malgorzata9 02.06.04, 16:48 U 4 TYGODNIOWEGO DZIECKA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: PILNE! JAK DAWKOWAĆ LEFAX???? 02.06.04, 22:57 Wiem tylko, że zawiera simethicon, ale nie wiem w jakiej ilości na kroplę. Napisz czy to preparat w kroplach ( bo są różne postacie tego leku ), no i tą zawartość simetoconu w 1 kropli ( powinna być w mg). Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata9 Re: PILNE! JAK DAWKOWAĆ LEFAX???? 03.06.04, 07:04 preparat jest w postaci płynu dawkowanego pompką, nieco ponad 41 mg simetikonu w ml Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: PILNE! JAK DAWKOWAĆ LEFAX???? 03.06.04, 10:41 Zasada jest taka, że takiemu maluszkowi podaje się nie więcej niż 80 mg simethiconu na dobę w dawkach podzielonych. Czyli jeśli faktycznie 1 ml zawiera ok 40 mg simeticonu, to możesz podać najwyżej 2 ml na dobę. Np. 4 x dzienie po pół ml lub 2 razy dziennie po 1 ml. Nie wiem dlaczego wybrałaś akurat lefaks, ale praktycznie niczym nie różni on się od dostępnego w kraju esputiconu ( tyle, że esputicon podaje się w kroplach - do 4 kropli na dobę, bo preparat jest bardziej stężony. Jedna kropla esputiconu = 1 mililitrowi lefaksu. To tak dla ciekawostki. Pozdrawiam i mam nadzieję, że zrozumiale to napisałam.Jeśli nie to się odezwij. Odpowiedz Link Zgłoś