Dodaj do ulubionych

Owoce ze skórką

10.09.11, 14:23
Pytanie do mam starszych dzieci: Od jakiego wieku zaczęłyście dawać dzieciom owoce ze skórką? Jabłka, gruszki, winogrona, śliwki?
Ja mojemu 19-miesięczniakowi wszystko obieram. Ze skórką jadł tylko czereśnie 3 miesiące temu. Zjadł parę sztuk i nic mu nie było.
Obserwuj wątek
    • luliluli Re: Owoce ze skórką 10.09.11, 14:43
      Ja jestem mamą młodszego dziecka, ale od początku (czyli od 6 miesiąca) podaję mu owoce ze skórkąsmile Jabłko, gruszka, czereśnia, wiśnia, śliwka, winogrona, pomidor, brzoskwinia, nektarynka, cytrusy dostaje bez skóry, ale w tej skórce półprzezroczystej, nie sam miąższ - tyle ma za sobąsmile
      Od pierwszego razu zgrabnie objada cały owoc, a na koniec wypluwa skórkę, czasem nie wypluwa, ale rzadko, może dlatego, że wciąż ma tylko 6 zębów w tym żadnego trzonowcawink
      • luliluli * 10.09.11, 14:44
        ma 13 miesięcy
    • 11buba Re: Owoce ze skórką 10.09.11, 17:02
      a to różnie - najpierw mu wszystko obierałam, oprócz śliwek, moreli, bo to miękkie cholernie i się rozpackiwaływink, młody wyjadał miękkie, skórki zostawiał. teraz śliwki, winogrona, nektaryny (ma 20 miesięcy) je ze skórą, ale jabłka i gruszki obieram, bo jak dam ze skórą, to cały dom mam w wyplutych, przeżutych skórkachbig_grin
    • annnnnnia Re: Owoce ze skórką 10.09.11, 22:23
      Owoce i warzywa obierałam chyba tylko pierwsze 2-3 miesiące rozszerzania diety. Pewnie zrezygnowałabym szybciej, ale to była akurat wczesna wiosna, więc - jak to na przednówku - wszystko nafaszerowane chemią, szczególnie pod skórką. Jak tylko lato się rozkręciło na dobre, a owoce i warzywa zaczęły wyglądać przyzwoicie, to z przyjemnością zaniechałam tego nudnego obowiązku.

Aha, moja raczej zjada wszystkie skórki - winogron, śliwek, pomidorów. Wypluwa tylko te najtwardsze (z jabłek). Ma 15 miesięcy.
      • limonka_a Re: Owoce ze skórką 11.09.11, 21:56
        hej,
        moja skończyła roczek i często obieram, zwłaszcza jabłka i gruszki, winogrona, czereśnie je ze skórką,
        do rączki daję jej całe nektarynki albo brzoskwinie i obgryza dookoła aż do pestki, staram się nie obierać bo jak obiorę to płacze, woli nieobrane, kolorowewink
    • lapwing123 Re: Owoce ze skórką 22.09.11, 21:45
      Oj, ma 16 m-cy teraz i pamiętam, że w wakacje jadła już ze skórkąsmile Wszystko dobrze.
    • margonik Re: Owoce ze skórką 29.09.11, 11:33
      Ja mojemu Szymonowi (17 m-cy) daję wszystko ze skórką i to od dłuższego już czasu - obieram tylko pomidora, a i to nie zawsze.
      • margonik Re: Owoce ze skórką 29.09.11, 11:37
        Dodam jeszcze, że nie dość że ze skórką, to czasami jeszcze z pestką. Śliwkę zjada, pestkę wypluwa...

Jakby nie patrzeć, ma praktykę w samodzielnym jedzeniu już prawie od roku. Nie krztusi się, więc czemu miałby sobie nie poradzić ze skórką, czy pestką.
        Dzięki BLW on jest bardzo rozwinięty manualnie i "oralnie".
    • illegal.alien Re: Owoce ze skórką 01.10.11, 00:40
      Moje dziecko (10 miesiecy niecale) dostaje zazwyczaj ze skorka - inaczej jej sie zlizga, nie moze zlapac, zlosci sie. Zazwyczaj skorki wypluwa.
    • joshima Re: Owoce ze skórką 02.10.11, 22:13
      diuszesa napisała:

> Pytanie do mam starszych dzieci: Od jakiego wieku zaczęłyście dawać dzieciom ow
      > oce ze skórką? Jabłka, gruszki, winogrona, śliwki?
      > Ja mojemu 19-miesięczniakowi wszystko obieram. Ze skórką jadł tylko czereśnie 3
      > miesiące temu. Zjadł parę sztuk i nic mu nie było.
      Moja córka ma 2,5 roku. Obieram jej jabłka i gruszki na jej wyraźne życzenie, ale czasem chce ze skórką. Z innych owoców skórkę zjada gdzieś od roku, albo sama oddziela i wypluwa jak jej nie pasuje.
    • diuszesa Re: Owoce ze skórką 08.10.11, 13:25
      Dziękuję za odpowiedzi. Pewnie nie obawiałabym się o to tak bardzo, gdyby Ignaś był całkowicie BLW. Ale nie jest, bo jest karmionyw sposób mieszany, czasem łyżeczką, aczkolwiek z dużą dozą dowolności. Lubi jeść komuś z ręki (i tak najczęściej jest karmiony), ma wprawę w jedzeniu. Dostaje jedzenie tylko na swoje życzenie, jak otworzy buzię, więc akurat nie obawiam się, że czymś się zadławi. Bardziej mi chodzi o to, czy się skórka nie przyklei i czy nie dostanie boleści brzucha. Ale zrobiłam eksperyment - dawałam pomidorki koktajlowe ze skórką, do rączki. Jadł je jak cukierki wink A problemów z przyklejoną skórką nie było. Podobnie po suszonej żurawinie.
      Ale jednak strach przed tą przyklejoną skórką powodującą boleści jest.
      • lula_w Re: Owoce ze skórką 10.10.11, 00:49
        hmm ja nie wiem, czy to ze skórką i boleścią to nie jest trochę mit i chyba chodzilo tylko o pomidorowe i podobne 'klejace' sie skorki owocowe; a jeśli chodzi o pomidory to dziecko u mnie je ze skórką, a u babci i prababci bez - obie obsesyjnie przestrzegaja obierania (czego kiedys nie robily!!) od czasu kiedy im gastrolog polecił... pomidorowe skórki jak żadne inne 'wychodzą drugą stroną' nietknięte zresztą, czym wywołują co jakiś czas panikę mojego męża (ech...), więc może faktycznie są zbędnym balastem?
        • diuszesa Re: Owoce ze skórką 11.10.11, 17:05
          Hm, no nie wiem. Ja wolę jednak pomidora obierać, również ze względu na ostatnie przeboje z tymi chorobami. Jedynie na parę małych koktajlowych, z własnej działki, machnęłam ręką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka