kratka5 26.08.08, 14:46 Kochana ja od dzis na insulinieMam humulin N na noc 6 jednostek- napisz ile i jaka ty bierzesz i czy sa efekty.Mi sie wydaje ze mi za duzo dal-mam na czczo 95-99 a po posilkach zawsze ponizej 130. Boje sie niedocukrzen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anzuzo Re: do anzuzo. 26.08.08, 16:08 Witaj w klubie. Ale mogę Cię pocieszyć, gdyż na ostatniej wizycie dowiedziałam się (wiem że nie wszystkie szpitale to respektują), że kobietom tzw. insulinozależnym należy się bezpłatne znieczulenie zzo. Podobno NFZ refunduje zzo w tym przypadku i cukrzyca insulinozależna jest wskazaniem do podania gratisowego znieczulenia. Ja biorę Insulatard Penfill. Zaczynałam od 4 jednostek, teraz jestem na 6 jednostkach podawanych tylko raz dizennie o 22. U mnie efekty są marne. Na czczo mam ok. 98-118, a po śniadaniu 115- 145. Ja muszę jeszcze badać cukier ok 3 w nocy, aby sprawdzić czy nie ma niedocukrzeń. I aby nie było niedocukrzeń w nocy, to muszę pół godziny po podaniu insuliny zjeść jakąś przekąskę. Lekarka zasugerowała kanapkę, ale z chleba WASA, bo dalej mam zakaz na inne pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
kratka5 Re: do anzuzo. 26.08.08, 17:19 A mi nic nie powiedzieli o niedocukrzeniu a cukrzeo 3 rano-lekarz straszliwie sie spieszyl.ja sie boje ze 6 jednostek to za duzo jak na cukier 95 rano bez insuliny.i tez chyba zjem jeszcze kanapke na noc i bede mierzyla cukier w nocy -trzeba wytestowac ten najnizszy cukier. A ty jaki masz cukier o tej 3? I jakie mialas poziomy na czczo bez insuliny? Odpowiedz Link Zgłoś
kratka5 Re: do anzuzo. 26.08.08, 17:20 I nie kaza ci zwiekszac dawki mimo takiego cukru rano? anzuzo napisała: > Witaj w klubie. > Ale mogę Cię pocieszyć, gdyż na ostatniej wizycie dowiedziałam się > (wiem że nie wszystkie szpitale to respektują), że kobietom tzw. > insulinozależnym należy się bezpłatne znieczulenie zzo. Podobno NFZ > refunduje zzo w tym przypadku i cukrzyca insulinozależna jest > wskazaniem do podania gratisowego znieczulenia. > > Ja biorę Insulatard Penfill. Zaczynałam od 4 jednostek, teraz jestem > na 6 jednostkach podawanych tylko raz dizennie o 22. > U mnie efekty są marne. Na czczo mam ok. 98-118, a po śniadaniu 115- > 145. > Ja muszę jeszcze badać cukier ok 3 w nocy, aby sprawdzić czy nie ma > niedocukrzeń. I aby nie było niedocukrzeń w nocy, to muszę pół > godziny po podaniu insuliny zjeść jakąś przekąskę. Lekarka > zasugerowała kanapkę, ale z chleba WASA, bo dalej mam zakaz na inne > pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
kratka5 Re: do anzuzo. 26.08.08, 17:23 Sprawdzilam -nasze insuliny to to samo tylko inne firmy..no nic zobaczymy jak u mnie bedzie dzis w nocy.Walne sobie cos do jedzenia o22(ja mam brac o 21:30) anzuzo napisała: > Witaj w klubie. > Ale mogę Cię pocieszyć, gdyż na ostatniej wizycie dowiedziałam się > (wiem że nie wszystkie szpitale to respektują), że kobietom tzw. > insulinozależnym należy się bezpłatne znieczulenie zzo. Podobno NFZ > refunduje zzo w tym przypadku i cukrzyca insulinozależna jest > wskazaniem do podania gratisowego znieczulenia. > > Ja biorę Insulatard Penfill. Zaczynałam od 4 jednostek, teraz jestem > na 6 jednostkach podawanych tylko raz dizennie o 22. > U mnie efekty są marne. Na czczo mam ok. 98-118, a po śniadaniu 115- > 145. > Ja muszę jeszcze badać cukier ok 3 w nocy, aby sprawdzić czy nie ma > niedocukrzeń. I aby nie było niedocukrzeń w nocy, to muszę pół > godziny po podaniu insuliny zjeść jakąś przekąskę. Lekarka > zasugerowała kanapkę, ale z chleba WASA, bo dalej mam zakaz na inne > pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
anzuzo Re: do anzuzo. 26.08.08, 17:32 Dawkę 6 jednostek mam dopiero od niedzieli, a wcześniej miałam też podobne cukry na czczo jak teraz. U mnie jakoś ta insulina działa słabo. Fakt że zaraz po zastosowaniu insuliny kazano mi pofolgować z dietą i jeść normalne pieczywo (może nie bułki ale już nie musiałam jeść WASy) a teraz muszę jednak do niej wróćić. Następną wizytę mam dopiero 8 września, ale do tej pory ja już powinnam urodzić. Insuliny już więcej mam nie zwiększać tylko trzymać dietę. W nocy cukry mam od ok. 95 do 115. Te większe jak troszkę sobie pozwolę na wieczór. Odpowiedz Link Zgłoś
kratka5 Re: do anzuzo. 26.08.08, 18:49 Ale powiedz mi jeszcze jedno-czy np jak przed podanie tych6 jednostek bede miala cukier 95 to jest szansa ze mi spadnie w nocy ponizej normy? jednym slowem czy leiej sie nazrec na wieczor i podac te insuline? czy wlasne pol godziny po insulinie cos zjesc i wtedy niby niedocukrzen nie bedzie? Ja sie panicznie boje niedocukrzen. No i klucia w udo dzis debiutuje) Odpowiedz Link Zgłoś
anzuzo Re: do anzuzo. 26.08.08, 21:25 Spokojnie. Ja bym tam przed insuliną nie szalała, tylko zjadła zgodnie z dietą kolację. A po insulinie przekąskę. Ja też na wieczór mam niskie cukry i jakoś niedocukrzeń niemam. Mi lekarka radziła na tę przekąskę nie jeść owoców a najlepiej abym zjadła kanapkę z wędliną i jakimś warzywkiem lub jogurt z płatkami kukurydzianymi bez dodatków. Kłucia się nie bój, wg mnie mniej boli niż kłucie palców glukometrem. W penie igła jest taka cieniutka, że się dziwię że tam jest dziurka przepustowa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kratka5 Re: do anzuzo. 26.08.08, 22:50 Zjadlam krome chleba staropolskego z serem zoltym i pomidorem- cukierpo 1h 124-wzielam 6 jednostek humulinu N i araz zjem jeszcze pol kromeczki z czyms tam. i zobaczymy o 3:30.i rano.Jak bedzie ok w nocy to juz nie bede mierzyla w nastepnych nocach. Buziaki A co do klucia-to glukometr jest tragiczny w porownaniu do pena z insulinka-nic a nic nie boli Odpowiedz Link Zgłoś