Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Teletubisiach !!!

13.01.07, 10:27
Witam wszystkich,mam synka w lutym skończy 2 latka.Codziennie rano ogląda
teletubisie na TVP1 patrzy w ekran i nic się więcej nie liczy,a jak się
skończy bajka to jest jeden wielki krzyk,on już jak rano wstaje to siada przed
telewizorem i czeka kiedy się zacznie.Mam też te bajki na kasetach,które
zostały mi jak córka była młodsza i oglądała je,ale nie tak jak on,dla niego
mogłyby te bajki lecieć na okrągło.Nie chcę żeby siedział przed ekranem na
okrągło i mu ich nie puszczam,przecież można robić w tym czasie wiele różnych
rzeczy.Czytałam w gazecie wypowiedz pani psycholog na temat bajek dla dzieci
że właśnie teletubisie są najlepszą bajką dla takich maluchów.Aha zapomniałam
napisać też to że mó synek żeby mógł zasnąć musi trzymać w rączce kasetę z
teletubisiami,a na okładce musi być koniecznie no no-odkurzacz.A co wy
sądzicie na ten temat,czy wasze dzieci tez kochają teletubisie,mój szwagier
mówi że jest to jakaś sekta,jego syn 2,5roku też ogląda tę bajkę.
Obserwuj wątek
    • hedonista.oswiecony sekta... hie hie 13.01.07, 11:16
      po prostu bbc po latach badań nad przetwarzaniem informacji przez maluchy
      zrobiła wreszcie bajkę dla 2-3 latków. Córa znajomej (3 lata) uwielbia tę
      bajkę. Patrzy w ekran jak zaczarowana, lala po jest jej ulubioną zabawką i
      absolutnie rozumiem dzieci, że tak kochają teletubisie bo są genialne przez
      swoje dopadowanie do potrzeb poznawczych maluchów. A nadmiar tv to nie problem
      istnienie tv tylko traktowania tv w domach. Zawsze uważałem, że w zasadzie
      problem z nadmiarem tv jest w domach gdzie i dorośli za dużo czasu na to medium
      poświęcają.
      ukłony
      ed
      • street_pop Re: sekta... hie hie 13.01.07, 12:44
        Nie martw się! Teletubisie na pewno szkody dziecku nie wyrządzą! moja
        siostrzenica do 5 roku zycia marzyła o tym, by Teletubisie przyszły do niej na
        urodziny. Wymarzeni goście, niestety nie nie przyszli a ona, dzis 10-letnia
        pannica juz o owym marzeniu nie pamięta. Wyrosła. Twoje tez wyrośnie z
        teletubisiów z jednej prostej przyczyny - teletubisiowe treści przestaną mu
        wystarczac o intelektualnie "wskoczy na wyższą półkę" smile
        • histerykmaturzysta STOP zboczonym bajkom! Poprzyj apel!!! 30.05.07, 19:51

Masz dość Tłinkiego Łinkiego nachalnie promującego homoseksualizm i zacieranie
          się granic pomiędzy płciami w "Teletubisiach", Smerfów - gejów i poligamistów,
          Muminków - nudystów, Bolka i Lolka - gejowskich agentów Rosji czy Krzysia
          pałającego wobec Kubusia Puchatka wstrętną, zoofilną pożądliwością?!

Poprzyj apel przeciwko kodowaniu w bajkach treści zmierzających do afirmacji
          homoseksualizmu - www.stopzboczonymbajkom.republika.pl ... Podaj go krewnym,
          znajomym i osobom z Twojej parafii. Szczęść Boże!
    • mika_p Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 13.01.07, 11:42
      Sekta jak nic - albo jakaś inna organizacja.
      Główny celebrant Dipsy (bo ma kapelusz), skarbnik Tinky Winky (no bo na co
      innego ta torebka?), kierowca Po i kaowiec LaaLaa ;DD
      • ejka.pe Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 13.01.07, 13:42
        Co sądzę Teletubisiach? Ano cieszę się, że po krótkim okresie fascynacji
        dziecię moje się otrząsnęło i Uszatka preferowac zaczęło. Co za ulga.
      • majenkir Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 15.01.07, 23:43
        mika_p napisała:

> skarbnik Tinky Winky (no bo na co innego ta torebka?),

Hehe:big_grin. I do tego gej, bo kto to widzial faceta z torebka??
        Ogolnie te cale tubisie do tragedia, moje dzieci je lubily, na szczescie im
        szybko przeszlo, ufff....
    • dziuniax Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 13.01.07, 13:57
      Mnie osobiscie sie nie podobaja, ale mojej córci 21 m-cznej - BARDZO, wiec niech ogląda, wyrosnie i zacznie kiedys ogladac ładniejsze bajkismile
    • agakacper23 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 14.01.07, 00:56
      Teletubisie są super bajką,moje dziecko ma obecnie 3 lata a ogląda je od kiedy
      miał niecałe 2.Jego zachowanie jest podobne do twojego synka.Teraz to juz
      zadaje więcej pytań,i jak się bajka konczy to zawsze to samo,a dlaczego już się
      skończyły,i tak masa pytań.Myśle że jest to dobra bajak dla dzieci,moje dziecko
      jest zadowolone a to jest najważniejsze smile) i nie ma tam nic szkodliwego co by
      zle wpływało na nasze pociechy.Pozdrawiam
      • kocianna Nienawidzę Tubisiów! 15.01.07, 22:25
        Nie mam telewizora, mam 7 filmów na DVD (chyba wszystkie, które wyszły), znam je
        na pamięć, ale kiedy miałam nawał pracy, to był jedyny sposób, żeby zająć moje
        dziecko na godzinę. Teraz są używane do zaganiania dziecka do domu: "jeśli
        zejdziesz z huśtawki, obejrzymy teletubisie". Kiedy w dzień urodzin domek
        teletubisiów znalazł się obok łóżeczka, obudził mnie gromki krzyk: Mama!!!!
        Paaaaatrz!!!!, a kiedy przyszła niania, to nie mogła się nawet rozebrać, bo
        natychmiast została zaciągnięta do pokoju z okrzykami "papa po! papa po! Laa
        Laa, Dipsy, nono, Ania, patrz!".
        Nie wiem, na jakiej zasadzie działają, kiedyś myślałam, że moje dziecko nie
        będzie oglądać żadnych nowoczesnych bajek i wychowa się na kreciku i reksiu, ale
        dziś błogosławię BBC smile
    • iza9624 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 15.01.07, 22:27
      Mój synek ma 16ms i uwielbia teletubisie jak dla mnie to jest troche
      głupkowata ale to wkoncu bajka dla dzieci wie mi sie nie musi podobac wazne ze
      nie ma w niej przemocy.Dodam jeszcze ze syn ma cała kolekcje pluszowych
      teletubisiów a gdy zobaczy jakiegos na wystawie w sklepie to nie ma mozliwosci
      zeby mu go nie kupi. pozdrawiam
    • shady27 okropienstwo 15.01.07, 23:01
      ja na wszelki wypadek nie pokazuje dziecku tego chlamu wink oglada za to Elmo
    • agakacper23 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 16.01.07, 09:54
      Drogie mamusie to co te wasze dzieciaczki ogladaja,jak wy bajki tego typu
      nazywacie chlamem!!!dzieciaki w wieku 2 lat sa zafascynowane
      Teletubisiami,naprawde bajki nie sa dla rodzicow!!!moj syn godzinke temu
      ogladal teletubisie a ma 3 lata,i mysle ze od tego sie nie popsuje jego
      charakteru ani wogole wszystko jak niektore mamy sugeruja.smile
    • e-ftalo Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 16.01.07, 13:18
      sądzę to samo co o teletubisiach,smerfach,muminkach itd,czyli
      mamy poważny problem,bo nie możemy jednoznacznie stwierdzić która z
      wyżej wymienionych bajek ma zdecydowanie zły wpływ na umysły dzieci.Chyba trzeba
      przeprowadzić jakieś większe badania,bo przecież musimy chronić dzieci,a tu mamy
      poważne domniemanie że te bajki mają jakiś ukryty przekaz i mogą bardzo powaznie
      zagrozić zdrowi(albo nawet życiu)naszych dzieci.

Proponuję aby potraktować tę sprawę bardzo poważnie i od dziś apel do wszystkich
      mam aby dokładnie przyglądały się bajkkom i reakcjom dzieci i były bardziej
      czujne.Po przeprowadzieniu dochodzenia w sprawie bajek,proponuję napisać petycje
      do prezesa TVP!

• jasiekmiki Chrońmy nasze dzieci 19.01.07, 14:10
        Tak, tak chrońmy nasze dzieci przed zboczonymi teletubisiami, agresywnymi
        smerfami i całym tym bajzlem z tv, chrońmy je przed teściowymi i zboczonymi
        ojcami. A najbardziej chrońmy je od nas samych : matek, o zawężonych
        horyzontach, niskiej samoocenie, nieoczytanych lub przeuczonych a najbardziej
        tymi, które siedzą na forumie zamiast pobawić się w wychowanie.
      • a_weasley Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 30.05.07, 19:48
        e-ftalo napisał:

> sądzę to samo co o teletubisiach,smerfach,muminkach itd,czyli
        > mamy poważny problem,bo nie możemy jednoznacznie stwierdzić która z
        > wyżej wymienionych bajek ma zdecydowanie zły wpływ na umysły dzieci.

W każdym razie chyba łącznie jest tego dużo za dużo (twierdzą i psycholodzy, i
        okuliści).
    • meggi_more Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 16.01.07, 16:08
      To nie jest głupkowata bajka, tylko bajka dla najmłodzszych pociech, gdzie
      tylko kolory i dźwięki odgrywają ważną rolę. Jestem jak najbardziej ZA!
    • agakacper23 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 16.01.07, 22:33
      Zgadzam się z meggi_more też jestem za,jest to bajka dla najmlodszych pociech a
      nie dla mamusi które nie wiem co dziecią dają oglądać jak to właśnie
      Teletubisie są strzałem w 10.Zresztą każde dziecko ma jakąś ulubioną bajkę,i
      nie koniecznie musimy sie dopatrywać w nich jakiś złych emocji czy uszczerbku
      na psychice dziecka.Nie jest to też żadna sekta poprostu dzieci kochaja
      Teletubisie i kochane mamusie dlaczego to zmieniać???? pozdrawiam smile
    • pasmo30 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 17.01.07, 00:34
      Moja córa (aktualnie 2 latka i 2 mies) też uwielbia Tubisie. Ja na początku ich
      nie trawiłam, a na odcinku kiedy się tylko budziły i kładły spać musiałam wyjść
      bo nie wytrzymywałam nerwowo. Teraz się przyzwyczaiłam. Moja córka od
      Teletubisów nauczyła się liczyć do 4 (nie wiedząc że to jest liczenie,
      powtarzała tylko słowa kolejno), nauczyła się wielu zwrotów i słówek. Od 3
      mies. ma domek Teletubisów. Dziennie bawi się nim nawet i przez 4h łącznie.
      Odtwarza sobie dialogi i historyjki z bajek. Ja mam niezły ubaw (tylko
      hulajnogi tu nie ma). Poza tym co miesiąc kupujemy gazetke o Teletubisiach.
      Córka każe mi wszystko czytać, a tam jest raptem jedna historyjka i
      opowiadanie. To dopiero jest porażka.
      Szczytem wszystkiego jest to, ze na dobranoc musze jej wymyslac historyjki o
      Teletubisiach. Wymyślam, ale wydają mi sie potwornie głupie. Jednak dziecko je
      uwielbia.
      Uczyłam ją kolorów, a ona teraz jak widzi czerwony samochód to mówi, że to Po,
      jak widzi zielony to Dipsy itp. Nie nazywa kolorów choć potrafi wymówić te
      słowa.
      Mam nadzieje, że z czasem jej przejdzie. Aktualnie nic więcej ją nie
      interesuje. Czasami Sali Mali lub Krecik (ale to musze razem z nia ogladac i
      trochę tłumaczyć).
    • daaar0 A to ciekawe. 17.01.07, 05:41
      To ciekawe co piszecie. Moja córa (2,3 l.) Teletubisi nie znosi. Powiem więcej.
      W momencie jak na ekranie ukazuje się słoneczko dostaje histerii.
      W ogóle bardzo przeżywa kiedy w bajkach bohaterom dzieje się jakaś krzywda.
      Nawet jeżeli jest to śmieszne (jak np. w Donaldzie).
    • e-ftalo Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 17.01.07, 16:45
      mój post jest oczywiście ironią wprost proporcjonalną do głupoty osób
      zakładających takie topiki.
      Ta dyskusja jest bezcelowa i nie widzę tu źródeł żadnych poważnych badań
      psychologicznych na temat wpływu bajek tylko jakieś bzdurne jednostkowe
      reakcje,no bo każda mama patrzy na swoje dziecko,a ciekawe co by powiedziała
      obserwując reakcję np 30 dzieci na powiedzmy teletubisie i spytała ich o opinię?
      Proszę bardzo,jest któraś chętna?Chętnie poczytam wnioski z obserwacji i
      wywiadu.
      Bajki są adresowane dla grupy dzieci a nie jednostek więc jednostkowe przypadki
      mnie aż tak bardzo nie interesują i nic nie wnoszą do tematu

A w ogóle dajcie spokój teletubisiom,to naprawdę niewinna bajka i zajmijcie się
      innymi poważniejszymi problemami.A takie są z dziećmi w wieku dojrzewania?Gdzie
      się podziały topiki i tkaich dzieciach?Wasze dzieci wyrosły na grzeczne,żadnych
      problemów?Coś mi się nie chce wierzyć.Ale wam jest łatwiej pisać o
      bzdurach.Współczuję.
    • mamamareczka Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 17.01.07, 19:27
      mój synek za niedługo skończy 3 latka i odkąd pamietam bardzo lubi ogladać
      teletubisie a trwa to juz naprawde długo, sama nagrałam mu pare odcinków na
      kasete i jak w tv jest dobranocka która go nie interesuje wtedy puszcza sobie
      teletubisie, lub zazwyczaj w sobote i niedziele rano kiedy to owej bajki brak smile
      inne bajki które do tak bardzo fascynuja jak Teletubisie to Domisie i Bracia
      Koala smile
      w ogóle to mój synek lubi bajki gdzie jest duzo piosenek i programy dla dzieci
      gdzie duuuzo śpiewają smile
      pozdrawiam
    • agakacper23 Dajcie spokój Teletubisią i Domisom 17.01.07, 20:59
      Naprawde nie ma co sie czepiac jak wczesniej pisalam,co te nasze maluchy niby
      maja ogladac,a przewrazliwone mamusie niech nie dopatruje sie jakis uszkodzen
      psychicznych bo to sensu nie ma.Jedne uwielbiaja te bajki a drugie lubia inne i
      to jest normalne.
    • bara4122 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 17.01.07, 21:52
      Świetnie zrobiona bajka dla malych dzieci (tak do 2-3 lat) uwzględniajaca
      mozliwości percepcyjne malego dziecka. Była konsultowana z zespolem psychologów
      dziecięcych, jest skierowana do najmlodszych odbiorców, nie ma prawie żadnej
      fabuły, postacie niezgrabne tak jak małe dziecko, 4 kolory, które dzieci
      rozpoznają jako pierwsze, podstawowe, proste slowa, system powtórzeń itp -
      wszystko to powoduje, że bajka podoba się 1-2-latkom, a nam kochane mamusie już
      nie! Zresztą moje dziewczynki mają prawie 2,5 roku i zdecydowanie wolą misia
      uszatka, krecika gdzie jest już jakaś prosta fabuła. Ale jeszcze pół roku do
      tyłu dałyby się pokroić w paski żeby tylko mogły obejrzeć teletubisie, ulubiona
      maskotka - teletubiś, książka, gazeta, bajka na dobranoc - wszystko o
      teletubisiach. Teraz idolem jest miś uszatek i jego kolega mopsik.
      Tak więc zamiast mówić o sektach zastanówcie się dlaczego bajka podoba się
      dzieciom, a nie nam - ja też jej nie lubię, wolę ekspres reporterów.
      • sol_bianca Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 18.01.07, 13:18
        bara4122 napisała:

> Świetnie zrobiona bajka dla malych dzieci (tak do 2-3 lat) uwzględniajaca
        > mozliwości percepcyjne malego dziecka.

moim zdaniem dziecko w tym wieku nie powinno ogladac telewizji (a przynajmniej
        nie regularnie). nie lepiej, zeby mozliwosci percepcyjne rozwijalo w realnym
        swiecie, a rozpoznawania kolorow i slow uczylo sie od rodzicow?
        • blat11 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 19.01.07, 13:48
          Córka uwielbia drukować teletubisie i je potem kolorować.
          Polecam odwiedzić strone - sprawicie maluchom dużo uciechy!
          www.bbc.co.uk/cbeebies/teletubbies/printandplay/colourusin/Pozdrawiam
          • mamamareczka Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 19.01.07, 19:38
            zgadzam sie super stronka
            moj Marek tez lubi je kolorować smile
            to fajna zabawa smile
        • bara4122 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 20.01.07, 14:05
          Z tego co się zdążyłam zorientować, to nie jest dyskusja na temat czy dzieci
          powinny oglądać telewizję! Temat : co sądzicie o teletubisiach, więc myślę, że
          autorce chodzi o wypowiedzi na temat tej właśnie bajki. Zakładam, że problem
          dotyczy dzieci, które telewizję oglądają, a jak często to robią to już zależy
          od rodzicow, którzy ustalają reguły. Moje oglądają w miarę REGULARNIE: co
          czwartek misia uszatka,w któryś dzień też na poloni, w niedzielę domisie, a
          teletubisie im babcia włącza codziennie rano, ale już się im znudzily. Oprócz
          tego czasem włączam im płytę z uszatkiem lub krecikiem: z reguły w każdą sobotę
          i 1-2 razy w tygodniu, po południu. Nie rozumiem co daje nieregularność w
          oglądaniu telewizji. A wracając do bajek - uważam, że oglądanie bajek nie
          zastąpi czasu spędzonego z rodzicem, jestem pedagogiem i naprawdę zdaję sobie
          sprawę z potrzeby kontaktu dziecka z rodzicem, wspólnej zabawy, nauki i pracy,
          ale bajki są też dla dzieci! Są różne bajki i dlatego ważne jest oglądanie
          bajek wspólnie z rodzicami-nie dlatego, że bajka się podoba rodzicom, ale po to
          by rodzic wiedział, jaka jest bajka, którą jego dziecko ogląda.I mądre bajki
          jak najbardziej wspomagaja proces dydaktyczno-wychowawczy. Proszę obejrzeć np.
          Misia Uszatka - uczy, bawi i jednocześnie wychowuje.
      • bubu27 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 27.02.07, 23:23
        zielony kolor nie jest kolorem podstawowym, powstaje z połączenia niebieskiego i
        żółtego...
        moja córa też lubi teletubisie ale bez przesady ot bajeczka i tyle...ale miała
        epizod i szalała
    • agakacper23 Super strona 20.01.07, 00:15
      Super ta strona,mój Kacper jest zachwycony smile) pozdrawiam
      • anulla1 Re: Super strona 22.01.07, 00:01
        A mnie denerwuje że PO sepleni- mozę to zboczenie zawodowe, jestem logopedą-
        ale skoro to ma być bajka edukacjuna, teletubise powinny mówić poprawiene a nie
        podawać zły wzorzec.
        A tak pozatym uważam że są ok! Moje dziecko bardzo je lubi.
    • e-ftalo Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 22.01.07, 17:47
      sol_bianca,jedno i drugie powinno się uzupełniac.Teletubisie trwają tylko
      20minut w ciągu tygodnia,tak więc nie ma mowy o regularnym bezustannym
      oglądaniu telewizji.

Niektórzy rodzice więcej inni mnie uwagi poświęcają dzieciom.Zwykle są to
      mamy,a jak one pracują i nie ma nikogo to cóz można oczekiwać.Wielu mamom
      chętniej wypisywac głupoty na forach niż poświęcic ten czas dziecku i
      urzeczywistnić swoje pomysły.Pisanie pwoduje wyrzycenie problemu z siebie i
      zapomnienie o nim.Zrobić coś jest znacznie trudniej
    • ewasz8 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 23.01.07, 10:54
      To bajka stworzona z myślą o rocznych i starszych dzieciach, pierwsze słowa,
      skojarzenia itp. Nic lepszego, teraz ubolewam ze są tak wcześnie (8.30), bo
      moja mała budzi sie po 9tej. Polecam wszystkim....choć większość tatusiów uważa
      ze to film dla "debili" (nie obrażając nikogo).
      • lola211 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 14.02.07, 22:16
        choć większość tatusiów uważa
        >
        > ze to film dla "debili" (nie obrażając nikogo).

Zatem mozna spokojnie swierdzic, ze to ci tatusiowie maja IQ na poziomie
        debilizmu, skoro nie potrafia zrozumiec prostego faktu, iz jest to bajka
        stworzona dla najmlodszych dzieci i jest dostosowana do ich poziomu.Ona nie
        powinna wrecz podobac sie doroslym, to wlasnie jej zaleta.
    • anna-pia Nienawidzę teletubisiów. 23.01.07, 14:56
      Ale skoro moje starsze je kochało 3 lata temu, a młodsze na szczęscie powoli
      wyrasta, to czeka mnie za półtora roku jeszcze jakis rok czy półtora udręki
      psychicznej ;p
      Teletubisie są świetnie zrealizowanym programem dla dzieci od pół roku do 2 lat,
      opracowywanym przez psychologów dziecięcych, dlatego tak denerwują dorosłych -
      te wszystkie powtórzenia, brr (mój mąż zasypiał po 5 minutach oglądania ;p).
      Bardzo sobie cenię Teletubisie, co nie znaczy, że jak ich epoka w moim domu
      dobiegnie końca, nie oddam wszystkich kaset i DVD w trybie ekspresowym wink
    • e-ftalo Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 23.01.07, 15:23
      bara4122,słusznie zauważyłaś że na tym forum sa zakąłdane tematy,które służa
      jakiejś prowokacji.Ja też wolałbym aby to była dyskusja NA TEMAT bajki,a nie
      jej domnimanego wpływu na dzieci,o którym nikt na tym forum tak naprawdę nie ma
      zielonego pojęcia,a co niektórzy robią tu jakiś zbędny szum.

To że jesteś pedagogiem(czyli masz taki papierek) wcale nie oznacza że wiesz
      więcej na temat zalet kontaktu dziecka z rodzicem niż rodzic.Każdy rodzic
      powinien to wiedzieć.Niestety wielu rodziców woli sobie popisać na forum niż
      popracować/pobawić się z dzieckiem

> mądre bajki
      jak najbardziej wspomagaja proces dydaktyczno-wychowawczy

jak to pięknie napisane,po prostu złote usta ci się należą.Ja jednak jako osoba
      również pracująca z dziećmi preferuję używać bardziej normalnych i życiowych
      zwrotów,a nie podręcznikowych regułek-to tylko sugestia

Miś uszatek nie jest wcale gorszy od domisiów.Ale nie sądzę aby sama
      bajkakolwiek miała większy wpływ na rozwój dziecka niż jego realne otoczenie
      • bara4122 Do e-ftalo. 13.02.07, 22:47
        e-ftalo, owszem, przyznaję ci rację, że sama bajka nie ma większego wpływu na
        rozwój dziecka niż jego otoczenie, w żadnym momencie nie powiedziałam, że jest
        inaczej. To, że stanęłam w obronie bajki nie znaczy, że moje dzieci wychowuje
        telewizja i bajki. Wyraziłam się myślę dość jasno - uważam, że nic nie zastąpi
        pracy rodziców, ich kontaktu z dzieckiem, ale mądra bajka może im wychowaniu
        pomóc (i w nauczaniu również, bo mądre bajki też uczą - starałam się prościej,
        chociaż nie sądzę aby dorośli ludzie, rodzice którzy czytaja to forum nie
        zrozumieli użytego przeze mnie pojęcia).
        I również nigdzie nie napisałam, że z racji zawodu WIEM WIĘCEJ niż inni rodzice
        na temat potrzeby kontaktu dziecka z rodzicem. Nie pracuję z dziećmi, z racji
        mojego dodatkowego wykszt. psychol. pomagam w większości ludziom dorosłym, nie
        będę wchodzić w szczegóły. I jednak muszę stwierdzić, że wiedza pomaga mi w
        wychowywaniu swoich dzieci i pozwala mi pomagać innym. Nie wnikam w to czy wiem
        więcej niż inni rodzice, nigdy tego nie powiedziałam ale podążjąc dalej to
        pewnie wielu rodziców tej podstawowej wiedzy nie ma skoro szuka pomocy? Albo
        gdzieś popełnili błąd, bo każdy czasem popełnia. Masz rację, czasem nie trzeba
        nie wiadomo jakiej wiedzy teoretycznej by byc świetnym rodzicem, i odwrotnie -
        można mieć głowę pełną teorii a dzieci wychowywać bezmyślnie.
        A dyskusja jest na temat konkretnej bajki i tego się trzymajmy. Dla małych
        dzieci - jak najbardziej ok.
        • bara4122 Re: Do e-ftalo. 13.02.07, 23:00
          A tak w ogóle to masz chyba jakiś problem, bo większosć twoich postów emanuje
          agresją?
          • heca7 Re:Teletubisie 14.02.07, 14:35
            My z mężem między sobą nazywamy je TELEDEBISIAMI. Ale ostatecznie nie mamy 1,7m
            jak nasz Nikodem, który je uwielbia. Córka lat 5 już się nad nimi nie rozpływa.
            Syn się strasznie denerwuje kiedy jest przerywnik z dziećmi, które coś tam
            pokazują bo chciałby cały czas tylko teletubisie. Co do tego stwora z torebką
            damską to rzeczywiście podejrzany jakiś smile. No i Po która sepleni a tyle się
            przecież człowiek nasłucha o tym żeby nie ciamkać do dzieci tylko mówić
            normalnie . I te zwroty "Po bawi" - chyba "Po bawi SIĘ".
            Nikodem uwielbia też "Sąsiadów".
    • e-ftalo do bara4122 14.02.07, 15:35
      Nie emanuje agresją,tylko nie lubię jak ktoś się wymądrza
      podręcznikową "wiedzą" pedagogiczną i twierdzi że wie więcej od innych osób
      które wiedzą to samo a nawet dużo więcej z praktyki i od innych ludzi(np
      internet,itd).I nie adresuję tego do ciebie ani nie mówię że to ja wiem tak
      wiele,bo nie to mam na myśli.
      Oczywiście to nie wszystko,więcej ewentualnie na pw
      • bara4122 Re: do bara4122 14.02.07, 21:48
        A jednak wcześniejsze uwagi były chyba adresowane do mnie.
        Komentuję to tylko dlatego, że przykre dla mnie są czyjeś nieprawdziwe i
        krzywdzące uwagi, bo ja nie jestem osobą która się wymądrza, nigdy nie
        twierdziłam, że wiem więcej od innych. Wyrażam swoją opinię, wydaje mi się że
        dość jasno i staram się uzasadnić swoje zdanie. To wszystko.
        • am676 Re: do bara4122 15.02.07, 11:09
          Wy sie tu spieracie czy teletubisie są cacy czy sa ble... a dzieci i tak je
          lubią. Ja nie widze nic złego jak małe dziecko ogląda teletubisie czy inną
          bajkę dla niego. Z zachowaniem umiaru oczywiści. pozdrawiam
    • e-ftalo Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 15.02.07, 17:01
      no to mi przykro,że tak to odebrałaś,ale chyba to nawet i lepiej że wreszcie do
      kogoś dotarło że nie kursy decydują o wiedzy a jedynie rozwijanie włąsnych
      zaintereosowań w teorii i praktyce.
    • bogna303 Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 25.02.07, 22:46
      moja corka (2,5) też ogląda. Była to jej pierwsza bajka od której zaczęła
      oglądać tv ale teraz ogląda też ogląda inne.głównie andersena. Teletubisia jej
      kpiliśmy na gwiazdkę i fascynacja troche minęła.a jak sie kończy bajka robi
      teletubisiom pa pa i mówi "do jutra".tak więc nie boje sie o nią
      • chillianna Re: Co sądzicie o Teletubisiach !!! 27.02.07, 23:39
        Ja natomiast słyszałam, że teletubisie tak są zrobione, aby zachęcały do kupna
        produktów z ich wizerunkiem i jest to cała machina marketingowa. Nie widzę w tym
        nic złego, że niektore matki boją się o dzieci i kontrolują co one oglądają.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka