Dodaj do ulubionych

osiągi przed roczkowe :-)

22.08.06, 15:18
Maciek poszedł - na własnych dwóch nogach smile bez trzymania za rączkę, i z dala od mebli. Wyłażą mu zęby chyba wszystkie na raz oprócz tych 2 które już ma - co wiąże się z 4 kupskami dziennie w tym 2 obowiązkowo zielone i biegunkowe w charakterze, temperaturą skacząca w ciągu godziny od 36.6 do 37.7. ( a ja wredna matka i tak posyłam go do żłoba) Dziecko ma gadane - mówi mama, tata, daj (!!!! szok na prawdę jak widzi ze mam jego żer w ręce mówi daj! ), gdzie ( maciek mama idzie do łazienki - dzie?, tata poszedł do pracy - dzie?)) oczywiście brrrrum, no i jak chodzi to tititititi. A nawet podśpiewuje! Jak idzie przez pokój z czymś w łapce to wydaje okrzyk bojowy adzia, adzia! I co mnie rozwala na maksa - doskonale wie która częsc ubrania to skarpetka smile resztę tak kiepsko kojarzy ale skarpetki ponieważ je ciągle gubi ( biega po domku na boso) to na hasło maciek gdzie skarpetka podnosi i przynosi!!! na naogę jeszcze nie zakłada. Natomiast nie chce sam jeśc łyżeczką, nie chce sam pić z kubeczka. Z butelkami nie ma problemu. 3 wrzesnia rozpoczniemy wojnę podjazdową z nocnikiem smile

to co chyba okres niemowlęcy możemy zamknąć? jak usłyszę na ulicy dzidzia to pobiję smile

a jak u was za 5 minut urodzinki?

pozdrawiamy
Kasia i Maciek
Obserwuj wątek
    • paulinka84 Re: osiągi przed roczkowe :-) 22.08.06, 16:13
      Mój synek zaskakuje mnie z dnia na dzień. Roczek za miesiąc, a ona potrafi:
      - pokazać jak wącha piesek
      - jak pies drapie ucho
      - jak dziadek robi am am
      - jaki jest duży
      - gdzie ma włosy
      - kosi kosi
      - gdzie mama ma oko
      - ważyła sroczka kaszkę
      - pokazać na ścianie, gdzie są jego zdjęcia
      Mówi mama, tata, baba, dziadzia albo dziadziek, daj, am am, mniam, i na
      wszystkie psy woła kajtek. Kiwa głową na nie. Od miesiąca sam chodzi, a
      właściwie biega jak szlaonysmile dzikus małysmile pozdrawiamysmile
    • ania2425 Re: osiągi przed roczkowe :-) 22.08.06, 16:23
      no to teraz ja sie poprzechwalam smile))
      Maja chodzi sama bez trzymania za reke, przedwczoraj nawet posiadla wiedze z
      zakresu bezurazowego upadania na pupe, wiec nie leci juz na wznak jak kiedys,
      tylko sama potrafi sobie zamortyzowac upadek. tylko przy zawracaniu musi sie
      czegos zlapac smile mowi mama, tata, baba, bam jak co spadnie. pokazuje gdzie jest
      oko i am am czyli buzia. i umie na obrazku pokazac gdzie jest dzidzia i pieknie
      daje buzi. umie "rozmawiac" przez telefon, jak sie mowi hala halo to przyklada
      telefon do ucha i gada po swojemu smile dzwoni do mnie do pracy codziennie wiec ma
      wprawe big_grinD i gdy slyszy mnie w sluchawce to podobno daje buzi w telefon.
      przeslodka jest!!
      zebow mamy 7 i kolejny w drodze.
      jak slysze muzyke to tanczy tzn.ugina nogi w kolankach tak jakby chciala
      przysiady robic.
      od kilku dni wszystko chce juz jesc sama lyzeczka, butelke umie sobie sama
      przytrzymac i napic sie kiedy ma ochote.
      i zaklada sobie na raczki wszystkie moje bransoletki, a na szyje korale i macha
      lapkami przeszczesliwa.
      no i lobuziara z niej na maxa. na placu zabaw biega za innymi dziecmi i ciagnie
      za wlosy,albo wklada palce do oczu mowiac "ga" czyli oko smile)

a jak sobie przpomne jaka byla jak sie urodzila to az mi gardlo sciska ile sie
      moj szkrab nauczyl przez ten rok!!!!
      • efka30 Re: osiągi przed roczkowe :-) 22.08.06, 18:26
        A mój Puchatek/jutro kończy 11 m-cy/
        -chodzi a raczej biega jak najęty, aż czasem zamykam oczy,
        -mówi baba,tata,da,papa,am
        -pokazuje gdzie misiu ma nosek i oko
        -przytula się cudownie do poduszeczki i swojego misia
        -robi kosi-kosi,papa,skacza zajączki
        -jest strasznie ciekawski i wszystko go interesuje
        - jest słodki i kochany i...cały mamusi !!!!!!
    • efka30 Re: a i cudnie kopie piłkę... 22.08.06, 18:27
      i podaje jak sie go poprosi każdy przedmiot i turlamy sobie oboje do siebie
      piłeczkę smile)
    • katarzynasg Re: osiągi przed roczkowe :-) 22.08.06, 22:29
      Kubuśsmile
      chodzi sam od 2 tygodni bezupadkowo zawraca piękniesmile
      pokazuje nos,ucho,oko- u siebie u mnie i misiów wszystkichwink
      daje to o co go poproszę
      rozpoznaje zwierzaki w książeczce(ulubiony jest słoniu)
      robi pa pa,bije brawo na zawołanie(wystarczy że usłyszy w radio bądź w
      telewizji,lub jak ktos powie brawosmile )
      mowi, mama,baba,dziadzia,samba(pies),bach,daj
      smieje się cały czas
      kręci delikatnie tyłkiem jakby tańczył
      kopie piłkę,lub ja bierze i rzuca czyli odbijawink
      wchodzi na czterech po schodach(wrrrrrr-wolalabym zeby to pozniej opanowalwink )
      czasem sobie siknie do nocniczka
      ach no i uklad kierowniczy w aucie jest jego rajemwink,dziadek pokazal raz gdzie
      sie wlacza swiatlo wycieraczki i jak sie zmienia biegi i teraz z auta moze nie
      wychodzic
      wiec na roczek kupie mu kierownicesmile
      • kaliaa Re: osiągi przed roczkowe :-) 22.08.06, 22:37
        z tego co tu powyzej przeczytalam wynika, ze moje dziecko jest opoznione w
        rozwoju, czy ja mam rozumiec ze amelka jest uposledzona he?
        • prakseda_ka Re: osiągi przed roczkowe :-) 23.08.06, 09:25
          Kaliaa - no co ty? Maciek nie umie jeszcze mnóstwa rzeczy w porównaniu z tym co
          czytuję na forum - a chodzić zaczął w miarę szybko - hihi może to efekt
          chodzenia w chodziku ? smile Generalnie fizycznie jest to duży chlopak i pewnie
          dlatego tak szybko zaczął chodzić. Co do umiejetności manualnych itp. - ja go
          absolutnie do niczego nie zmuszam - np. układać kółka w wieżę na takim badylu
          nauczył się dopiero miesiąc temu, wieżę ustawi maks z 3 klocków. Piłka się
          pobawi ale bez rewelacji, pcha wszystko do geby no i zaczął się wściekać -
          nadyma się jak balon i czerwienieje na buzi i wydaje wrzask smile Każde dziecko
          ma swoje osiągnięcia - wszystko w swoim czasie, a zbliżający się roczek skłonił
          mnie zeby tak sobie podsumować. Generalnie wszystkie podręcznikowe "w tym wieku
          dziecko powinno to i to" nalezy traktować z tolerancją do nawet pół roku smile A
          Amelka pewnie się czai smile i jak zacznie robić wszystko na raz to będziesz
          miała ubaw smile Czego serdecznie życzę wink

pozdrawiam

Kasia
        • ania2425 kaliaa 23.08.06, 14:09
          z tego co widzialam na zdjeciach to Twoja Amelka pieknie raczkuje, a moja Maja
          nawet nie wie co robic jak ja na brzuchu poloze. nogi jej sie rozjezdzaja i
          lezy rozplaszczona jak zaba smile)
          kazdy dzieciak ma jakies osiagi na koncie.
          a przy okazji to masz superowa coreczke smile)
          • kaliaa Re: kaliaa 23.08.06, 16:27
            aniu moja amelka od dwoch tygodni chodzi, sama. Dodam ze nigdy jej nie
            prowadzilam za raczki, nigdy. Sama zaczela chodzic, poprzedzajac to
            dwumiesiecznym samodzielnym staniem. Za superowa coreczke dziekuje. ACHA DODAM
            IZ moja poprzednia wypowiedz byla jakby to ladnie ujac hm ironiczna...
            • ania2425 Re: kaliaa 23.08.06, 17:02
              wiem co masz na mysli smile...takie przechwalanki sa moze troche smieszne, ale
              gdzie mamy sie przechwalac osiagami naszych dzieci jak nie tutaj, przeciez
              bezdzietnych zanjomych nie bede zanudzac...
    • moniquev Re: osiągi przed roczkowe :-) 23.08.06, 09:44
      witajcie...jak juz sie chwalimy to wszystkie!
      stas 29 konczy 11 miesiecy(jak ten czas leci)...co potrafi:
      *chodzi ,a wzasadzie biega
      *mowi mama, tata, baba ,dziadzia ,ala(imie mojej siostry),ide,jade,mniam,tas(na
      siebie stas),i glll jak robie mu gili gilismile
      *pokazuje paluszkiem gdzie jest lamka ,piesek,rybki,
      dzwoneczki,wozek,obraz,mis, oko, ucho,nos, buzia, no i na wszytkich ktorych zna
      *jak mu powiem gdzie jest smoczus to szuka go tak dlugo az go znajdzie
      *jak sie mu powie tulimy to tuli wszytkich ,oraz misie nawet tego namalowanego
      na nocnikusmile
      *robi kosi kosi, wazyla sroczka kaszke, paluszkami bo ustach brrr(nie wiem jak
      to opisac ale pewnie wiecie o co chodzi), indianina(na ustach), posyla buziaczki
      (tylko zamiast cmokac to fuczy noskiem),oczywiscie tanczy, robi cacy
      boze ile te dzieciaki potrafiasmile
      a ostatnio zaklada sobie czapke na glowe , ze skotkiem roznym ale czasem mu
      wyjdzie
      pozdrawiam monika i stas 29.09.2005
    • aniapatryk Re: osiągi przed roczkowe :-) 23.08.06, 10:57
      Mojego osiagi to nauczenie przez opiekunkę robienie kupy na nocnik zawsze rano
      po spaniu,niestety przy mnie tego nie zrobi smile)))ja sie tak naprawde za
      edukacje nocnikowa prawdziwa wezme za rok
      • magalik Re: osiągi przed roczkowe :-) 23.08.06, 12:25
        Kurcze, moja tez wiele potrafi i co dzien nowa rzecz wlasciwie robia ale z tym
        gadaniem to mnie zabilyscie. Natalka cos tam sobie mruczy pod noskiem po
        swojemu, jakies guuuuu, baaaaa, mama, bada itp. ale zadne z tych rzczy
        swiadomie. moze to wina zebow - ma na razie tylko 2 gorne jedynki, i jezyk nie
        ma sie na cvzym zatrzymac...

a co do skarpetek i bucikow, to pamieta ze sie jej na nogi zaklada i sama
        probuje, wloski szczoteczka tez sama sobie czeszesmile
    • aga.roro Re: osiągi przed roczkowe :-) 23.08.06, 19:15
      Milan ur. 30.09.2006 a więc fuksem się załapałam do wrześnióweksmile

W sumie jak tak czytam, to Wasze dzieci bardzo dużo już umieją, mojemu jeszcze
      do roczku trochę zostało..
      - zapytany pokaże gdzie jest lampa
      - gdzie jest oko u mamysmile
      - wchodzi na narożnik i kanapę, na pufy, ławę (wszystko stosunkowo niskie)
      - w tym tyg nauczył się schodzic z powyższych (uf!)
      - ostatnio sobie wymyślił taką oto figurę: idzie sobie idzie raczkiem,
      przystaje, kładzie główkę jak do stania na głowie na podłodze lub kanapie,
      prostuje nogi z tyłu i do góry nogami ogląda sobie światsmiletak śmiesznie to
      wygląda, taka litera v z nóżek i między nóżkami widać odwrotnie twarzsmile stoi
      tak około minuty i się śmieje, i jak tylko mu się przypomni to tak staje.
      - łapie za pchacza FP i pędzi przez całe mieszkanie, potrafi sobie już go
      przesuwać jak natrafi na przeszkodę, kieruje na boki itp
      - pięknie zasypia
      - robi mega duże kupysmile
      więcej osiągów nie pamiętamsmile
      pozdrawiam
      aga
      • aciki Re: osiągi przed roczkowe :-) 23.08.06, 23:21
        No to teraz MY! Maksio:
        - mówi : mama, tata, bach, jajo, daj, hau, miau, ko ko, kwa kwa.
        - rozpoznaje w książeczkach wiele zwierząt, ma swoje ulubione.
        - sam umie pić z niekapka
        - w trakcie ubierania sam wyciąga lub wkłada ręce w rękawy
        - tańczy nawet kiedy mu się śpiewa (rusza dupką na boki i trzęsie głową)
        - umie turlac piłkę i puszczać samochodzik do kogoś
        - pokazuje gdzie jest lampa,
        - sam robi papa, kiedy ktoś wychodzi
        - daje buzi otwartą paszczą i z jęzorem na wierzchu
        - pokazuje, gdzie ma ucho
        - pokazuje jaki jest duży
        - robi brawo
        - ustawia wieżę z 3 klocków
        - ogląda książkę kartka po kartce
        - wchodzi na kilkanaście schodów na raka
        - umie przytulac sie do mamy i do podusi
        - umie sie bawić w chowanego
        - umie gonic i uciekać
        - umie wyrwac kilkadziesiąt włosów mamie w ułamku sekundy
        - złościć się dziko
        - nie chodzi sam
        • ninjo Re: osiągi przed roczkowe :-) 01.09.06, 12:58
          aciki, u nas praktycznie identycznie! tylko nie buduje wiezy z klockow, ale w
          zasadzie jej tego nie pokazywalam nigdy i nie wchodzi po schodach, ale u nas
          nie ma schodow...

no i jeszcze pokazuje (machajac palcem) i mowi, ze cos jest be - jak czegos nie
          wolno. Ostatnio wszystkie mozliwe lampy sa be, bo sie oparzyla lekko o lampke
          nocna smile
    • paulina685 Re: osiągi przed roczkowe :-) 24.08.06, 12:39
      No wiec i my cos dodamy. Karolinka wczoraj skonczyla 11 miesiecy. I tez moge
      powiedziec, ze wiele rzeczy, który inne dzieci umia, ona jeszcze nie umie. Nie
      umie chodzic, ale za to ladnie stoi i to od dluzszego czasu, jak ja prowadzic
      za raczke, to pojdzie, ale bardzo niepewnym krokiem. Pewnie siedzi i gdy tylko
      moze, to od razu wstaje inajchetniej tak spedzilaby caly dzien. Od dwóch
      tygodni raczkuje, jest szybciutka jak rakieta, lacznie z tym, ze wspina sie na
      schody. Nic juz nie jest pewne. Ma 8 zebów i wszystkie 8 wyszly jej na
      przelomie 6-7 miesiaca. Bardzo trudna sie ja karmi, bo potrafi
      czasami "przygryzc". Umie mówic mama, tata, baba, papa, i tysiace
      nieartykulowanych zglosek. Na muzyke, szczególnie taka, która juz slyszala,
      kiwa sie i kolysze. Lubi bawic sie klockami, ale przewazaja zdolnosci burzenia
      niz budowania. Acha i jeszcze nie przespala ani jednej nocy. Przecietnie budzi
      sie 3-5 razy, zeby sobie possac. Ja juz padam....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka