Dodaj do ulubionych

Kiedy do dentysty?

03.07.05, 15:32
Zastanawiam się, czy nie powinnam juz udać się z synkiem (20 m-cy, 12 zębów)
na pierwszą wizytę. Jakie są Wasze doświadczenia???
Obserwuj wątek
    • werala Re: Kiedy do dentysty? 03.07.05, 20:37
      mam 3,5 letnią córeczke która w tej chwili na 5 pląb (na szczescie swietnie to
      znosi i karzda wizyta u dentystu bardzo jej sie podoba bo zawsze ma inny kolor
      pląby są one nieco droższe o 10zł a dzieciaki są zachwycone) gdy pojawiła sie
      widoczna 1 dziura było jeuz zapóźno na wizyte kontrolną po obejrzeniu przez
      dentyste wszystkich zembów okazało sie ze nie jednen widozny ząb jest chory
      tylko pięć więc radze isc jak najszybciej chociażby tylko na sprawdzenie no i
      ważne jest czy maluch myje zęby oczywiście z pomocą mamy pozdrawiam
    • e_r_i_n Re: Kiedy do dentysty? 03.07.05, 21:27
      Moje dziecko pierwsza wizyte i dentysty (kontrola, nic niepokojacego) zaliczylo
      w wieku niecalych 3 lat. Pani doktor obejrzala zeby, zalapisowala bruzdy w
      trzonowcach (bo ma dosc glebokie, wiec jest ryzyko dziur) i tyle smile
      Synek wizyte zniosl bez problemu.
    • piotrzz Re: Kiedy do dentysty? 03.07.05, 23:27
      A ja byłam pierwszy raz z córką u dentysty około 1 urodzin. Nie podobały mi się
      dziwne przebarwienia i okazało się że to początki próchnicysad Teraz regularnie
      chodzimy na lakierowanie.
      Polecam konsultację choćby dla świętego spokoju.
      Aneta
      • madziulaw Re: Kiedy do dentysty? 04.07.05, 08:59
        Kiedy u synka było już 8 zębów - poszliśmy na lakierowanie (mial wtedy około 14
        miesięcy). teraz byliśmy z synkiem po raz drugi (ma 20 mies. ) na kolejne
        lakierowanie.
        pierwszy raz b. płakał, a teraz, dzięki szczoteczce elektrycznej,którą czyścimy
        ząbki, w ogóle nie bał się ani czyszczenia przed lakierowaniem, ani
        lakierowania. Nie płakał w ogóle.

Polecam
        • donciaw Re: Kiedy do dentysty? 04.07.05, 13:59
          No więc wybierzemy się wkrótce, tylko musimy znaleźć jakiegoś dobrego,
          sprawdzonego, miłego dentystę dziecięcego. To chyba ważne przy pierwszej wizycie...
          Madziula! Co to jest lakierowanie, jak wygląda i ile kosztuje?
          • madziulaw Re: Kiedy do dentysty? 05.07.05, 09:30
            Doncia - lakierowanie kosztuje od 30 - 50 zł. Powleka się zęby specjalną
            substancją (cos jak lakier do paznokci), która je chroni przed wnikaniem
            bakterii. Zdaje się że jest w niej również i fluor.
            Ja jak zadzwonilam do przychodni stomatologicznej zapytałam się o lekarza
            stomatologa, który lubi małe/ bardzo małe dzieci. Wskazano nam panią doktor,
            która ma córeczkę młodszą od Mikołaja o pół roku. I rzeczywiście jest b. fajna
            i serdeczna.
            Buziaki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka