Dodaj do ulubionych

Hi, buty Memo?

04.09.06, 10:20
Hi, moja ciotka, zawodowo zwiazana z dziecmi i CZD powiedziala ostatnio, ze
jedyne buty jakie sa dobre dla zaczynajacych chodzic to Memo (bodajze
francuskie). A wszystkie bartki i inne adidasy (bo wlasnie kupilam Nike, stad
rozmowa) sa do niczego, to znaczy prawie do niczego i ze jakby ona miala
teraz male dziecko, to tylko by tamte kupowala. Nie byly to zlosliwosci.
Podobno jest jeden sklep w wawie ktory je ma i kosztuja po 200, 300 zl.
Ktoras z was je zna albo uzywa?
I jescze powiedziala, ze kazde nastepne buty to juz moga byc pepegi, ale te w
ktorych dziecko stawia pierwse kroczki musza byc super.
pozdr
Obserwuj wątek
    • thmwag1 Re: Hi, buty Memo? 04.09.06, 12:57
      Tak, ja znam. Moja koleżanka ma synka, który ma poważną wadę w budowie nóżek i
      musi kupować buty "do zadań specjalnych"
      Ale nie uważam aby zdrowe, zaczynające się uczyć dzicko katować butkiem ze
      specjalnym usztywnieniem, cięższym niż tradycyjny itp. Myslę, że najlepiej się
      stosować do porad fizjoterapeutów i kupować butki zgodnie z ich radami, a po
      takie jak MEMO tylko w razie potrzeby, a nie profilaktycznie.
      Życzę abyś nigdy z nich nie musiała korzystać, bo to dopiero jest
      problem........ Ale to na inną historię smile
      • tadziewczyna Re: Hi, buty Memo? 04.09.06, 13:27
        Wiesz, rozmawialam na ten temat kiedys z rehabilitantem i on porownal te buty
        do butow narciarskich. Sa niewygodne i tyle. Najlepsze sa wlasnie buty
        sportowe, bez zadnych usztywnien, z tzw. niska pieta. Nie sadze, aby renomowane
        firmy sportowe pozwolily sobie na produkcje niewygodnych butow dla dzieci.
        • tadziewczyna Re: Hi, buty Memo? 04.09.06, 23:29
          Pewnie, ze na boso - ale po domowej podlodze. Ale jesien sie zbliza, idzie
          coraz szybszym krokiem i na nogach ma kalosze (phi, ale ze mnie połetka)
    • pati775 Re: Hi, buty Memo? 04.09.06, 17:26
      a ja znowu slyszalam ze najzdrowiej i najlepiej jest jak najdluzej na boso
      (skarpeta) i badz tu madrym

co lekarz to inna teoria
      pzdr pati
      • thmwag1 Re: Hi, buty Memo? 05.09.06, 07:33
        Pati, dobrze słyszałaś! Najlepiej boso! Ale kurde nieraz te buty trzeba wdziać,
        bo przecież na spacer nie weźmiesz dziecka na boso, szczególnie że ta jesień w
        kaloszach idzie do nas szybkim krokiem smile
        • kaliaa Re: Hi, buty Memo? 05.09.06, 09:54
          teoria z chodzeniam jak najdluzej boso dotyczy chodzenia po nierownym podlozu
          czyli trwa, piasek, a nie chodzenia w domu.
          • thmwag1 Re: Hi, buty Memo? 05.09.06, 12:30
            Teoria teorią a rzeczywistość swoje. Przecież teoria dotyczy i dorosłych więc
            można ją stosować i u nas ale ile nas lata boso do miasta, do pracy itp?
            Więc bez przesady!
            Przecież mówimy tu o normach, a nie o trzymaniu się zasad w imię zdrowia za
            wszelką cenę. Z resztą jak bedzie 5 stopni na zewnątrz to może i bose dziecko
            bedzie miało zdrowo ukształtowaną sópkę ale za to gile po pas.
            A poza tym sama uwielbiam latać po pisaku i po trawce boso, ale po pisaku bez
            szkieł, petów i węgielków z wieczornych grilli a po trawce czystej od np.
            nieczystości po psach - więc ..............
            Myslę, że rozsądek to podstawa
            • kaliaa Re: Hi, buty Memo? 05.09.06, 12:39
              dlatego ja na chodzenie po domku kupilam kapcie z atestem zdrowej stopy, kapcie
              sa super maja profilowana wkladke w srodku, nozki sie w nich nie poca. Jakby
              ktos byl zainteresowany podaje linka allegro z owymi kapciami:
              www.allegro.pl/item122925818_buciki_marta_firmy_lemigo_najtaniej_roz_20.html
              www.allegro.pl/item124853937_buciki_dorota_firmy_zetpol_roz_21.html
              Ps w sklepach tez mozna je bez problemu kupic.
    • naranykota Re: Hi, buty Memo? 05.09.06, 07:50
      Za taką cenę??? Beznadzieja.
    • aniapatryk Re: Hi, buty Memo? 06.09.06, 11:10
      Buty Memo przerobiliśmy ze starszym.Owszem sa one dobre ale dla dzieci które
      naprawde maja jakąs wadę,a to dopiero bedziemy stwierdzac około 3 roku życia
      napewno Adidasy,Nike nie sa dobre-wszyscy lekarze na nie klną smile
      • kaliaa Re: Hi, buty Memo? 06.09.06, 11:14
        no widzisz aniu patryk tu sie z Toba nie zgodze u nas lekarze polecaja przede
        wszystkim adidasy, i doskonaly fizjoterapeuta pracujacy w CZD p P Zawitkowski
        tez jako pierwsze obuwie poleca buty sportowe typu adidas. no, ale jak i w
        kazdym innym temacie dotyczacym zdrowi i tu beda rozbieznosci, i kazda mama
        bedzie decydowala sama.
        • aniapatryk Re: Hi, buty Memo? 06.09.06, 11:54
          No widzisz kaliia a u nas jak widza adidasy ortopedzi(byłam u 3) to dostałam
          taki opieprz,ze normalnie az głupio mi było.co lekarz to opinia.
          Zreszta moj starszak i tak ma teraz adidasy smile)
          • mamusia_chlopczyka Re: Hi, buty Memo? 06.09.06, 12:32
            a ja zauważyłam wielką wojnę pomiędzy ortopedami a fizjoterapełtami... każde z
            nich ma inne zdanie a najgorsze jest to że są one przeciwstawne do siebie... i
            bądź tu mądrym... ja osobiście bardziej ufam wypowiedziom fizjoterapełtów...
            powiem wam tylko że wczoraj kupiliśmy nowe butki (na dwór i kapciuchy do domu)
            dla Stasia (takie jakie zalecał P.Zawitkowski), ale letnie sandały jakie miał
            były na twardej podeszwie i wysokie zapietki i nie chciał w nich zabardzo
            chodzić po domku (zimne mamy już podłogi), najlepiej na boso... i dziś jak mu
            założyłam to mały się przewracał, bo stopa mu zupełnie inaczej pracowała w
            bucie... ale za to szybko załapał o co chodzi i już sobie ich nieodpina tylko
            biega jak wystrzelony z armaty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka