Dodaj do ulubionych

Depilacja przed porodem

19.02.07, 19:54
Właśnie skończyłam depilować nogi i sądząc po zmęczeniu jakie mnie dopadło
to w 39 tyg. ciąży jest to wyczyn godny uznania ... robię to poraz ostatni,
już nie mam na to ani siły ani chęci. Uparcie co 3 tygodnie wykonywałam tę
czynność, żeby na koniec ciąży było mi łatwiej znieść niewygodę związaną z
wielkim brzuchem. Muszę jednak stwiedzić, że mi to nie ulżyło w niczym ,
skóra na nogach z dnia na dzień jest coraz bardziej opuchnięta więc spotkanie
z depilatorem nie należy do najmilszych doznań ale nie to mnie gnębi, bo jak
już wspomniałam to moja ostatnia randka z tym gadżetem (jeśli chodzi o
nogi). ... Zapytam wprost, co myślicie o goleniu intymnej części ciała do
porodu? Ja się nad tym zastanawiam... Wiem ,że jest to tylko kwestia mojego
wyboru, gdyż od jakiegoś czasu szpitale odstąpiły od tego rodzaju praktyk,
jednak myśląc racjonalnie to przy nacięciu krocza ten zabieg może okazać się
dużym plusem. Chyba szycie krocza przy pełnym "zaciemnieniu" to już nie taka
bułka z masłem a nam kobietom przecież zależy by ten zabieg wypadł jak
najbardziej fachowo smile Względy estetyczne też są ważne .... ale jak ja to
zrobię mając tak duży brzuch ... no i czy zdążę z tym zabiegiem domowego
golenia na czas ? A jak ta sprawa wygląda u Was dziewczyny ?
Obserwuj wątek
    • ajkkaa Re: Depilacja przed porodem 20.02.07, 11:59
      u mnie zanosi się na cc, ale golenie to dobry pomysł. jeśli sama tego nie
      zrobisz to i tak zrobi to położna. np. na polnej standardowo nacinają krocze i
      trzeba być ogolonym. z dużym brzuchem trudno jest, to fakt, ale ja ostatnio
      próbowałam to robić z pomocą lusterka: bez tego nic nie widzę smile
    • arvenha_81 Re: Depilacja przed porodem 20.02.07, 17:28
      No to powiem tak - skoro kawa na ławę wink Ja nie depilowałam części intymnej
      przed porodem, bo i lusterko nie było mi pomocne, przemyślałam sprawę i
      stwierdziłam, że obojętnie czy rozłożę nogi przed mężem i podam maszynkę do
      golenia, czy też przed położną w szpitalu to obie formy nie wpływają korzystnie
      na moje poczucie kobiecości wink więc zostawiłam jak było. Przy przyjęciu do
      szpitala (Lutycka) w gabinecie, w którym się przebierasz, wypełniasz dokumenty
      itp. było akurat jakieś badanie i nie wykonano z tego powodu golenia. Zrobiła to
      położna odbierająca poród , w czasie jego trwania - jakoś chyba podczas fazy
      partej w przerwie. Nacięcie mam małe, od pochwy w kierunku odbytu i tam też
      tylko było golenie - minimalne, bo raczej owłosienie w tym miejscu nie jest
      duże. Przepraszam za taką bezpośrednią odpowiedź, ale wiem, jak takie pierdoły
      martwią jak człowiek nie wie co i jak - dlatego napisałam.

pozdrawiam
      • zosia.w1 Re: Depilacja przed porodem 21.02.07, 14:43
        U mnie było tak...
        NA początku z goleniem nie miałam problemu, ale szybko dostałam brzucha i potem
        już co raz gorzej. Jak już byłam na końcówce używałam lusterka, które było
        postawione na odpowiedniej wysokości na krzesełku, "brzytwa" do ręki 15min i po
        sprawie. Dla mnie to był nie lada wyczynek, ponieważ miałam ogromny brzuch. Już
        w szóstym miesiącu wyglądałam jakbym miała zaraz rodzić). Do porodu poszłam
        ogolona, zrobiłam to na dzień przed, ponieważ miałam skierowanie, przenoszona
        ciąża.
        • angel215 Re: Depilacja przed porodem 23.02.07, 15:00
          ja rodziłam na polnej, i za radą położnej nie goliłam się przed porodem,
          zostałam ogolona na samym końcu, bardzo szybko i wprawnie przez położną i tylko
          w miejscu nacięcia.
          • ladybird16 Re: już się nie przejmuję 23.02.07, 18:04
            Zrobiłam sobie wczoraj samodzielnie lustrzane golenie.
            Nie było najgorzej, może jak mnie natchnie to w przyszłym tygodniu powtórzę ten
            zabieg. Ale już się tym nie martwię, jak zarosnę to trudno ..koszeniem trawnika
            zajmie sie położna smile) Trudno dbać o wygląd zewnętrzny mając 3kg w brzuchu a
            pozostałe 17kilo gdzieś w obiegu.
            I chociaż mam zrywy bycia piękną i powabną- tak było wczoraj(dzisiaj jestem
            zwykłym kabanikiem w dresie) to najważniejsze aby mieć to już za sobą i
            poprzytulać się trochę z moją córeczką ( chyba ,że się lekarz pomylił co do
            płci wtedy będę witać "ogonek") .
    • madzia_26 Re: Depilacja przed porodem 26.02.07, 13:26
      ja sie depilowałam już przed ciązą i tak sie przyzwyczaiłam.jestem obecnie w
      35tc i nadal sie gole a raczej zatrudniam do tego mojego męża ,który wogóle nie
      ma oporów zeby to robic.wręcz przeciwnie sam mi to zaproponował.uważam że do
      porodu powinno sie golic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka