Dodaj do ulubionych

sab simplex, esputicon-kolki

03.11.04, 15:33
Moja 2 tyg pociecha, prezy sie i spina i przez sen pokrzykuje. Suszarka jej
pomaga, wiec domyslam sie ze to chodzi o brzuszek. Czy podawac jej ktores z
tych lekarstw, i w jakiej dawce. Kiedy powinnam udac sie na pierwsza wizyte
do pediatry, moze dopiero po konsultacji moge uzyc lekarstw?
Asia
Obserwuj wątek
    • ela3105 Re: sab simplex, esputicon-kolki 03.11.04, 19:52
      Cześć mój Michaś po miesiącu miał kolki wszystkie polskie leki typu esputikon
      nie pomagały. Tylko saab simplex działał. Ja podawałam małemu 10 kropli przed
      każdym posiłkiem i był spokój z kolką.
    • magda_k_ja Re: sab simplex, esputicon-kolki 03.11.04, 21:59
      Cześć.Mojemu synkowi pomagal esputicon -dwie kropelki na języczek. Jak miał m-c
      zaczęłam dawać mu plantex- pół saszetki na 50ml wody.Zgodnie z ulotką można go
      podawać już dwutygodniowym maluszkom.Powodzeniasmile
    • monika_olga Re: sab simplex, esputicon-kolki 03.11.04, 22:46
      Hej!My may już 10 miesięcy, a z kolkami męczyłyśmy się przez trzy miesiące.
      Najbardziej nam pomógł Infacol-przed każdym posiłkiem zawartośc jednej pipetki
      dołączonej do butelki. Dodatkowo pomagał małej masaż polegający na tym, że
      kładłam ją na swoich kolanach na brzuszku i lekko unosiłam nogi naprzemiennie.
      Dla pewności co podawać dziecku na kolkę możesz zadzwonić do lekarza rodzinnego
      czy pediatry, który będzie się opiekować małą i go troszkę przepytać.
      Generalnie jest kilkanaście sposobów na kolkę, więc tak naprawdę nie ma
      lekarstwa w 100% skutecznego,niestety.
      A co do wizyty u lekarza to z pewnością będzie to podczas pierwszego
      szczepienia poszpitalnego.
      Pozdrawiam i życzę duuuuuuuuużo cierpliwości i wytrwałości.
    • klubiale1 Re: sab simplex, esputicon-kolki 04.11.04, 11:38
      Większość leków na kolki zawiera tę samą substancję simeticon (ma go infacol,
      espumisan, esputicon, prawdopodobnie sab simplex też). Ja dawałam 1 kroplę
      przed karmieniem koło godz 15 i popołudniowe kolki udało się przezwyciężyć.
      Oprócz tego można dawać dziecku herbatke koperkową. Mama też może pić koper
      wtedy lecznicze substancje przechodzą do mleka.
      Warto wspomóc się masażem brzuszka, delikatnym rowerkiem nóżkami i kładzeniem
      dziecka na brzuszku.
      2 tyg. dziecko jest jeszcze bardzo malutkie. Ja nie podawałabym mu nic bez
      konsultacji z lekarzem. Zadzwoń do przychodni i dowiedz się o wizytę domową. Do
      noworodka pediatra powinien przyjść do domu - jeśli nie będzie chciał zrób
      awanturę. W końcu nie będziesz takiego malucha ciągać po przychodniach. A
      pierwsze szczepienie jest w 6 tygodniu, czyli musiałabyś czekać miesiąc.
      Pozdr
    • ajlon Re: sab simplex, esputicon-kolki 06.11.04, 21:46
      Mam dwójkę dzieci z kolką. Starszej córeczce dawałam wszystkie wymienione wyżej
      leki i jeszcze inne łącznie z dietą (sprawdziłam wszystkie, jestem farmaceutką)
      każdy pomagał tylko kilka razy a później bez zmian. Tak naprawdę działała tylko
      suszarka ( wykończyła się przy tym smile))Teraz przy synku dałam sobie spokój z
      testowaniem leków na kolki, dostawał tylko wodę koperkową, dziś ma 6 miesięcy i
      kolka przeszła tak samo jak wcześniej córce, gdy zaczą jeść stałe pokarmy.
      Trzymaj się cierpliwie, wszystko minie. Ważne żeby to nie była alergia. Ilona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka