Dodaj do ulubionych

Wasze opinie o telewizji dla dzieci

10.02.05, 22:28
Rzadko oglądam telewizję.
Od 2 miesiecy zaczynam ogladac z moim 3 letnim synkiem dobranocki emitowane
przez TVP 1.
Jestem ciekawa co o nich sadzicie? Mój synek najbardziej lubi Krecika .

Dzisiaj ogladalismy Missy&Lippy. Potem przez 3 minuty moj syn zmuszony byl
ogladac reklamy, w tym reklamę Domestosa pokazujacą wstrętnego potwora-zarazek
"zabitego na śmierć". Później był Krecik. Czy nie uwazacie, że osoba, która
jest odpowiedzialna za dopuszczenie tego typu reklamy w przerwie pomiędzy
jedną a drugą bajką, powinna byc pociągnięta do odpowiedzialności?!

Może znacie jakies inne przykłady kpienia telewizji z wrażliwośći naszych
dzieci. Tak jak napisałam wczesniej nie oglądam czesto TV i chyba zupełnie
przestanę .
Obserwuj wątek
    • jemma Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 10.02.05, 22:40
      Zgadzam się z Tobą,wg.mnie pomiędzy jedną,a drugą bajką nie powinno byc wogóle
      reklam.Mam trochę starsze dzieci niż Twój synek,ogólnie repertuar dla dzieci w
      telewizji jest gorzej niż denny,już wolę moim dziewczynom włączyć zamiast
      dobranocki kanał MiniMini,aby przez 30 minut pooglądały sobie fajne,normalne
      bajki nie przerywane jakimiś durnymi reklamami.Wkurza mnie jeszcze to,gdy
      dobranocki przesuwa się w czasie,bo coś tam się przedłużyło,a potem na odczepkę
      puszcza się 5-minutową beznadziejną bajeczkę,albo jeszcze lepiej-bez żadnych
      tłumaczeń po prostu obcina się dobranockę,a dzieci czekają...Widać dziecko to
      dla tych z telewizji to nikt
    • oczko5 Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 11.02.05, 08:36
      Oglądnęłam wczoraj z moją 3 letnią córeczką Krecika. Zawsze uważałam tą malutką
      postać za bardzo wdzięczny temat bajek dla dzieci. Krecik kojarzył mi się z
      moim dzieciństwem, spokojem, kolorami, radością. Pamiętam, że zawsze z
      olbrzymią chęcią siadałam przed telewizorem aby obejżeć następny odcinek.
      Wczoraj...............wczoraj się przeraziłam. Pierwszy odcinek "Krecik i
      telewizor" był stylizowany , tak mi się wydaje na wzór baje Disneya gdzie prym
      wiedzie bicie , deptanie , rozrywanie, łamanie, przypalanie. Nie wiem czy Wy
      mamy również odniosłyscie takie wrażenie. Obserwowałam moje dziecko i widziałam
      jakie jest przerażone. Dziadek, który niszczył w tej bajce telewizor w tak
      brutalny sposób chyba nie jest wzorem dla dzieci. Kreci który dokuczał
      dziadkowi też nie zasługuje na pochwałę, ale tekst z telewizora
      dziadka: "zniszczyć krecika", ponieważ krecik w ogródku dziadka zrobi kopce to
      już szczyt wszystkiego. Kochane mamy co o tym myślicie?
      • neta-b Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 11.02.05, 10:30
        Też polecam MiniMini. Wszystkie bajeczki są bardzo edukacyjne i idealne dla
        maluchów. Mój synek nie znosi bajek na Cartoon Network bo się ich boi (4 latka)
        za to uwielbia doktora Freda, Misia w niebieskim domu i Clifforda z MiniMini.
        Polecam ten program wszystkim mamusiom i ich pociechom.
      • ewa9923 Re: do oczko5 14.02.05, 20:53
        Ja
      • ewa9923 Re: do oczko5 14.02.05, 21:00
        Mnie równiez nie podobalo sie , gdy dziadek ze zloscia niszczyl telewizor.
        Oczywiscie musialam odpowiadac synowi na pytanie dlaczego on to zrobil. I dlaczego
        dziadek chce zabic krecika ...
        ALe na to telewizja raczej nie ma wplywu, bo kupują "krecika" ,a ta bajka
        ogólnie, teoretycznie jest niezla dla malych na dzieci. Nikt nie analizuje
        kazdego odcinka pod wzgledem tresci.
        Natomiast kwestia reklam pomiedzy bajkami nie daje mi spokoju, bo jest to
        swiadome zmuszanie dzieci do ogladania bzdur.
    • antonina_74 Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 11.02.05, 11:07
      Moje dzieci (5,5 i 16 m-cy) oglądają Cartoon Network, młodsza niejako przy
      okazji. Starszy najchętniej wybiera te bajki które mnie wydają się najgłupsze,
      jakieś Mucha Lucha czy Ed Edd & Eddy, o dziwo rozumie dowcipy i zaśmiewa się do
      łez, potrafi tarzać się po podłodze ze śmiechu. Nie ogląda tylko X-menów bo
      twierdzi że... "nie wolno bo mama boi się mutantów" wink
      Co do wrażliwości, nie przesadzajmy. Raz miałam sytuację że mi się dziecko
      autentycznie wystraszyło czegoś w telewizji, Kuba miał niecałe 4 lata i
      przypadkiem zobaczył w "Na dobre i na złe" jakąś kobietę która strasznie
      gorączkowała i miotała się po łóżku. Nic przeznaczonego dla dzieci go jeszcze
      nie wystraszyło.
      O co chodzi z "osobą która jest odpowiedzialna", no to już histeria. czy
      dziecko po obejrzeniu reklamy Domestosa płakało? Nie mogło zasnąć? jak tak to
      niech nie ogląda i już, a jak nie to nad czym rozdzierać szaty? reklamy są i
      będą bo 99% ludzi nie płaci abonamentu więc niby za co TV ma kupować "pokojowe"
      dbranocki dla przewrażliwionych mamuś?
      • aszlan Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 11.02.05, 14:04
        Tak mini mini to jest to, moja córka tez niestety lubiła cartoon network
        (atomówki, dexter, bliźniaki jakieś tam, itd), ale jednak doszłam do wniosku,
        że zlikwiduję ten kanał w naszym TV wink; nie chodzi o to, że ona sie boi (bo nie
        boi) ale nie są to bajeczki dla 5 latka. Ogląda zatem słodziutko-dydaktyczne
        mini-mini, a czasami coś mocniejszego wink) na ZIG ZAP.
      • jagusia7 Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 11.02.05, 20:32
        Mój syn też ogląda Cartoonsmile Mucha Lucha i Ed Edd & Eddy plus seria Toonami
        akurat należą do zakazanych, ale to raczej dlatego, żeby ograniczyć czas
        spędzany przed telewizorem. Dobranocki zbojkotował, bo go nudzą(najgorszy jest
        przemądrzały Miś Uszatek), najwyżej skusi się czasem na Tabalugę. Akurat te
        bajki, które ogląda, nie są złe, Scooby Doo jest wręcz rewelacyjny, oglądamy
        razemsmile No i reklamy lecą wyłącznie dla dzieci, nie ma obawy, że obejrzy coś
        nieprzeznaczonego dla siebiesmile
        Jeśli chodzi o jedynkę, też bardzo mi się nie podoba olewanie najmłodszych
        widzów, czyli skracanie czy przesuwanie dobranocki, albo wciskanie zamiast
        bajki Lippy & Messy. Młody zresztą między innymi dlatego zrezygnował z
        dobranocek(cały wieczór czekania = reklamy, ew. angielski, reklamy, 10 minut
        bajki, reklamy).
        • maniana30 Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 14.02.05, 21:09
          Witajcie!
          Po przeczytaniu waszych wiadomości widzę że jestem szczęściarą (ciekawe jak
          długo jeszcze?). Mój dwulatek kompletnie nie interesuje się telewizją!!!!!
          A ja wcale go do tego nie nakłaniam. Zamiast oglądać telewizję czytamy książki,
          oglądamy obrazki, układamy klocki..... (oczywiscie gdy mam czas). Gdy czasu nie
          mam na wspólną zabawę Mały potrafi doskonale sam się sobą zająć (misie,
          samochody...).
          Tak - jestem szczęściarą.
          Pozdrawiam.
      • ewa9923 Re:do antonina_74 14.02.05, 21:35
        "O co chodzi z "osobą która jest odpowiedzialna", no to już histeria. czy
        > dziecko po obejrzeniu reklamy Domestosa płakało? Nie mogło zasnąć? jak tak to
        > niech nie ogląda i już, a jak nie to nad czym rozdzierać szaty? reklamy są i
        > będą bo 99% ludzi nie płaci abonamentu więc niby za co TV ma kupować "pokojowe"
        >
        > dobranocki dla przewrażliwionych mamuś?"

Nawiązując do kwestii "osobe odpowiedzialnej" .. Jesli wykonuję jakąś pracę,
        jestem odpowiedzialna za nią. Jesli zajmuję się dopuszczaniem reklam do emisji
        (bo chyba ktos nad tym panuje), to odpowiadam za to , jaka tresc reklamową w
        jakich godzinach udostępnię.

Zrozumiała jest dla mnie reklama proszku do prania, szamponu, czy sprzetu AGD
        przed emisją telenowel. Tak samo nie mam nic przeciwko reklamie piwa
        bezalkoholowego przed wieczornym filmem dla dorosłych. Bo jest oczywiste, ze
        reklamy te ogladają własciwi ludzie, czyli potencjalni klienci wymienionych
        produktów.
        Nie rozumiem jednak, co ma na celu reklama Domestosa pokazująca potwora, przed
        bajeczką dla dzieci. I nie uwazam się z tego powodu przewrażliwioną lub
        histeryczną mamusią, lecz wymagającą ABONENTKĄ Telewizji Polskiej, placącą
        regularnie abonament.

Nie, moje dziecko nie płakałało po obejrzeniu tej reklamy, bo po prostu
        zdążyłam przełączyć na inny kanał. Ale chyba nie o to chodzi, zeby rodzic
        musiał czuwac nad bezpieczenstwem dziecka podczas ogladania dobranocki.

Jesli chodzi o kanał Mini Mini, wiem, ze jest na tyle fajny, ze mozna bez obaw
        zostawic przy nim dziecko. Ale jest to kanal dostepny za posrednictwem sieci
        kablowych i platform cyfrowych, a niestety nie wszystkich stac na tego typu
        oplaty abonamentowe.

Uwazam, ze telewizja polska na pokaz dba o dzieci, np. przez akcje typu
        "czytajmy dzieciom 20minut dziennie codziennie". Zas w rzeczywistosci traktuje
        ich jako widza drugiego gatunku- odbebnic dobranocke, a potem juz tylko to, co
        ma duza oglądalność.

Inna sprawa to zapowiedzi "Wiadomości" przed dobranocką, na które tez kilka razy
        mialam szczescie trafic. To juz wolalo o pomste do nieba! Na szczescie ta
        praktyka zostala zaniechana.

• migotka2000 Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 14.02.05, 21:16
      Zarazek z Domestosa jest obrzydliwy i rzeczywiście nie powinien pojawiać się
      przed dobranocką, ale może okazać się pomocny przy wpajaniu zasad
      higieny: "Widzisz, tak właśnie wygląda zarazek, dlatego trzeba myć rączki "itp.

Też mnie denerwuje bezpardonowe skracanie dobranocek, brak info w gazetach jaka
      dokładnie będzie bajka i zmiana czasu nadawania.

Co do Mini Mini - nasz problem jest odwrotny, trudno syna (2,5 lat) odciągnąć
      od tych bajek. Wcale mu się nie dziwię bo sama jestem zagorzałą fanką Yoko
      Jakamoko Totosmile)

• anek.anek Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 15.02.05, 22:03
      MiniMini - suupe program. Bajki naprawdę bez treści agresywnych. Mój młody
      najbardziej lubi "Misia w Wielkim niebieskim domu". Polecam!
      No, i w końcu zobaczył w telewizji Franklina! Mamy wszystkie ksiązki z tej
      serii, syn jest fanatykiemsmile
      A w TVP to został już chyba tylko krecik, bo nawet Uszatek zniknął z nowej
      zimowej ramówkisad((
    • samboraga Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 15.02.05, 22:39
      Mój syn (obecenie 5,5 letni) też był tak wrażliwy w wieku 3-4 lat. Spokojnie
      mogę sobie wyobrazić jak boi się tej reklamy w tym wieku... Kochał Reksia,
      Uszatka, Kota Filemona, Bolka i Lolka...
      Teraz, w trzecim roku chodzenia do przedszkola dobranocki ogląda, ale MiniMini
      już go nudzi... Ostatnio ulubione - Żółwie Ninja, Spiderman (dowiedział się od
      kolegów, ja mu nastawiałam tylko MiniMini i dobranocki).
      Najdziwniejsze, że w środku pozostał sobą ze swoją nadwrażliwością - czy ogląda
      Pszczółkę Maję którą chce zjeść pajęczyca Tekla czy walczących wojowników w
      skorupkach-boi się, ale ogląda....
      Myślę że reakcja Twojego dziecka nie jest odosobniona, zwłaszcza jeśli w ogóle
      rzadko 'otwieracie telewizor', ale pamiętam kolegę mojego syna w grupie jeszcze
      3-latków który ze wszystkiego robił pistolety i miecze i walczył- po prostu
      taki był.

• gumitex Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 16.02.05, 00:03
      Mniej mnie denerwują reklamy produktów puszczane przed lub po dobranocce,
      chociaż są okropne. Najbardziej wkurzają mnie zwiastuny filmów ze scenami
      przemocy tuż po tym jak bałwanki zamkną oczy. Czasem nie zdążę wyłączyć TV. A
      wczoraj włączyliśmy TV na 2 minuty przed 19.00 i zobaczyliśmy jak żołnierze w
      filmie piorą się po gębach, a pan Zamachowski mówi, że wszystko ma w d... W BBC
      takie słowa się wycisza nawet w programach wieczornych, a u nas proszę bardzo
      niech się dzieci osłuchają. Telewizja jest przecież w porządku, bo w reklamie o
      abonamencie i dobranockach widać, że rodzice muszą oglądać je z dziećmi, żeby w
      razie co wyłączyć. Marzy mi się filtr rodzinny na TV, ale wtedy niewiele można
      by zobaczyć.
    • mama_szefusia Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 16.02.05, 09:17
      Też zwróciłam uwage na reklamę Domestosa. To jest niedopuszczalne, ta reklama
      nie była przed czy po dobranocce ale w trakcie, między bajkami więc było raczej
      oczywiste, że dzieci będą ją oglądać. Mam 3,5 latka i tez się przestraszył tej
      reklamy. Domyślam się tylko jak mogły zareagować młodsze dzieci.
    • forencja Re: Wasze opinie o telewizji dla dzieci 16.02.05, 17:42
      Nie mam póki co własnych dzieci, więc nie wiem, czy powinnam w ogóle wypowiadać
      się w tym temacie, ale zastanawia mnie jedna rzecz: dlaczego TVP w ogóle nie
      dba o najmłodszych? Pamiętam doskonale sytuację sprzed kilku lat. Nie było
      wtedy nawet mowy o pokazywaniu przed Wieczorynką reklam typu tamtej, o której
      wspominałyście. Wszystko było kontrolowane. Same filmy były bardzo ciepłe,
      mądre i edukacyjne. Czy ktoś w ogóle pamięta jeszcze Smerfy, Muminki, czy
      chociażby Kubusia Puchatka (ale tego w wersji animowanej? Wiem, nie każdy musi
      lubić Disneya, ale było toto bardzo dobrze zrobione...)? Zajawek Wiadomości
      również nie było.

Ale teraz wszystko się zmieniło. I sama nie wiem, dlaczego. A przecież z tych
      dzieci niedługo wyrosną dorośli widzowie... Na pewno nie będą chcieli płacić
      abonamentu, jeśli TV zamiast trzymać coraz lepszy poziom, schodzi na psy.

Magdalena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka