iva30 20.09.07, 16:21 Dziewczyny, co o tej metodzie i przedszkolach sądzicie? Blisko mnie pojawiło się takie, dodatkowo dłużej czynne niż okoliczne państwowe, co by mi rozwiązało problem zatrudnienia kogoś do odbierania Ani. Bardzo liczę na Twoją opinię Ewuniu (efka42). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
9-x-2 Re: Przedszkole Montessori 20.09.07, 17:18 Wszystko zależy od tego, jak będą realizować program. Czasem jest tak, że tylko tak się nazywają, a kadrę mają zupełnie nieprzygotowaną. Wg mnie najlepsze przedszkole realizujące założenia teorii Montessory to przedszkole państwowe - integracyjne przy ul. Śniegockiej. Rzeczywiście kadra super, pomieszczenia, prace, program zajęć - wszystko jest tak jak należy. Trzeba bacznie obserwować to przedszkole jak jest nowe i dopytywać się mam posyłających tam dzieci. Tak to trudno sądzić.... Odpowiedz Link Zgłoś
iva30 Re: Przedszkole Montessori 21.09.07, 10:19 Dzięki za odpowiedź . Wolałabym jednak bliżej domu, zwrócę uwagę, na to o czym piszesz, bo masz rację może to chwyt marketingowy . Chociaż to chyba oddział z Brzoskiwniowej, a o tamtym natknęłam się na dobre opinie. Chodzi mi jednak bardziej ogólnie o samą zasadę tych przedszkoli, co o tym sądzicie? Jak to faktycznie wygląda. Teorię trochę znam, ale nie wiem jak to wygląda w praktyce. Czy może Twój maluch chodzi do takiego przedszkola? Jeśli tak, to czy jesteś zadowolona, jakie zalety, jakie wady? Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Przedszkole Montessori 21.09.07, 21:24 Metoda ta, znana i bardzo popularna w Europie, a w Stanach swojego czasu bardzo "trendy" jest nie tylko sposobem zajmowania sie dzieckiem w przedszkolu. Jest to genralnie sposob na zycie i wychowanie dziecka, poniewaz stawia on nacisk na indywidualny rozwoj i potrzeby kazdego dziecka. Nauczyciel jest tu okreslany mianem "przewodnika" lub "dyryktora" obserwujacego kazde dziecko z osobna bardzo uwaznie i dobiera on materialy [scisle okreslone przez M.M.] odpowiadajace uzdolnieniom i zainsteresowaniom dziecka. Montessori uwzglednila powazny udzial zajec ruchowych w procesie przyjswajania wiedzy przez dziecko, ergo, jest on stalym elementem tej metody. Glowne zalozenia polegaja na tym, ze nauczyciel-przewodnik przedstawia dzieciom dzialy, na ktore podzielona jest sala przedszkolna/szkolna a dziecko samo wybiera, ktory dzial chce blizej poznac [do wyboru sa: Zycie Praktyczne [rozwoj ruchowy], Sensoryczne rozwoj umyslowy i sensoryczny], Jezyk, Matematyka, Geografia, Nauka i Sztuka]. Nauczyciel nie prowadzi "zajec" jako takich, w naszym rozumieniu, gdzie dzieci maja sluchac i zapamietywac, czasem rozumiec... hehe... Jako przewodnik ma dziecko zainteresowac tematem, a potem pozwolic mu samemu odkrywac i uczyc sie wybranych zagadnien... Nauczyciel obserwuje postepy dziecka w nauce i w tenm sposob powstaje wizerunek tego, jak dziecko sie uczy, a wedlug M.M. dzieci ucza sie zupelnie inaczej niz dorosli, dlatego nie moga byc traktowane jak dorosli... Obserwacje nauczyciela pozwalaja wytyczyc jakby...hm...mape mozliwosci dziecka i wtedy wiadomo kiedy dziecko ma najlepszy okres do nauki geografii, matematyki, jezyka, czy innych...wykorzystuje sie dziecka naturalne zdolnosci i wyze oraz nize w aktywnosci intelektualnej. Program Montessori jest szeroko stosowany w Stanach, moj maz chodzil do przedszkola Montessori i patrzcie jaki geniusz wyrosl [:o))))))] Porozmawiaj z przedszkolankami, zobacz co wiedza nt metodologii czy sale przedszkolne wygladaja tak, jak maja wygladac, etc. Powodzenia!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Przedszkole Montessori 24.09.07, 10:06 Ivo, mój syn niestety nie chodził do takiego przedszkola (nie miałam w okolicy i nie było możliwości dowożenia), a jak nie zapisze się dziecka od maluchów do takiej placówki, to później trudno się dostać.... Pozatym, nie mam możliwości oddania dzieci do przedszkola prywatnego ze względu na koszty - co najmniej 1200 zł - na Mokotowie/w Wilanowie i na Ursynowie niestety są takie ceny. Wiem że w innych dzielnicach są przedszkola Montessoriańskie lub steinerowskie, gdzie opłaty nie są wygórowane. A i takie trzeba sprawdzić od wewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
iva30 Re: Przedszkole Montessori 24.09.07, 10:47 Dziewczyny, bardzo dziękuję za obszerne odpowiedzi. 9x2 u mnie rzeczywiście sporo tańsze 950,00 zł. (Marysin Wawerski koło Anina) i w tym jest już wszystko, żadnych dodatkowych opłat. Ale jest też inne prywatne za 1100, czynne tylko do 16.30 i bardzo nam się tam nie spodobało. W czwartek jadę na spotkanie z dyrektorką, rozejrzę się i podpytam o wszystko. Jescze raz wielkie dzęki. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Przedszkole Montessori 03.10.07, 20:42 My p-lanujemy nasze wysłac do przedszkola Montessori, jeśli tylko finansowo damy radę. Jestem bardzo przekonana do ideologii za tym stojacej. Odpowiedz Link Zgłoś
ania2425 Re: Przedszkole Montessori 05.10.07, 14:38 Ja zastanawiam się nad takim właśnie przedszkolem. W tej chwili mam dylemat co wybrać żłobek/ opiekunkę. Ale jeśli zdecyduję się na żłobek to w tym który wybrałam jest tak, że żłobek jest kontynuowany jako przedszkole Montessori, więc odpada problem adaptacji w nowym miejscu, bo dziecko zna już otoczenie, budynek, panie itp. i spędza w jednej placówce ładnych kilka lat. Jednak jeśli nie w tym, to w przyszłym roku Maja już na pewno pójdzie do przedszkola i wybiorę własnie to na zasadach Montessori. Odpowiedz Link Zgłoś
efka42 Re: Przedszkole Montessori 06.10.07, 11:29 Iva, przepraszam Cie, ale dopiero weszlam w ten watek i nie bylam swiadoma,ze sie zwracasz w nim do mnie osobiscie. Dziewczyny juz wszystko wlasciwie napisaly, z wszystkim sie zgadzam, osobistych doswiadczen z tymi przedszkolami nie mam. Ogolnie moim zdaniem- bardzo fajna sprawa, ale jeden szkopul- dzieci z takich przedszkoli nejlepiej odnajduja sie w szkolach tego typu,a u nas jest z tym chyba problem.Mam kolezanke, ktorej coreczka swietnie rozwijala sie w przedszkolu Montessori, natomiast w normalnej szkole adaptacja trwala dlugo.podsumowujac- gdybym byla na Twoim miejscu w tej konkretnej sytuacji poslalabym tam swoje dziecko.Pozdrawiam. A przy okazji jak bedziesz miala chwilke napisz na priv jak sprawa o ktoerj rozmawialysmy Odpowiedz Link Zgłoś