Dodaj do ulubionych

gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza?

23.07.16, 18:06
hej, od wtorku córka gorączkuje - na początku stany podgorączkowe, czasem nic, a dziś nagle 38,5. dziś obudziła się z furkoczącym nosem i przy płaczu wypłynął jakiś mały glut. no i tyle. podejrzewam ząbkowanie - wyszły jej dolne jedynki i na szczepieniu w zeszły piątek dowiedziałam się o rozpulchnionych dziąsłach (przed tymi jedynkami dziąsła były rozpulchnione chyba 3 mce wink) sama teraz nie wiem - iść z tą gorączką do lekarza, czy zbijać i czekać? co myślicie? dzięki z góry za radę.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 24.07.16, 11:59
      Jeśli dziecko jest marudne, to podaję coś przeciwbólowego/przeciwgorączkowego niezależnie od wysokości temperatury. Jeśli mam zapewnioną opiekę, to nie idę do lekarza.
    • kika_19 Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 24.07.16, 13:40
      opiszę co się okazało, może komuś na przyszłość się przyda - CRP 40-80, mamy zrobić badanie moczu i wrócić z wynikami. czyli warto było skonsultować.
      • ela.dzi Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 24.07.16, 17:17
        Samo CRP niewiele mówi, a tym bardziej taka wartość. Liczy się tendencja, więc możesz zbadać CRP ponownie za kilka dni. To może być zwykła infekcja wirusowa albo początek infekcji bakteryjnej, dlatego obserwuj dziecko, ale to że taka wartość wyszła było do przewidzenia.
    • kjut Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 24.07.16, 18:19
      Napisze po raz kolejny to co pisze zwykle. Przestancie panikowac, dajcie dzieciakom pochorowac i przestancie je kluc przy kazdej okazji. Dzien (a nawet kilka) goraczki ponizej 39 to naprawde zaden dramat. Wieksze ryzyko, ze w przychodni oslabiony dzieciak zlapie jakies gorsze badziewie niz ze okaze sie, ze to cos wiecej niz przeziebienie. Dzieci naprawde nie sa bezbronne, dajcie im chwile i z wiekszoscia infekcji sobie doskonale poradza.
      • kika_19 Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 24.07.16, 20:12
        to kiedy radzisz iść do lekarza? póki co na przeziębienie nic nie wskazuje.
        • kjut Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 24.07.16, 21:08
          jak to nic nie wskazuje? goraczka i katar, sama napisalas. Ja wyznaje zasade, ze do lekarza ide po 3 dobach wysokiej goraczki (pow 39), pieciu zwyklej (pow 37.5), albo gdy temperatura nie spada po podaniu lekow. Przy czym leki p/gor podaje w zaleznosci od samopoczucia (w praktyce pow 38.5).
          • kika_19 Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 24.07.16, 22:31
            no właśnie ten katar to kontrowersyjna sprawa, poza tym jednym glutkiem nic nie leci. ja jestem panikara, ale chyba też muszę wypracować swoje zasady, bo inaczej oszaleję wink
            • rulsanka Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 25.07.16, 10:19
              Przy zębach niewielki katar jest często.
          • rulsanka Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 24.07.16, 22:36
            Bardzo autorytarnie się wypowiadasz. Owszem, w większości przypadków takie postępowanie się sprawdza, ale co jeśli...
            Gorączka to niewystarczające kryterium, a wręcz mylące. Bardzo często stan podgorączkowy występuje przy infekcjach bakteryjnych i poważnych stanach zapalnych. Np. przy anginie paciorkowcowej, zapaleniu wyrostka, zum, zapaleniu płuc...
            Natomiast wysoka gorączka, ponad 39st występuje przy trzydniówce, bostonce (i innych coxsackie) i wielu innych wirusach.
            Dobrym kryterium jest samopoczucie. Niezależnie od wysokości gorączki - jeżeli po jej obniżeniu dziecko wygląda i zachowuje się normalnie, ma apetyt, zaskakująco dużo energii - to prawdopodobnie nie ma powodu do niepokoju. Natomiast jeśli dziecko jest dziwnie słabe, apatyczne, bez apetytu - to zawsze należy sprawdzić powód, lepiej o 100 razy za dużo niż o 1 raz za mało. Kłucie jest dobrym pomysłem, do lekarza idzie się z wynikiem i przynajmniej wiadomo, czy można uniknąć antybiotyku czy nie. Lekarze dają często antybiotyki na wyrost. Jeśli już badać, to crp (normalne, nie pięciominutowe) + morfologię z rozmazem. Samo crp, szczególnie szybkie, to żadne badanie.
            Mój starszak miał 37,5 przy ciężkim, bakteryjnym zapaleniu oskrzeli, przy którym praktycznie nie mógł oddychać. Jedynym objawem, że coś jest nie tak, była zmniejszona aktywność dzienna. To znaczy był aktywny, ale krócej w ciągu dnia. Resztę czasu polegiwał. I to było już duże dziecko, 6,5 roku, komunikatywne. A mimo to łatwo było przegapić, że jest źle.
            Ja miałam stan przedsepsowy, potwierdzony badaniami, a czułam się po prostu bardzo słaba. Gorączka nie przekraczała 38. Wtedy zdałam sobie sprawę jak łatwo przegapić chorobę u dziecka, skoro dorosły człowiek, sam ze sobą ma problem z określeniem powagi sytuacji.
            • kika_19 Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 25.07.16, 01:01
              dzięki ruslanka za tę wypowiedź. nasza pediatra powiedziała, że to może być bakteria ale też i wirus i stąd dalsze badanie moczu. ja się zastanawiam czy przy okazji nie zrobić właśnie crp i morfologii z rozmazem. jasne, że w wielu przypadkach kilka dni gorączki to nie dramat, ale są zgony i po jednym, bo rodzice/ lekarze zbagatelizowali sprawę.
              • rulsanka Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 25.07.16, 08:38
                A jak się córka czuje? Jeśli lepiej, to zrobiłabym tylko mocz i nie kłułabym dziecka. Na przyszłość jeśli badasz to crp to nie szybkim testem a zwykłym. Do tego morfologia z rozmazem ręcznym. Rozmaz często daje więcej wiadomości niż crp. Dobry rozmaz przy wysokim crp może oznaczać rezygnację z antybiotyku, a zły rozmaz przy niskim crp może oznaczać, że jednak antybiotyk jest konieczny. W wielu laboratoriach (przyszpitalne) wynik jest już po 2 godzinach.
                Z tym, że kjut ma rację, nie trzeba i nie warto kłuć dziecka przy każdej infekcji. Jedynie wtedy, gdy intuicja nam podpowiada, że dziecko zachowuje się inaczej niż zwykle, jest osłabione, osowiałe, leje się przez ręce, nie ma apetytu. Na pewno warto zbadać mocz, to nie boli.
                Warto pamiętać, że u niemowlęcia i w ogóle u dzieci temperatura do 37,3-37,5 to temperatura NORMALNA. U dorosłych zresztą też... Taka temperatura może oznaczać, że coś się dzieje, ale zazwyczaj nie oznacza kompletnie nic i nawet tego nie zauważamy.
                Pytanie jeszcze czym mierzysz, bo te elektroniczne cuda nie dają pewnych wyników.
                • kika_19 Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 28.07.16, 00:24
                  cześć. córeczce zrobiłam badanie moczu - raz do woreczka (leukocyty 10-20 wpw) a następnego dnia raz prosto do pojemniczka (leukocyty 2-5 wpw). po tej gorączce dwudniowej już gorączka nie wystąpiła. wysypki nie ma (są jakieś pojedyncze czerwone kropki ale mało i to chyba nie to), więc to chyba nie 3dniówka. gluty więcej nie wyskakiwały. lekarka mówi, że prawdopodobnie mała zaraziła się od brata, który od kilku dni miał mały katar i przeszła to na swój sposób.
            • kjut Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 25.07.16, 10:12
              Ojej, ale to oczywiste chyba, ze jesli dziecko ewidentnie bardzo zle sie czuje, jest ospale i apatyczne ponad norme, albo co gorsza leje sie przez rece i nie reaguje to do lekarza jechac trzeba. Ale u autorki nic na to nie wskazywalo. "Stan podgoraczkowy, dzisiaj 38.5, jeden glut". No prosze Cie.
              • rulsanka Re: gorączka - ząbkowanie? iść do lekarza? 25.07.16, 10:32
                Może i tak. ale wypowiadasz się w tym tonie "gorączka taka i taka, czekam 3 dni, gorączka taka - 5" i to jest złe tłumaczenie, bo wcale nie należy aż tak bardzo sugerować się gorączką.

Z tym samopoczuciem to też pułapka, tak jak pisałam wyżej o starszaku. Nie lał się przez ręce, miał 2-3 godziny normalnej aktywności, gdy szalał jak zwykle. Niepokojące było to, że z każdym dniem tej aktywności było mniej. Bywa, że dzieci zachowują się praktycznie normalnie pomimo ciężkiej choroby. Z kolei np. po trzydniówce może wystąpić ogromne osłabienie, które wygląda dramatycznie, a o niczym złym nie świadczy.
                Intuicja matki jest kluczową sprawą.
                Ja po lekarzach biegam rzadko, nie byłam przy bostonkach, trzydniówce, jakichś dziwnych gorączkach nawet wysokich, ospie. Niemniej nie doradziłabym obcej osobie z obcym dzieckiem, żeby na pewno nie badała dziecka ani nie szła do lekarza, bo gorączka trwa od 2 a nie od 3 dni. Co nie zmienia faktu, że zazwyczaj takie badanie i bieganie jest niepotrzebne, ale to nie ja ponoszę w tym przypadku konsekwencje tylko ta osoba i jej dziecko.

"Stan podgoraczkowy, dzisiaj 38.5, jeden glut"

W przebiegu infekcji temperatura zazwyczaj jest najwyższa pierwszego, drugiego dnia. Ewentualnie jest wysoka przez kilka dni. Natomiast tu mamy stan podgorączkowy, a po kilku dniach wzrost i to akurat może być niepokojące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka