Dodaj do ulubionych

Kupa w majtkach

28.09.15, 15:18
Cześć.
Moja córka w grudniu skończy 3 latka. Rozwija się super, teraz od września poszła do przedszkola. Mniej-więcej na wiosnę zdjęliśmy jej pieluchę. Z siusianiem poszło bardzo szybko, pieluchy od dawna nie nosi już nawet w nocy i nie zdarzają się jej wypadki. Problemem jest jednak "grubsza sprawa", bo właściwie odkąd przestała nosić pieluchę to i tak kupę robi do majtek sad Obawiam się, że jest tego w pełni świadoma, bo a)nigdy nie zrobiła kupy w przedszkolu; b)chowa się do kąta kiedy robi kupkę i wychodzi oświadczając "Kupa idzie"; c)kiedy próbujemy ją w trakcie posadzić na nocnik albo na ubikację zaraz przestaje sad
Ktoś tak miał?
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: Kupa w majtkach 28.09.15, 17:19
      Załóż pieluchę i nie męcz dzieciaka. Zaraz jej wdrukujesz traumę związaną z wypróżnianiem się i dopiero będziesz miała problem.

Kiedy te głupie matki się wreszcie pukną w głowę? uncertain Biedny dzieciak.
      • magumagu Re: Kupa w majtkach 28.09.15, 20:06
        Wow! Ciekawe skąd wywnioskowałaś że robię dziecku traumę z powodu robienia kupy? To raczej ja już mam traumę z powodu codziennego wyciągania jej z majtek!
        I wypraszam sobie nazywanie mnie głupią matką, do tego mają prawo tylko moje dzieci ale jakoś nie narzekają 😊
        • nevada_r Re: Kupa w majtkach 28.09.15, 20:20
          Zrobisz, jeśli będziesz dalej próbować ją przetrzymywać. Twoje dziecko jeszcze NIE dojrzało do odpieluchowania, nie ma sensu go męczyć dla swojej wygody. Załóż pieluchę i nie marudź.
      • mag1982 Re: Kupa w majtkach 28.09.15, 20:38
        Moim zdaniem częściowo się mylisz. Dziecko siusiu juz nie robi w majtki, założenie na cały dzień pieluchy je uwsteczni. Autorko, proponuję, żebyś dogadała się z córką i na czas robienia kupy zakładaj pieluchę. Będziesz miała mniej prania. A po zrobieniu przerzućcie zawartość do ubikacji. Co jakiś czas możesz proponować zrobienie kupy bezpośrednio do sedesu ale nie naciskaj bo się nabawi zaparć nawykowych.
        • nevada_r Re: Kupa w majtkach 29.09.15, 08:16
          Mnie uwstecznia, jak czytam takie coś. tongue_out Nic złego się nie stanie, w końcu dzieciak się nauczy panować nad ciałem i zacznie się sam załatwiać do toalety. Ale dzieciak musi do tego DOJRZEĆ psychicznie i fizycznie, a ściąganie pieluchy i męczenie go bo matka ma takie głupie widzimisię tego nie przyspieszy.
          • mag1982 Re: Kupa w majtkach 29.09.15, 08:42
            Zwróć uwagę, że z siusianiem dziecko nie ma problemów. Gdyby notorycznie popuszczała to zgodziłabym się, że nie gotowa. Zgadzam się, że nie warto naciskać ale kisić pupę w pieluszce przez cały dzień tez nie warto.
          • mag1982 Re: Kupa w majtkach 29.09.15, 08:44
            Poza tym pewnie to nie głupie widzimisię matki tylko wymogi przedszkola, żeby dziecko było odpieluchowane.
            • nevada_r Re: Kupa w majtkach 29.09.15, 10:22
              Już nie demonizujmy tych wymogów przedszkola. Panie sobie mogą głupio wymagać, ale fizjologii się nie przeskoczy, nie trzeba się bać, tylko im wyraźnie to uświadomić. To jeszcze nawet trzylatek nie jest, MA CZAS.
          • magumagu Re: Kupa w majtkach 29.09.15, 17:17
            Nevada - również nie jestem za forsowaniem na dziecku rzeczy ponad jego możliwości, ale każda trzylatka jest w stanie zrobić kupę do nocnika, zwłaszcza, że z siusianiem poszło szybko i bezproblemowo. Jednak widzę, że to musi być w tej chwili kwestia jej DECYZJI, że kończy z robieniem kupki do majtek. Złą byłabym matką, gdybym się na to godziła, bo tak dużemu dziecku w pielusze jest po prostu niewygodnie, nie wyobrażam sobie, że znowu miałabym ją zakuć w sztuczne pieluchy, w których miałaby się odparzać, to byłby jakiś absurd!! Jest ruchliwa, dużo biega i się wspina - no litości... Naszym zadaniem jako rodziców jest nakłonić ją do używania nocnika albo ubikacji, a skończyły mi się pomysły.
            • nevada_r Re: Kupa w majtkach 29.09.15, 22:13
              >każda trzylatka jest w stanie zrobić kupę do nocnika

Właśnie szkoda, że nie rozumiesz, że nie każda. I to nie jest tak, że ona nie chce, ale po prostu NIE MOŻE, bo widocznie nie dojrzała jeszcze fizjologicznie. Trudno, załóż pieluchę, niech się męczy. I bez przesady z tym odparzaniem, jak miała rok czy dwa lata, to niby mogła nosić pieluchy, to czemu nagle nie może? Wymyślasz.

Jak dojrzeje, to sama ściągnie pieluchę, bez stresu i nerwów.

I jak mówię - skończy się zaparciami nawykowymi, bo w końcu się dzieciak całkiem zrazi. Po co wam to?
            • love_stasinek Re: Kupa w majtkach 12.10.15, 13:09
              mój 3 latek owszem woła że chce kupę, ale za nic w świecie nie chce usiąść na nocnik/sedes. prosi o założenie pieluchy. nie naciskam za bardzo, tylko rozmawiam, namawiam i cierpliwie czekam. mam nadzieję że wreszcie się przełamie.
          • alekss1231 Re: Kupa w majtkach 03.01.16, 11:27
            Uwazam, ze zakładanie pieluchy na samą kupę również nie ma sensu. Jeżeli dziecko chodzi juz bez pieluchy to nie karzmy znów mu jej nosic. Proponuje pokazać dziecku ze robienie kupy do nocnika jest "fajne", np. kup nocnik, który gra kiedy wpadnie do niego jakas zawartość. Na wiele dzieci działa i chętnie korzystają z tego typy urozmaiceń.
    • katriel Re: Kupa w majtkach 30.09.15, 02:54
      A poszłaby na taki patent, że normalnie chodzi bez pieluchy, a jak chce kupę, to sobie zakłada (czy tam ty jej zakładasz) i robi? Bo faktycznie trochę szkoda cały dzień w pieluszce ganiać dla jednej kupy...
      • magumagu Re: Kupa w majtkach 30.09.15, 21:57
        Nie, chyba jednak oleję temat, niech sobie jeszcze chwilę robi tą kupę do majtek - poczytałam forum i widzę, że to dość częsty problem...
        • nextaga Re: Kupa w majtkach 16.10.15, 12:00
          A ja przekupywałam dziecko smile W wieku 3 lat robiła ładnie siku, a kupę tylko do pampersa, gdy wychodziłyśmy z domu i zawsze czekała do tego momentu. Zachęciłam ją że jak zrobi kupę do nocnika to dostanie żelka lub rodzynki. Z pierwszą był duży problem żeby nawet spróbowała, a jak już poczuła nagrodę to jakoś poszło. Z czasem przestałam dawać nagrody.
          Teraz mam dwulatka i już ładnie sika od 2 miesięcy, a kupa tylko w majtki. Trzy razy zdążyłam z kupą do nocnika, a teraz już się chowa po kątach a nagrody go nie przekonują. Ale nie ma szans - do pieluch nie wracam, w końcu załapie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka