mania00077 03.04.06, 22:47 Moja córcia za 3 m-ce skończy 3 latka i nadal śpi z pieluchą chociaż już rok chodzi bez i załatwia wszystkie potrzeby na nocnik. Czekam na rady doświadczonych w tej kwestji. Z góry bardzo dziękuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baania Re: Spanie bez pieluchy 03.04.06, 22:54 Moja coreczka spi bez pieluchy (w nocy, bo w dzien juz od dluzej) zaledwie od 4- tych urodzin. Moj 3,5-letni synek nadal spi w nocy z pielucha i wcale mi to nie przeszkadza. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mania00077 Re: Spanie bez pieluchy 04.04.06, 11:03 Dzięki za informację.Ja już myślalam,że coś źle robie,że jeszcze jej nie nauczyłam.Nasłuchałam się o 2-latkach śpiących bez pieluszki i troszkę się zmartwiłam,że u nas coś jest nie tak.Czyli ze spokojem podejdę do tematu i w końcu odniosę sukces. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaktw Re: Spanie bez pieluchy 04.04.06, 11:07 Moja zaczeła spać bez pieluchy tydzień po tym jak skończyła z sikaniem do pieluchy w dzień. Sama ją odrzuciła, bo jak stwierdziła - przeszkadzało jej to. Parę razy posikała się w nocy do łóżka, na co byłam przygotowana, a potem na spaniu odsikiwałam ją raz w nocy. W sumie przeszłyśmy przez ten etap szybko i bezproblemowo. Każde dziecko ma swoje indywidualne tempo i nie ma się czym przejmować. To tak jak ze smoczkiem czy butelką. Jedne łatwo odstawiają, u innych to trwa dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
gyokuro Re: Spanie bez pieluchy 04.04.06, 22:07 Moje dziecko pewnego wieczoru powiedziało, że nie chce pieluszki na noc. No i nie założyliśmy. Odsikiwaliśmy chyba przez tydzień, ale malutko robił a potem rano długo nie miał potrzeby, więc zaprzestaliśmy. Póki co jedna wpadka (nie licząc tej którą miał przy 39 stopniwej gorączce). Ponoć chłopcy mogą w nocy siusiać do 6 roku życia i to jest jescze ok. Dziewczynki mniej, chyba do 5? Nie pamiętam, bo nie mam dziewczynki. Ale Twoja jeszcze stuprocentowo mieści się w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulaula Re: Spanie bez pieluchy 05.04.06, 07:31 Moja córeczka w poniedziałek skończyła 3 latka, w zeszłym roku w lipcu pożegnała w dzień pieluchę, ale na noc była potrzebna. Jakies dwa miesiące temu zdjęłam raz na noc i porażka, wszystko mokre. Tydzień temu nie założyłam ponownie, żeby zobaczyć o której sika w nocy(rano pielucha zawsze praktycznie była mokra)i tu niespodzianka. Przespała noc bez pieluchy nie sikając w nocy, suchutko. Byłam bardzo zaskoczona. I tak jest na razie, bardzo sie ucieszyłam, ale gdybym nie zaryzykowła dotąd spałaby w pieluszce. Wieczorem oczywiście ją wysadzam, ona dużo pije, ale przy pieluszce też wysadzałam i nie było rezultatu. Nie wiem czy brak pieluchy nie pozwala jej sikac w majtki w nocy, czy jest na tyle duża, że rozumie i sikała bo wiedziala, że ma zabezpieczenie w postaci pieluchy. Tak czy owak sprawiła nam super niespodziankę, może i ty spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Spanie bez pieluchy 05.04.06, 08:27 To czy dziecko sika w nocy czy nie sika nie zależy od dziecka tylko od jego organizmu. W nocy działają czynniki które zagęszczają mocz i maluch może przetrzymać do rana. U jednych jest to wcześniej u innych później. Generalnie pieluchę odstawia się wtedy kiedy widzisz że czasem rano dziecko wstaje z suchą pieluchą. Trzeba malucha odsikiwać przed snem, a potem jeszcze można koło 10-11 w nocy odsikiwać na śpiocha (lekko dziecko wybudzić, podsunąć nocnik). Ale nie każdy maluch dobrze znosi takie nocne wybudzanie - więc to już zależy od dziecka. Przypomniała mi się historia mojego siostrzeńca który kiedyś w nocy wstał (a spał już bez pieluchy) i poszedł do dużego pokoju, usiadł na fotelu, chwilę posiedział i wrócił do łózka. Wszystko w półśnie. Jak się potem okazało - pomylił fotel z kibelkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mania00077 Re: Spanie bez pieluchy 05.04.06, 08:53 Chce Wam bardzo podziękować za rady i słowa otuchy!Bedę ćwiczyć!Mojej córci niektóre sprawy można dość łatwo wytłumaczyć,tak było z odstawieniem od piersi więc mam nadzieje,że sprawa siusiania w nocy też pójdzie bez większych problemów. Przesyłam pozdrowionka dla Mamuś i ich Pociech! Odpowiedz Link Zgłoś
oleniek Re: Spanie bez pieluchy 06.04.06, 11:19 U nas noc bez pieluchy była jakieś dwa miesiące po dniach bez pieluchy. Sam powiedział że pampers jest niewygodny. Miał może z dwie wpadki, ale raczej dlatego że strasznie płakał. A w ogóle to jestem pełna podziwu dla jego pęcherza. Pije 250 ml kakao o 18,30 potem jeszcze jakieś 50 ml wody do zaśnięcia. Czasem w nocy trochę wody. A rano potrafi zrobić siusiu np godzinę po wstaniu! (ok 7 - 8) Na noc ostatni raz robi siusiu między 18 a 19 i żadnego wysadzania w nocy. W dzień zaś robi siusiu "normalnie" Odpowiedz Link Zgłoś