Dodaj do ulubionych

Spanie bez pieluchy

03.04.06, 22:47
Moja córcia za 3 m-ce skończy 3 latka i nadal śpi z pieluchą chociaż już rok
chodzi bez i załatwia wszystkie potrzeby na nocnik.
Czekam na rady doświadczonych w tej kwestji.
Z góry bardzo dziękuje!
Obserwuj wątek
    • baania Re: Spanie bez pieluchy 03.04.06, 22:54
      Moja coreczka spi bez pieluchy (w nocy, bo w dzien juz od dluzej) zaledwie od 4-
      tych urodzin. Moj 3,5-letni synek nadal spi w nocy z pielucha i wcale mi to nie
      przeszkadza.
      Pozdrawiam,
      Ania
      • mania00077 Re: Spanie bez pieluchy 04.04.06, 11:03
        Dzięki za informację.Ja już myślalam,że coś źle robie,że jeszcze jej nie
        nauczyłam.Nasłuchałam się o 2-latkach śpiących bez pieluszki i troszkę się
        zmartwiłam,że u nas coś jest nie tak.Czyli ze spokojem podejdę do tematu i w
        końcu odniosę sukces.
        Pozdrawiam.
    • ewaktw Re: Spanie bez pieluchy 04.04.06, 11:07
      Moja zaczeła spać bez pieluchy tydzień po tym jak skończyła z sikaniem do
      pieluchy w dzień. Sama ją odrzuciła, bo jak stwierdziła - przeszkadzało jej to.
      Parę razy posikała się w nocy do łóżka, na co byłam przygotowana, a potem na
      spaniu odsikiwałam ją raz w nocy. W sumie przeszłyśmy przez ten etap szybko i
      bezproblemowo.
      Każde dziecko ma swoje indywidualne tempo i nie ma się czym przejmować. To tak
      jak ze smoczkiem czy butelką. Jedne łatwo odstawiają, u innych to trwa dłużej.
      • gyokuro Re: Spanie bez pieluchy 04.04.06, 22:07
        Moje dziecko pewnego wieczoru powiedziało, że nie chce pieluszki na noc. No i
        nie założyliśmy. Odsikiwaliśmy chyba przez tydzień, ale malutko robił a potem
        rano długo nie miał potrzeby, więc zaprzestaliśmy. Póki co jedna wpadka (nie
        licząc tej którą miał przy 39 stopniwej gorączce).
        Ponoć chłopcy mogą w nocy siusiać do 6 roku życia i to jest jescze ok.
        Dziewczynki mniej, chyba do 5? Nie pamiętam, bo nie mam dziewczynki. Ale Twoja
        jeszcze stuprocentowo mieści się w normie.
    • paulaula Re: Spanie bez pieluchy 05.04.06, 07:31
      Moja córeczka w poniedziałek skończyła 3 latka, w zeszłym roku w lipcu
      pożegnała w dzień pieluchę, ale na noc była potrzebna. Jakies dwa miesiące temu
      zdjęłam raz na noc i porażka, wszystko mokre. Tydzień temu nie założyłam
      ponownie, żeby zobaczyć o której sika w nocy(rano pielucha zawsze praktycznie
      była mokra)i tu niespodzianka. Przespała noc bez pieluchy nie sikając w nocy,
      suchutko. Byłam bardzo zaskoczona. I tak jest na razie, bardzo sie ucieszyłam,
      ale gdybym nie zaryzykowła dotąd spałaby w pieluszce. Wieczorem oczywiście ją
      wysadzam, ona dużo pije, ale przy pieluszce też wysadzałam i nie było
      rezultatu. Nie wiem czy brak pieluchy nie pozwala jej sikac w majtki w nocy,
      czy jest na tyle duża, że rozumie i sikała bo wiedziala, że ma zabezpieczenie w
      postaci pieluchy. Tak czy owak sprawiła nam super niespodziankę, może i ty
      spróbuj.
    • alabama8 Re: Spanie bez pieluchy 05.04.06, 08:27
      To czy dziecko sika w nocy czy nie sika nie zależy od dziecka tylko od jego
      organizmu. W nocy działają czynniki które zagęszczają mocz i maluch może
      przetrzymać do rana. U jednych jest to wcześniej u innych później. Generalnie
      pieluchę odstawia się wtedy kiedy widzisz że czasem rano dziecko wstaje z suchą
      pieluchą. Trzeba malucha odsikiwać przed snem, a potem jeszcze można koło 10-11
      w nocy odsikiwać na śpiocha (lekko dziecko wybudzić, podsunąć nocnik). Ale nie
      każdy maluch dobrze znosi takie nocne wybudzanie - więc to już zależy od
      dziecka.
      Przypomniała mi się historia mojego siostrzeńca który kiedyś w nocy wstał (a
      spał już bez pieluchy) i poszedł do dużego pokoju, usiadł na fotelu, chwilę
      posiedział i wrócił do łózka. Wszystko w półśnie. Jak się potem okazało -
      pomylił fotel z kibelkiem smile
      • mania00077 Re: Spanie bez pieluchy 05.04.06, 08:53
        Chce Wam bardzo podziękować za rady i słowa otuchy!Bedę ćwiczyć!Mojej córci
        niektóre sprawy można dość łatwo wytłumaczyć,tak było z odstawieniem od piersi
        więc mam nadzieje,że sprawa siusiania w nocy też pójdzie bez większych
        problemów.
        Przesyłam pozdrowionka dla Mamuś i ich Pociech!
        • oleniek Re: Spanie bez pieluchy 06.04.06, 11:19
          U nas noc bez pieluchy była jakieś dwa miesiące po dniach bez pieluchy. Sam
          powiedział że pampers jest niewygodny. Miał może z dwie wpadki, ale raczej
          dlatego że strasznie płakał. A w ogóle to jestem pełna podziwu dla jego
          pęcherza. Pije 250 ml kakao o 18,30 potem jeszcze jakieś 50 ml wody do
          zaśnięcia. Czasem w nocy trochę wody. A rano potrafi zrobić siusiu np godzinę
          po wstaniu! (ok 7 - 8) Na noc ostatni raz robi siusiu między 18 a 19 i żadnego
          wysadzania w nocy. W dzień zaś robi siusiu "normalnie" smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka