Dodaj do ulubionych

boi się wiatru

13.08.07, 09:06
witam,

moja zescioletnia córka (po wakacjach idzie do zerowki)panicznie zaczela bac sie wiatru.
Objawia się to płaczem, histerią, uciekaniem...

Nie wiem dokladnie kiedy to sie zaczelo, przed wakacjami kilka razy to juz sygnalizowala (jak zawialo mocniej w drodze do przedszkola zaczynala biec pędem, zeby jak najprędzej sie schować w budynku). W zeszlym roku bylo bez problemu.

No i tegoroczne wakacje... Nie mozna bylo jej wyciagnac z domu jak tylko wial wiatr (nie musial byc szczegolnie mocny) a ze bylismy nad Baltykiem w pierwszej polowie lipca to praktycznie wiekszosc czasu spedzilam z nia na kwaterze. Grozby i 'szantaz' (pojdziemy na loda, zjezdzalnie itp.) nie dzialal zupelnie. Dziala czasem tylko prosba, tzn jak ja proszę ją że b.mi zależy, że tak czekałam na wakacje, że muszę iść na spacer.

Wyjscia 'przymusowe' (do najblizszego sklepu czy kosciola w niedziele) przy wietrze wygladaja tak, ze mala puszcza sie pedem przede mna i biegnie płacząc.

Rzuca sie na kolana z placzem BLAGAJAC mnie, zebysmy wrocily jak jestesmy na ulicy i zawieje...

Czy ktoś z was miał kiedyś doczynienia z podobnym problemem? Jak sobie radziliście??? Bylabym wdzieczna za sugestie, rady, itp. Nigdy wczesniej nie nalezala do 'problemowych' dzieci, lubi towarzystwo, jest odwazna, wysportowana... plywa, chodzi po drzewach, nie bala sie nigdy ludzi.

Aha, oczywiscie probowalam wyciagnac z niej powody tego strachu w spokojnej rozmowie. Najpierw mowila ze boi sie tajfunów i huraganu, wiec wujek geograf wytlumaczyl jej ze w Polsce nie wystepuja, ale zapytala, czy traby powietrzne sie zdarzaja, no i potwierdzil ze sie zdarzaja... wiec teraz boi sie traby powietrznej...

Pozdrawiam,
Hanka
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: boi się wiatru 13.08.07, 14:19
      wyglada na nadwrazliwosc na nadmiar informacji - ogolnie mowiac

moze by teraz wujek pokazal statystyki, jak czesto to sie zdarza, w jakich
      okoolicach - o ile to nie "wasze" okolice

a moze by tak pokazac kilka dobrych stron wiatru, ze chmury przegania, ze
      wiatraki, pokazy latawcow?
      • hanonim Re: boi się wiatru 13.08.07, 22:10
        roseanne napisała:

> wyglada na nadwrazliwosc na nadmiar informacji - ogolnie mowiac
        >
        > moze by teraz wujek pokazal statystyki, jak czesto to sie zdarza, w jakich
        > okoolicach - o ile to nie "wasze" okolice
        >
        > a moze by tak pokazac kilka dobrych stron wiatru, ze chmury przegania, ze
        > wiatraki, pokazy latawcow?
        >

Dzięki roseanne, co do dobrych stron wiatru to tak, rozmawiałysmy o tym i wie, ale mimo to sie boi.

Statystyki - może warto spróbować, ona z tych co lubią wiedzieć... Poproszę wujka o jakąś prezentację w Power Poincie smile))

Tylko jak na spokojnie jej tłumacze to ona rozumie i jest ok, ale na ulicy jak zawieje, to ucieka i nic do niej nie dociera...

Pozdrawiam, Hanka
    • copy77 Re: boi się wiatru 15.08.07, 23:34
      Jak ja się boję wiatru...to jest taki nieokreślony strach (a mam 33 lata!!!) Nie
      jestem w stanie nad tym zapanować, chyba bym się musiała opić. Oczywiście chodzi
      mi o te halne i "huraganki". Wolę jak pioruny siekają na prawo i lewo, niż ten
      łomot wiatru, szczególnie w nocy. Jest miliony ludzi, którzy panicznie boją się
      wiatru, może Twoja córa z tych, a poniewaz mała, więc u niej to hiperlęk???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka