Dodaj do ulubionych

zwolnienie z pracy po macierzyńskim

13.06.07, 22:46
za parę dni kończy mi się macierzyński
wysłałam wniosek o zaległy urlop wypoczynkowy z 2006 r. - 23 dni
potem chciałam wziąć urlop za bieżacy rok
dzisiaj przez tel. usłyszałam od pracodawcy, ze tego urlopu wypocz. mi nie
udzielą jak nie przyjdę "choć na parę dni do pracy" zaraz po macierzyńskim,
zeby "obgadać pewne rzeczy, przekazac info itp"
myślałam, ze faktycznie można odmówić mi tego urlopu, ale przeczytałam teraz
w necie, że pracodawac MUSI mi go udzielić zaraz po macierzyńskim
poza tym wydaje mi się, ze mam sie pojawić w pracy, bo chcą mi dac
wypowiedzenie - mam 3 miesieczny okres wypowiedzenia
wobec tego moze któraś się na tym zna? albo wie gdzie szukac...
można zwolnić od razu w pierwszy dzień po macierzyńskim? to juz koniec okresu
ochronnego?
moge dostać wypowiedzenie i przebywać na urlopie wypoczynkowym?
coś zanalzłam tez że jak firma zwolni z przyczyn ekonomicznych to nalezy sie
odprawa, a skad będe wiedzieć z jakim przyczyn mnie zwlaniaja? to gdzieś musi
być podane? na wypowiedzeniu?
pomozcie
Obserwuj wątek
    • wewerica Re: zwolnienie z pracy po macierzyńskim 14.06.07, 01:44

Miesci się to w dziale o urlopach a nie ochronie rodzicielstwa ale jest. Patrz
      na 3 !!!
      Kodeks pracy:
      Art. 163. Orzeczenia [7]Praktyczne wyjaśnienia [1]§ 1. Urlopy powinny być
      udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod
      uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy.
      Planem urlopów nie obejmuje się części urlopu udzielanego pracownikowi zgodnie z
      art. 167 2 .

§ 11. Pracodawca nie ustala planu urlopów, jeżeli zakładowa organizacja
      związkowa wyraziła na to zgodę; dotyczy to także pracodawcy, u którego nie
      działa zakładowa organizacja związkowa. W takich przypadkach pracodawca ustala
      termin urlopu po porozumieniu z pracownikiem. Przepis § 1 zdanie drugie i
      trzecie stosuje się odpowiednio.

Orzeczenia [1]§ 2. Plan urlopów podaje się do wiadomości pracowników w sposób
      przyjęty u danego pracodawcy.
      Orzeczenia [1]Wzory pism i umów [1]§ 3. Na wniosek pracownicy udziela się jej
      urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, dotyczy to także pracownika-ojca
      wychowującego dziecko, który korzysta z urlopu macierzyńskiego.

Tutaj masz troszkę informacji
      www.fundacjamama.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=145&Itemid=77
      zajrzyj tam także na "opowieści grozy" zobaczysz jak to może wyglądać praktycznie sad
      a najpewniejsze informacje uzyskasz na stronie państwowej inspekcji pracy

www.pip.gov.pl/html/pl/html/07070000.htm
    • my_cha1 Odprawa - raczej NIE 14.06.07, 08:38
      A tu fragment artykułu:

Zdecydowanie najczęściej odprawa dla pracowników zwalnianych z przyczyn ich
      niedotyczących (na ogół z przyczyn ekonomicznych lub organizacyjnych leżących po
      stronie zakładu pracy) wypłacana jest na podstawie ustawy o zwolnieniach
      grupowych. Jednak obejmuje ona tylko tych pracodawców, którzy zatrudniają co
      najmniej 20 pracowników (art. 1 w zw. z art. 8 i 10 ustawy z dnia 13 marca 2003
      r.). Jeśli pracodawca zatrudnia mniej osób, jak w sytuacji opisanej w pytaniu,
      nie musi wypłacać pracownikowi odprawy pieniężnej, nawet jeśli wypowiedzenie
      umowy o pracę jest uzasadnione przyczynami ekonomicznymi, a pracownik w żaden
      sposób nie przyczynił się do utraty pracy. Zakładamy przy tym, że pracodawca, o
      którym mowa w pytaniu, nie jest objęty innym jeszcze niż ustawa o zwolnieniach
      grupowych przepisami odrębnymi, które przewidywałyby prawo pracownika do odprawy
      w związku z rozwiązaniem przez pracodawcę stosunku pracy z przyczyn
      niedotyczących pracownika czy leżących po stronie zakładu pracy. Przyjmujemy
      również, iż nie jest on objęty przepisami zakładowymi, które ustalałyby prawo do
      tego rodzaju świadczenia.
      • my_cha1 Re: Odprawa - sprostownie - >20 pracowników - TAK 14.06.07, 08:42
        Odprawa przysługuje każdemu pracownikowi zwalnianemu z przyczyn, które go nie
        dotyczą, jeśli tylko pracodawca objęty jest przepisami ustawy o zwolnieniach
        grupowych, tj. gdy zatrudnia co najmniej 20 pracowników.
    • my_cha1 Przyczyna wypowiedzenia - TAK 14.06.07, 08:43
      Zgodnie z przepisem art. 30 § 4 K.p., w oświadczeniu pracodawcy o wypowiedzeniu
      umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony (lub o rozwiązaniu bez wypowiedzenia
      każdej umowy o pracę) powinna być wskazana przyczyna uzasadniająca to
      wypowiedzenie lub rozwiązanie stosunku pracy.
    • my_cha1 I jeszcze co do wręczenia wypowiedzenia 14.06.07, 08:57
      "Nie można bowiem, stosownie do art. 41 K.p., złożyć oświadczenia woli w tej
      sprawie w czasie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy, jeżeli nie
      upłynął jeszcze okres uprawniający do rozwiązania umowy o pracę bez
      wypowiedzenia. Nie można też wypowiedzieć umowy pracownikowi w wieku
      przedemerytalnym (art. 39 i 43 K.p.), pracownicy w okresie ciąży i urlopu
      macierzyńskiego (art. 177 K.p.) oraz w okresie urlopu wychowawczego od momentu
      złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu do dnia jego zakończenia
      (art. 1861 K.p.)"

Czyli na mój gust w czasie urlopu też nie można złożyć wypowiedzenia.
      Wiesz, niewykluczone jest, że chcą, abyś wróciła, żeby Ci wręczyć to
      wypowiedzenie. A potem w jego okresie mogą Ci udzielić urlopu wypoczynkowego.
      Wkurza mnie takie traktowanie. Bo jeśli nie chcą, żebyś wracała, to powinni to
      uczciwie powiedzieć.
      Ja myślę, że możesz teraz, kiedy jesteś jeszcze na macierzyńskim, wypisać
      wniosek o urlop (możesz wziąć całe 26 dni) + 2 dni na opiekę nad dzieckiem.
      Z tym że gdybyś znalazła sobie inną pracę, to do końca roku pozostajesz bez
      urlopu. Ale jeśli oni zwolnią Cię wcześniej, to mogą nie chcieć udzielić ci
      całych 26 dni tylko proporcjonalnie do okresu, który przepracujesz, chociaż
      powinien udzielić Ci całego
      Zaraz jeszcze wkleję Ci tekst o urlopach.
      Jakbyś miała jeszcze jakieś pyt. to pisz!
      Postaram się pomóc.
      Przynajmniej może wyszukam jakieś fajne artykuły w prasie fachowej.
      Trzymam za Ciebie kciuki!
    • my_cha1 O urlopie wypoczynkowym 14.06.07, 08:57
      "Pracodawca ma obowiązek udzielić pracownicy - na jej wniosek - przysługującego
      jej za dany rok urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. Tak
      stanowi art. 163 § 3 K.p. Przy czym w stosunku do pracownicy powracającej z
      urlopu macierzyńskiego nie stosuje się reguły proporcjonalności urlopu, nawet w
      sytuacji jeśli pracownica nie przepracowała w danym roku ani jednego dnia (np. z
      powodu niezdolności do pracy albo korzystania z urlopu macierzyńskiego). Urlop
      macierzyński nie jest bowiem jednym z okresów niewykonywania pracy, w ciągu
      którego nie nabywa się prawa do urlopu wypoczynkowego."
      • princessa1 Re: O urlopie wypoczynkowym 14.06.07, 09:40
        no dobra
        czyli rozumiem, że muszą mi udzielić urlopu wypoczynkowego za tamten i ten rok
        ale co z tego jak i tak pewnie dostanę wypowiedznie
        a co do mojej firmy to wszystko niestety się odbywa właśnie tak, po cichu i nie
        wprost,
        zadzwonię jeszcze do pipu - dzięki
        • niebieskaewka ZWOLNIENIE 14.06.07, 09:50
          pracodawca ma obowiazek udzielic urlop wyp.za poprzedni rok.To, czy dodstaniesz
          wypowiedzenie czy nie zalezy od pracodawcy.Wystarczy ze uzasadni to redukcja
          etatow.W swiadectwie pracy dostaniesz info dot.przyczyny zwolnienia.To, ile
          wyniesie okres wypowiedzenia zalezy od twojego stazu pracy. Jesli jestes pewna
          ze szykuja ci zwolnienie, idz na L4 na dziecko. Masz max 60 dni w roku
          kalendarzowym.
        • my_cha1 Re: O urlopie wypoczynkowym 14.06.07, 22:13
          Tak, mogą Ci dać wypowiedzenie, ale dopiero jak wrócisz do pracy, czyli nie na
          macierzyńskim czy wypoczynkowym. Jeśli zrobisz sobie choćby 1-dniową przerwę w
          urlopowaniu, to wręczą Ci wypowiedzenie i jak będziesz na wypoczynkowym, to czas
          wypowiedzenia będzie już leciał. A tak to po wypoczynkowym jeszcze przez 3
          miechy możesz pracować i dostawać pensję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka