Dodaj do ulubionych

Następna gra - MEMO

IP: 212.106.5.* 13.03.02, 14:38
Za zgodą Mirki skorzystałam z jej pomysłu i podobnie jak jej domino stworzyłam kartoniki do gry w MEMO (2x62 szt). Na razie powstała pierwsza część - Zabawki, ale w planach mam już następne (owoce, dom, ubrania...). Suzann obiecała że będzie dostępna podobnie jak domino, ale póki co to mogę przesłać każdemu chętnemu.PozdrawiamMonika
Obserwuj wątek
    • Gość: Suzann mama Izuni *** MEMO JUZ DOSTEPNE NA SERVERACH EDZIECKA *** IP: (194.170.168.244) 217.164.67.* 03.04.02, 05:43
      Gra MEMO tez juz jest dostepna na serwerach.https://www.edziecko.pl/pliki/memo.xls(Kliknac prawym klawiszem i wybrac obcje "save target as").Zycze milej zabawy :):hello:Suzannmoderator forum eZabawyPrzy okazji - Moniko ja nie znam zabawy w MEMO. Rysunki sa przesilczne, ale czy moglabys napisac zasady gry?DziekiS.
    • Gość: mama_Wikuni Re: Następna gra - MEMO IP: [62.233.169.126] 192.168.1.* 19.04.02, 00:38
      Morudku, ja poproszę o przesłanie na adres 7Joanna7@wp.plZ góry dziękuje- Siunia
  • Gość: Monika mama Małgosi Re: MEMO juz dostepne na serwerach IP: 212.106.5.* 14.03.02, 09:30
    Dzięki Suzann za udostępnienie wszystkim mojej gry.Jak na razie nie ma wielkiego zainteresowania, ale może jeszcze nie wszyscy ją znaleźli. A oto zasady gry: Gra MEMO jest przeznaczona raczej dla dzieci od 3 lat. Oto zasady:1. Rozkładamy na stole kartoniki odwrócone obrazkami do dołu (tak aby były niewidoczne) albo w rządkach albo w sposób nieuporządkowany.2. Celem gry jest znalezienie jak największej ilości par kartoników.3. Pierwszy gracz odsłania dwa dowolne kartoniki. Należy zapamiętać, gdzie leży jaki kartonik. Jeżeli jest to para to ją zabiera, jeśli nie odwraca kartoniki z powrotem.4. Następny gracz postępuje ponownie i tak do wyczerpania kartoników5. Wygrywa ten, kto zbierze najwięcej par kartoników.Zabawa ta doskonale rozwija pamięć wzrokowąMoja Małgosia ma 2 latka i trochę przerobiłyśmy zasady. Rozkładam odkryte wszystkie kartoniki po jednym z pary (tak aby obrazki były widoczne), drugie mam w ręku. Pokazuję Gośce jeden kartonik nazywając przedmiot, który jest na obrazku i proszę żeby znalazła drugi taki sam. Mała uwielbia tą zabawę.Taką grę można kupić w sklepach z zabawkami. Produkują ją różne firmy. Mnie spodobał się pomysł z tematycznym podziałem kartoników – a takich nigdzie w sklepach nie znalazłam. Gośka dzięki takiej zabawie bardzo wzbogaca słownictwo.Można również pomieszać kartoniki z różnych kategorii i poprosić dziecko, aby wyszukało np. wszystkie owoce.Mam nadzieję że wam się ta gra spodoba. Jak tylko uda mi się zrobić następne części, to oczywiście je udostępnię.Monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka