Gość: guest
IP: *.*
10.10.01, 22:14
Mój obecnie pięcioletni Pawełek jest wesołym, inteligentnym dzieckiem (nawet bardzo). Niestety, wiemy o tym tylko my. W przedszkolu Pawełek nigdy nie zgłasza się do odpowiedzi, a podczas zajęć "buja w obłokach", nie zwracając uwagi na to, co się dookoła dzieje. Jedyna metoda, żeby zapytany wiedział, czym się zajmują i mógł odpowiedzieć na jakieś pytanie z tym związane, to gdy pani poprosi go o uwagę, zapowiadając, że za chwilę go zapyta. Pawełek od początku nie czuje się w grupie najlepiej, gdy przyjdzie do przedszkola, bierze jakąś zabawkę i zajmuje się nią, potem bawi się z kolegami, ale z reguły tylko z jednym na raz. Sama jestem osobą nieśmiałą, więc nie potrafię mu pomóc poprzez zapraszanie kolegów do domu itp. Chciałabym natomiast "coś" poradzić, żeby zanim Paweł pójdzie do szkoły, nauczył się koncentrować mimo obecności innych. (w domu uwielbia wszelkiego rodzaju zadania, ma liczne zainteresowania, które razem rozwijamy, wiele wspólnie czytamy itp.) Czy ktoś umie mi poradzić jak? (nasza rejonowa Pani psycholog to wielka optymistka, która na każde moje wątpliwości ma jedną odpowiedź, że wszystko jest w porządku, Paweł ma się znakomicie, a ja dobrze się nim opiekuję - oczekuję bardziej treściwych rad...)