Dodaj do ulubionych

Czy jest potrzebne ?

10.01.06, 18:06
Szanowne Mamy smile
Planujemy otworzyć prywatny gabinet psychologiczno- pedagogiczny, który
zajmowac się będzie:
-diagnozą psychologiczno-pedagogiczną
-terapią psych-ped, indywidualną, grupową oraz rodzinną
- poradnictwem specjalistycznym w zakresie m.in wyboru szkoły, zawodu,
kierowania do innych form terapii
- prowadzeniem grup wsparcia dla nastolatków
-biblioteczka psychologiczno-pedagogiczna dla rodziców.

No i mamy problem- czy jest zapotrzebowanie na tego typu działalność? Od razu
dodam, że pracujemy w szkole, więc ewentualna działalność wiąze się z
kredytami i zwolnieniem z pracy... Czy jest o co zawracac sobie głowę? Jaka
powinna być lokalizacja takiego gabinetu ? Czy może jakieś inne formy pomocy
by rodzicom i dzieciom się przydały ? Będziemy wdzięczne za wszelką pomoc w
tym temacie.

Pozdrawiamy
Marysia&Kasia
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 18:40
      dorzuciłabym jeszcze do tego logopedę.
      • marushka Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 18:44
        No też tak myślalyśmy, więc jeden głos na plus smile dzięki smile
        • anatemka Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 18:54
          możecie podczepić się pod przedszkola, brać udział w zajęciach, potem spotykać
          się z dziećmi i rodzicami. W moim przedszkolu bardzo mi właśnie psychologa
          brakuje.
          • marushka Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 19:02
            No własnie pracuje w m.in w przedszkolu i czasem wytyczne dyrektora mają się
            nijak w stosunku do sugestii moich ( psychologa ), dlatego chcemy coś same...
            ale dzięki za wsparcie
    • mama_mai_p Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 18:56
      Ja uważam, że to fajna sprawa,a gdzie byłby ten gabinet??
      Ja sama chętnie bym porozmawiała z psychologiem dziecięcym, mam tyle pytań, a
      tak naprawdę nie wiem gdzie się z nimi udać. Podejrzewam,że takich mam jak ja
      jest całe mnóstwo.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia Magda mama Mai
      • marushka Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 19:04
        No właśnie same nie wiemy gdzie go otworzyć - masz jakieś sugestie? (wiesz
        poszukujemy wysokiego współczynnika smakowo - cenowego) A jeżeli szukasz
        psychologa to chętnie coś podpowiem - info na maila.
        Pozdrawiam
        m.
    • lolinka2 Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 19:48
      Hm, nie wiem o jakim mieście mowa, ale jeśli w stolicy powstanie taka placówka
      gdzie będzie można spotkać dobrych (obiektywnych a nie związanych jakimiś
      przedpotopowymi regułami i poglądami) i bezstronnych psychologów to się
      wybieram- na pewno przed pójściem mojej córci do 1wszej klasy (rok wcześniej
      pewnie pójdzie więc rzetelna ocena mile widziana), a być może i na terapię bo
      obciążenia rodzinne dają o sobie znać.
      • marushka Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 19:54
        Ehhh tak czytam te posty i miód na serce się leje, że może nasza idea nie jest
        taka utopijna... Zawsze chciałyśmy pomagać dzieciom i ich rodzicom, ale boimy
        się kredytów i innych zobowiązań. Na razie poszukujemy lokalu na tego typu
        przedsięwzięcie ( spółdzielnia: chętniej damy na agencje towarzyską niż paniom -
        agencje przynajmniej mamy pewność, że będą płacić )no i kolejny krok to
        wyposażenie sal. Chciałybyśmy ruszyć w marcu.
        Dziękujemy za ciepłe słowa i wsparcie
        • q_211 Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 19:58
          Takich gabinetów jest jak na lekarstwo wiem coś o tym bo sama chodzę z synkiem
          do psychologa i logopedy..........otwierajcie tylko napisz gdzie
          • marushka Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 20:53
            No właśnie gdzie ? Żeby nas koszta nie zeżarły, żeby móc zrobić sale do
            Sherborne i Integracji Sensorycznej, żeby był pokoik do ćwiczen
            indywidualnych.... Może macie namiary na jakieś lokale albo co...Kilka słów o
            nas oraz o tym co robimy i jak robimy na stronie www.strefadziecka.strefa.pl.
            Dziękujemy za wsparcie
            m&k
            • iwpal Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 22:56
              Potrzeby są, sama mam podobny problem: szukamy miejsca na zespół gabinetów
              specjalistycznych (neurolog, psycholog dziecięcy, psychoterapeuta od dorosłych,
              rehabilitanci) i tez chcemy miec sale do SI i inne takie cudeńka. I jeżeli
              lokal OK (taki,zeby sanepid przyjął, więc nie moze być piwnica i musza być 2
              toalety), to strasznie drogi, a jeżeli niedrogi, to nie do przyjęcia,a jeżeli
              do przyjecia i średnio drogi, to sie okazuje, ze zmienił sie zarządca zasobów
              lokalowych i tzreba czeac na przepływ papierów sad Ech, zycie.
              Ja działam w POznaniu, a Wy?
              • marushka Re: Czy jest potrzebne ? 11.01.06, 08:58
                No my w wawie, a tutaj czynsze horrendalne....no i życzliwość ze strony
                spóldzielni prawie żadna, a szkoda bo mamy wrażenie że będziemy robić coś
                fajnego dla siebie i dzieciaczków, ale takie życie. Natykasz sie na mur
                biurokracji, a muru głową nie przebijesz....
                pozdr
                m.
          • kuba997 Re: Czy jest potrzebne ? 11.01.06, 09:21
            Ja proponuje otwarcie w mniejszym mieście, tam na prawdę nie ma się gdzie udać,
            wszyscy pchają się do dużych miast a zapominają że w małych miasteczkach i
            wioskach też są ludzie potrzebujący takiej pomocy.
    • mama_mai_p Re: Czy jest potrzebne ? 10.01.06, 20:06
      marushka, ja mieszkam w Lubinie (dolnośląskie) moze gabinecik gdzieś w
      okolicy smile, niestety nie orientuję się ile może kosztować wynajęcie lokalu na
      tym terenie uncertain.
      Wysłałam również pytanko na priv.
      Magda mama Mai
      • kuba997 Re: Czy jest potrzebne ? 11.01.06, 09:22
        A i wynajęcie lokalu będzie tańsze
        • iwpal Re: Czy jest potrzebne ? 11.01.06, 09:50
          Wynajęcie jest tańsze, ale żeby lokal spełniał wszystkie kryteria, to chyba
          trzebaby go wybudować od podstaw sad((
          Nawet w duzych miastach (takich jak POznań) jest zapotzrebowanie na kompleksowe
          ośrodki, a w mniejszych ludzie zwykle nie mają pieniedzy, chociaż mają
          potrzeby. Bo taka poradnia nie bedzie bezpłatna, chyba, że udałoby sie podpisać
          kontrakt z NFZ (musi być z lekarzem i usługami medycznymi) lub dostać fundusze
          celowe z PFRONu czy miasta lub unijne.
          • mamaewy Re: Kilka rad technicznych 12.01.06, 16:12
            Lokalu od podstaw budować nie trzeba, ale warto odwiedzić najpierw sanepid i
            tam dopytać o szczegóły, tj. jakie przepisy będą was obowiązywały przy otwarciu
            takiej działalności. NIe będę także ukrywała, że są to kosztowne sprawy.
            Pocieszające może być jednak to, że ewentualny remont mogłybyście zrobić we
            własnym zakresie (nie musi go robić wyspecjalizowana firma, więc poniekąd
            pomniejsza się koszty). Ponadto będziecie musiały zastanowić się w jakiej
            formie podejmiecie współpracę: spółka cywilna, partnerska, czy inna? Spisać
            umowę takiej spółki. Złożyć wniosek o wpis do ewidencji działalności
            gospodarczej (odpłatne), o nadanie numeru regon i nip, otworzyć rachunek
            bankowy firmy. Zastanowić się nad ubezpieczeniem lokalu. Podjąć decyzję w
            jakiej formie będziecie rozliczać się z użędem podatkowym: podatkowa księga
            przychodów i rozchodów, czy w formie ryczałtu? Kto będzie to prowadził - wy czy
            może zlecicie to księgowej? (choć ja osobiście polecam powierzenie tych spraw
            księgowej).Za lokal,który wynajmiecie, wynajmujący na pewno będzie chciał 3
            bądź więcej miesięczną kaucję (w umowie warto zaznaczyć czy jest to kaucja
            zwrotna, w razie rozwiązania umowy dzierżawy).Co do usytuowania lokalu, to
            myślę,że nie musi mieścić się on w samym centrum miasta, ale jeżeli będzie na
            jego obrzeżach, to warto zainwestować w jakąś reklamę swojej działalności. Poza
            tym warto, by był dobrze widoczny, najlepiej gdzieś od frontu, na parterze.
            Na razie inne rady nie przychodzą mi do głowy. Jak chciałabyś coś jeszcze
            wiedzieć, to pytaj. Ja wprawdzie poradni żadnej nie prowadzę, ale mam swój
            sklep.
            Pozdrawiam
            mamaewy
            • marushka Re: Kilka rad technicznych 12.01.06, 18:38
              Łobozie ile tego smile ale dziękuje slicznie, zwłaszcza za uwagi techniczne. Nie
              ma jak pomocna dłoń forumowiczów.
              Pozdrawiamy
              marysia&kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka