatek lub wywar z warzywek.
        • maretina Re: Maretino:) 07.07.06, 12:14
          magalik napisała:

> mielisz w melakserze miesko, dodajesz zoltko (ew tez bialko), mozna odrobinke
          > pomielonych ugotowanych warzywek (opcjonalnie), zlepiasz w kuleczki i wrzucasz
          > na wrzatek lub wywar z warzywek.
          dokładnie. zazwyczaj do pulpecikow robie sos koperkowy.dodaje troche mleka (
          bebilon2), duuuuzo kopru, warzyw. pyszne, sama czesto robie podobne dla mnie i
          meza, tylko dla nas sole. kajtkowi dodaje troszke pieprzubig_grin
        • maretina ja mieso miele w maszynce do mielenie 07.07.06, 12:15
          najczesciej kupuje piersi z kurczaka lub indyka.mozna tez zmielic chuda szynke.
          • magalik Re: ja mieso miele w maszynce do mielenie 07.07.06, 18:51
            i jeszcze cilecinke, droga ale pyszna, zreszta mala za duzo mieska nie je wiec
            jak zrobie pulpecikow i zamroze to na dlugo mam
            • azja811 podziwiam... 07.07.06, 19:04
              naprawde.Ja mlodemu zupki owszem gotowalam i gotuje ale taaaakie cuda (choć jak
              czytam ślina mi cieknie hektolitrami-jakbym ząbkowala) mnie sie nie chce.Ale
              sie zmobilizuje!Ale to moze w przyszlym tygodniu tymczasem sloiczki,słoiczki...
    • sylwia_zi Re: nowe dania:) 07.07.06, 20:11
      jak ja Wam zazdroszcze, ze Wasze dziecijedza, ze macie czas na gotowanie
      maluchom.
      ja nie jem miesa wiec ciezkomi by bylo narobic tylko dla niej miesnych dan,tym
      bardziej, ze moje dziecko odmawia konsekwentnie jedzenia.
      np. dzis -jest po 20, a ona jest tylko po sniadaniu i jednym cyckusad
      chyba balabym sie bac jeszcze smazone czy duszone.
      postanowilam, ze do roku mala bedzie jesc tylko jedzenie dla niemowlat.
      ale spaghetti gerbera jej smakujesmile
      • patoga Re: a moja się nadal dławi 07.07.06, 21:36
        i nie mogę podać nic w kawałkach. Nadal wszystko miksuję. Staram sięby były
        jakieś kawałki mięska lub brokuły bo one takie miękkie, ale ona nie umie jeść
        jeszcze takich rzeczy uncertain chrupki kukurydziane potrafi już na jeden kęs brać,
        jabłuszko sobie skrobie żebami to też zjada, ale nic więcej nie da rady. Boję
        siędać jej większe kawałki bo sięza każdym razem dławiła i była akcja wyciągania
        winowajcy palcem z gardła...
        • kaliaa Re: a moja się nadal dławi 07.07.06, 21:54
          lo matko jak tak was czytam i sobie mysle ze w te upalu mialaby stac przy
          garach i kombinowac, to ...
          nie wiem ja tam chyba leniwa jestem a i praktyczna, bo przeciez tyle zachodu
          zeby ugotowac takie leczo czy spagetti, trzeba to wszystko kupic potem pokroic,
          podsmazac itd. to tak sobie mysle czy to sie finansowo i czasowo oplaca?
          • agnieszkaela Re: a moja się nadal dławi 07.07.06, 22:14
            Kaliaa, nie jest zle czasowo. Wbrew pozorom szybko sie robi dania dla malucha.
            Jak mam zryw cos nagotuje, zawsze na 2-3porcje i potem czesc zamrazam. Zreszta
            nie mam tez wyjscia, bo odkad Filip sprobowal mojej kuchni konsekwentnie
            odmawia sloiczkowego jedzenia.
            • smeagoul Re: a moja się nadal dławi 08.07.06, 17:54
              u mnie to samo- odkąd Maciuś poznał moje jedzonko to słoiczki odpadły- choć
              czasem musi zjeśc i wygląda to żałosnie- je, bo głodny ale bez jakiegokolwiek
              zapałusmile haha och Ci męzczyźnie- nie ma jak u mamysmile)
    • jadis76 Re: nowe dania:) 07.07.06, 22:34
      ja też tak gotuję bo Basia nie chce sloiczków
      a spagetti uwielbia
      ale, żeby sobie ulatwić kupuje makaron malutkie gwiazdki albo literki - nie
      trzeba go rozgniatać tylko zjada cale kawalki
      a mięsko do spagetti - kupuje też gotowe w sloiczku gerbera - indyka lub
      kurczaka

u nas jeszcze smakuje potrawa w stylu risotto; ryż, pomidor, kukurydza, groszek
      i mięsko - wszystko razem wymieszane
      • magalik Re: nowe dania:) 09.07.06, 13:46
        o,to risotto fajne

co do gotowania to juz maluchy sa w tymwieku ze nie trzeba sie jakos specjalnie wysilac- robie leczo na oboiad, malej w osobnym garnuszku te same skladniki, gotuje 4 porcje i spokoj, to samo z innymi rzeczami.

finansowo chyba sie oplaca bo jeden sloiczek 180ml - 3.50 kosztuje , takie juz moja mala cale zjada, a na warzywka (3 porcje lecza) 10zl w zyciu nie wydam, a cena gazu - to juz wogole nie ma co liczyc.

Fajny pomysl z tym malutkim makaronikiem, widzialam w sklepach gwiazdki, literki, ze tez sama na to nie wpadlamsmile

a z rozgryzaniem, Natlka jeszcze bez zebow wiec rozgniatam jej widelczykiem, ale wieksze kawalki tez zostawiam, dziaselkami sobie jakos radzismile
        • liniosek Re: nowe dania:) 09.07.06, 14:00
          ja tez zupki czy dania z mieskiem gotuje sama.Chcac kupowac gotowe dania to
          musialabym kupowac po dwa sloiki na dzien,bo moja mala mojej zupki potrafi
          zjesc 250ml.Te malutkie kluseczki np gwiazdkidodaje do zupki (osobno ugotowane)
          i po zmiksowaniu warzyw i mieska dodaje te kluseczki na sam koniec by nie byla
          to jednolita masa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka