Dodaj do ulubionych

dwulatek-jak sprawny?

03.08.07, 13:51
Jak sprawne są wasze dwulatki? biegają , skaczą...sprawnie czy jeszcze nieco
niezgrabnie?????będę wdzięczna za wypowiedzi!
Obserwuj wątek
    • matea4 Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 14:03
      Bardzo sprawny. Jeździ na rowerze 12 calowym z bocznymi kółkami, szynbo biega,
      bardzo lubi grać w piłkę nożną,nasladuje brata jak cwiczy karate.
    • olamazur Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 14:10
      Mój synek ma 2 lata i 3 miesiące.

Wspina się na krzesła, wchodzi sam na swój fotelik samochodowy, na krzesełko od
      karmienia też sam wejdzie.

Włazi na fotel i z fotela od strony oparcia rzuca się na łóżko.

Wspina się po tacie - tata trzyma go za ręce, a synek wchodzi stopami po jego
      nogach do góry aż do brzucha.

Wchodzi do wanny - ja go trzymam za ręce, a on zadziera nogę do góry, stawia ją
      na brzegu wanny, dołącza drugą nogę, i już po chwili stoi w wannie.

Kładzie się na ziemi na brzuchu, podnosi najpierw jedną nogę do góry i opiera
      ją o brzeg fotela i kanapy, potem dołącza drugą. Unosi się na wyprostowanych
      rękach i tak sobie tkwi. To naśladowanie mojego męża - on w takiej pozycji robi
      pompki, z nogami opartymi o łóżko.

Kiedyś mały ustawił sobie 2 krzesła w odległości około 20-30 centymetrów. Na
      jednym oparł nogi, na drugim krzesło i zrobił z siebie taki "most" łączący oba
      krzesła. Zszedł już z naszą pomocą.

Wchodzi na takie konstrukcje na placu zabaw zakończone zjeżdżalnią, ale go
      asekurujemy, bo wydaje mi się, że jeszcze może mu się noga omsknąć.

Biega, ale jeszcze tak dziecinnie, niezbyt płynnie.

Wchodzi i schodzi po schodach.

Skacze z łóżka na materac leżący na podłodze.
      • matylda301 Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 14:25

• iwonag25 Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 14:31
          Podpisuję się pod moimi przedmówczyniami, ale dopiszę jeszcze, że
          moja dwulatka nie jeździ jedynie na rowerze (nie ma go), ale super jeździ na
          hulajnodze koleżanki, chodzi po krawężniku, murku, przeskakuje nad półmetrową
          (przepaścią) - z kanapy na fotel i odwrotnie. Robi fikołki, prawie gwiazdę,
          biega super szybko, wspina się gdzie się tylko da, chodzi po płocie (wzdłuż
          płotu - stawia nóżkę co drugi szczebelek i tak na przemian). To tyle ile
          pamiętam.
    • aluc Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 17:30
      bardzo sprawny (2 i pół)
      do wszystkich powyższych, łącznie z rowerem: odkąd skończył półtora roku, jest
      w stanie wspiąć się na wszystko, na co zarzuci nogę

jest w stanie wejść na ściankę wspinaczkową dla dzieci do wysokości dowolnej
      (na wysokości 2 metrów jest ściągany, bo potem nie ma jak)

zjeżdża z zabawki typu "rura w remizie strażackiej) z wysokości ok 1.5 metra
      bez pomocy

jest w stanie wejść na każdą drabinę o dowolnej wysokości (podkreślam - jest w
      stanie smile bo nie wchodzi)

potrafi prowadzić piłkę przy nodze albo kijkiem do "golfa" przez kilkanaście
      metrów

zaczyna chodzić po krawężniku

potrafi utrzyma równowagę podtrzymywany za ręce stojąć stopami na moich
      stopach, kiedy leżę na plecach z nogami podniesionymi pionowo w górę (ulubiona
      zabawa w akrobacje) i w pozycji samolotu, to znaczy brzuchem na moich stopach i
      z rozłożonymi rękami, bez asekuracji

jest nieludzko sprawny i bardzo silny, przy tym malutki i drobny
      oraz przerażająco odważny, czy raczej pozbawiony instynktu samozachowawczego

generalnie jego starszy brat (w tej chwili 5,5 roku) bardzo się przy nim
      podciągnął w kwestii sprawności fizycznej wink
      • mawisna Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 17:39
        Rany, moje dziecko jak miało dwa lata nie potrafiło większości rzeczy, o których
        piszecie. I wcale nie był jakiś "niesprawny". Za to teraz staje na głowie, robi
        przewroty, wspina się, choć ma duuuży rospekt do wysokości (i dobrze). Chodzi
        tyłem po krawążnikach. Biega coraz lepiej, ale wcale nie super szybko. A ma już
        prawie 4 lata. We wszystkim nie odbiega od normy wiekowj (jeżeli chodzi o
        sprawność fizyczną).
        • gusia210 Re: dwulatek-jak sprawny? 03.08.07, 23:28
          mój dwulatek(2,1)nie jeździ sam na rowerze mimo że go ma.Za to jeździkiem to
          nawet z górki.Biega,skacze,chodzi po krwaężnikach.Wszyskie zjeżdżalnie(im
          wyższa tym lepsza)bez asekuracji.Drabiny i schody bez problemu.
          • zena24 Re: Bardzo sprawny!!! 04.08.07, 13:45
            W tym wieku zadziwił nas już nieraz swoją sprawnością i pomysłowością.Gdyby
            udało mu się dostać do pedałow, sam by już jezdził samochodem(jazde na
            sprzętach mechanicznych ma już opanowaną)
            • kasiac23 Re: Bardzo sprawny!!! 04.08.07, 15:10
              rany moja cora ma 2 lata ale prawie nic nie robi tak jak wasze dzieci co prawda
              jest wczesniakiem ale tylko pozazdroscic
              • aluc Re: Bardzo sprawny!!! 04.08.07, 20:07
                absolutnie mi nie zazdrość, mówię zupełnie szczerze
    • corkaswejmamy Re: dwulatek-jak sprawny? 04.08.07, 23:45
      Moja córka(2 lata i 3 mce) robi masę rzeczy. Biega jednak fatalnie. Dwóch
      ortopedów nie stwierdziło żadnych nieprawidłowości(badanie nie polegało
      bynajmniej na obejrzeniu chodu dziecka). Usg bioderek w swoim czasie również
      było zadowalające. Nie wiem co robić. Muszę chyba uwierzyć w opinię lekarzy. W
      tej chwili jest lepiej, ale i tak nie są to zadowalające rezultaty. Jednym
      słowem, moja córka biegam, jakby za chwilę miała się rozpaść. I choć widok jest
      naprawdę zabawny, na dłuższą metę naprawdę mnie to martwi. I szczerze mam
      nadzieję, że przesadzam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka