hankam 23.11.06, 17:43 Ulubione dania jakos na razie leza odlogiem, wiec moze macie jakes przepisy swiateczne, na przyklad na pierniczki, albo lamance? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hankam Re: Przepisy swiateczne 23.11.06, 20:55 Przepyszne, cieniutkie kruche ciasteczka, ktore je sie z makie, takim z miski. Raz w zyciu zrobilam, moze sie w tym roku skusze. Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Przepisy swiateczne 23.11.06, 23:18 Byl z ksiazki kucharskiej (bodajze w staropolskiej kuchni) albo w luznych przepisach od mojej kolezanki. A ja chwilowo nie bardzo mam do tych ksiazek dostep z rozmaitych przyczyn. Ale jak dopadne, to podam. A ty masz cos ciekawego? Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Przepis Maklowicza na lamance 25.11.06, 01:06 Łamańce kruche Danie wegetariańskie: tak Autor: Robert Makłowicz Składniki: - 120 g mąki - 60 g masła - 30 g cukru pudru - surowe żółtko - pół łyżki kwaśnej śmietany - szczypta soli nadzienie makowe: 300 g maku - 1 l przegotowanego mleka - 100 g masła - pół szklanki miodu - po 100 g migdałów i wyłuskanych orzechów włoskich - 50 g wyłuskanych orzechów laskowych - 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze - 2-3 figi - 4 łyżki rodzynków - szklanka cukru - 3 jajka - kieliszek rumu - laska wanilii Sposób przyrządzania: Posiekać dokładnie masło z mąką na piasek, dodać jajko, śmietanę i cukier, chwilę jeszcze razem siekać. Zagnieść ciasto i wstawić na 60 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, pokroić na wąskie i długie prostokąty, układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika; upiec na złoty kolor. Nadzienie: Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 40 minut na małym ogniu, na płytce ochronnej. Mak powinien Mak powinien 'mrugać'. Ugotowany mak osączyć na sicie i przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę. W dużym rondlu stopić masło z miodem, dodać drobniutko posiekaną wanilię, drobno posiekane orzechy, migdały, figi, skórkę pomarańczową i sparzone wrzątkiem rodzynki; dokładnie wymieszać. Dodać mak i stale mieszając, smażyć 10-15 minut. Utrzeć żółtka z cukrem na białą masę, białka ubić na sztywną pianę. Ostudzony mak delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać pianę i rum. Nakładać na ciasto. To nie jest przepis, wedlug ktorego te lamance robilam, ale jakis podobny. Ja mak wkladalam do miski i wtykalam w niego ciastka. Wygladal dosc karnawalowo. Odpowiedz Link Zgłoś
avill Re: Przepis Maklowicza na lamance 25.11.06, 08:07 Dzięki za przepis, może się skuszę. A co do moich ciekawych potraw wigilijnych, to brak. Od kilku lat sama robię wigilię, ale są na niej tradycyjne potrawy: ryba (nie karp, bo nie lubię), zupa grzybowa, pierogi (pyszne, nauczyła mnie teściowa, z kapustą i pieczarkami), ryba po grecku i takie tam, nic ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś