verdana 12.09.04, 16:10 Co to? wszystkie uzdolnienia wyparowały w czasie wakacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
judytak Re: Cisza..... 13.09.04, 11:32 jako że nie dogadaliśmy się co do definicji, kto jest uzdolniony, a kto nie, wcale się nie dziwię, że nikt nie chce się narażać... (ja mam tzw. skrajnie wewnętrznie umiejscowiony punkt kontroli, mi tam każdy może gadać, co chce, ja i tak swoje wiem, ale to nie jest normą wsród ludzi...) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: Cisza..... 17.09.04, 23:02 Prawie jeśli o nas chodzi. jakoś się unormowało, wyciszyło, dziecko w starszakach zmienione nie do poznania. gdzieś znikła nieśmiałość, zastraszenie, jest urwisowaty wygadany chłopczyk. On się chyba w maluchach czuł nie na miejscu i nie miał motywacji do współpracy bo po co? wszystko już umiał... W starszakach pierwszy się wyrywa do gadania, do zabawy, ma pomysły, rysowanie/wyklejanie/wycinanie poszło do przodu jak burza, prace ślicznie wykończone, przedstawiają to co mają przedstawiać, staranne. W domu - króluje wyobraźnia, bawimy się w restaurację, w jazdę autobusem, w sklep, a wszystko to siedząc na dywanie w pokoju Kuby. Kuba jest Mistrzem Gry i wymyśla scenariusze. Ja zjadam niewidzialną zupę pomidorową zamówioną z niewidzialnej karty, kasuję niewidzialny bilet itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmd Re: Cisza..... 17.09.04, 23:28 Antonia! To jest po prostu fantastyczne!!! To jest cos, co kiedys nazwalam "odpowiednim pasem startowym". I najwyrazniej Twoje dziecie odnalazlo ten pas!!! Cos mi to bardzo przypomina..... Az do nastepnego (niestety!!!) dolka - bedzie potrzeba odnalezienia nowego pasa. To jest ten klasyczny 'rozjazd' emocjonalno-kognitywny, ktory bedzie sie systematycznie pojawial. Mija, ale wtedy trzeba dziecku pomoc w nowych poszukiwaniach ( inne gry, inne zabawy, inne pola zainteresowania...). Pytalas kiedys o gry komputerowe - polecam "Adas i pirat Barnaba" - przesmieszne, ale w smiechu uczace. Pozdrowienia. Malgosia Odpowiedz Link Zgłoś