Dodaj do ulubionych

Wychowanie roczniaka

21.10.06, 15:25
Jak od rocznego dziecka wyegzekwować by nie biło rodzica, by nie wkładało
rączek do kontaktu samo mówi że "be" ale robi dalej, by rodzic spokojnie mógł
iśc do ubikacji itd. A to wszystko pomimo tłumaczeń... Co robic by panować
nad takim maluszkiem i starszym by dać mu dobre wzorce i pokazać włąsciwe
drogi postępowania?

Jesteśmy małżeństwem od...
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Wychowanie roczniaka 21.10.06, 15:27
      Kontakty zabezpieczyć zaślepkami, przy próbie bicia przytrzymywać rączkę do
      skutku.
      • citri Re: Wychowanie roczniaka 21.10.06, 15:33
        Tyle że to nie skutkuje bije dalej, kontakty owszem

• triss_merigold6 Re: Wychowanie roczniaka 21.10.06, 15:52
          Ja się obrażam i przerywam zabawę, przytrzymuję rękę mocniej, odsuwam dziecko,
          podnoszę głos. Mój ma 2 lata i macha łapami raczej rzadko, w sumie już mu ta
          faza przechodzi. Żeby było smieszniej to syn czasem jak się bardzo cieszy to
          mocno poklepuje.
        • a.asiula Re: Wychowanie roczniaka 21.10.06, 23:03
          co nie skutkuje? trzymanie za rączki? bo chodzi o to żeby mocno przytrzymać i
          powiedzieć odpowiednim tonem nie bij! moje dziecko ma prawie 3 latka wiec wiem
          co pisze ale wybacz nie rozumiem że coś nie skutkuje w przypadku rocznego
          malucha. trzeba być konsekwentnym i do znudzenia przytrzymywać za ręce i mówić
          nie bij! na pewno zrozumie. kontakty zabezpieczyć ale przy każdej próbie
          manipulowania przy nich (nawet gdy są zabezpieczone) odsuwać i mówic nie wolno!
          to wystarczy ale konsekwentnie!
          pozdrawiam
          • citri Re: Wychowanie roczniaka 22.10.06, 19:48
            Dziękuję

• aldi70 pomocy 24.10.06, 18:37
            Witam.Masz 3 letnie dziecko wiec wiecej doswiadczenia w tym temacie. poradz mi
            co mam zrobic gdy moj 16 miesieczny synek nie chce byc z nikim innym tylko ze
            mna: je, spi, bawi sie itp ale tylko musi byc mama.mieszkam z mezem i moimi
            rodzicami, wszyscy chetnie by sie nim zajeli ale on krzyczy zawsze mama...tez
            mialas taki problem??
    • apax też nas biła.,...ale chyba znam powód 23.10.06, 08:31
      Tatiana ma 14mcy. Uwielbia manipulować przy stacjonarnym telefonie z
      sekretarką. Przyciska guziczki co skutkuje róznymi dźwiękami wydawanymi przez
      telefon. Wie, że nie wolno tego robić. Pewnego dnia stojąc przy telefonie
      rozpoczyna zabawę, zerkajac czy widzę. Mówie raz i drugi, mała uśmiecha się
      przyciskając jeszcze intensywniej. Podchodzę odsuwam ją grożę palcem podnosze
      głos, a Miśka tylko wywija sie i bęc z radością do telefonu, wali w niego całą
      rączką z łobuzerskim wyrazem twarzy. Nie wytrzymałam i dałam klapsa po małych
      łapkach mojej córci. Córcia sie nadęła- zaznaczam nie uroniła jednej łzy.
      Niestety zmałpowała po mamie zachowanie i zaczęła próbować bicia na nas.
      Przedtem w ogóle nie było tego problemu. Nie będe na razie w ogóle stosować
      metody "na klapsa". Po kilku dniach jej przeszło i - chyba- zapomniała że jest
      taki sposób expresji, ale ja mam nauczkę. Na razie musze stosować metody"na
      groźną minę i podniesiony głos". Zawsze miałam tradycyjne poglądy, jak źle to
      kara jak dobrze to radocha, nie uważałam, że klaps to diabeł smile). Ale teraz
      jakoś postaram się unikać cielesnej dolegliwości, przynajmniej póki mała
      troszkę nie podrośnie.
      Pozdrawiam Joanna
      Ps Konatakty zaślep koniecznie smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka