gaga.bu 24.07.04, 23:57 jak rozpoznać glistę ludzką? mój 15-miesięczny synek kilkakrotnie podjadł sobie piasek z piaskownicy... wiem, że nie znaczy to, że mógł automatycznie zjeść jajka tego pasożyta, ale może ktoś jest po takich przejściach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raul73 Re: pasożyty 27.07.04, 10:13 Mój syn ma glistę ludzką. Żeby stwierdzić jej obecność w organiźmie trzeba oddać kał do badania. Trzy razy. Bo np. w pierwszym badaniu moze wyjść wynik negatywny, a wyjdzie dopiero w drugim albo trzecim. A objawy - skarżył sie na bóle brzucha - ale nie jakieś ciągłe - bardziej chwilowe kilka razy dziennie. Do tego mocny kaszel przed zaśnięciem i po obudzeniu. Ten kaszel bierze się z tego, ze glista podchodzi do oskrzeli i pęcherzyków płucnych. Ale objawów moze być więcej - podczas wędrówki larw przez płuca moze pojawić się zapalenie oskrzeli, odoskrzelowe zapalenie płuc. Obecność glist w jelitach powoduje nudności, wymioty, biegunki, bóle w jamie brzusznej oraz osłabienie, brak apetytu, bóle głowy, rozdrażnienie, bezsenność. U części osób zarażonych glistą ludzką występują objawy alergiczne - świąd skóry, pokrzywki, wypryski, a nawet napady duszności naśladujące ataki astmy. Mój syn dostał jako lekartswo pyrantel - czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś