Dodaj do ulubionych

Przepisy swiateczne

23.11.06, 17:43
Ulubione dania jakos na razie leza odlogiem, wiec moze macie jakes przepisy
swiateczne, na przyklad na pierniczki, albo lamance?
Obserwuj wątek
    • avill Re: Przepisy swiateczne 23.11.06, 19:47
      A co to są łamańce?
      • hankam Re: Przepisy swiateczne 23.11.06, 20:55
        Przepyszne, cieniutkie kruche ciasteczka, ktore je sie z makie, takim z miski.
        Raz w zyciu zrobilam, moze sie w tym roku skusze.
        • avill Re: Przepisy swiateczne 23.11.06, 21:29
          To ja poproszę przepis
          • hankam Re: Przepisy swiateczne 23.11.06, 23:18
            Byl z ksiazki kucharskiej (bodajze w staropolskiej kuchni) albo w luznych
            przepisach od mojej kolezanki. A ja chwilowo nie bardzo mam do tych ksiazek
            dostep z rozmaitych przyczyn. Ale jak dopadne, to podam. A ty masz cos
            ciekawego?
            • hankam Re: Przepis Maklowicza na lamance 25.11.06, 01:06
              Łamańce kruche
              Danie wegetariańskie: tak
              Autor: Robert Makłowicz

Składniki:
              - 120 g mąki
              - 60 g masła
              - 30 g cukru pudru
              - surowe żółtko
              - pół łyżki kwaśnej śmietany
              - szczypta soli
              nadzienie makowe: 300 g maku
              - 1 l przegotowanego mleka
              - 100 g masła
              - pół szklanki miodu
              - po 100 g migdałów i wyłuskanych orzechów włoskich
              - 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
              - 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
              - 2-3 figi
              - 4 łyżki rodzynków
              - szklanka cukru
              - 3 jajka
              - kieliszek rumu
              - laska wanilii

Sposób przyrządzania:

Posiekać dokładnie masło z mąką na piasek, dodać jajko, śmietanę i cukier,
              chwilę jeszcze razem siekać. Zagnieść ciasto i wstawić na 60 minut do lodówki.
              Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, pokroić na wąskie i długie
              prostokąty, układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego
              piekarnika; upiec na złoty kolor.
              Nadzienie: Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 40 minut na małym
              ogniu, na płytce ochronnej. Mak powinien Mak powinien 'mrugać'. Ugotowany mak
              osączyć na sicie i przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę. W dużym rondlu
              stopić masło z miodem, dodać drobniutko posiekaną wanilię, drobno posiekane
              orzechy, migdały, figi, skórkę pomarańczową i sparzone wrzątkiem rodzynki;
              dokładnie wymieszać. Dodać mak i stale mieszając, smażyć 10-15 minut. Utrzeć
              żółtka z cukrem na białą masę, białka ubić na sztywną pianę. Ostudzony mak
              delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać pianę i rum. Nakładać na ciasto.

To nie jest przepis, wedlug ktorego te lamance robilam, ale jakis podobny. Ja
              mak wkladalam do miski i wtykalam w niego ciastka. Wygladal dosc karnawalowo.

• avill Re: Przepis Maklowicza na lamance 25.11.06, 08:07
                Dzięki za przepis, może się skuszę.
                A co do moich ciekawych potraw wigilijnych, to brak. Od kilku lat sama robię
                wigilię, ale są na niej tradycyjne potrawy: ryba (nie karp, bo nie lubię), zupa
                grzybowa, pierogi (pyszne, nauczyła mnie teściowa, z kapustą i pieczarkami),
                ryba po grecku i takie tam, nic ciekawego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka