Dodaj do ulubionych

Przedawkowanie D3 objawy

08.06.04, 21:22
No właśnie jakie są objawy przedawkowania? Lekarka stwierdziła u mijego synka
krzywicę i kazała dawać 8 kropli D3 + fosfor (preparat sprowadzany z Francji)
+ 2 razy dziennie wapń. Szczerze powiem, że wszystkiego dawałam trochę mniej,
np. vigantolu 5 kropli i nagle pani doktor stwierdziła poprawę, kazała
wszystko odstawić i dawać 2 krople vigantolu. Nigdy nie robiliśmy żadnych
badań pod tym kątem i teraz obawiam się czy nie dawałam za dużo.
Obserwuj wątek
    • magdapol75 Re: Przedawkowanie D3 objawy 08.06.04, 22:21
      Czesc,tez interesuje mnie temat witaminy D3,mieszkam za granica i tu sie tej
      witaminy nie podaje,a mojej coreczce strasznie poci sie glowka,takze wertowalam
      internet ile moglam.
      Wklejam cytat o przedawkowaniu ktory znalazlam na wyszukiwarce.
      ..."Do objawów nadmiaru wapnia w surowicy krwi (hiperkalcemii tzn np sytuacji
      przedawkowania wit D) należy :brak łaknienia, nudności, wymioty, zaparcia,
      wzmożone pragnienie, wielomocz, nadciśnienie, zaburzenie świadomości,
      niewydolność nerek, zwapnienia nerek, kamica nerkowa, wrzód żołądka, zapalenie
      trzustki, śpiączka. Objawy te jednak występują naprawdę rzadko i tylko przy
      długotrwałej hiperkalcemii lub zatruciu wapniem..."

i jeszcze jeden

..." Nadmiar witaminy D:

Nadmiar może spowodować zatrucie. W hiperwitaminozie D występują objawy i
      dolegliwości związane ze wzrostem we krwi stężenia wapnia (tzw. hiperkalcemia):
      utrata łaknienia, nudności, spadek masy ciała, w moczu pojawia się dużo wapnia
      i fosforu, bóle szczęk, stawów i mięśni, nadmierne pocenie się , senność i
      zaburzenia rytmu pracy serca..."

Pozdrawiam Magda
      • magdamroziuk Re: Przedawkowanie D3 objawy 08.06.04, 22:54
        Było już dożo wątków na ten temat, moje dziecko trochę też przez to cierpi,
        więc sporo o tym pisałam. Zewnętrzne objawy są podobne do krzywicy, gdyż z
        powodu wypłukiwania wapnia z kości, te robią się miękkie, ale odmiennie niż
        przy krzywicy wapnia w krwi może być za dużo, a także jest go za dużo w moczu.
        Robi się badania - stosunek wapnia do kreatyniny w moczu i wapń, fosfor i
        fosfatazę alkaliczną w surowicy - pomagają one zdiagnozować co się dzieje.
        Krzywica to nie miękkie kości -to niedobór wapnia, a miękkie kości i pocenie
        się mogą oznaczać i krzywicę i przedawkowanie D3.
        U mojego synka spłaszczyła się potylica, duże ciemiączko i dolegliwości
        żołądkowe - brak apetytu i ulewania, wręcz wymioty w 3 miesiącu życia. Dostawał
        2 krople Vigantolu.
    • edki16 Re: Przedawkowanie D3 objawy 08.06.04, 22:51
      Przeczytaj to :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=13015853&a=13020619
      • gracja111 Re: Przedawkowanie D3 objawy 09.06.04, 17:00
        czesc moj synek jest bardzo duzym czteromiesiecznym dzieckiem (5000g i 60cm jak
        sie urodzil teraz wazy 9 kilo i lekarz zalecil mi 3 krople wit.d3 dziennie,
        narazie jest wszystko ok nie ma oznak ani przedawkowania ani krzywicy
        • magdamroziuk Re: Przedawkowanie D3 objawy 09.06.04, 19:51
          I oby tak dalej!
          A z tą witaminą chodzi o to, że każde dziecko ma inne zapotrzebowanie, niektóre
          w ogóle nie potrzebują inne potrzebują więcej. Ja zawsze tylko ostrzegam, aby
          bez badań nie godzić się na zwiększanie dawek, bo to może być niebezpieczne.
          Podobno często objawia się dopiero w starszym wieku kamicą nerkową i nikt tego
          nie kojarzy z witaminą.
          • jafima Re: Przedawkowanie D3 objawy 10.06.04, 23:54
            Mój mały nie ma żadnych opisanych objawów ale te 8 kropli i to przez dłuższy
            czas to jakiś kosmos. Krzywica była stwierdzona na podstawie szybkiego wzrostu
            obwodu głowy i jednego punktu rozmiękania na głowie. Jak się dotknęło w tym
            miejscu to kości czaszki uginały się jak miekki plastik. Reszta głowy normalnie
            twarda. Od 2 miesięcy podaję 2 krople a czasem "zapominam" bo Mały dużo jest na
            powietrzu. Czy myślicie, że warto teraz robić te badania na poziom wapnia itp
            czy już za późno i po co tracić kasę i się dołować?
            • magdapol75 Re: Przedawkowanie D3 objawy 11.06.04, 00:01
              Oczywiscie ze zrob badania,jezeli chodzi o zdrowie dziecka to chyba pieniadze
              sa tu najmniej istotne.
              • magdamroziuk Re: Przedawkowanie D3 objawy 12.06.04, 11:47
                Ja bym zrobiła, bo może coś być nie tak - czy przedawkowanie, czy krzywica to
                lepiej działać, a objawy zewnętrzne nie zawsze są wyraźne.
    • aga_piet Re: Przedawkowanie D3 objawy 12.06.04, 22:11
      Dla mnie 8 kropli to bardzo dużo, ale przecież lekarz chyba wie co robi?
      Czy masz do niego zaufanie? Może skonsultuj to z innym lekarzem jeżeli ten nie
      napawa Cię zaufaniem?
      Pozdrawiam
      Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka