Dodaj do ulubionych

juz po operacji

02.12.04, 11:46
Czy są tu może osoby które przeszły operacje serca? Ja swoja miałm 19 lat temu
( w wieku 3 lat) i jestem pewna że takich ludzi jest dużo więcej.
Obserwuj wątek
    • a.g9910 Re: juz po operacji 02.12.04, 17:55

• a.g9910 Re: juz po operacji 02.12.04, 22:17

• pieguska22 Re: juz po operacji 03.12.04, 08:34
          Cześć, dziękuje że do mnie napisałaś. Też jesteś po operacji czy masz dziecko
          chore na serduszko? Fajnie że już wiesz na czym polega moja wada, najogólniej
          można powiedzieć że w moim sercu była dziura, tak czasami mówi mój kardiolog.
          Teraz w tym miejscu jest jasna cieniutka linia, widziałam jak miałam ECHO.
          PYtasz mnie jakie sa ograniczenia życiowe. Przedze wszystkim musze unikać
          zbędnego wysiłku fizycznego bo męcze sie troche szybciej niz zdrowe osoby. W
          szkole zawsze miałam zwolnienie lekarskie z lekcji WF, chociaz pamietam że gdy
          miałam 7 lub 8 lat to i tak ćwiczyłam, bo trudno jest wytłumaczyć takiemu
          dziecku że czegoś nie wolno. Zbyt duże upały nie są dla mnie wskazane. Nie moge
          sie opalać ale nie tylko przez serce. Mam piegi i jasną skóre, a wiadomo że
          przy takiej karnacji i tak sie nie opale. Ostatnim ograniczeniem, jeśli można
          to tak nazwać jest blizna po operacji. Czasami wkurza mnie to że nie moge sobie
          czegoś kupić bo ma za duży dekolt. Właściwie gdybym sie uparła to bym kupiła
          ale nie lubie sie z tym afiszować. Ogólnie to nie jest źle, ja traktuje blizne
          jak coś normalnego, jest częścią mnie jak noga czy ręka. Po tylu latach jest
          mało widoczna a jesli chodzi o ubranie to zawsze można znaleźc coś dla siebie
          bez żadnego problemu. Nie przeszkadza ona również w kontaktach z innymi ludźmi.
          Większość ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy z tego że po operacji jest blizna.
          Mam nadzieje że to co napisałam w czyms ci pomoże, jeśli będziesz miała jakieś
          pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam i dzuiękuje.
          • a.g9910 Re: juz po operacji 03.12.04, 09:35

• driadea Re: juz po operacji 03.12.04, 10:27
              Ja też jestem już po operacji, czeka mnie jeszcze jedna (oby nie więcej, haha),
              ale na razie o tym nie myślę.
              Swoją historię opisalam tutaj
              Pozdrawiam Was serdecznie smile
              Aga
              • pieguska22 Re: juz po operacji 03.12.04, 11:33
                Dzięki że mi odpisałyście, ciesze sie że nie jestem tutaj jedyna osoba po
                operacji. Dla czego lekarze zabraniają ci karmić piersią? Pozdrawiam i życze
                zdrówka.
                • driadea Re: juz po operacji 03.12.04, 13:56
                  Bo laktacja jest wielkiem obciążeniem dla organizmu. Ale co tam smile
    • gi-za Re: juz po operacji 03.12.04, 13:54
      Czytalam Twoj post w watku o Tetralogi Fallota, bardzo sie ciesze ze czujesz sie
      swietni i ze sie tu pojawilassmile Ja na szczescie serce mam ok, ale moj syncio,juz
      9-ciolatek,jest po przelozeniu wielkich pni. Po operacji jest juz 9 lat, za 10
      tez mam nadzieje, napisze na forum ze jest 19 lat po operacji i przyniesie komus
      radosc tak jak Ty namsmile)Pozdrawiamy i duzo zdrowka.
      • pieguska22 Re: juz po operacji 03.12.04, 14:07
        Miło mi że ktos chętnie czyta to co napisałam, jestem pewna że za 10 lat Twój
        synek sprawi komuś radość pisząc o sobie.
        Dzięki za odpowiedź o karmienie piersią. Pozdrawiam, trzymajcie sie cieplutko.
        • agulka04 Re: juz po operacji 06.01.05, 09:18
          ja jestem 7 lat po zamknieciu ubytków miedzyprzedsionkowych (miałam wtedy 20
          lat). Jest to wada wrodzona a wykryto ją u mnie przy prześwietleniu płuc w
          klasie maturalnej (lekarz oglądał potem moje prześwietlenia ze szkoły
          podstawowj i tam podobno tę było widać, że serce jest powiększone...). Mój
          ubytek miał aż 16 mm śrenicy !!! i lekarze nie bardzo chceli mi uwieżyć że do
          tej pory nic mi nie dolegało (chodziłam po górach, skałkach, .....). Teraz co
          roku jeźdżę do Zabrza na kontrolę, 10 miesięcy temu urodziłam w sposób
          naturalny córeczkę smile
          • pieguska22 Re: juz po operacji 06.01.05, 09:28
            Fajnie że jesteś, mam nadzieje że czujesz sie dobrze, gratuluje córeczki smile
          • driadea Re: juz po operacji 06.01.05, 15:16
            Agnieszko, a na jakim oddziale cię operowali? Na pediatrii? Ja też miałam 20
            lat jak miałam operację smile I też w Zabrzu właśnie (chyba że piszesz o innym
            szpitali, ale pewnie o ŚCChS?). Leczą mnie na dziecięcym, bo to oni
            specjalizują się w leczeniu hemodynamicznym (tak mnie najpierw leczyli).
            Pamiętasz kto Cię operowal? A może nawet spotkałyśmy się kiedyś ? Ja co prawda
            operację miałam 5 lat temu, ale wcześniejsze zabiegi 8 i 7 lat temu smile
            Napisz coś więcej smile
            Pozdrawiam, Agnieszka smile
            • agulka04 Re: juz po operacji 07.01.05, 07:58
              na początek - nazywam się Jola a Agulka to moja córcia smile.
              Ja tez miałam operację w ŚCChS w 1998r. (ups, to już 7 lat...). Najpierw
              leżałam na oddziale dla dorosłych a operowali mniena dziecięcym. Co roku jeżdżę
              tam na kontrolę (teraz już z córeczką bo ona też jest objęta kontrolą - póki co
              tez ma kilka małych dziurek ale mam nadzieję że się zrosną).
              Operowali mnie: Białkowski i Szkutnik.
              Byłam jedną z pierwszych osób, której wszczepiono implant ASO.
              • driadea Re: juz po operacji 07.01.05, 12:07
                Moje dwa pierwsze zabiegi też przeprowadzili Białkowski i Szkutnikowa (dr
                Szkutnik mnie teraz prowadzi)smile Też było to w 98 roku, może nawet się
                spotkałyśmy? Po operacji leżalaś na dziecięcym?
                Przykro mi, że Twoja malutka też ma przecieki, mam nadzieję, że wszystko będzie
                dobrze. Moja córeńka na szczęście nie odziedziczyła po mnie wady...
                Jolu (przepraszam z tę Agnieszkę wink), czy implant wszczepiano Ci na
                hemodynamice (wnioskuję tak, bo zespół Białkowskiego zajmuje się własnie
                cewnikowaniem) czy musieli Cię "otwierac" ? Wybacz to osobiste pytanie,
                oczywiście jak nie chcesz, nie odpowiadaj indifferent
                Ściskam, Agnieszka
                • agulka04 Re: juz po operacji 07.01.05, 12:20
                  Po operacji lezałam na dziecięcym (3 dni - tyle się leży po tej operacji) a
                  potem wróciłam po chyba 10 dniach z zapaleniem wsierdzaia i leżałam chyba 3
                  tygodnie.
                  dr Szkutnik też mnie (i Agę) prowadzi.
                  Implant wszczepili mi przez tętnicę udową.
                  • driadea Re: juz po operacji 07.01.05, 12:53
                    Ja leżałam na pediatrii od stycznia do kwietnia w 98 roku, potem dopiero w 2000.
                    Miałyśmy szansę się spotkać? smile
                • gosiap10 Do driadea, agulka04 i wszystkich zainteresowanych 07.01.05, 12:58
                  Agnieszko, Jolu,
                  Moze dolaczylybyscie do naszej Pieguski22 w portretach "Doroslych dzieci". Same
                  widzicie jak trudno po jakims czasie odnalezc czyjas historie. Agnieszka
                  napisala nam juz o sobie i jezeli tylko wyrazi zgode
                  moglabym ja przeniesc.
                  Oczywiscie nadal zachecam wszystkich - piszcie o sobie i swoich dzieciach.
                  Doswiadczenia kazdej (kazdego) z nas moga pomoc innym.
                  • agulka04 Do driadea 07.01.05, 13:01
                    operację miałam 10 marca 1998 - na oddziale dziecięcym lezałam przed tą datą
                    (badania) i po (już wiesz dlaczeg....)
                    to musiałyśmy się spotkać smile
                    • driadea Re: Do agulka04 07.01.05, 13:08
                      Jolu, a czy to Ty bylaś tą dziewczyną z blond warkoczami, która studiowala
                      matematykę?
                      • agulka04 Do driadea 07.01.05, 13:51
                        blond to może nie całkiem ale matematykę tak!!!
                        • agulka04 Do driadea ! 10.01.05, 09:42
                          z mojego pobytu w Zabrzu pamiętam tylko Anię z Milówki - ale to nie Ty...
                          przypomnij mi się !
                          • driadea Re: Do driadea ! 12.01.05, 22:33
                            Nie wiem dlaczego, ale nie zauważyłam tego postu smile
                            Chyba jednak już wiesz kim jestem smile
                            Pozdrawiam, Aga
                  • agulka04 Re: Do gosiap10 07.01.05, 13:02
                    możesz mnie tam przenieś tylko napisz gdzie jestem żebym się nie zgubiła smile
                    • agulka04 Re: Do gosiap10 07.01.05, 13:05
                      źle się wyraziłam - jak opiszę to możesz przenieść (ale teraz nie mam czasu)-
                      póki co daj mi link
                      • gosiap10 Re: Do gosiap10 07.01.05, 17:07
                        Jolu,
                        Link jest we wstepie do Forum. Kliknij na NASZE DZIECI. Szukaj we "Wsrod nas sa
                        dorosli". Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka