Dodaj do ulubionych

Mały niejadek!

12.05.07, 07:49
Moj prawie 2 letni synek od jakiegos czasu zrobił sie niejadkiem na palcach
moge policzyc co zjadł w ciagu dnia. Dodam zeje duzo słodyczy zaczynam sie
martwic moze jakas rada..
Obserwuj wątek
    • salvita Re: Mały niejadek! 12.05.07, 10:18
      jesli przeczytasz uwaznie swój wlasny watek to szybko znajdziesz rozwiazenie
      swojego problemu,
      przede wszystkim odstaw slodycze na rzecz chrupek i sucharkow lub innych
      kruchych ciastek ale zawsze raz dziennie o stalej porze - ja tak robie daje
      melmu cos slodkiego zawsze jakas 1-1,5 godziny po obiedzie (zalezy ile na ten
      obiad zjadł)
      dobrze bedzie tez wprowadzic malemu stale pory posilkow, tak zeby przerwa
      miedzy jednym a drugim posilkiem wynosila ok 3-4 godziny (koniecznie zadnych
      przekasek miedzy posilkami) zebys wiedziala ze maly naprawde jest juz glodny

najlepiej usiadz i zrob sobie spis tego co maly je lacznie z wszystkim tym co
      dostaje w raczke lub je w tak zwanym miedzy czasie - okazac sie moze ze wcale
      nie jest tego tak malo

my jemy tak:
      jak sie obudzi 150ml mleka
      zawsze dwie godziny pozniej sniadanie
      przed drzemka zawsze wypija butelke kakao z kleikiem ryzowym
      po drzemce obiad
      po obiedzie cos slodkiego
      potem deser i 3 godziny pozniej na koncu porzadna kolacja
      w nocy 12 godzin bez jedzenia
      w miedzy czasie nie podjadamy generalnie nic, bo nie ma czasu tylko pijemy
      to nie sa jakies sztywne godziny
      ale taki mamy schemta i maly chodzi jak w zegarku sam wola jesc
      • annairam Re: Mały niejadek! 12.05.07, 11:51
        Jedna rada: ogranicz słodycze. Raz dziennie, jak pisze Salvita, w zupełności
        wystarczy. Moja Mała często przez kilka dni nie dostaje żadnego ciastka (mimo
        wielkiej miłości). Na przekąskę jak dziecko jest rzeczywiście głodne to świetnie
        sprawdzają się chrupki, sucharki, chleb Wasa, owoc. Kwestia przyzwyczajenia.
        • robin2510 Re: Mały niejadek! 12.05.07, 19:24
          Ja też daję córce np,chrupki czy paluszki po zjedzeniu - ładnie śniadania czy
          obiadu. Generalnie nie ograniczam córce np. słodyczy ma dostęp do czekolady i
          innych słodkości z tym ze ona ich wcale nie chce woli zamiast nich np. ogórka
          kiszonego !!!! czy paluszki. Ale tak czy siak przekąski dopiero po jedzeniu jak
          się obje za bardzo przed (co się czasem zdarzało) to z obiadu czy kolacji nici.
    • mcbeall Re: Mały niejadek! 13.05.07, 19:42
      Podpisuję się pod tym co pisały dziewczyny. Musisz ograniczyć słodycze i nie
      ulegać prośbom małego terrorysty smile trzeba być twardym a nie miękkim smile ja gdy
      młoda nie chciała zjeść konkretnego posiłku to po prostu ją przegładzałam, nie
      dostawała nic innego do jedzenia i tyle smile dobrą zakąską np. na spacerek jest
      jabłuszko smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka