Dodaj do ulubionych

Wasze sprawdzone sposoby na zaparcia

09.11.04, 20:35
Dziewczyny, bardzo proszę o Wasze wypróbowane przepisy/sposoby na radzenie
sobie z zapaciami u dzieci. Mój 4-latek jest "mięsno-nabiałowy", robi kupki
jak twarde kulki. Teraz je dość sporo gruszek, ale tylko bez skórki, bo
inaczej nie chce. Do niedawna zjadał z chęcia słoiczki Gerbera dla
niemowlaków -Jabłka z suszonymi sliwkami. Niestety, wycofali ten produkt, a
on śliwek suszonych w całości nie ruszy. Może samemu zrobić taki przcier? A
czy macie doświadczenia z siemieniem lnianym? Czy dzieciom podaje się
zmielone, czy też całe ziarka zalane wrzątkiem? Proszę o wszelkie rady!!
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • gonianna Re: Wasze sprawdzone sposoby na zaparcia 10.11.04, 00:09
      A może jogurt, jeśli lubi.
    • fajka7 Re: Wasze sprawdzone sposoby na zaparcia 10.11.04, 01:31
      ja stosowalam wszystkie sposoby jakie ludzie wymyslili owoce, warzywa, suszone
      owoce, wyeliminowalam ryz, zero slodyczy w stylu czekolada, platki kukrydziane
      z jablkiem, juz sama nie pamietam co bo chwytalam sie kazdego patentu no i:

nic nie pomagalo, dopiero jak doszlam do wniosku ze za malo pije i zaczelam go
      poic na sile lyzeczka, czymkolwiek byle lac w niego wode, raczej herbatki niz
      soki, po 3 dniach zrobil pierwsza normalna kupe od wielu miesiecy;
      od tej pory bardzo pilnuje picia, ustalilam dzienna obowiazkowa dawke i jest
      ok, a nawet na rzadko, bo owoce nadal podaje, platki i zero czekolady- tak mi
      juz zostalo smile)
    • monika29 Re: Wasze sprawdzone sposoby na zaparcia 10.11.04, 13:28
      Moja córka miała tak samo. Nie lubiła warzyw, za owocami tez nie przepadała. A
      ten problem mozna tylko skorygowac odpowiednią dietą. Czyli duzo błonnika.
      Jabłka ze skórką, ciemny chlebek, gotowana kukurydza. Ja robię synkowi taki
      deserek (jabłka + ew, brzoskwinia + właśnie suszone śliwki). Wszystko miksuję -
      pycha !!!
      Pociesze cie że moja córka (teraz 6.5 roku) nie bardzo stosowała sie do tych
      zaleceń (po prostu nie lubiła powyższych produktów), a z czasem sytuacja sama
      sie wyprostowała. Teraz juz z kupka jest wszystko ok.
      Monika
    • mami7 Re: Wasze sprawdzone sposoby na zaparcia 10.11.04, 15:58
      No właśnie, a może dziecko zbyt mało pije?
      Chyba Gerber ma soczek ze śliwek. Mój synek nie ma takiego problemu, ale dobrze na niego działają ogórki kiszone, większość dzieci je lubi.
      Rozwalniająco działa tzkże sok pomarańczowy.
      A może maluch zbyt mało się rusza? Trochę skłonów, rowerka.

Pozdrawiam
    • mami7 Re: Wasze sprawdzone sposoby na zaparcia 10.11.04, 15:59
      Acha, podobnop bardzo dobrze robią gotowane buraczki i szkalneczka wody z miodem na czczo.

Pozdrawiam
      • cynaderka Re: Wasze sprawdzone sposoby na zaparcia 10.11.04, 19:23
        Kochane dziewczyny, właśnie wasze posty przypomniały mi, że czytałam kiedyś, że
        twarde stolce moga być pierwszym sygnałem odwodnienia organizmu. Oczywiście nie
        poważnego, ale mogą świadczyć o tym, że płynów jest za mało. Faktycznie mój
        mały chyba za mało pije w stosunku do ilości "suchej karmy", która pochłania.
        Zaczęłam dopajanie i nawet się nie broni (ufff, lubi wode z miodem i z
        cytryną!!). Dziękuję za wszystkie rady, jak jeszcze coś się Wam nasunie to
        piszcie!
        Pozdrawiam
    • sasha3 Re: Wasze sprawdzone sposoby na zaparcia 10.11.04, 23:58
      Nie wiem, czy te zaparcia to nie jest wina właśnie gruszek.... Ale skoro lubi
      (dobrze, że lubi smile)
      Moje młodsze dziecię nie jadało żadnych owoców oprócz jabłek, ale w Wigilię
      bardzo posmakowało kompotu z suszu, do tego stopnia, że przez całe Święta nie
      mogliśmy sobie dać rady z biegunką smile)) Śliwki możesz też rozmoczyć i podać z
      tartym jabłkiem.
      Siemię podaj w takiej postaci, w jakiej tylko dziecko będzie chciało
      skonsumować. Dobrze działają też otręby pszenne (do jogurtu lub surówek), albo
      muesli z mlekiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka