Dodaj do ulubionych

33 zabawy na drogę

19.08.08, 14:55
Taaak... Wszystko super, pod warunkiem, ze w samochodzie znajduje
sie kierowca, dziecko i zabawiacz dziecka. Gorzej, jak kierowca
jedzie z dzieckiem czy z dziecmi sam w dluzsza droge, albo dorosli
zmieniaja sie za kierownica i ten, kto akurat nie prowadzi chce
troche odpoczac. Jezdze czasem sama z synem, wiekszosc z
zaproponowanych zabaw do samochodu sie nie nadaje bo albo jest za
kierownica niewykonalna, albo zbyt rozprasza. Najbardziej sprawdzaja
sie wowczas zabawki, ktorymi dziecko samo moze sie zajac, w
zaleznosci od wieku: zabawki z piosenkami (najlepsze z regulacja
glosnosci, choc przy wyciu silnika i tak niewiele z przodu slychac),
zabawki elektroniczne typu quiz, magnetyczne puzzle i mozaiki,
ksiazeczki z duzymi i bardzo szczegolowymi ilustracjami, gdzie
trzeba na obrazku znajdowac rozne przedmioty znikopis, kredki,
malowanki, zabawki konstrukcyjne, dla mojego 4-latka obowiazkowym
wyposarzeniem samochodu w dluzszych niz godzinnyc podruzach jest
worek Knexx albo lego.
Obserwuj wątek
    • 3cik Aha 21.08.08, 15:17
      Mnie rodzice "zabawiali" różnymi konkursami, np: kto zliczy więcej małych
      fiatów, albo kto znajdzie najwięcej samochodów z rejestracją zaczynającą się na
      konkretną literę.

Budujesz? klikaj.bubb.pl
    • aannaa6 Re: 33 zabawy na drogę 22.08.08, 13:33
      A ja jak jeżdżę sama z synem, śpiewam często taka piosenkę o paluszkach z
      pokazywaniem po kolei palców (kciuk, wskazujący itd.) - piosenka z baby tv.
      Krytycznym momentem jest środkowy palecsmile Cóż robić, młody ją uwielbia.
    • zullka 33 zabawy na drogę 22.09.08, 14:48
      Ja z dzieckiem robie codziennie min.2 godziny i tak od 3 lat.
      co moge polecic, co sprawdza sie na mojej córce:

1. puszczaenie dziecku bajek - opowiadanek. Wsłuchuje sie
      niesamowicie a ja moge skupic sie na jeździe.
      2. Szukanie samochodów, np kto pierwszy znajdzie czerwony samochod,
      kto pierwszy znajdzie cięzarówke, szukamy samochodu ze stara tabl.
      rejestrarcyjna...
      3. wymyślanie własnych piosenek. Ja spiewam 2 wersy, Justyna 2
      następne.
      4. liczenie samochodów.

5. odgadywanie znaków drogowych.

6. jesli dziecko czesto jezdzi trasa. To zabawa "czy znasz droge do
      domu?, na tym skrzyzowaniu gdzie trzeba skrecic zeby dojechac do
      naszego domu, w prawo w lewo czy jechac prosto?

Pozdrawiam,
      Zullka
    • monad29 33 zabawy na drogę 06.05.09, 21:42
      Zastanawia mnie jedno, dlaczego pisząc te artykuły przewidujecie tylko jedno
      dziecko w samochodzie??? Dla dwójki czy trójki dzieci z tej listy sprawdzą się
      chyba tylko bajki i piosenki.
    • czakoladka 33 zabawy na drogę 08.07.09, 21:53
      Ja wymyśliłam mojej Julce takie zadania na karteczkach zwiniętych w
      kulkę ; wkładasz karteczki do pojemniczka i losujesz. Napisane są na
      nich zadania typu ;zaśpiewaj piosenkę,wymień kolory,policz do 10 itp.
      Jeżeli dziecko jest starsze można zwiększyć stopień trudności smile
      P.S.Ta zabawa jest przystosowana dla wielu graczy.
      Pozdrawiam smile
    • Gość: Matisia Paranoja!!! IP: *.61-23-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.07.11, 21:48
      To jest jakies chore co Wy opisujecie. Duzo jezdzilam z moja corka praktycznie od jej urodzenia prowadzac sama i nie majac czasu na zabawianie corki. Od jej wieku 2 lat bylam sama i po prostu jezdzilysmy same na wakacje i na weekendy. Czasem byly to dluzsze a czasem krotsze wyjazdy. Dla niej bylo to naturalne ze w aucie sie siedzi po prostu spokojnie i nie demoluje go, ze sie siedzi w foteliku i nie wypina z niego. Owszem sluchalysmy piosenek przeznaczonych dla dzieci, gralysmy w zabawy slowne i robilam dosc czesto postoje. Ale nigdy nie mialam jakichkolwiek problemow w podrozowaniu z mala. Nie bylo takze jedzenia w czasie jazdy: kanapek czekoladek owocow i innych rzeczy, nie bylo wysmarowanego samochodu i wymiotujacego dziecka. Jadlo sie w przerwie na odpoczynek. Do picia byla TYLKO woda mineralna w malych latwo otwieranych butelkach! Ja po prostu nie rozumiem problemu!
      Moze popracujcie troche nad tym zeby dziecko umialo sobie radzic same z nuda i nie podtykajcie gotowych rozwiazan i zabaw caly czas. Pozwolcie tez dziecku na branie odpowiedzialnosci za spakowanie swoich rzeczy i pozniejsze pilnowanie ich zeby sie nie zapodzialy.
      Teraz corka ma juz 15 lat i dalej podrozowanie z nia jest czysta przyjemnoscia.
      Ja rozumiem ze dziecko ma sie rozwijac wszechstronnie ale moje w czasie jazdy nie ma sie "rozwijac" - ma po prostu siedziec spokonie na .... i umiec sie poprawnie zachowac w stosunku do swojego wieku i zasady te sa jasno ustalone!
      • Gość: wuyu76 Re: Paranoja!!! IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.12, 21:18
        Dla rodzica dwójki dzieci z chorobą lokomocyjną , która pojawiła się nagle po pierwszych urodzinach, każdy wyjazd jest koszmarem. Teraz już maluchy są w stanie zakomunikować, że się źle czują...ale wszelkie zabawy szybko się kończą. O żadnych przekąskach nie ma mowy. Nie widzę tu żadnej paranoi.
      • bmaguda Re: Paranoja!!! 24.05.13, 08:40
        to stary post, ale fajnie sie mówi komuś kto ma spokojne dziecko i przyzwyczajone do jazdy, że to żaden problem taka podróż. Ja np mam dzieci bardzo ruchliwe i energiczne, dla których przesiedzenie wiecej jak 30 minut w miejscu to kara boska, córki do wieku przedszkolnego do auta wsiadały tylko, gdy trzeba było pilnie do lekarza. Do tego jedno ma chorobę lokomocyjną. Mało tego, jeździmy bardzo rzadko, bo po mieście poruszamy sie rowerami lub pieszo. Ja nienawidzę jazdy samochodem, sama nie jestem kierowcą, ale niestety czasem gdzies trzeba pojechać i to przeważnie daleko. Teraz przed nami 1500 km (2 dni jazdy) i właśnie szukam pomysłów dla 1, 9, 11 latków. Dla starszaków moich najlepiej sprawdzała sie jak dotąd zabawa w skojarzenia (łańcuch wyrazów) lub kto więcej zobaczy po swojej stronie "czegoś tam" np domów w kolorze żółtym, znaków etc
    • Gość: jaga Re: 33 zabawy na drogę IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.09.11, 01:21
      Ja dla swoich pociech kupuję w www.ezabawki24.pl jest świetnie zaopatrzony i zawsze znajdę tam coś dla nich ciekawego. Ceny przystępne i co najważniesze wysyłka błyskawiczna. Naprawdę polecam
    • nancy00 33 zabawy na drogę 23.06.12, 01:36
      Tu znajdziecie fajne pomysły na różne zabawy, nie tylko na podróż: blogodzieciach.blogspot.com/
    • Gość: aaaaaabaaaa Re: 33 zabawy na drogę IP: *.europe.hp.net 26.08.13, 15:41
      a czemu nie ma żadnych pomysłów na podróż samolotem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka