mrzepcz2 03.08.07, 13:51 Jak sprawne są wasze dwulatki? biegają , skaczą...sprawnie czy jeszcze nieco niezgrabnie?????będę wdzięczna za wypowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matea4 Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 14:03 Bardzo sprawny. Jeździ na rowerze 12 calowym z bocznymi kółkami, szynbo biega, bardzo lubi grać w piłkę nożną,nasladuje brata jak cwiczy karate. Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 14:10 Mój synek ma 2 lata i 3 miesiące. Wspina się na krzesła, wchodzi sam na swój fotelik samochodowy, na krzesełko od karmienia też sam wejdzie. Włazi na fotel i z fotela od strony oparcia rzuca się na łóżko. Wspina się po tacie - tata trzyma go za ręce, a synek wchodzi stopami po jego nogach do góry aż do brzucha. Wchodzi do wanny - ja go trzymam za ręce, a on zadziera nogę do góry, stawia ją na brzegu wanny, dołącza drugą nogę, i już po chwili stoi w wannie. Kładzie się na ziemi na brzuchu, podnosi najpierw jedną nogę do góry i opiera ją o brzeg fotela i kanapy, potem dołącza drugą. Unosi się na wyprostowanych rękach i tak sobie tkwi. To naśladowanie mojego męża - on w takiej pozycji robi pompki, z nogami opartymi o łóżko. Kiedyś mały ustawił sobie 2 krzesła w odległości około 20-30 centymetrów. Na jednym oparł nogi, na drugim krzesło i zrobił z siebie taki "most" łączący oba krzesła. Zszedł już z naszą pomocą. Wchodzi na takie konstrukcje na placu zabaw zakończone zjeżdżalnią, ale go asekurujemy, bo wydaje mi się, że jeszcze może mu się noga omsknąć. Biega, ale jeszcze tak dziecinnie, niezbyt płynnie. Wchodzi i schodzi po schodach. Skacze z łóżka na materac leżący na podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonag25 Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 14:31 Podpisuję się pod moimi przedmówczyniami, ale dopiszę jeszcze, że moja dwulatka nie jeździ jedynie na rowerze (nie ma go), ale super jeździ na hulajnodze koleżanki, chodzi po krawężniku, murku, przeskakuje nad półmetrową (przepaścią) - z kanapy na fotel i odwrotnie. Robi fikołki, prawie gwiazdę, biega super szybko, wspina się gdzie się tylko da, chodzi po płocie (wzdłuż płotu - stawia nóżkę co drugi szczebelek i tak na przemian). To tyle ile pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 17:30 bardzo sprawny (2 i pół) do wszystkich powyższych, łącznie z rowerem: odkąd skończył półtora roku, jest w stanie wspiąć się na wszystko, na co zarzuci nogę jest w stanie wejść na ściankę wspinaczkową dla dzieci do wysokości dowolnej (na wysokości 2 metrów jest ściągany, bo potem nie ma jak) zjeżdża z zabawki typu "rura w remizie strażackiej) z wysokości ok 1.5 metra bez pomocy jest w stanie wejść na każdą drabinę o dowolnej wysokości (podkreślam - jest w stanie bo nie wchodzi) potrafi prowadzić piłkę przy nodze albo kijkiem do "golfa" przez kilkanaście metrów zaczyna chodzić po krawężniku potrafi utrzyma równowagę podtrzymywany za ręce stojąć stopami na moich stopach, kiedy leżę na plecach z nogami podniesionymi pionowo w górę (ulubiona zabawa w akrobacje) i w pozycji samolotu, to znaczy brzuchem na moich stopach i z rozłożonymi rękami, bez asekuracji jest nieludzko sprawny i bardzo silny, przy tym malutki i drobny oraz przerażająco odważny, czy raczej pozbawiony instynktu samozachowawczego generalnie jego starszy brat (w tej chwili 5,5 roku) bardzo się przy nim podciągnął w kwestii sprawności fizycznej Odpowiedz Link Zgłoś
mawisna Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 17:39 Rany, moje dziecko jak miało dwa lata nie potrafiło większości rzeczy, o których piszecie. I wcale nie był jakiś "niesprawny". Za to teraz staje na głowie, robi przewroty, wspina się, choć ma duuuży rospekt do wysokości (i dobrze). Chodzi tyłem po krawążnikach. Biega coraz lepiej, ale wcale nie super szybko. A ma już prawie 4 lata. We wszystkim nie odbiega od normy wiekowj (jeżeli chodzi o sprawność fizyczną). Odpowiedz Link Zgłoś
gusia210 Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 23:28 mój dwulatek(2,1)nie jeździ sam na rowerze mimo że go ma.Za to jeździkiem to nawet z górki.Biega,skacze,chodzi po krwaężnikach.Wszyskie zjeżdżalnie(im wyższa tym lepsza)bez asekuracji.Drabiny i schody bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
zena24 Re: Bardzo sprawny!!! 04.08.07, 13:45 W tym wieku zadziwił nas już nieraz swoją sprawnością i pomysłowością.Gdyby udało mu się dostać do pedałow, sam by już jezdził samochodem(jazde na sprzętach mechanicznych ma już opanowaną) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiac23 Re: Bardzo sprawny!!! 04.08.07, 15:10 rany moja cora ma 2 lata ale prawie nic nie robi tak jak wasze dzieci co prawda jest wczesniakiem ale tylko pozazdroscic Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Bardzo sprawny!!! 04.08.07, 20:07 absolutnie mi nie zazdrość, mówię zupełnie szczerze Odpowiedz Link Zgłoś
corkaswejmamy Re: dwulatek-jak sprawny? 04.08.07, 23:45 Moja córka(2 lata i 3 mce) robi masę rzeczy. Biega jednak fatalnie. Dwóch ortopedów nie stwierdziło żadnych nieprawidłowości(badanie nie polegało bynajmniej na obejrzeniu chodu dziecka). Usg bioderek w swoim czasie również było zadowalające. Nie wiem co robić. Muszę chyba uwierzyć w opinię lekarzy. W tej chwili jest lepiej, ale i tak nie są to zadowalające rezultaty. Jednym słowem, moja córka biegam, jakby za chwilę miała się rozpaść. I choć widok jest naprawdę zabawny, na dłuższą metę naprawdę mnie to martwi. I szczerze mam nadzieję, że przesadzam. Odpowiedz Link Zgłoś