iwonaz13 Re: LUTY 2009! 05.06.09, 21:06 Witajcie nowe mamusie! Dobrze ze nas sie troche uzbieralo dzisiaj kiepska pogoda , jak zreszta od tygodnia... Ale wyszlismy na spacer,z tatusiem sie udalo , niesamowity wiatr dzisiaj byl, malo mi wozka nie porwal I te ulewy co jakis czas, przed jedna schowalismy sie w knajpie. i cale szczescie nie zmoklismy. I chyba z nadmiaru wrazen mala marudzila po poludniu i jak zasnela o 18.00 tak spi do teraz, nie mam sumienia jej budzic i kapieli nie zrobimy. Jest kapana codziennie, wiec nic sie nie stanie jak raz nie bedzie Slodka dziecinka. Nie moge sie na nia napatrzyc Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 I ja... 05.06.09, 22:38 się przyłącze. Mam 25 lat i dwójkę dzieci (jak widać w sygnaturce). Matyldę urodziłam 2 lutego przez planowane cięcie (drugie zresztą). Waga urodzeniowa to 3350. Teraz ma ok 7 kg. Długość urodzeniowa to 55 cm teraz ma 69. Mała nie przewraca się jeszcze i nie ma zębów. chciała by już siedzieć, no ale oczywiście nie pozwalam jej i leży sobie plasku (jeszcze się w życiu nasiedzi). Je tylko bebiko 1 i z nowościami jeszcze poczekam. Co do diety dziecka justy, to mam nadzieję że żartuje. Mój dwulatek dostaje słodycze okazjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata132 Justa 06.06.09, 10:46 Justa, tak głupiej matki to dawno nie widziałam. mam nadzieję, że jesteś trollem, bo jeśli nie to jak mówi stare forumowe przysłowie współczuję twoim dzieciom. Za znęcanie się nad dzieckiem powinnaś iść do kryminału, a nie chwalic się na forum. A reszta też nie lepsza. Siedzą i przyklaskują. Dziewczyny, weźcie się zastanówcie i jak już piszecie sobie słodziutko o "dietach" czteromiesięczniaków lub o obkładaniu ich poduszkami żeby sztywno siedziały to róbcie to na ukrytym forum, bo jeszcze jakaś niedoświadczona matka to przeczyta i zastosuje w praktyce Dawno nic mi tak ciśnienbia nie podniosło. Justa, masz rację, to Twoje dziecko. Niestety nie miało ono szczęścia do matki. Trafił mu się felerny model. Mimo wszystko nie życzę Ci źle. Mam nadzieję, że zmądrzejesz i przestaniesz truć dzieciaka. A potem dziwi się, że dziecko brzuszek boli i w nocy nie chce spać. Opad cycków I żeby nie było, że się nie przedstawiłam. Beata, mama Leny, urodzonej 24 lutego. Odpowiedz Link Zgłoś
czuia Re: Justa 06.06.09, 11:53 A gdzie Ty widzisz zeby ktos przyklaskiwal? Albo zeby ktos pisal o sadzaniu podpartym poduszkami? Zeby nie bylo - w zyciu nie dalabym 4- miesiecznemu dziecku batona, a rozszerzanie diety zaczne po 5- miesiacu od ekologicznej marchewki. Ale nie uwazam, zeby pouczanie kogos na forum (gdy ten ktos sam nie pyta o rade), a tym bardziej obrazanie mialo jakikolwiek sens. A Ty jesli myslisz, ze pod wplywem Twojego posta ktos zmieni swoje zachowanie to jestes naiwna. Odpowiedz Link Zgłoś
wucha Re: Justa 22.06.09, 13:13 forum.gazeta.pl/forum/f,78853,Lutowki_2009.html dziewczyny, nie chciałabym robić konkurencji do tego wątku, ale zapraszam Was wszystkie do prywatnego forum lutówek. Jest tam bardzo dużo dziewczyn (ja zresztą niedawno sie tam zapisałam), wszystkie z zdiećmi z lutego i okolic. Polecam, myślę, że warto Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Re: Justa 06.06.09, 11:57 Justa czy Ty jesteś chora psychicznie czy tylko nieodpowiedzialna??? Nie mam tego w zwyczaju, ale to powiem: PUKNIJ SIĘ W TEN PUSTY ŁEB!!! DLACZEGO krzywdzisz własne dziecko??? Możesz to wytłumaczyć? Bo ja nie jestem w stanie pojąć, że matka własnemu dziecku krzywdę robi. Odpowiedz mi proszę w jakim celu dajesz jej czekoladę i sadzasz? Tak Ci się śpieszy? To co dasz jej za miesiąc? Kawkę? Piwko? Jeżeli nie zdajesz sobie sprawy z konsekwencji to spytaj o nie kogoś mądrzejszego (np. na forum eksperckim) zanim zrealizujesz swój kolejny kretyński pomysł . Asia Odpowiedz Link Zgłoś
hayet Re: Justa 06.06.09, 12:38 juz sie wyjasnilo...justa pisze po prostu prace nt. zachoewan matek po przeczytaniu takich wiesci no i tylko dala batona do polizania...... Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna Re: Justa 06.06.09, 20:31 Wiecie co dziewczyny już trochę przesadzacie, zamiast rozmawiać o naszych dzieciach wy się wyżywacie na innych, jeżeli chcecie komuś coś poradzić to róbcie to w miły sposób, a wtedy to na pewno ma większe szanse powodzenia i przede wszystkim nie sądzę, że jesteście takie idealne!!! przez takie zachowanie forum może przestać istnieć, a chyba tego nie chcemy, także peace & love please ;P Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak24 Re: LUTY 2009! 07.06.09, 00:34 Witam! Mój Michaś urodził się 22 lutego 2009 r. o godz. 15.35 (waga 3580 g, dł. 53 cm). Mój synuś jest bardzo pogodny-bez przerwy się uśmiecha i "gada". Od samego początku jest bardzo ruchliwy i ciekawski. Niedawno zaczął się przewracać na boczki. Nie lubi za bardzo leżeć na brzuszku. Na razie karmię go wyłącznie piersią. Sporadycznie daję mu herbatkę z kopru. Niedawno próbowałam mu podać wodę (lekarz tak zalecił), ale nie udało mi się Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mini-1981 do justa 07.06.09, 09:12 Uprzedzam, że jeżeli powtórzy się jakakolwiek Twoja wypowiedź n/t batonów i innych cyrków z cztero i półmiesięcznym niemowlęciem to osobiście zgłoszę to odpowiednim władzom. Jak wiesz w dobie XXI wieku namierzenie osoby przez internet jest sprawą niezwykle łatwą (sama jestem w stanie to zrobić jeżeli masz stały IP adress), a to co robisz z własnym dzieckiem jest karygodne oraz kwalifikuje się jako przestępstwo ścigane przez prokuraturę z urzędu. Jeżeli masz wątpliwości to mogę oficjalnie na forum podesłać kilka paragrafów na ten temat. Nie zamierzam Cię straszyć, tylko uświadomić Ci, że robisz naprawdę krzywdę własnemu dziecku, mimo iż nie jestem zwolennikiem wtrącania się osób trzecich w wychowanie dziecka to posłuchaj tych ciotek i babć. Jak napisała już tu jedna osoba - w ten sposób zniszczysz układ pokarmowy dziecku, konsekwencje pojawią się za kilka lub kilkanaście lat, jeżeli będziesz pomagać w siadaniu dziecku w tym wieku narazisz je na uszkodzenie kręgosłupa. Zajrzyj na forum karmienie butelką lub karmienie piersią oraz na forum eksperckie Zawitkowskiego. Zadaj tam kilka pytań i zapytaj czy coś można czy nie jeżeli nie chcesz słuchać nikogo z rodziny. Przemyśl to. Odpowiedz Link Zgłoś
justa186 Re: do justa 07.06.09, 09:30 ok przyznaje popelniłam błąd!mam nadzieje ze juz przestaniecie o mnie pisac.nic juz od paru dni nie daje corce do jedzenia oprocz mleka.jestem mloda mama i nie wiedzialam ze jej zaszkodze jak dam jej POLIZAC batona bo nie dalam jej zjesc troche sklamalam.jak bede cos chciala jej dac to zapytam najpierw lekarza czy moge obiecuje!!! do 6 miesiaca nic jej nie dam oprocz mleka.ale jablko w sloiku chyba moge bo to od 4 jest czy tez nie mozna?przepraszam za wszystko i za te zamieszanie na moj temat!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
beata132 Re: do justa 07.06.09, 09:42 Justa, dziękuję Ci za ten post. Cieszę się, że wzięłaś sobie do serca nasze słowa. Wiem, że niektóre z nas były ostre w ocenianiu Ciebie, ale czasami trzeba zastosować terapię szokową A Twojej córci życzę dużo uśmiechu i przespanych nocy Pozdrawiam B. Odpowiedz Link Zgłoś
justa186 Re: do justa 07.06.09, 09:53 dzieki za życzenia!nikt nie lubi krytyki ale w moim przypadku raczej była słuszna!chce dla swojej corki jak najlepij bo jest moim oczkiem w głowie bo długo na nia czekam nie moglam zajsc prawie rok w ciaze. wiecej takigo błędu nie popełnie i dziekuje za rady i za krytyke chociaz była przykra! mam nadyieje ye y bzcia trollem moyna wzrosnac!! Odpowiedz Link Zgłoś
mque Re: do justa 07.06.09, 11:38 Gratuluje odwagi, cieszę się, że coś zrozumiałaś Zyczę samych radosnych chwil, a jeśli masz jakieś pytania to zapraszamy na forum prywatne Lutówki 2009, tam są rozsądne mamy dzieci urodzonych właśnie w lutym. Jak będziesz miała pytania napewno Tobie pomogą forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=78853 Odpowiedz Link Zgłoś
romanticca Re: do justa 07.06.09, 13:34 Wiesz justa, nie wiem co napisać, bo skoro zrugałam Cię zupełnie szczerze i „od serca” to, żeby być sprawiedliwą to teraz też „od serca” powinnam Cię pochwalić. Niewiele jest osób, które uznają krytykę, które potrafią przyjąć do wiadomości, że może faktycznie robią błąd i skorygować swoje zachowanie. Cieszę się, że nie wynikła z tego większa awantura, bo wszystkim nam chodzi o dobro dzieci. Szacunek dla Ciebie – naprawdę. PS. Zawsze pytaj, jeśli nie jesteś czegoś pewna, bo zbyt wielka jest stawka – czyjeś zdrowie. I pamiętaj: nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asik_w Re: do justa 07.06.09, 23:11 Ja tez jestem mama lutowa i jak przeczytalam o tym batoniku to pomyslalam, ze sobie ktos jaja robi! Justa kazda z nas popelnia bledy i to forum jest od tego zeby sie radzic itd jezeli nie jestes czegos pewna zapytaj mam bardziej doswiadczonych czy lekarza. I zapraszam na Lutowki 2009 A jabuszko czy jakies danie typu ziemniak, dynia itp ze sloiczka mozesz powolutku wprowadzac, tylko ostroznie i nie wszystko naraz. Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna do mini 1981 08.06.09, 12:46 DO MINI 1981 - TY CHYBA DZIEWCZYNO JESTEŚ NIENORMALNA!!! i tak już ogólnie do wszystkich dziewczyny skończmy ten temat proszę i na przyszłość bądźcie kulturalniejsze bo to, że kogoś tak obsmarowujecie to tylko znaczy o waszej kulturze, a RACZEJ JEJ BRAKU! Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna Re: do mini 1981 08.06.09, 12:47 ps:. i tak właśnie zepsułyście taki fajny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatusi Re: do mini 1981 08.06.09, 13:25 mam nadzieje dziewczyny ze sie nie damy tym wscibskim dziewczynom co wchodziły na nasz wątek i obsmarowały juste (ostatnio cos jej nie widac chociaz to ona go założyla a szkoda dziewczyny)i utrzymamy nasz wątek!!!!!!mam corke w waszym wieku i chcialabym wymienic sie doswiadczeniami oraz zapytac jak czegos nie bede wiedziała!NIE DAJMY SIE!!!! Mama pytanie:czy ktoraś mama karmi mlekiem modyfikowanym jak tak to jakim i ile razy po nim wasze dzieci robia kupe??/ ja karmie bebiko i dosypuje 2 miarki kaszki ryzowej po 4 miesiacu a corka załatwia sie 3 razy nie wiem czy to dobrze??? Odpowiedz Link Zgłoś
montam luty 2009 08.06.09, 13:36 Wracając do tematu naszego FORUM, jak się miewacie Mamusie i Wasze Skarbusie lutowe? Moja Malutka grzeczniutka cały weekend, pewnie dlatego że Tatko był w domu Coraz więcej gaworzy: agi, abu, eł, abugu i inne. Ostatnio nauczyła się składać buźkę i robi abllll, jak się przy tym uroczo zapluwa Śmieszka z Niej niesamowita. Po ostatniej próbie marchewki i jabłuszka postanowiłam poczekać jeszcze z pokarmami aż skończy 5 m-cy ( teraz ma skończone 18 tygodni), gdyż ma odruch wypychania. Jeśli chodzi o sen to w nocy ładnie spi, wstaje na cyca i dalej spać. Niestety polubiła ostatnio wcześnie rano wstawać hihi. Próbuje łapać się za nóżki, czasem Jej się to nawet udaje Jaka wtedy jest szczęśliwa No i próbuje mi głowę podnosić jak leży na płasko, nie jakoś wysoko, ale siłuje się Twardzielka Napiszcie co tam u Was? Pytanie do mam karmiących piersią: utrzymujecie jakąś specjalną dietę? Pozdrawiam Wszystkie Mamy i Maluszki Odpowiedz Link Zgłoś
jovi-only Re: luty 2009 08.06.09, 17:52 My uprawiamy "cycologię stosowaną" i niestety jesteśmy na diecie tzn. ja a tym samym i moja córcia. Pani doktor zaleciła zero nabiału i jajek, a ja dodałam jeszcze orzechy, czekoladę, kawę kofeinową ( bez bezkofeinowej chyba bym nie przeżyła ), cytrusy, wzdymające warzywa, i inne przetworzone produkty. Uff ... troche ciężko, trochę tęsknię, szczególnie za serniczkiem i kawą latte, ale cóż, wszystko dla maleństwa, A Tobie jak idzie? masz to szczęście i dziecko bez alergii? Ostatnio zastanawiałam się nad próbą wprowadzenia glutenu, ale czytałam że u alergików to lepiej w 10 miesiącu, a nie w 5 jak u zdrowych dzieci ... jak to jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
mque Re: do izu-c-hna 08.06.09, 13:42 Nikt nie jest nienormalny, po prostu czasem należy kimś wstrząsnąc aby czegoś nie robil a ewentualnie jak juz robi to niech nie pisze na forum, póżniej wejdzie jakaś nie świadoma mama i da swojemu dziecku milky way-a do zjedzenia lub polizania.... nie ważne! Temat został zakończony Justa przyznała się, dziewczyny odpisały jej w grzeczny sposób, że są zadowolone, że przyznała sie do błędu i coś zrozumiała i .....koniec Nikt się nie odzywał już na ten temat ale TY musiałas ech... Temat skończony...mam nadzieje. Wracajcie do swoich konwersacji i wymiany zdań oraz poglądów a jak potrzebujecie mądrych rad od mam, które również urodziły w lutym 2009 to zapraszam na forum lutówki2009 (link podałam już wyzej) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaz13 Re: LUTY 2009! 08.06.09, 22:05 Mamamatusi, ja dokarmiam bebilonem pepti (dwie butle dziennie) po ok 150 ml teraz pije, pozostale posilki piersia. No u nas kupy sa co kilka dni, dwa razy na tydzien mniej wiecej. Ale chyba nie masz sie co martwic jesli jest ich duzo, chyba za sa wodniste, to lepiej uwazac na odwodnienie. Tak jak tu ktoraz mama pisala, tez jestem na diecie, bo mloda ma alergie na mleko krowie, wiec zero masla, slodyczy, serow. Moge natomiast jesc przetwory z koziego mleka. Nie jem tez orzechow i cytrusow. Daruje sobie tez w tym roku truskawki, bo tydzien temu co ja wysypalo i nie chce narazac jej na kolejna wysypke. Eeehhh. Odpowiedz Link Zgłoś
ellaf30 Re: LUTY 2009! 09.06.09, 08:56 Mój Antoś je co 4 godziny po 180 ml bebilon comfort. Na noc dostaje kaszke dobry sen bobo vity. Czasem dostanie odrobinke zupki, no i jabłuszko, kóre uwielbia. W nocy wstaje tylko raz po 4 i później już po 7, a spać kładziemy go 19-20. A kupy robi jedną dziennie. Ostatnio małemu zrobiły się szorstkie policzki i takie leciutko czerwone. Do pediatry idę dopiero 26, więc może któraś z was mogłaby mi coś poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatusi Re: LUTY 2009! 09.06.09, 10:29 Moja corka je 5 razy ale za to po 120ml i nie chce wiecej je co 3 lub 3,5 godz.Wstaje w nocy dwa razy o 2 i potem po 5 daje jej na noc bebiko 120ml i dosypuje do niego 2 miarki kaszki ryzowej bobovity moze to za malo?ile ty sypiesz kaszki do mleka na noc?chciałabym zeby wstawała tylko raz ale nie moge jej przyzwyczaic?dzisiaj rano zrobiła kupe ale zielona i jakby ze sluzem nie wiem od czego?kaszke daje jej dopiero od 4 dni to moze jeszcze sie nie przyzwyczaiła? Jutro mam szczepienie to zapytam ale moze wy tez cos takiego spotkałyscie? Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna Re: LUTY 2009! 09.06.09, 19:33 do mque dziewczyno po pierwsze chciałam podkreślić, że ktoś kto straszy namierzaniem przezinternet i takimi innymi bzdetami jest nienormalny, a wiem to z racji swojej profesji, po drugie po takim przywitaniu kto by chciał wchodzić na wasze forum, choć może reszta jest miła i bardziej kulturalna hehe i po trzecie co najważniejsze to już trzeba być skończonym .... żeby po przeczytaniu posta dać dziecku milky-way'a, więc nie rozumiałam waszego poruszenia! KROPKA ! do mamatusi wyczuwam od ciebie pozytywne wibracje pochwalę ja też karmię mojego Alexa sztucznie (na razie bez kaszki ryżowej, ale jak wrócę z gór to podam tylko jabłuszko codziennie ) kupka gości u nas raz dwa razy dziennie, ale jak i trzy to też nie bieda zielone kupki mamy często, ale lekarka powiedziała, że to reakcja alergiczna i na razie mam się nie przejmować cokolwiek to ma znaczyć -i tak ogólnie pytanko czy wasze maluchy też tak się ślinią i zajadle wszystko gryzą? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatusi Re: LUTY 2009! 09.06.09, 20:13 no hej dzieki ja tez czuje ze mozna z toba fajnie pogadac!Moja mała tez sie slini i wklada raczki do buzi i wszystko co jej w rece wpadnie.Dziasiaj to juz wyjatkowo czesto wkłada raczki do buzi i jest marudna wiec moze jej zabki ida nie wiem.Dzis w nocy przez przypadek dałam jej bebiko 2 i w kupce pojawił sie śluz nie wiem czy to normalne mam jutro szczepienie to zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
montam Re: LUTY 2009! 09.06.09, 23:11 Moja Mała też non stop ręce obrabia i od dwóch dni jakaś marudka... Patrze na dziąsęłka i widzę, że coś tam się zaczyna dziać, ciekawe kiedy wyjdą, pierwszej bardzo długo wychodziły, ech... No nic na pocieszenie tylko te uśmiechy i gaworzenia mamy Trzymajcie się cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna Re: LUTY 2009! 09.06.09, 23:13 no jak ze śluzem to nie bardzo dobrze niestety, ale może jak jednorazowo to po prostu oczyściła organizm z niepotrzebnych jej toksyn, będę trzymała kciuki za szczepienia bo im starsze to coraz gorzej znoszą to nasze maleństwa, a tak na marginesie to ja popłakałam się razem z Alex'em na pierwszym szczepieniu szkoda, że nie możemy pochwalić się tu zdjęciami naszych dzieciaczków! pozdrówka wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
jovi-only Re: LUTY 2009! 10.06.09, 21:16 raczki w buzi to u Nas na porządku dziennym ostatnio tak je głęboko wsadziła, ze myślałam że zwymiotuje ślini się przy tym strasznie, marudzi co dzień, trudniej zasypia i popłakuje, czyli w normie tak jak u Was. Trzymajmy się dziewczyny, kiedyś to minie. Razem zawsze raźniej. Mam pytanie, czy używacie może nosidełek lub chust? Czy tylko wózek? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaz13 Re: LUTY 2009! 14.06.09, 18:35 Cisza tu jakas nastala... Postaram sie czesciej pisac Jovi, ja uzywam nosidla, zanim wloze ja do wozka. Zasypia a ja myk przerzucam do wozka. Bo wozek chyba ja parzy Kurcze, dzisiaj wlozylam jej pajaca na 86 ... I dobry, szok jak ona szybko rosnie. Spiochy na 74 juz naciskaja na paluszki hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna Re: LUTY 2009! 15.06.09, 15:53 Ja właśnie wróciłam z Tatr i używałam tam często nosidełka było bardzo fajnie, ale w większości i tak wózek królował na szczęście było sporo miejsc do zwiedzania dostępnych dla matek z maluszkami Dziś zabrakło mi jabłuszka hippa i dałam mu z bobovity wyobraźcie sobie, że nie chciał jeść pluł i miał odruch wymiotny aha nio i dawałam mu co wieczór kleik ryżowy, polecam jutro czas na pierwsza marcheweczkę DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna :( 21.06.09, 17:46 no i wiedziałam, że tak będzie przez te wrzaski wszystkie dziewczyny pouciekały, a mogło być tak pięknie no nic trudno chyba i ja chyba się niedługo pożegnam poczekam jeszcze troche może ktoś coś zacznie pisać jak nie to poszukam innego wątku Odpowiedz Link Zgłoś
jovi-only Re: LUTY 2009! 22.06.09, 07:56 ojej a moja niunia po badaniu przed szczepieniem wykazała że ma 66 cm ... dużo mniejsza jest od Twojej, ale cóż każda dzidzia jest inna. My się nosimy w 68 cm i już mi żal niektórych ciuszków, których nie zdążyła założyć. Na początku jakoś tak wszyscy chętni są do obdarzania ubrankami, a teraz nastała cisza Ostatnio znów pojawiły się problemy z usypianiem, nie wiem dlaczego płacze jak szalona po odłożeniu do łóżeczka, chociaż właśnie tam zawsze zasypiała. łzy jak u krokodylka i zero snu przez dłuższy czas a jakoś nie mam sumienia pozwalać jej się wypłakać. Chyba troszkę nas wypróbowuje na ile może sobie pozwolić?! Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatusi Re: LUTY 2009! 22.06.09, 10:20 To trzeba na nowo rozkrecic ten watek dziewczyny! Ja swojej córce wkładam ubranka 68 czasem zdarzy sie 74 bo te rozmary sa takie różne. Co do usypiania to juz mamy chyba ten skok rozwojowy za soba bo juz sie uspokoiła troche i zasypia spokojniej.Spi od 8.30-9.00 do 2 w nocy zje i potam tak do 6 a jak wasze pociechy przesypiaja juz nocke? Moja jest na mleku modyfikowanym bebiko2 bo tak mi lekarka poleciła i zaczełam juz wprowadzac nowe pokarmy narazie jabłko i jabłko- winogrono bo jakos tych zupek nie chce jest tylko owoce ale moze sie przyzwyczai.Je ziemniaki i marchewke ale jak sama ugotuje bo ze słoika nie chce a jak jest u was? jovi-only a moze tez przechodzi ten skok albo zeby ida??? Moge sie pochalic ze mojej juz ida dwie dolne jedynki a u was pojawiły sie juz ząbki??pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wucha Re: LUTY 2009! 22.06.09, 13:14 kurcze post mi się wkleił w środku, więc ponawiam forum.gazeta.pl/forum/f,78853,Lutowki_2009.html dziewczyny, nie chciałabym robić konkurencji do tego wątku, ale zapraszam Was wszystkie do prywatnego forum lutówek. Jest tam bardzo dużo dziewczyn (ja zresztą niedawno sie tam zapisałam), wszystkie z zdiećmi z lutego i okolic. Polecam, myślę, że warto Odpowiedz Link Zgłoś
amoniak24 Re: LUTY 2009! 22.06.09, 16:06 Mój synuś od dawna już śpi od ok. 20.00 do 4-5 rano, a karmię go piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia_xyxy Re: LUTY 2009! 23.06.09, 12:59 witam! troszke póżno się wpisuję ale co tam... Moja Ninka ur.16 lutego-3700kg i 54cm jest siostrą 3,5 letniego Kubusia .Otóż dzieci jak dotąd tak samo "chowają",córcia jest pogodnym,spokojnym dzieckiem przesypiającym całą noc(od skończenia 1 m-ca).Karmię piersią.Jak dotąd z moją dwójką nie miałam problemów... a tak w ogóle to uwielbiam dzieci,chciałabym jeszcze.... Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna Re: LUTY 2009! 23.06.09, 13:50 No nareszcie są moje dziewczyny ;D już myślałam, że pouciekałyście na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatusi Re: LUTY 2009! 23.06.09, 19:28 Daje bebiko 2 bo jest z kleikiem i lekarka mi pozwoliła,córka lepij sie teraz najada. Odpowiedz Link Zgłoś
montam Re: LUTY 2009! 23.06.09, 22:39 Ostatnio sie nie pokazywalam bo ciagle cos no i troche nas nie bylo w domu Ale dzis bylam na szczepieniu z moja Luizka i wazy prawie 7 kg (wspomne tylko, ze na starcie wazyla 2815). Tym razem trafilam na bardzo rozsadna pediatre, ktora polecila wprowadzac soki na poczatek, potem owoce praktycznie wszystkie oprocz cytrusow, no i zupki - oczywiscie wszystko stopniowo. Z glutenem radzila zaczekac jeszcze. Poki co moja Corenka na cycusiu tylko byla. Aha wlasnie spiochy na 74 sie ciasnawe jakies robia... Moze jak dostanie troche owocow i warzyw to przestanie rosnac jak to ladnie pani pediatra okreslila w szerz U nas zabkow nie ma na wierzchu ale cos sie tam dzieje w dziaselkach bo niespokojna jest i slini sie jak ... Mam nadzieje, ze owocki pomoga na zabkowanie. A jak Wasze pociechy? pozdrawiam wszystkie Mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaz13 Re: LUTY 2009! 25.06.09, 21:15 No witam. Przyznam sie, ze nie zagladalam wogole na edziecko, zniechecona i zniesmaczona troche. Odnalazlam sie gdzies indziej, ale bede do Was zagladac. Ostatnio bylam u pediatry i zalecila podawanie zupek, jak jej powiedzialam, ze dawalam przez trzy dni deserki marchewke i jablko. I od kilku dni dostaje marchewke z ziemniakiem. Zjada po 120g deserku i zupki. Ladnie zalapala lyzeczke Ppzdrawiam Was dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna Re: LUTY 2009! 26.06.09, 20:49 Jeeeeest!!! jest pierwszy ząbek wyżyna się nam powolutku! i jakie zaskoczenie nic nie marudził, spał w nocy heheh nic się z nim nie działo iwona a gdzie się przeniosłaś? chętnie i ja bym gdzieś zajrzała gdzie jest hmmm bardziej aktywnie ;P dziewczyny a jak gotujecie pierwsze zupki??? Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaz13 Re: LUTY 2009! 26.06.09, 21:03 Izuchna, wyslalam do Ciebie wiadomosc. z namiarami Odpowiedz Link Zgłoś
montam Re: LUTY 2009! 27.06.09, 10:29 Dziewczyny ja tez poprosze o te namiary , bo rzeczywiscie tutaj czekanie kilka dni na odzew mnie dobija ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
mamamatusi Re: LUTY 2009! 27.06.09, 15:09 Tez dolączam sie do prosby bo tutaj to raczej juz nic nie da sie dowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaz13 Re: LUTY 2009! 27.06.09, 21:33 Dziewczyny, wyslijcie mi Wasze maile w wiadomosci pryw. Ppdam namiar wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaz13 Re: LUTY 2009! 28.06.09, 08:36 dziewczyny, ktore chca namiar prosze o maila iz1@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mamakaana Re: LUTY 2009! 13.07.09, 17:51 Hej. Troche pozno, ale dopiero dzisiaj was znalazlam. Moj Kaan urodzil sie 24.02. Wazyl 3180 i mierzyl 53cm. Porod mielismy ciezki- skonczyl sie cesarka i oddzialem intensywnej terapii, ale po paru dniach juz wszystko bylo w porzadku. to moje pierwsze dziecko, a wiec caly czas sie ucze jego "obslugi" i mam nadzieje, ze to forum bedzie mi w tym pomocne. Odpowiedz Link Zgłoś
izu-c-hna Re: LUTY 2009! 21.07.09, 21:20 Heyo! wiecie co ja znalazłam fajną stronkę smyki.pl polecam to coś w rodzaju bloga i można zdjęcia i filmiki dodawać jest forum i różne różności chodźcie laski bo tu już tylko pustynia szukajcie mnie pod izuchna pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
marysia0881 Re: LUTY 2009! 27.07.09, 12:40 witam dopiero tutaj trafilam ;/ jestem mama Majeczki urodzonej 15 lutego 2009 . Maja wazyla 3500 i mierzyla 50cm. mam tez starsza coreczke Zuzie w wieku 3,5 roczku Odpowiedz Link Zgłoś
22.02.09edyta Re: LUTY 2009! 23.12.09, 00:07 Witam mam synka Sebastianka ktory urodzil sie 22.02.09 na razie nie chodzi lecz stoi z pomoca,ma dwa zabki na dole i juz siedzi poza tym gaworzy i krzyczy w niebo glosy gdy jest szczesliwy Odpowiedz Link Zgłoś
kuksu22 Re: LUTY 2009! 28.07.09, 14:53 Witam, Postanowiłam się przyłączyć. Mój Syn Beniamin urodził się 12 lutego br. Tuż po urodzeniu o 19.02 warzył 3480g i miał 59 cm. Jak taki chudziutki robaczek Do tej pory jest dosyć długi. Obecnie nosi ubranka na 68 i czasem 74. Ma już dwa zęby na dole i coś mi mówi, że idą mu następne. Jedzeniowo karmimy się piersią. Od czwartego miesiąca zaczęłam podawać soki. Najpierw jabłko i marchewka, a później rozszerzałam. Ponadto jako jeden gęsty posiłek dostaje jedzonka głównie ze słoików (nie mam możliwości przetarcia w domu tego co zrobię lub kupię, ale to już niedługo). Bardzo lubi zupy jarzynowe gerbera i marchewkę w każdej postaci. Ponadto nie gardzi żadnym owocem. W związku z moją chorobą i braniem antybiotyków lekarz zalecił wprowadzenie jednego posiłku na mleku. Próbowaliśmy NAN2, ale wyszło na to, że kaszki są lepsze i tak jakoś ma wprowadzone. Co jeszcze mogę powiedzieć o moim dziecku. Jak każda matka uważam, że jest najwspanialszym skarbem pod slońcem. Dzięki niemu patrzę na świat inaczej, ale też nie zrezygnowałam z wcześniejszych przyjemności. Zabieramy Go na dłuuugie spacery, w góry nosimy w chuście, a na spotkaniach z przyjaciółmi uwielbia się gra na gitarach. Skarb, nie dziecko Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
jovi-only Re: LUTY 2009! 17.08.09, 20:51 Hej dziewczęta, bardzo miło że jednak są jeszcze chętne do zapisania się do naszego wątku inne chyba już pouciekały, szkoda. Długo mnie nie było, bo zrobiliśmy sobie dwumiesięczne wakacje u babci, bez dostępu do internetu, wybaczcie więc nieobecność. Moja Nina ma już dwa piękne zęby ( oczywiście od jakiegoś czasu ), i pożera nimi zupki, kaszkę, lekko półpłynne obiadki oraz jabłuszko na szczęście początkowe alergie okazały się z czasem nieaktualne i powolutku spożywa także kaszkę na mleku modyfikowanym. Poza tym oczywiście przytulamy się do siebie podczas karmień piersią. Są to cudowne chwile szczególnie dla mnie, kiedy mogę moje maleństwo wyściska i napatrzeć się na nie w spokoju, bo jak tylko minie kilka minut moja Nineczka zmienia się w żywe srebro Kochane jak wygląda wasz dzień? czy wasze maleństwa również bardzo upodobały sobie siedzenie na rękach mamy? Czy potrafią same się jakiś czas pobawić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamakaana Re: LUTY 2009! 20.08.09, 23:02 My rowniez jemy juz obiadki8 ze sloiczkow), owocki a teraz przymierzamy sie do zjedzenia jakiejs kaszki na kolacje. ale troche sie boimy( nie wiem sama czego). Z podaniem marchewki czy jabluszka jakos nie mialam problemow, ale z kaszkami czy kleikam mam. Kaan juz raczkuje, siada a od paru dni wstaje i to sprawia mu najwieksza radosc. Teraz caly dzien probuje wspinac sie po wszystkim, co mozliwe, a ja klecze nad nim i asekuruje, zeby sie nie polamal i czaszki nie rozwalil. Zabkow jeszcze nie ma i na razie nie zanosi sie, zeby w najblizszym czasie pokazaly sie. A co do zabawy- bardzo szybko sie nudzi i "skacze" po zabawkach. A wlasciwie to zabawki leza a jego interesjuja tylko "zakazane" rzeczy typu pilot, telefon, komputer, gazeta.Stwierdzilam, ze na razie nic nie bede mu kupowac, az nie dorosnie do troche "starszych" zabawek. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia-4 Re: LUTY 2009! 02.09.09, 20:58 Witam mamy półroczniaków! Mam córę Tosię z 22.02. Tośka nosi rozm.74,nie posiada zębów,nie potrafi siedzieć,zaczyna raczkować i "stać"na kolanach przy szczebelkach w łóżeczku. Dotychczas potrafiła się świetnie bawić sama lecz byłyśmy dłuższy czas w szpitalu i po powrocie moje dziecię przyzwyczajone do mojej obecności 24h/dobę ,nie może zostać w pokoju samo choćby na 10sek.Mam nadzięję,że niedługo to zwalczymy Mamy czy mam się martwić,że Tosia nie siedzi i nie ma zębów?Czy to tylko wyjątki te Wasze dzieci?pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mamakaana Re: LUTY 2009! 02.09.09, 22:44 Zdecydowanie nie masz czym sie martwic. Kazdy bobas rozwija sie w swoim tepie. Jedno dziecko potrafi cos szybciej, za to w innej "dziedzinie" jest do tylu. Moj maly nie robil nic do konca 4 miesiaca, nawet z chwytaniem zabawki mial problemy. Tez sie troche martwilam. Az w 5 miesiacu zaczal wszystko nadrabiac w zawrotnym tepie-przewracac na brzuch, pelzac do tylu, raczkowac i nawet wstawac na nozki,co mu wychodzi coraz lepiej. Sama bylam zdziwiona, doslownie co kilka dni pojawialo sie cos nowego. Z tym staniem to nawet balam sie, czy nie za wczesnie dla jego kregoslupa, ale pediatra powiedziala, ze jezeli malec tak chce, to znaczy, ze juz jest gotowy. Za to jeszcze maly jeszcze nie ma zebow, no i jest prawie lysy- dopiero teraz pojawiaja sie jakies wloski na przodzie. Nie martw sie na zapas, twoj bobas tez do wszystkiego dojdzie w swoim tepie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasandmar Re: LUTY 2009! 03.09.09, 23:00 Witam mamy pociech urodzonych w lutym. Dopiero dziś do Was trafiłam. Zosia urodziła się 5 lutego ważąc 3950, mierząc 58cm. Niebawem będziemy na wizycie u pediatry, to będe znała dokładną wagę i wzrost, ale ubranka nosi na 74 (prawie z nich wyrasta) a waga jest w granicy 8300. Zosia może się już pochwalić dwoma bielutkimi ząbkami, które niedawno jej wyrosły. Odpowiedz Link Zgłoś
kasandmar Re: LUTY 2009! 04.09.09, 23:29 Widzę, że ten wątek już prawie umarł Mam nadzieję, że to się zmieni, ponieważ szukam kontaktu z innymi mamai, ponieważ zawsze to łatwiej... Wczoraj niewiele napisałam o Zosi. Maleńka to "żywe srebro". Nawet na moment nie można jej spóścić z oczu, bo zaraz coś zmajstruje. Od samego początku nie znosiła leżeć na brzuszku i tak jej zostało do tej pory. Natomiast bardzo szybko zaczęła rwać się do siedzenia, a teraz wyrywa się do wstawania, ale mam wrażenie, że to zdecydowanie za wcześnie. Jak siedzi sama to cały czas musi być asekurowana ponieważ próbuje się przemieszczać (co kończy się upadkami). Córcia cały czas jest karmiona cycem i dlatego pierwsze "inne" jedzonko zaczęła dostawać dopiero po 5 miesiącu (sugestia pediatry). Od samego początku je wszystko bardzo ładnie. Tak naprawdę to jeszcze nie trafiłyśmy na coś co by jej nie smakowało. Nocki Zosia przesypia bardzo ładnie. Już od jakiegoś 1,5 miesiąca nie budzi się na nocne karmienia. Troszkę nas to pracy kosztowało i mam nadzieję, że to się nie zmieni. Natomiast jeśli już jestem przy spaniu, to fatalnie to wygląda w ciągu dnia. Czasem śpi ładnie 2 razy, a czasem prawie wogóle lub 2 razy po pół godziny. W każdym razie zawsze wieczorem (nieważne ile śpi w dzień) jest strasznie zmęczona. Chciałabym jakoś usestymatyzować jej dzień, zwłaszcza jeśli chodzi o spanie, ale nie bardzo wiem na czym się skupić: na dwóch spaniach czy może już na jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia-4 Re: LUTY 2009! 05.09.09, 21:31 a teraz pyt.dot.mam: czy wróciłyście już do swojej figury sprzed porodu? Ja mam z tym ogromny problem,i nadal za dużo skóry na brzuchu... Odpowiedz Link Zgłoś
mamakaana Re: LUTY 2009! 05.09.09, 22:52 no ja niestety mam ten sam problem. W ciazy przytylam prawie 20 kilogramow. Teraz zostalo mi okolo 10 do zzucenia. Myslalam, ze to szybciej pojdzie, tak "samo z siebie", no ale niestety....Ale slyszalam pocieszajaca teorie, ktora mowi, ze po zakonczeniu karmienia piersia "samo schodzi". Wiec czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
gonia-4 Re: LUTY 2009! 06.09.09, 09:37 Moja mała od początku była na butelce,a mama nie dała rady ani ćwiczyć ani być na diecie. A ja słyszałam,że prędzej się traci podczas karmienia piersią,bo dziecko z Ciebie "wyciąga" Odpowiedz Link Zgłoś
kasandmar Re: LUTY 2009! 06.09.09, 21:44 No ja szybciutko wróciłam do wagi sprzed ciąży, ale niestety na kilka miesięcy przed ciążą sporo mi się przytyło (jakieś 7kg). Teraz natomiast nie wiedząc dlaczego znowu zaczęłam tyć, a cały czas karmię piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakaana Re: LUTY 2009! 06.09.09, 22:17 No ze mnie nie wyciaga....Niestety. Dlatego bede trzymac sie swojej teorii i zaczne chudnac po zakonczeniu karmienia( tu jest usmiech, ale nie wiem, jak sie go robi). Najgorzej jest z ubraniami, bo nie chce za duzo nowych kupowac, bo przeciez schudne... No coz, moze ktos ma jakis sposob na schudniecie( najlepiej bez zadnego wysilku). Odpowiedz Link Zgłoś