Dodaj do ulubionych

Pupa jak u pawiana...

02.10.06, 12:41
Czesc,
potrzebuje porady, bo nie wiem co mam juz poczac. Mala ma odparzona pupe, ale
bardzo - bardzo. Walczymy od czwartku. Na poczatku zwalalam wine na
opiekunke, bo jak do tej pory Polka nigdy pupy nie miala odparzonej.
Widzialam, ze cos zaczyna sie dziac od poprzedniego wtorku. Zaczelam smarowac
jej sudocremem.
No ale od czwartku to juz jest stan alarmowy. I doszlam do wniosku, ze to nie
z winy opiekunki, tylko chyba mala jest albo na cos uczulona, albo przyczyna
moze byc mniejsza ilosc karmien (miesiac temu wrocilam do pracy).
Sposoby zmniejszenia odparzen sa rozne - sudocrem, bepanthen, termetiol.
Opiekunka stosuje maka ziemniaczana. Oczywiscie czeste mycie pod biezaca
woda. No i co jeszcze? Jakie znacie metody?
A moze powinnam pojsc z tym do pediatry lub dermatologa, alergologa? Nigdy
wczesniej nie mialam takiego problemu.
Obserwuj wątek
    • kasiamel Mąka ziemniaczan czyni cuda 02.10.06, 13:20
      W kryzysowych sytuacjach wklepuję krochmal, gęsty, nawet nie czekam, aż
      wyschnie, zakładam pieluchę. I zwykle, do pielegnacji nie stosujemy żadnych
      kremów, tylko oprószam mąką. i jest ok. Zdarzają nam sie odparzenia, np po
      pieluchach Happy, ale nie jest źle. Mąka ziemniaczana wszystko nam zwalcza. Jaś,
      gdy był mlodszy, miał takie odparzenia, że leciała krew z ran, ale pomogła mąka.
      Próbuj, na pewno nie zaszkodzi
      • katarzynasg Re: Mąka ziemniaczan czyni cuda 02.10.06, 13:27
        a nie zmieniłaś czasem pieluch? może to jest przyczyną,jeśli używasz tetry to
        może proszek?
        My długo stosowaliśmy mąkę i krochmal pomagała ale były nawroty, teraz jak coś
        się pokazuje smaruje całkiem grubą warstwą alantanu lub bepanthenu i przechodzi,
        alantan i bephanten wysuszają rany bardziej niż mąka -przynajmniej w przypadku
        mojego dzieckasmile
        Pozdrawiam i życzę szybkiego pozbycia się paskudztwa
    • asia_mod Re: Pupa jak u pawiana... 02.10.06, 13:49
      U nas niezawodny jest tormentiol. Stosuje go zawsze na noc, a wdzień sudocrem.
      Jak pupa jest czerwona srosujemy tylko tormentiol do wyleczenia. U nas pupa
      odparza się po kupach.
    • moniquev Re: Pupa jak u pawiana... 02.10.06, 15:06
      kiedy stas byl maly tez mial strasznie odparzona pupcie,a po sudocremie robilo
      sie jeszcze gorzej,polozna zalecila alantan(bodajrze)plus...pomoglo jak reka
      odjal ,teraz gdy widze choc male zaczerwienienie to smaruje bardzo czesto gruba
      warstwa linomagu masc,linomag pomaga i to bardzo...moze sprobuj sama...
      STAS...
    • smeagoul Re: Pupa jak u pawiana... 02.10.06, 17:16
      u nas też tak raz było!!! az krew przy delikatnym przecieraniu wychodziłasad
      stosowałam kilka kremów bephanten, sudocrem linomag- ale pomógł zwykły krem
      bambino- zawsze skuteczny- już po pierwszej nocy była poprawa. (smarowałam grubą
      warstwę)
    • pati775 Re: Pupa jak u pawiana... 02.10.06, 17:31
      moim zdaniem powinnas sie zdecydowac na jeden krem i go konsekwentnie stosowac
      przez kilka dni

z doswiadczenia wiem ze jak co chwile smaruje malemu duspko czyms innym bo sama
      nie wiem co pomoze a chce zeby pomoglo jak najszybciej dluzej nam sie to
      odparzenie babrze

wierze ze moze to byc jak piszesz po czyms co moze ja uczulac
      my mamy podobnie - parszywe kupy po Danio z danona i okropnie odparzona pupa
      mimo zmienionej od razu pieluchy dlatego swinstwa juz jesc nie bedziemy

ps. czy mi sie dobrze wydaje ze tormentiol nie powinien byc stosowany u malych
      dzieci ? ze wzgledu na kwas borowy i jego pochodne ?
      • ania2425 Re: Pupa jak u pawiana... 02.10.06, 18:27
        jest dokladnie tak jak pisze Pati775. Tormentiolu nie powinno sie stosowac u
        dzieci do 3 roku zycia.
        u nas tez jest odparzona pupa, w zasadzie to juz schodzi, i ja za namowa
        kolezanki postanowilam zaryzykowac i sporobowalam Tormentiolu. mowie sobie ze
        jak kilka razy posmaruje to sie nic nie stanie (tym bardziej ze niektorzy
        uzywaja tego czesto i jest ok). ale w naszym przypadku to Tormentiol tylko
        pogorszyl sprawe (moze za grubo smarowalam), skora zrobila sie tak cienka ze w
        niektorych miejscach widac bylo krew doslownie.
        pomoglo smarowanie Bepanthenem najpierw, a potem Bepanthen + Sudocrem. ale
        poprawa byla widoczna dopiero po ok 2 dniach. mysle ze musisz sie trzymac
        jednego kremu i dopiero po ok 3 dniach gdy nie ma poprawy sprobowac czegos
        innego.
        powodzenia - wiem co to za paskudztwo
        a przyczyny takiego naglego odparzenia (pierwszego w zyciu) do dzis nie udalo
        mi sie zlokalizowac...
      • alfa36 do Pati 05.10.06, 23:00
        No tak, ostatnio Kuba dostal kilka razy codziennie danio i też coś mu się pupa czerwona zrobiła. Zastanawiałam się od czego, bo nowości nie wprowadzalam. Może u nas tez danio tak podziałało. Wcześniej też dawalam, ale sporadycznie.
        • pati775 Re: do alfa 36 06.10.06, 13:00
          kurcze widzisz u nas na bank danio
          z danona jemy tylko naturalne jogury i nic wiecej
    • kasikk_29 Re: Pupa jak u pawiana... 02.10.06, 18:32
      u nas działa grubo sudokrem plus parafina ciekła
      w ogóle smaruję małej pupsko ciekłą parafiną
      i chyba gruba warstwa lepiej pomaga niż sudokrem
      u nas odparzenia po kupach były, bo jej kupa w pielusze nie przeszkadza
      i ciocie w żłobku nie sprawdzały na czas... ale sytuacja już dograna
      • tin_t Re: Pupa jak u pawiana... 03.10.06, 11:45
        u nas lekarz przepisuje clotrimazol, w ciągu jednej doby jest superrr... no i
        nie wiem, 2x kupiłam pampersy i 2x poważne odparzenia, może przypadek, ale w
        każdym razie nosimy HAPPY.
        • helga76 Re: Pupa jak u pawiana... 03.10.06, 17:13
          używam pieluch firmy CIEŃ z Lidla, wczesniej TESCO fioletowych, firmy DADA z
          biedronki. Do pupy używam od samego początku MAŚCI POŚLAKOWEJ, robionej w
          aptece, dostępna na receptę. Bezwonna, niedroga uwazam ze najlepsza, jak do tej
          pory nie mialam problemów z pupa. Maśc ta jest mascią używaną na oddziałach
          szpitalnych - POLECAM.
          • maggie2229 Re: Pupa jak u pawiana... 03.10.06, 17:55
            tin_t - clotrimazol to antybiotyk przeciwgrzybiczny, dlatego pomaga ale ja bym
            go do pielegnacji nie stosowala bez powodów
            u nas wystarcza sudocrem lub bepanthen-zreszta uzywany juz w szpitalu przez
            polozne
            • tadziewczyna Juz jest znacznie lepiej :) 04.10.06, 09:47
              Witam!
              Juz jest lepiej. Kupilam w poniedzialek Alantan Plus i poprawilo sie.
              Odparzenie zmniejsza sie, jasnieje. Ufff wiecie same jaka to ulga. Dziekuje za
              wszystkie porady smile
              • mamahanki Re: Juz jest znacznie lepiej :) 05.10.06, 20:50
                u mojej corki odparzenia pokazaywaly sie po soku jablkowym po pomidorach i jezynach.
                • efka30 Re: Juz jest znacznie lepiej :) 06.10.06, 12:33
                  U nas od urodzenia Bephanten maśc i nawet teraz przy 6 dniach biegunki /12 kup
                  na dobę potrafiło byc/pupa się nie odparzyła.
    • sdec Re: Pupa jak u pawiana... 06.10.06, 12:59
      U nas sprwadził się Mustela Vitamin Barrier Creme (kupiłam w aptece),
      smarowałam bardzo grubo i często zmieniałam pampersy.
      • hautnah Re: Pupa jak u pawiana... 06.10.06, 19:17
        u nas dziala krem weledy grubo smarowany, jak dla mnie sudokrem w ogole nie
        dzialasad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka