06.05.07, 12:23
Czy do paszportu dla dzieciaczka potrzebny jest aktualny akt urodzenia?? Wiem,
że tego typu dokumenty mają ważność przez 3 miesiące. Wiem, ze zgodę na
paszport musi wyrazić każdy z rodziców. A ile fotografii trzeba? Chciałabym to
sprawnie i szybko załatwić.
Obserwuj wątek
    • wielorybka Re: Paszport 06.05.07, 13:02
      3 fotki, odpis aktu urodzenia, pesel, kasa i obecność całej trójki
    • kraabik Re: Paszport 06.05.07, 22:30
      Ja jeszcze dodam, że na akcie urodzenia musi być wbity pesel przez kogoś w
      urzędzie. Robią to od ręki, ja miałam akt urodzenia który mąż dostał jak
      zapisywał Alicję w USC(zaraz po urodzeniu) i był ok. Obecność dziecka jest
      obowiązkowa tylko raz przy składaniu albo odbiorze paszportu, obydwoje rodzice
      muszą być przy składniu, odebrać moze jeden z nich, ale ja na Twoim miejscu
      zadzwoniłabym do urzędu gdzie będziesz składać, bo co urzędnik to urzędnik
      szczególnie w naszym kraju smile
      • asia_mod Re: Paszport 06.05.07, 22:38
        Dziękuję za wszystkie rady. Mąż ma zajrzeć do urzędu i sie jeszcze wszystkiego
        dowiedzieć, bo mamy właśnie odpis aktu urodzenia z wstęplowanym peslem, ale on
        jest już, że tak się wyrażę "stary".
        • miodzio_k Re: Paszport 07.05.07, 08:26
          załatwialiśmy paszport dla małej 4 maja. Potrzebowaliśmy: pesel (znam na pamięć,
          nie miałam wpisanego na akcie), akt urodzenia małej do wglądu (ten który
          dostałam na samym początku zaraz po urodzeniu małej ), ksero aktu urodzenia,
          dowody osobiste nasze, kwitek że zapłaciłam 30,00, 3 zdjęcia (wyrabiamy jej
          tymczasowy bo za tydzień musze już go mieć, jesli wyrabiasz normalny na 5 lat to
          2 zdjecia).

W urzędzie były długie bardzo kolejki, ja załatwiałam pocztę i zdjęcia a mąż
          stał w kolejce. W sumie mi zajęło to 1,5 h i tyle właśnie mąż czekał w urzędzie.

Życze powodzenia smile

Nasz Skarb - 09.09.2005
          Orzeszek już ma...
          • chelis Re: Paszport 08.05.07, 10:12
            Hhahasmile My też 4 maja załatwialiśmy paszport bo wtedy mieliśmy wolne, tak jak i
            całe rzesze obywateli w długaśnej kolejce... Ale udało się, bo dla dzieci do
            lat 5ciu załatwia sie poza kolejnością i całe szczęście bo w tym tłumie zaraz
            by się odbywały jakieś dantejskie sceny, mimo że chyba z 5-6 okienek to wcale
            tak szybko nie szło.

Normalnie ma być paszport za 4 tygodnie, można się dowiadywać już po trzech czy
            aby już nie ma.

Pozdr.
            Chelis
    • malwinka35 Re: Paszport 07.05.07, 11:10
      Akt urodzenia jest potrzebny. Pesel podawałam na wniosku paszportowym, na akcie
      urodzenia nie miałam.
      A co to znaczy, że akt urodzenia jest ważny 3 miesiące??? Przecież on się nie
      zmienia i każdy odpis będzie wyglądał tak samo już do końca życia! Myśmy
      złożyli ten, który dostałam zaraz po urodzeniu.
      Oprócz tego 2 fotografie. I potwierdzenie zapłaty imiennie na dziecko. Przy
      składaniu byliśmy oboje z mężem.
      • tin_t z ciekawości pytam 07.05.07, 11:13
        jakie mają być zdjęcia?
        i gdzie je robiłyście?
        • miodzio_k Re: z ciekawości pytam 07.05.07, 22:57
          Ja robiłam zdjęcie u fotografa. Wcześniej się upewniłam, że wie jak powinno
          wyglądać zdjecie paszportowe dla dziecka. Dopiero za 4 razem udało się idealnie
          bo wcześniej albo oczka uciekły albo buźka otwarta albo uśmiech. Siostra robiła
          dla synka i dopiero za 8 razem wyszło ok.
        • wielorybka Re: z ciekawości pytam 07.05.07, 23:24
          u fotografa, robiłam sobie paszportowe i dziecku
          maja być podrasowane na biometryczne, może nie takie straszne jak u dorosłych
          ale z tendencją tongue_out
        • malwinka35 Re: z ciekawości pytam 08.05.07, 09:18
          Zdjęcie zrobiłam sama aparatem cyfrowym, na tle białej ściany, symetryczne,
          mały się uśmiechał z zamkniętą buzią, potem zaniosłam płytkę CD do Media
          Marketu i poprosiłam pana o obróbkę i wywołanie pod paszport. U mnie w biurze
          powiedzieli, że do paszportu dla dzieci nie musi być zdjęcie biometryczne.
    • 9-x-2 Re: Paszport 07.05.07, 11:13
      Dzwoniłam do Warszawskiego Biura Paszportowego w poprzednim tygodniu, to mi
      powiedzieli, że ten akt sprzed 1,5 roku wystarczy o ile nie zaszły jakieś
      zmiany....
    • asia_mod Re: Paszport 08.05.07, 19:30
      Dzięki za wszelkie informacje. Jeśli chodzi o zdjęcie, to mamy "normalne", że
      tak sie wyrażę. Zresztą zapraszam na stronkę mojego synka do obejrzenia tej fotki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka