wyrodna_matka_huberta 20.09.06, 09:53 Niech mi ktoś litosciwie przypomni w jakim wieku mija potrzeba ssania u dzieci?? Będę "dźwięczna" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amma6 Re: potrzeba ssania 20.09.06, 09:55 Moja ma prawie 3 l i jeszcze by chciała. Znam też przypadek gdy mama i jej pociecha , obie z wielkim żalem, zzakończyły ten proceder w wieku 4lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wyrodna_matka_huberta Re: potrzeba ssania 20.09.06, 10:00 nie chodzi mi o ssanie piersi jako takiej, ale o sam odruch, potrzebe w sensie emocjonalnym. nie "sztucznie" przedłużoną smoczkami, dlugim karmieniem etc, ale taka naturalną, wrodzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: potrzeba ssania 20.09.06, 22:09 Myślę,że nie da się tego uogólnić-każde dziecko ma inaczej.Moja młodsza np a do teraz baaardzo silna potrzebę ssania-do tego stopnia,że przy zasypianiu ciągle rusza ustami jakby ssała...a odstawiłam ja od piersi prawie rok temu!Ma teraz 2 lata i 5 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: potrzeba ssania 20.09.06, 23:20 Spotkałam się gdzieś z radą fachowca, żeby bez żadnych wyrzutó sumienia dawać smoczek przez pierwsze pół roku, bo jest bardzo potrzebny i "na psychikę" dobrze robi. Nie wiem- może to o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: potrzeba ssania 20.09.06, 23:53 Wg. ksiazek-do roku.Potem potrzeba przechodzi w przyzwyczajenie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
slawek73 Re: potrzeba ssania 21.09.06, 12:11 A bo ja wiem - mam już 33 lata i jakoś nadal te piersi mnie fascynują Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: potrzeba ssania 21.09.06, 14:15 Kobieta, ktora uczyla mnie psychologi, twierdzila, ze u chlopcow nigdy, dylko sie wycisza na jakis czas Odpowiedz Link Zgłoś
olcia57 Re: potrzeba ssania 28.09.06, 11:02 Mój synuś (2 latka i 3 mies.) ssie cały czas palucha. Smoczków nigdy nie tolerował. Nie wiem jak go tego oduczyć. Próbowałam i pieprzu i czosnku i nic to nie pomogło, zawsze dał sobie radę. Widać, że to przyzwyczajenie jest silniejsze. Najbardziej zdołowała mnie pani pielęgniarka w przychodni, gdzie byłam na szczepieniu. Jak zobaczyła, że mały ssie to powiedziała, że jej syn też ssał... do 16 roku życia !!! Uwierzycie? Boję się co będzie z moim ananaskiem. Nawet jak robi sobie przerwę w czasie zabawy to przy zasypianiu nie może się obejść bez ciućkania i kiedy próbuję mu wyjąć paluszka z buzi to zaczyna się irytacja, a wtedy jak można myśleć o spaniu. Ostatnio sobie pomyślałam, ze może trzebaby mu było wymyślić jakieś zajęcie zastępcze, ale jakoś nie mogę wymyślić co by to mogło być. Jeśli macie jakiś pomysł to napiszcie, proszę. Będę wdzięczna za każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia889 Re: potrzeba ssania 29.09.06, 18:36 Mój syn (3 i pół roku) też ssie palca. Miał okres (jeszcze niedawno), że ssał prawie na okrągło. Na dzień chowamy mu kocyk - pomaga, na noc do zasypiania dostaje go z powrotem, inaczej byłaby awantura. Podobno najlepszy okres na rezygnację z ssania to 4-5 lat. Polecam "Rozwój psychiczny dziecka od 0 do 10 lat". Ja sama ssałam 6 lat i oduczanie nic nie pomogło. Na zgryz i palec mi nie zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: potrzeba ssania 09.10.06, 09:48 Nasz Kubus ma juz 4,5 roku i jak jest zmeczony to jeszcze uzywa kciuka. Zasypia z palcem w buzi i jak juz spi, to wyciagamy go z glosnym cmoknieciem. Tez probowalismy roznych sposobow, ale pomagaja na krotko. Najwieksze wrazenie zrobila na nim wiadomosc, ze jak palec jest tak ciagle obsliniony, to zaczyna smierdziec , nawet zaklejalismy plastrami, probowalam bandazowac. Nic nie pomaga... musi sam z tego wyrosnac. Juz jest i tak niezle, bo ssie tylko przed spaniem, albo jak jest zmeczony albo smutny. pzdr Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: potrzeba ssania 09.10.06, 11:53 Znam 7-letniego chlopca, ktory ssie palec w takich sytuacjach, jak Twoj synek (czyli glownie przed spaniem). Co ciekawe, malym po wyjsciu ze szkoly az do powrotu matki z pracy zajmuje sie opiekunka. W momencie, kiedy matka wchodzi do domu, opiekunka sie zbiera i wymieniaja sie uwagami jak przeszedl dzien, co dziecko z opiekunka zrobilo, gdzie byli etc., chlopiec wklada bezwiednie palec do buzi i ssie! W ciagu dnia, kiedy jest z opiekunka, tego nie robi. No ale to juz nawyk, a nie potrzeba ssania. Rodzicom to chyba nie przeszkadza, bo oni mu uwagi nie zwracaja. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: potrzeba ssania 30.09.06, 12:38 moja ma pół roku, na cycu, ale gumaka jej odebrałam jak miała 3,5mies- to mniej wiecej ten wiek. jest ok, kciuki całe, a wczoraj podetknęłam jej gumaka i nie wiedziała co z tym zrobić. oczywiście jestem wyrodna, a jakże, najlepiej jak chodzą do przedszkola ze smoczkami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mongolia4 Re: potrzeba ssania 09.10.06, 04:18 Moj synnek nie chcial smoka ani butelki do ciagniecia tylko cyc.Ma 12- miesiaczkow i nadal ssie cyca ale pracuje nad tym aby juz przestal.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś