akun73 25.03.08, 13:54 Jestem nauczycielem j. angielskiego i sie zastanawiam jak to bedzie we wrzesniu, pojde do szkoly, czy bede na zwolnieniu, to juz 8 miesiac bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frodolong Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 14:31 ja jestem tlumacz i pracuję w biurze tłumaczeń, w pierwszej ciąży w ostatnim miesiacu pracowalam juz w domu ale tłumaczenia robilam aż do dnia porodu..... i teraz o ile wszystko bedzie oki też tak będzie Odpowiedz Link Zgłoś
izabela_adam Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 14:56 Ja miałam nim być od września (nauczycielem j. ang). Teraz kończę studia i planuję bronić pracy mag w lipcu. Ale w związku z zaistniałą sytuacją praca w szkole od września odpada. Zostały mi jedynie lekcje prywatne Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 frodolong 25.03.08, 15:04 jakiego jezyka? ja kończę germanistykę spec. translatoryczna Odpowiedz Link Zgłoś
frodolong Re: frodolong 26.03.08, 13:02 a claudia84, to pytanie do mnie bylo?? bo cos nie zajarzyłam - ja jestem tłumacz przysięgły niderlandzkiego, a tłumacze i korekty robie też ang. i włoskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
zniemczyk Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 16:58 Chwilowo jestem bezrobotna - z końcem stycznia minął czas umowy o pracę z biurem rachunkowym. Ale w między czasie nabywam praktyki w firmie mojego męża jako księgowa. Mam też zamiar ukończyć kurs księgowy w Urzędzie Pracy. Jak się już oswoimy z maleństwem w domu, to może uda mi się z początkiem przyszłego roku znaleźć pracę jako księgowa, ew. sekretarka Odpowiedz Link Zgłoś
aniaresz Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 17:30 Pracowałam w salonie fryzjerskim, ale od kiedy wiem że ciąza bliźniacza to jestem na zwolnieniu. Za miesiąc otwieram swój salon piękności i się boję bardzo czy wszystko upilnuje jak potrzeba!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sysunia-leniwca Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 17:58 Ja od stycznia na bezrobociu. Skonczyla mi sie umowa. Z wykształcenia pracownik socjalny - a pracowałam w urzedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
e_rubi Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 18:25 ja prowadze wspolnie z tata rodzinna firme, na mojej glowie ogolnie pojete papiery, kontakty z dostawcami, kadry, szkolenia pracownikow itp. poprzednio pracowalam do dnia porodu, mam nadzieje, ze teraz tez dam rade. Odpowiedz Link Zgłoś
ewahewig Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 18:55 Prosze,jaka elita zawodowaJa jestem tylko zastepca kierownika w znanej sieci drogerii,choc naprawde lubie swoja prace,zawsze lubialam wszelkie nowinki kosmetyczne,a dzieki tej robocie bylam z tym na biezaco.Niestety,musialam zaraz na poczatku ciazy isc na l-4 ze wzgledu na to ze trzeba tam bylo duzo nosic i praktycznie caly dzien chodzic-i to szybko.Lekarz po moich pierwszych plamieniach stwierdzil,ze z moja "postura"-44 kg,dobrze by bylo jakbym jednak zdecydowala sie na pozostanie w domu,poniewaz musze nabrac sil i cialka,a w takiej pracy nie mam na to szans.Ale szef tez byl za tym,zreszta podnosil mnie tez na duchu na poczatku ciazy-nie umialam sie oswoic z mysla,ze po raz trzeci zostane mama.Narazie maja za mnie zastepstwo,choc milo slyszec przez telefon,ze jestem nie zastapiona Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 18:58 od urodzenia drugiego dziecka, jestem na etacie kury domowej )))))))))))))))))) Po pierwsze dlatego że chcę, a nawet kiedy miałam chwilkę że już miałam dość (jakiś rok temu) okazało sie że jedna opiekunka nie jest w stanie ogarnąć tego co ja robię codziennie, a na opłacenie dwóch nie starczyło by mojej pensji (jestem ratownikiem medycznym). Potem chęć do powrotu do pracy ustąpiła miejsca chęci powiększenia rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 19:09 Hanti chylę czoła - ratownik medyczny łał! Podziwiam. Ja z wykształcenia i zamiłowania jestem plastykiem. Z zawodu kadrową. Obecnie po wychowawczym przeskoczyłam na L4. Nie zamierzam wrócić do papierków po macierzyńskim, wezmę całe 3 lata wychowawczego i chcę w tym czasie rozwinąć własną działalność. Oczywiście związaną ze sztuka:o) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaszwed Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 19:20 Ja też jestem nauczycielem , tyle że młodszych klas. Już powiedziałam dyrekcji,ze od wrzesnia nie wracam i idę na L-4. Z pierwszym dzieckiem zrobiłam podobnie i nie żałuję. L-4 będę brała już od wakacji,zeby potem ,po macieżyńskim wybrać jeszcze6 tygodni urlpu i tym sposobem bede dłużej z krasnalkiem w domku! Odpowiedz Link Zgłoś
fania25 Re: Czym sie zajmujecie? 25.03.08, 19:35 ja jestem dziennikarzem, a oprócz tego instruktorem MS Office. jakoś szczęśliwie łącze oba zajęcia, z czego pierwsze mam zamiar uskuteczniać do porodu, a drugie przystopować koło lipca. za to powrót marzy my się na początku roku... tyle z marzeń, bo po pierwszym dziecku do pracy wróciłam po 8 miesiącach, choć szefowi obiecałam, że wrócę po macierzyńskim Odpowiedz Link Zgłoś
filmonrob3 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 08:14 Witam ja z wykształcenia jestem pielęgniarka ale już nie pamiętam tak dawno to było pracowałam na stacji dializ tzw. „sztuczna nerka „ obecnie pracuje w dużej firmie kosmetycznej i jestem konsultantem w dziale obsługi klienta . Praca z kosmetykami szczególnie tak dobrymi jak w moje firmie daje i satysfakcje no i oczywiste większe wynagrodzeni nie poprzednia praca . Obecnie jestem na zwolnieni i pewni wrócę dopiero po wychowawczym tylko jeszcze nie wiem ile go wezmę to biedzie zalazło do wielu sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_1974_1 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 09:57 Ja pracuję na poczcie i zajmuję się sprawami kadrowymi,rozliczeniem miesięcznym urzędu i filatelistyką .Obecnie mam l-4,ale i tak jestem tam kilka razy w tygodniu i 1 kwietnia musze tam spędzić 8 godz.albo i więcej żeby zakończyć miesiąc.Takie to moje wolne,ale obiecałam szefowej,że nie zrobię jej świństwa i nie zostawię na lodzie,a ona jest ok.Z wykształcenia jestem kucharzem,ale przerzucanie papierków bardziej mi odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
kamar25 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 10:04 o kurcze aż mi głupio tu cokolwiek pisać...ja nie robie nic i nie robiłam - tzn pracowałam na czarno w sklepie z bielizną a później przeprowadzka i...ciąża. w takiej sytuacji tracę szansę na zatrudnienie kto by chciał zatrudnić ciężarną...z wykształcenia magister gospodarki przestrzennej po UW. Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 10:17 moja działka to Public Relations i marketing w firmie zajmującej się rynkiem nieruchomości. Ciekawa praca, ale stresująca... Póki co, wróciłam ze zwolnienia lekarskiego i sprobuję trochę popracować - zobaczymy, jak długo. Z wykształcenia jestem filologiem klasycznym (łacina, greka)... Odpowiedz Link Zgłoś
bania23 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 10:30 Ja jestem biologiem Pracuję w Instytucie Biologii na Akademii Pedagogicznej. Jak bede się dobrze czuła, to oczywiście chcę jak najdłużej pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe78 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 10:38 Ja po czesci jak kamymama Pierwszy zawod to plastyk a przez rok bylam kadrowa. Teraz jestem ilustratorem zabytkow archeologicznych. Drugi zawod - producent filmowo-telewizyjny. W tym zawodzie tez pracowalam i jako nauczyciel j. wloskiego tez Odpowiedz Link Zgłoś
zniemczyk Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 10:38 kamar25, nie wiem jaką miejscowość zamieszkujesz, ale u nas w Gliwicach, po urodzeniu dziecka, Twoje "akcje" byłyby wysoko, blisko najwyższych... Tutaj miałabyś szansę na znalezienie pracy w urzędach, ale nie tylko... Ja jestem z zawodu hotelarzem. Praktyki miałam w hotelach w Warszawie, a nawet propozycję pracy pod koniec... Przez to nie wiedziałam co się dzieje z rynkiem pracy w gliwickich hotelach. Przekonałam się, gdy ukończyłam szkołę... Do hotelu bez studiów nie przyjmowali, a na kelnerkę/kucharkę itp. byłam wg nich za mądra... Na przeprowadzkę i na studia nie było mnie stać, więc żadnej pracy znaleźć nie mogłam... Dlatego TERAZ dopiero kształcę się, zbieram doświadczenie jako księgowa. Po urodzeniu dziecka wiem, że moje "akcje" wzrosną, bo już będę mogła poprowadzić komuś Książkę Przychodów i Rozchodów, a kobiety z dziećmi są częściej przyjmowane do pracy, aniżeli bezdzietne żony... Moim zdaniem, nie tracisz szansy na zatrudnienie. Masz magistra i będziesz miała dziecko, więc masz coraz większe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
kamar25 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 11:29 Dzięki za miłe słowa od marca jestem Radomianką i jeszcze nie wiem jak wygląda tutaj rynek pracy. Myślę może o zrobieniu jakiegoś kursu, a największym marzeniem jest założenie własnego interesiku. Odpowiedz Link Zgłoś
zniemczyk Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 11:59 no to trzymam za Ciebie kciuki, i w razie czego proponuję swoją pomoc wiesz, jakbyś miała pytania, to wal śmiało Spróbujemy coś poradzić. A co do Radomia, to mam rodzinę w tamtych stronach (Siedliska, Bystrzyca, Wojcieszków). Wspaniałe tereny, czyste powietrze - tylko pozazdrościć 1,5 roku temu byłam tam z mężem na wakacjach - okropnie mu się podobało. Szczególnie gwieździste niebo A jak wróciłam, to chyba z 2 tygodnie się aklimatyzowałam na nowo i przez te 2 tygodnie miałam chorobę lokomocyjną... Znam też sytuację ekonomiczną tamtych stron. No, niestety, nie będzie łatwo, ale nie chcę odbierać Ci nadziei. W końcu mieszkasz w samym Radomiu, i chcesz założyć własny interes, więc myślę, że będzie Ci dzięki temu lżej. Ogólnie żyje tam wiele "mrówek" (blisko stamtąd do granicy), a większość mieszkańców zwłaszcza wsi szuka pracy na większych polach. Inną też jest sprawą, że w tamtym rejonie są bardzo niskie ceny. Myślę, że ze względu na zdobycie klienta, który w tamtych rejonach nie ma dużo kasy. W większości to rolnicy, rzemieślnicy - żyją z tego co mają na polu, ew. w oborze. Ale właśnie do Radomia przyjeżdżają młodzi (przeważnie tam właśnie mają szkoły i tam wydają kieszonkowe), a w weekendy nawet dorośli na większe zakupy itp. Latem jest tam wielu turystów, a przynajmniej osób, które przyjeżdżają latem do rodziny na wsi Ogólnie ludzie baaardzo mili, ale mieszkając tam dłużej uważaj, bo, jak to na wsi, lubią plotki Życzę powodzenia PS: a na czym ma polegać ten interes, jeśli mogę wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
kamar25 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 13:48 Marzy mi się jakiś sklepik najlepiej ze wszystkim dla dzidzi-będę miała gdzie ubierać moją dzidzię Odpowiedz Link Zgłoś
anulia1 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 11:35 Widzę że dużo filolożek u nas na forum! ja jestem po filologii romańskiej ale pracuję w innym zawodzie: skończyłam szkołę kosmetyczną i prowadzę swój salonik kosmet. Nie wiem jak to będzie gdy pójde na macierzyński, czy nie stracę części klientek... jakoś to będzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkowa Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 11:32 Jestem z zawodu zootechnikiem po SGGW w Warszawie. Dodatkowo jestem instruktorem jazdy konnej oraz hipoterapii. Niestety, jak większość osób, aktualnie nie pracuję w zawodzie.. Tylko dla znajomych i rodziny prowadzę lekcje jazdy konnej. A zarobkowo urzęduję w firmie wydawniczej jako tzw. supervisor Odpowiedz Link Zgłoś
dworska1 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 12:33 Skończyłam socjologie na UW, ale całe zycie pracowałam jako dziennikarz, od 2 lat jestem w domu (najpierw zagrożona ciąza, potem macierzyński+ wychowawczy), na razie nie wiem, czy i kiedy wrócę do pracy i do jakiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama majmajkowa 26.03.08, 12:52 jak ja kocham konie! Moje życie, moja pasja. Kocham jeżdzić, oglądać i oczywiście z racji talentu również malować:o) Już się nie mogę doczekać kiedy znowu będę mogła wsiąść. Córa już też kilka razy jeździła - była oprowadzana. Jak trochę podrośnie to będę ją regularnie zabierać na konie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamymama kamar25 26.03.08, 12:55 Skoro jesteś już w Radomiu to zapraszam na kawkę:o) Jeśli chcesz to mogę Cię oprowadzić. Służę też radą w sprawie lekarzy, szpitali, fryzjera itd. Jak będziesz miała chwilkę to pisz, możemy się gdzieś umówić. Odpowiedz Link Zgłoś
kamar25 Re: kamar25 26.03.08, 13:45 Dziękuję i bardzo chętnie skorzystam z zaproszenia jak tylko troszkę pewniej się poczuję (ciągłe widmo plamień), jak na razie siedzę sama w domu - mąż zarabia na nasz kredycik i przyszłe wydatki Dla lepszego kontaktu podaję meila kkmm@autograf.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkowa Re: majmajkowa 26.03.08, 13:33 Widzę, że znalazł się ktoś równie "zboczony" na punkcie koni jak ja Ciesz mnie to! A tak w zasadzie, to urodziłam się prawie w Twoich okolicach, bo w Kozienicach (od 2 roku życia jestem w Warszawie), więc może z powodu tamtejszej stadniny ta pasja.. W Kozienicach bywam kilka razy w roku, ale w Radomiu niestety nie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ifka13 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 16:05 nauczycielka j.polskiego w gimnazjum... iw Odpowiedz Link Zgłoś
iw80 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 20:31 ja jestem inżynierem budowy w zakresie instalacje mechaniczne i sanitarne. pracuję na budowie i mam nadzieję, że zdrowie pozwoli mi pracować do września. na zwolnienie chcę pójść na miesiąc przed porodem. Odpowiedz Link Zgłoś
lotos2004 Re: Czym sie zajmujecie? 26.03.08, 23:45 Z pierwsza corcia pracowalam w Polsce jako analityk medyczny i pomimo ,ze teraz jestem w UK i dalej pracuje w sluzbie zdrowia jako pomoc dentystyczna to bardzo brakuje mi "mojego labolatorium"jezeli bede sie dobrze czula to mam zamiar pracowac do polowy wrzesnia,bo moja 4-latka rozpoczyna szkole i bedzie milo prowadzac ja do szkoly rano bez zadnego pospiechu!Poza tym mam nadzieje,ze jeszcze odpoczne troche przed porodemPoza moimi zawodami,ktore sa takze moimi pasjami,rowniez skonczylam Technologie Zywienia na AR,ale jeszce nie zdazylam popracowac jako Technologkto wie?moze juz jak posiedze z dziecmi w domku pomysle do ktorego zawodu tak naprawde chce wrocic)) Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: Czym sie zajmujecie? 28.03.08, 16:05 ja jestem nauczycielem języka angielskiego i egzaminatorem TELC, przed urodzeniem córci pracowałam bardzo intensywnie w dwóch szkołach i dodatkowo prowadziłam kursy.Po macierzynskim świadomie zdecydowałam się na jedno miejsce pracy i nie żaluję. Mam czas dla malucha a kariera może poczekać Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kota Re: Czym sie zajmujecie? 28.03.08, 17:41 Widze, ze mamy tu doborowe towarzystwo! Ja skonczylam zarzadzanie na AE, a teraz jestem w polowie prawa, ktore musialam na razie zawiesic bo wyjechalismy do UK. Na razie nie pracuje, zajmuje sie corka, domem i naszym zwierzyncem, a po powrocie do formy chce otworzyc cos swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
lukka Re: Czym sie zajmujecie? 28.03.08, 21:00 Ja razem z całą rodziną męża zarządzam dość dużą firmą. Moja działka to organizacja biura, księgowość, informatyka, prawo. Na szczęście od urodzenia córki nie pracuję zbyt wiele, średnio 5-6 godzin dziennie. Ale prawdziwy macierzyński pozostaje w sferze marzeń, poprzedni trwał miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś