jakimanka 12.10.13, 22:01 Drogie Mamy, czy badacie/badałyście profilaktycznie krew swoim dzieciom? Mój niemowlak ma 7,5m, krwi nie miał badanej, nie było wskazań i dalej raczej nie ma, ale zastanawiam się czy nie lepiej sprawdzić czy wszystko OK... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alutka314 Re: badanie krwi niemowlaka 12.10.13, 22:06 Nie nigdy nie badałam profilaktycznie. Ostatnio miała robioną morfologię i CRP bo chorowała Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamalpa Re: badanie krwi niemowlaka 12.10.13, 22:36 ja miałam w planach zrobić morfo"z palca' mojemu około roczku/tak dla spokoju własnego/ ale choroba młodego(potem okazało się,że to była angina+ 3 dniówka ) wyprzedziła moje plany o jakiś miesiąc i w 11 m.życia, zrobili mu w szpitalu morfo i crp( pobierali z żyły) Potem już kontrolnie po chorobie tylko "z palca" wg zalecenia lekarki. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: badanie krwi niemowlaka 12.10.13, 23:18 jakimanka napisała: > ale zastanawiam się czy nie lepiej sprawdzić czy wszystko OK... i ludzisz sie, ze badanie krwi wykaze, ze WSZYSTKO ok? Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: badanie krwi niemowlaka 13.10.13, 09:55 profilaktycznie to nie badalam. ze wskazaniem - tak. jak nie ma wskazan, nie ma sensu kluc dziecka. zreszta, badanie krwi nie pokaze Ci, ze WSZYSTKO w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: badanie krwi niemowlaka 13.10.13, 14:02 A podejrzewasz coś??? Bez wskazań lek. ani bez moich podejrzeń - nigdy. Szkoda kłuć dziecko i taszczyc po jakis laboratoriach. Wiele pielęgniarek nie umie prawidłowo pobrać krwi niemowlakowi więc po co niepotrzebnie narażać go na traumę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamalpa Re: badanie krwi niemowlaka 13.10.13, 14:14 neffi79 napisał(a): Szkoda kłuć dziecko i taszczyc po jakis laboratoriach. Wiele pielęgniarek nie u mie prawidłowo pobrać krwi niemowlakowi więc po co niepotrzebnie narażać go na traumę. wiadomosci.onet.pl/bialystok/zmarl-chlopiec-chory-na-bialaczke-sprawe-bada-prokuratura/dbk87 fragment tego art.niżej. "parę miesięcy temu, był podany w tv,przypadek chłopczyka któremu gdyby tydzień wcześniej zrobiono zrobioną zwykłą morfo do diagnozy jego złego samopoczucia,żyłby wg lekarzy. chłopiec był przywożony do szpitala przez trzy dni. Najpierw ze skierowaniem od lekarza rodzinnego z rozpoznaniem ząbkowania. Dodał, że wszystkie objawy wskazywały, iż chłopiec ząbkuje. Dyrektor relacjonował, że lekarze poinstruowali rodziców, co mają robić przy ząbkowaniu, a gdyby dziecko czuło się źle, to mieli przyjechać na Szpitalny Oddział Ratunkowy (SOR).Kolejnego dnia dziecko trafiło do szpitala z rozpoznaniem uszkodzenia rączki i odwodnieniem. Pomaski mówił, że chłopca badał ortopeda, jednak badanie RTG nie wykazało złamania, a jedynie stłuczenie. Badał go też drugi lekarz, pod kątem podejrzenia odwodnienia, ale, jego zdaniem, nie było podstaw do hospitalizacji. Powiedział też, że po raz kolejny rodzice zostali poinstruowani, żeby zgłosili się na SOR, gdyby z chłopcem było źle. Trzeciego dnia wieczorem dziecko trafiło do szpitala w stanie ciężkim. Rodzice, którzy je przywieźli, mieli już wtedy wyniki badań krwi chłopca. Zdiagnozowano u niego białaczkę szpikową, przebywał na oddziale intensywnej terapii, był w śpiączce. ....białaczka szpikowa w tym wieku może nie dawać żadnych objawów zewnętrznych. Wyjaśnił, że w przypadku tego dziecka, gdy chłopiec przez trzy dni trafiał do szpitala, nie było żadnych objawów, iż ma on białaczkę, nic też nie wskazywało, że choroba się rozwija" Pobranie krwi z palca ,naprawdę nie jest jakąś traumą,a nawet dorosłemu zaleca się robienie badań raz na rok,więc czemu nie dziecku,które skończyło rok a wg rodziców wygląda i zachowuje się "na zdrowe"? Dziecko narobi sobie nieraz podczas codziennych zabaw,więcej szkód i bólu,przez upadki,guzy,zadrapania itp,więc to paro sekundowe pobranie krwi z palca to pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: badanie krwi niemowlaka 13.10.13, 14:31 Boże kobieto nie siej paniki - bo zaraz każda przerażona ząbkowaniem matka będzie się doszukiwała białaczek itp. Niekoniecznie z palca - co również jest bardzo bolesne i gdy krew nie wypływa to trzeba cisnąć, jesli to sie nie udaje to pobierają z żyły bądź z główki. Zresztą inaczej jest w każdym lab. I nie pisz tu bzdur , że to takie nic. Nie widzisz co napisała autorka - że nie ma wskazań i chce to robic profilaktycznie. Moje zdanie jest takie, że jesli dziecku NIC nie jest to nie ma potrzeby. Inaczej mozna sie wprowadzić w paranoję, zaraz będzie mocz, może kupka na pasozyty a może cukier we krwi bo dziecko spało 30 min dłużej niz zwykle. ETC. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: badanie krwi niemowlaka 13.10.13, 14:39 I żeby nie było, jeszcze raz - jesli są wskazania lekarza, jesli dziecko ma częste infekcje, bóle brzucha, biegunki, siniaki; jesli coś wzbudziłoby mój niepokój - to tak. Ew. zastanowię się gdy nadejdzie czas bilansu dwulatka i pogadam z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamalpa Re: badanie krwi niemowlaka 13.10.13, 14:52 każdy ma swoje dziecko i swój rozum. Ja uważam ,że wielkiej krzywdy dziecku nie zrobię,badaniem krwi raz na rok. ps. zanim się wybiera gdzieś z dzieckiem na pobranie krwi ,warto zasięgnąć opinii/koleżanek,itp/ gdzie warto TO zrobić, a nie ciemno iść do pierwszego lepszego laboratorium i narzekać ,że ktoś nieumiejętnie to zrobił. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: badanie krwi niemowlaka 13.10.13, 14:55 jeżeli będziesz sie czuła spokojniejsza to rób. a jakie choroby chcesz wykrywać zwykłą morfologią? anemię, stany zapalne - proszę bardzo, ale przecież te choroby zazwyczaj dają wyraźne objawy... Odpowiedz Link Zgłoś
aqq84 Re: badanie krwi niemowlaka 13.10.13, 23:00 a guzik prawda. u nas objawow brak a anemia jest. Mala za kilka dni konczy rok i zrobilismy morfo tylko dlatego, ze naszym zdaniem malo je (oprocz piersi). Juz nie wierze teorii ktora mowi, ze przez pierwszy rok zycia dziecko najada sie piersia, a reszte ma tylko smakowac/probowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
jakimanka Re: badanie krwi niemowlaka 14.10.13, 13:27 a ja się łudzę, że poznam przyczynę niespokojnego snu mojego niemowlaka... A tak serio, to właśnie pod kątem anemii - mały ładnie przybierał, ale ostatnio prócz piersi nie je prawie nic. Trochę podziubie kaszki, zupki nawet nie tknie a pierś w tym wieku nie jest już chyba wystarczającym źródłem minerałów. Poza tym, ja często miałam problemy z hemoglobiną i tak się zastanawiam, czy żelaza starcza aktualnie dla nas dwojga... Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: badanie krwi niemowlaka 14.10.13, 13:38 w wieku 7.5 mca nadal Twoje mleko to podstawa, dziecko i tak wyciągnie z Ciebie co potrzeba. To raczej Ty zadbaj o żelazo i minerały w diecie. Wyniki ładnie poprawia naturalny preparat o nazwie "Floradix żelazo", piłam to przez kilka miesięcy. Ja dietę rozszerzałam grubo po 7 mcu i to bardzo powoli. warzywka, mięsko, żółtko... A przyczyn niespokojnego snu może być wiele. Poprzez skoki rozwojowe, zęby skończywszy na pasozytach etc. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: badanie krwi niemowlaka 14.10.13, 20:57 Jak tu czytam to słowo profilaktyka jest wielu mamom obce. Rozumiem, że do stomatologa będziecie chodzić jak już coś będzie bolało? Badania mogą wykryć, że coś się wykluwa i pozwalają reagować zanim pojawią się objawy, wolę nie czekać na objawy tylko im zapobiegać. Robię kontrolną morfologię raz do roku. Sama kontrolnie sobię robię badania więc nie rozumiem dlaczego nie miałabym w taki sam sposób dbać o dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: badanie krwi niemowlaka 15.10.13, 13:59 Nigdy nie badalam malego profilaktycznie. Raz po urodzeniu mial wskazanie i to byl jedyny raz. Nie rozumiem tego "profilaktycznego" trendu, czemu on ma sluzyc. Po maluchach zawsze widac ze cos jest nie tak. Jesli sama tego nie robisz to odpusc maluchowi klucia. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: badanie krwi niemowlaka 15.10.13, 19:59 "Po maluchach zawsze widać że coś jest nie tak" nie zawsze /jakbyś uważnie przeczytała wszystkie wypowiedzi/ poza tym chodzi o to, żeby nie dopuścić do tego, żeby było widać. Rozumiem, że tym profilaktyki nie stosujesz / np. kontrolna cytologia jest Ci obca/ to nie znaczy, że jest zła. Odpowiedz Link Zgłoś
baba_niejaga Re: badanie krwi niemowlaka 15.10.13, 20:25 Profilaktycznie nie, bo sprowadza się to do zaciągnięcia malucha bez powodu do spędu niekoniecznie zdrowych ludzi. Moja mała jest blada i każdy lekarz podejrzewa anemię. Sama mam już schizy. Oboje z mężem jesteśmy bialutcy, ale i tak się boję. Odpowiedz Link Zgłoś