Dodaj do ulubionych

Dziecko mnie bije

16.11.13, 19:36
Mój syn (3 lata i 3 mce) mnie bije i nie wiem jak reagować; tzn. próbuję różnych zachowań ale żadne nie przynosi efektów - tłumaczę (spokojnie lub nie spokojnie), daję karę (zabieram zabawki, odbieram przywilej słodyczy lub jakiejś przyjemności albo zamykam w pokoju), próbowałam też ignorować a także dać klapsa, w sumie już sama nie wiem co robić i jaką strategię przybrać. Syn bije mnie od jakiegoś pół roku ale częstotliwość przybiera na sile, ostatnio zdarza się to kilka razy dziennie - jak mu zaprzeczę, chcę coś wyegzekwować, ale także z błahych powodów typu bawimy się, jest fajnie i nagle powiedziałam coś w nie taki sposób jak syn sobie wyreżyserował lub jedziemy autobusem, jest miło, pokazuję różne rzeczy przez okno i nagle dostaję po twarzy, bo pokazałam pomnik, a syn mówi że nie chciał żebym mu go pokazywała. Trudno mi, nie rozumiem dlaczego tak się zachowuje, zabraniam mu mnie bić ale wcale mnie nie słucha. Jesteśmy zapisani do psychologa dziecięcego ale do wizyty jeszcze dużo czasu - proszę doradźcie mi coś, napiszcie co myślicie bo brak mi pomysłów i martwię się co będzie dalej...
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Dziecko mnie bije 17.11.13, 00:24
      no jesli karzesz go odbiorem slodyczy, to czego sie spodziewasz?
      Sam w sobie pomysl jest idiotyczny, chociazby z powodu braku zwiazku przyczynowo-skutkowego miedzy wina a kara.Czy ty sie boisz dziecka, ze pozwalasz sie okladac? Ma 3 lata. A jak bedzie mial 15?
      Rodzicowi nigdy nie wolno sie bac wlasnego dziecka.
      Jako dorosla, po pierwsze, masz wyprzedzac dzialania dziecka o krok i im zapobiegac. Jestes w stanie przewidziec cios i zlapac dziecko za reke. Stanowcze, zdecydowane "NIE!", wypowiedziane z powazna mina, wydaje mi sie jedyna sensowna reakcja. Zadnego bicia, zadnych karnych jezykow ani zadnego odbierania slodyczy.
    • morekac Re: Dziecko mnie bije 17.11.13, 07:36
      Złap łapę i nie pozwól na to.
    • budzik11 Re: Dziecko mnie bije 17.11.13, 20:45
      donasss napisała:

> tłumaczę (spokojnie lub nie spokojn
      > ie), daję karę (zabieram zabawki, odbieram przywilej słodyczy lub jakiejś przyj
      > emności albo zamykam w pokoju), próbowałam też ignorować a także dać klapsa

Najprościej - złapać za rękę, kiedy na ciebie leci, przytrzymać i powiedzieć "Nie wolno". Żadne tam tłumaczenia, czy zwłaszcza zupełnie nieadekwatne, nie nie mające wspólnego z przewinieniem, kary nie poskutkują. A szczególnie klaps - "uderzę cię, żebyś się nauczył, że nie wolno bić!".
    • camel_3d ? 19.11.13, 09:52
      przywilej slodyczy??
      3 latek wogole nie powinien jesc slodyczy.... a jezel juz to nie jako przywilej tylk jako deser..albo mini deser po kolacji...
      nie wazne...

jak cie bije to masz od razu zareagowac...

ja niestety z tych staromodnych wiec jak mnie kiedys ktorys raz z rzedu uderzyl (tez tak kolo 3 roku) i nie reagowal na NIE, to boli..to mu po prostu dalem klapa przez reka, byl placz i szlochanie i bicie sie skonczylo. Zapytalem czy bolalo. powiezdial, ze tak, powiedzialem, ze mnei tez boli kiedy nie bije i ma tak nie robic...

czasem, najlepsze jest doswiadzcenie czegos na wlasnej skorze.

A jezeli twoje dzeicko tego szybko nie opanuje to w przedszkolu szybko nauczy sie, ze dzieic nie beda mowily NIE tylko mu oddadza...

• plater-2 Re: Dziecko mnie bije 23.11.13, 09:02
      Musial gdzies widziec takie zachowanie. W realu albo w bajce.
    • baszysta Re: Dziecko mnie bije 24.11.13, 21:23
      masz zdrowego 3 latka, ktory obserwuje i wyciaga wnioski z otaczajacego go swiata

a teraz popatrz na siebie dlaczego 3 latek pozwala sobie na karcenie ciebie bo zle cos powiedzialas bo nie to pokazalas

widocznie przez wiekszosc czasu mowisz tak jak on chce i pokazujesz po jego mysli

a teraz zastanow sie czemu 3 latek smaga toba jak bura suka BO MU SIE DAJESZ

a za zabranie slodyczy, odebranie przyjemnosci przylozylabym ci 3 razy mocniej xD

tatusia tez tak ustawia? czy tatus dobrze do niego mowi? dobrze mu pokazuje?

dziecko cie nakuhwia bo widzi ze nie potrafisz przebywac na wyzszym poziomie tzn doroslego, ba byc moze ustawiasz sie ponizej poziomu wlasnego trzylatka, czy domowy pies tez toba pomiata jak mu nasypiesz "zlej" karmy?
      • majuszka77 Re: Dziecko mnie bije 14.12.13, 22:05
        nie karaj ,nie krzycz ,nie oddawaj ,wyprzedź sytuacje jak widzisz że zamieża złap za rekę i przytrzymaj mówiąc stanowczo "nie wolno " powtarzaj to za każdym jak mantrę ze stoickim spokojem i daj znać za kilka tygodni jak poszło.
    • aduerin Re: Dziecko mnie bije 16.12.13, 20:05
      oddaj. zapytaj, czy mu milo, i usiwadom, ze ty tez tak sie czujesz, jak on cie uderza. proste

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka