hoyka 26.05.06, 12:55 poszukuje zabaw dla 5 latkow na kinderbal w domu Nie interesuja mnie gry internetowe ani rysowanki tylka gry i zabawy wspolne dla piecioletnich chlopcow i dziewczynek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siborki_mi Re: potrzebne zabawy na kinderbal 06.06.06, 14:48 Właśnie, ja mam podobny problem,a zupełnie brak pomysłów i pustka w głowie! Robię urodziny dla pięciolatki i mają być tylko koleżanki. Może ktoś ma pomysł na jakiś prosty konkurs albo i dwa . Czekam na podpowiedzi - pomóżcie! Odpowiedz Link Zgłoś
j.martunia Re: potrzebne zabawy na kinderbal 06.06.06, 15:07 Na początku życzę udanego balu! A oto co znalazłam w archiwum. Pozdrawiam - Marta michmaja 16.03.05, 21:58 zarchiwizowany Dwa tygodnie temu 6 chłopców (2 czterolatków, 3 pięciolatków i 1 6l.)dokazywało po naszym mieszkaniu- nasz Misiek kończył 5 lat. Ustaliliśmy,ze zabawa potrwa 3 godziny(15-18), był tort, galaretka z owocami i duża miska ciasteczek, a pod koniec zabawy jeszcze frytki, no i dużo soku. Zabawy - ściągnęliśmy ze strony edziecka- pierwszy kinderbal, rysowaliśmy pociąg i robiliśmy wystawę, a rodzice przychodzący po swoje pociechy mieli odgadywać autora. doczepianie ogonka z zamkni etaymi oczami, naśladowanie ruchów w zabawie, dookoła chodzi jeż, co on zrobi to my też. ale najlepiej wypadła zabawa w piratów, w którą sami zaczęli się bawić, a potem już mama wodzirej wszystko do tego odnosiła - zagadywanie przy jedzeniu, dalsze zabawy, a na końcu małe prezenciki dla gości jako poszukiwanie skarbu piratów. by uniknąć bałaganu, większość zabawek, które można rozsypać(gry, małe klocki, układanki, itp.) po prostu schowaliśmy.zabawa była udana, warto pomysleć nad tematem balu, moze właśnie piraci; polihymnia 04.01.05, 15:51 zarchiwizowany Moja córka 7.01 obchodzi 2-ie urodziny. Zaprosiłam dwoje znajomych dzieci z mamami i zorganizuję im bal. Może wykorzystasz moje pomysły. U nas dzieci będą się bawiły z duuuużą pomocą mam, 5-latki zrobią to same. Na imprezie planuję: - ozdabianie balonów - każde dziecko dostanie nadmuchany balon, trochę pociętej włóczki na włosy, wycięte z kolorowego kartonu stopy, oczy i usta i będą za pomocą kleju robić ludka (5-latkom możesz dać nożyczki aby same powycinały namalowane na kartonie części ciała ludka) - układanie wieży z kartonowych pudeł i pudełek - nazbierałam w domu pudła po butach, kremach, pastach do zębów i czym tam jeszcze się dało i będziemy budować wieże (5-latki, jak nie jest ich dużo samodzielnie lub w grupach mogą rywalizować kto ułoży najwyższą wieżę) - rzucanie "śnieżkami" - z kawałków starych gazet porobię kule (zwyczajnie mnąc kartki w rękach) i zrobiy bitwę śnieżną. Aby posprzątać pokój będzie potem konkurs "Kto zbierze najwięcej kul do reklamówki Oczywiście po każdym konkursie drobne nagrody dla każdego dziecka (pachnące gumki do mazania, śmieszne długopisy czy cukierki). A potem swobodna zabawa dzieci, jak starczy czasu alex05012000 05.01.05, 16:25 zarchiwizowany dzięki, coś napewno wykorzystam lub zmienię, a oto co mi przesłała jedna emama: stary niedźwiedź był hitem! Szczególnie gdy był nim jakiś wujek (może poproś męża?) - kupiłam pocztówki z motywami dziecięcymi, pocięłam na kawałki i zrobiłam takie mini puzzle, był konkurs na układanie, kto pierwszy dostawał nagrodę - jest super gra Granny "Zagadki Smoka Obiboka" - dzieci ją lubią, to takie zagadki, może masz, jeśli nie, to dobry pomysł na prezent dla Oli - Zuzia była tego dnia "królewną" zrobiłam dla niej koronę wyklejoną papierem do prezentów z motywami "puchatkowymi" a inne dzieci miały podobne czapeczki na głowach - możesz wyciąć z kartonu tyle serduszek ile będzie dzieci, dość dużych. Z durgiej strony serduszka napisz jakieś proste zadanie (np zsśpiewaj piosenkę, poskacz na 1 nodze, powiedz nazwy 5 zwierząt itp) - to będą zadania dla każdego dziecka. Potem poprzyklejaj te serduszka taśmą dwustronną w różnych dziwnych ale możliwych do zobaczenia miejscach w mieszkaniu (na szafie, na lustrze, na kaloryferze itp) - dzieci mają za zadanie znaleźć serduszko, przyjść z nim do prowadzącego zabawę, wykonać zabanie i odebrać nagrodę (cukierek, gumę Mambę itp) - dużo śmiechu było też przy zabawie w "króla" polega ona na tym, że jeden dorosły jest królem właśnie (względnie królową, to możesz być Ty który "żąda" różnych dziwnych rzeczy do przyniesienia przez dzieci. Dzieci czekają w napięciu, gdy król/królowa mówi "król żąda..." - np zegarka, buta, skarpetki cukierka itp - muszą to być rzeczy możliwe do zdobycia i żeby ktoś z gości je miał przy sobie albo same dzieci żeby to mogły znaleźć; - mozna bawić się w zabawę pt "moje oko pyta co to" znaczy Ty pytasz jedno dziecko "moje oko pyta co to" a ono zgodnie z tym, co sobie pomyślało odpowiada np "to jest białe" - inni pytają "śnieg?" - jeśli nie, to pyta się dalej aż do odgadnięcia - głuchy telefon - nie próbowaliśmy, ale teraz myśle, że mogło by być śmiesznie, dzieci w takim wieku już zrozumiają zasady gry na pewno - można przygotować karteczki z nazwami różnych czynności, zawodów potem dzieci kolejno losują, ty im czytasz co tam jest napisane (np "sprzątanie" "lekarz" itp) i oni to mają pokazać reszcie grupy bez użycia słów oczywiście, inni zgadują na teraz np niedzwiedż lub na przyszłość Odpowiedz Link Zgłoś
siborki_mi Re: potrzebne zabawy na kinderbal 07.06.06, 10:15 Bardzo, bardzo dziękuję za podpowiedzi!!! Na pewno coś wykorzystamy Odpowiedz Link Zgłoś
zabawa.biz Re: potrzebne zabawy na kinderbal 28.06.06, 11:14 zapraszam do zapoznania się z ofertą na zabawa.biz Odpowiedz Link Zgłoś
taksoofka Re: potrzebne zabawy na kinderbal 12.07.06, 19:23 moze cos z tego: program.aupair.fm.interia.pl/zabawa.html t. Odpowiedz Link Zgłoś