Dodaj do ulubionych

Kiedy USG?

12.07.06, 04:57
Mieszkam w USA i obecnie jestem w 8 tc, ale zamiast sie cieszyc, ciagle boje
sie czy wszystko bedzie ok. Bardzo chcialabym zobaczyc moje malenstwo na USG,
problem w tym, ze w Stanach wielu lekarzy nie ma takich przyrzadow w swoich
gabinetach, a genrealnie przyjmuje sie, ze pierwsze USG wykonywane jest w 20
tygodniu ciazy! Na pierwszej wizycie lekarz, gdy spytalam go o USG,
powiedzial, ze nie widzi takiej potrzeby i ze za miesiac , gdy przyjde na
kolejne badanie (to bedzie 10-11 tc) posluchamy bicia serca. Niestety nie
mozna tu bez skierowania, z ulicy pojsc sobie na USG, tak jak mozna chyba w
Polsce prywatnie. Czy naprawde nie jest wskazane badanie USG wczesniej, jak
mam wiedziec, ze z moim dzidziusiem wszystko jest w porzadku? Czytam na tym
formu o wielu diagnozach postawionych dzieki USG tak wczesnie jak w 7, 8
tygodniu. A ja? Poza tym podczas pierwszej wizty nie bedano mnie recznie,
tzn. lekarz zrobil cytologie, ale nie badal mojego brzucha, a znow tutaj na
forum czytalam, ze to wazne, bo mozna wykryc tzw. twardy brzuch. Jestem
zmartwiona i nie wiem co robic. Czy moze ktos wie, jak naprawde wygladaja
zalecenia co do rodzaju badan i kiedy powinno sie robic pierwsze USG.
Dziekuje z gory za info i swoja droga - bo zwykle narzekamy na Polske - warto
sobie pomyslec, ze pod tym wzgledem lepiej jest tutaj niz w olsawionej,
mitycznej Ameryce, gdzie nie mam skierowania na USG sad((
Obserwuj wątek
    • marysiowamama Re: Kiedy USG? 12.07.06, 09:09
      Chyba co kraj to obyczaj.Może my Polacy przezorniej podchodzimy do tej sprawy?
      Znajoma która teraz jest w ciąży i mieszka w Irlandii też dostała skierowanie
      na USG ok.połowy ciąży,raz położna przyszła do domu ją zbadać i...to tyle jeśli
      nie poczuje się gorzej to ma się zgłosić na poród.Nas to szokuje ich nie.
    • papuga_5 Re: Kiedy USG? 12.07.06, 09:21
      Ja mieszkam w Australii i widze ze ta opieka dla kobiet w ciazy jest tez podobna jak w USA. Przez cala
      ciaze kobiety tutaj nie sa badane ginekologicznie i musza chodzic do lekarza pierwszego kontaktu. USG
      tutaj robi sie u mlodych kobiet raz miedzy 18-19 tydz. ciazy. U starszych 2 razy jesli kobieta o to
      poprosi to jedno miedzy 11-13 tyg. ktore moze wykryc chorobe Downa a drugie 18-19 tydz. No chyba
      ze kobieta ma jakis duzy problem jak krwawienie to moze dadza skierowanie na jeszcze jedno USG, no
      bo innych problemow jak skrocenie szyjki macicy nie moga wykryc jak nie badaja. Jak kobieta ma jakis
      problem do 12 tyg. ciazy to przewaznie nic nie robia, uwazaja ze tak musialo byc, nawet musi sie sama
      wtedy upomniec o zwolnienie lekarskie, nawet nie slyszalam zeby dali jakiejs kobiecie z problemem
      zalecenie lezenia. Uwazaja ze sie nic nie da zrobic, nawet nie sprawdza hormonow. Takze wszystko
      mnie tutaj przeraza. Widze ze w Polsce jest pod tym wzgledem dobra opieka. Ostatnio na forum
      czytalam wypowiedz kobiety z Holandii i tam jest jeszcze gorzej, bylam zaskoczona.
      • marti_ka82 Re: Kiedy USG? 12.07.06, 10:14
        ja mieszkam na bawarii i tutaj przy kazdej wizycie robione jest usg, ja bylam w
        pierwszy raz w 9 tyg bo wczeniej bylam w polsce, teraz ide za 2 tyg, bo lekarz
        wyznaczyl mi wizyte za 3 tyg, od razu na miejscu pobral krew na wszelkie
        badania i zmierzyl cisnienie, usg zrobil takze dostalam zdjecie, a 27 tez zrobi
        bo powiedzial, ze wtedy zobaczymy juz wiecej...
    • trzeci_raz_mama Re: Kiedy USG? 12.07.06, 16:48
      hej edkowa,
      tak sie zlozylo,ze tez mieszkam w USA. Z USG to tak miedzy nami mowiac wszystko
      zalezy na jakiego lekarza trafisz. Z moich obserwacji wynika, ze lekarze
      rodzinni nie posiadaja w swoich gabintetach takowych przyzadow (USG) natomiast
      poloznicy jak najbardziej. Poniewaz moim lekarzem prowadzacy jest ob wiec
      mialam USG zrobione w 6tc3dni, ale jedyna wedlug pana dokotra przyczyna bylo
      moje zeszloroczne poronienie. Wiem, ze jest mozliwosc zrobienia USG bez
      skierowania, ale to koszt ok. 450-500 $, takze wybor nalezy do ciebie.

Pozdrawiam,
    • reninka72 Re: Kiedy USG? 12.07.06, 17:49
      Ja rowniez mieszkam w USA i takze jestem w 8tc. Moj lekarz badal mnie
      palpitacyjnie na wczorajszej wizycie, niestety USG nie bylo dostepne. Umowilam
      sie na USG za dwa tygodnie, czyli bede w 10tc. Prowadzenie ciazy zalezy tylko i
      wylacznie od indywidualnego podejscia lekarza, podobnie jak decyjze dotyczace
      badan. Zmien lekarza jesli obecny ci nie odpowiada. Mozesz wybrac ob-gyn, ktory
      pracuje w grupie,z pewnoscia beda miec USG na miejscu.

• marganda Re: Kiedy USG? 12.07.06, 19:03
      Edkowa, koniecznie zmien lekarza. Bylam na piewszej wizycie u poleconego
      lekarza w 9tc. Mialam dokladne badania wlacznie z macaniem brzucha i usg. W
      praktyce jest kilku lekarzy i w kazdym gabinecie jest przarzad do dopochwowego
      USG.
      Gdzie mieszkasz? Jesli w NYC to moze bede mogla doradzic lekarza.
      Zajzyj tez na forum Mamy w Stanach.
    • aania25 Re: Kiedy USG? 13.07.06, 21:11
      Czesc, ja rowniez jestem w ciazy. To moja 3 ciaza z tym ze rok temu poronilam.
      Z pierwszym dzieckiem USG mialam robione dopiero okolo 20 tygodnia bo do tej
      pory bylam w Polsce i lekarz nie zalecil takiego badania. Natomisat ta i
      wczesniejsza ciaza prowadzone w USA (obecnie tu mieszkam). Od razu na paczatku
      mialam robione USG w 6 tygodniu. Teraz chodze do leakrza rodzinnego ktory nie
      posiada tej aparatury u sebie w gabinecie wiec dostalam skierowanie do szpitala
      na USG robione rowniez w 6 tc. Wydaje mi sie ze to zalezy od lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka