maja285 28.01.06, 20:11 dzis zauważyłam, że moja 15-mies. córeczka ma zrośnięte ujście pochwy, jeszcze trzy tygodnie temu, dokładnie się przyglądałam i wszystko było ok.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamciaa Re: jestem przerażona..........:((( 28.01.06, 20:17 Spokojnie...poczytaj, było wiele watków na ten temat. Poszukaj i głowa do góry. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: jestem przerażona..........:((( 28.01.06, 20:22 co ty mówisz - jak to??? zarosło jej??? Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: jestem przerażona..........:((( 28.01.06, 20:29 szukam i szukam ale jakoś nic nie mogę w necie znaleść. przecież ujście było to jak mogło zarosnąć - tak na zdrowy rozum??? Przecież sama jesteś kobietą Odpowiedz Link Zgłoś
maja285 Re: jestem przerażona..........:((( 28.01.06, 22:03 no właśnie jestem kobietą i dlatego wiem że zarosło........ Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Re: jestem przerażona..........:((( 28.01.06, 20:56 Wisz co...nie napisałaś czy córeczka ma zrośnięte wargi sromowe? Jeśli nie a nie widać "wejścia" to może być też błona dziewicza...często u małych dziewczynek ta wyglada. Warto poradzić się pediatry i jesli trzeba to ginekologa dziecięcego. I jeszcze raz głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: jestem przerażona..........:((( 28.01.06, 21:17 Droga Maju285, odsyłam Cię do mojego wątku, który zapoczątkowałam w ubiegłym tygodniu. Wiele mam wypowiedziało się tam w tej sprawie. Ufam, że ta "lektura" bardzo Ci pomoże i podniesie na duchu. Tytuł wątku: SKLEJONE WARGI SROMOWE MNIEJSZE. Problem o którym piszesz dotyczy również i mojej córeczki, po 6 dniach smarowania zrośniętego miejsca maścią Ovestin z zawartością estrogenu błonka prawie całkowicie się rozeszła. Myślę, że za kilka dni problem bedzie juz przeszloscia. Głowa do gory, "to" wbrew pozorom zdarza sie dziewczynkom bardzo czesto. Pozdrowienia i nie badz juz dluzej przerazona, bedzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: jestem przerażona..........:((( 28.01.06, 21:51 Nas rowniez to nie ominelo forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=35357590 i jeszcze kilka innych wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
maja285 Re: jestem przerażona..........:((( 28.01.06, 22:01 bardzo Wam dziekuję, wargi sromowe nie są sklejone, tylko właśnie wejście do pochwy, kilka tygodni temu byla tam mała dziurka a teraz jest zrośnieta, w życiu nie myslałam, że cos takiego może się stać. Odpowiedz Link Zgłoś
maxima10 Re: jestem przerażona..........:((( 29.01.06, 05:39 To jak w takim razie ona sika jak ma calkiem zarosniete. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: jestem przerażona..........:((( 29.01.06, 09:28 > To jak w takim razie ona sika jak ma calkiem zarosniete. Ot, znawca fizjologii- od kiedy to sika sie pochwa, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: jestem przerażona..........:((( 30.01.06, 09:23 Maju, napisalas: "wargi sromowe nie są sklejone, tylko właśnie wejście do pochwy, kilka tygodni temu byla tam mała dziurka a teraz jest zrośnieta" Nie wiem, czy sie dobrze rozumiemy - sa wargi sromowe i wargi sromowe male, po rozchyleniu warg sromowych wiekszych widzisz u gory cewke moczowa i ponizej cewki rozchodza sie wargi sromowe mniejsze, ktore "prowadza" do wejscia do pochwy. Jesli mowisz, ze wejscia do pochwy nie widzisz to znaczy, ze wargi sromowe mniejsze ulegly zlepieniu. Tak czy inaczej wybierz sie z dzieciatkiem do ginekologa. Zycze Wam duzo zdrowka, powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maja285 Re: jestem przerażona..........:((( 30.01.06, 16:33 i po wszystkim, byliśmy już u lekarza i rozerwała jej to, rzeczywiście zaroslo jej wejście pochwy, podobni tak sie może stać po jakiejś infekcji, teraz problem mamy z siusianie bo ją piecze i strasznie płacze Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiapanfilowicz Re: jestem przerażona..........:((( 30.01.06, 16:53 Jestem przerażona tym, co napisałaś- że lekarz rozdarła dziecku- coś okropnego- co to za lekarz. Mojej córci lekarka masowała z jakąś maścią przez 10 minut i samo się rozkleiło. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga a ja nic nie rozumiem 30.01.06, 17:00 to co w końcu zarosło???? wejście do pochwy na skutek sklejenia się warg sromowych czy też cewka moczowa w wyniku tegoż samego sklejenia warg??? Nijak mi tu nic nie pasuje!! Proszę o wytłumaczenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: a ja nic nie rozumiem 30.01.06, 17:07 Aga55jaga - bardzo czesto sklejaja sie wargi sromowe mniejsze i tym samym blokuja dostep wejscia do pochwy, ot co przydarzylo sie i w tym przypadku.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: jestem przerażona..........:((( 30.01.06, 17:04 Ja smaruje mascia coreczce 7 dzien i juz prawie calkowicie SAMO sie rozeszlo... pisalam Ci o tym Maju, oszczedzilabys cierpienia dziecku... niektorzy lekarze sa tak bardzo pozbawieni empatii w stosunku do dziecka, jak mozna tak postapic skoro sa metody bezbolesne i bezstresowe. Pamietaj Maju, ze u wielu dziewczynek ten problem sie powtarza, mniej wiecej do 7 roku zycia, jesli jeszcze kiedys zauwazysz,ze problem pojawil sie znowu, polecam masc (nam pani ginekolog przepisala Ovestin). No i wazne aby zapobiegac kolejnemu sklejeniu - nie myj malej tam czasami zwyklym mydlem, nie uzywajcie absolutnie do kapieli plynow dla doroslych - to wszystko wysusza skore!!! Absolutnie nie uzywaj pudrow do pupy , to bardzo wysusza!!! Mnie lekarz zalecil mycie malej plynem do hignieny intymnej z naturalnym PH, no i nawilzamy psipsie malej jakims obojetnym lubrykantem - moze byc zel intymny. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maja285 Re: jestem przerażona..........:((( 30.01.06, 21:23 Lekarz zrobil to naprawdę delikatnie (rozerwała to moze złe slowo ale na tym to polegało), mała nawet nie płakała, co do maści z hormonami to powiedziała że to może przynieśc więcej szkody, bo pochwa jest bardzo ukrwiona i wchlaniają się estrogeny co może rozregulować gospodarkę hormonalną. Poza tym to nie bylo sklejenie tylko zroslo się ujście pochwy, wytworzyla się warstwa nablonka, ujście pochwy było calkowicie zamkniete, wydzielina nie miała ujścia i każdy dzień mógłby pogarszać sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: jestem przerażona..........:((( 30.01.06, 22:19 Piszesz o hormonie, no tak, no po prostu zawsze trzeba wybrac to mniejsze zlo... ja widzialam pania pediatre, ktora probowala ta blonke mojej corci rozciagnac palcami, dziecko krzyczalo w nieboglosy a gdy pojawila sie krew bylam naprawde wsciekla na pania doktor i zabronilam jej kontynuacji tego "zabiegu". Jesli juz, powinno byc znieczulenie miejscowe, nie akceptuje tego typu rozwiazan "silowych". Nie jestes pierwsza mama na tym forum, ktora pisze, ze dziecko boi sie siusiu zrobic po tym "zabiegu", wiele dziewczynek zachowuje uraz... tak jak napisalam na poczatku, zgodnie z wlasnym sumieniem trzeba wybrac mniejsze zlo. Zycze Twojej corci duzo zdrowka no i aby te problemy juz sie nie powtarzaly My jeszcze walczymy, zostalo ok. 2 mm blonki... ale bedzie ok Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maja285 Re: jestem przerażona..........:((( 30.01.06, 23:01 też życzę zdrowka dla Twojej córeczki i mam nadzieję, że męczymy sie juz z tym ostatni raz. Wiesz, nie wiem, czy coś w tym jest, ale słyszałam,że pomaga sadzanie na nocniczku, wtedy pochwa naturalnie sie rozciąga i otwiera troszkę i zapobiega to podobno takim zasklepieniom. moja mała do tej pory nie siadała na nocniku, a Twoja? Odpowiedz Link Zgłoś
mamawrock Re: jestem przerażona..........:((( 31.01.06, 09:15 Hm... Maju... tak sobie mysle... a co to za roznica, czy siada na nocniczku, czy na krzeselku, czy na sofie, czy na podlodze... Ale oczywiscie uwazam, ze im szybciej dzieciatko nauczy sie korzystac z nocniczka tym lepiej, przede wszystkim ze wzgledow higienicznych... pupcia nie jest narazona na pieluszke z moczem czy kupcia, dostep powietrza lepszy jesli dzieciatko nosi bawelniane majteczki itd. Ja zaczelam corcie uczyc nocniczka, gdy miala poltora roczku, teraz mala ma 2 latka i 1 miesiac i... nadal jestesmy "w lesie" z nocnikiem. Moj uparciuszek nie chce sie przekonac i koniec... probuje roznych trickow no ale na sile nie zmusisz przecierz dziecka... ale to oczywiscie temat juz na inne forum Pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_czek1 Re: jestem przerażona..........:((( 31.01.06, 13:00 No widze, ze to ja jestem 'w lesie' z wiedza na ten temat. Przypadkowo natknelam sie na to forum i 'szczeka' mi opadla. Mam 8 m-czna coreczke i nawet mi przez glowe nie przeszlo, ze moga byc problemy takiego pokroju ( zapalenie drog moczowych to sprawa powszechna, ale zrosniecie warg sromowych...). Troszke sie poduczylam dzieki wam i teraz i ja bede czesciej obserwowac coreczke i pod tym katem. Dziekuje za spostrzezenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jaha_mama_magdy Re: jestem przerażona..........:((( 31.01.06, 13:07 sadzanie na nocniku niewiele tu momaga, sklejenie wynika z braku hormonow i dopuki dziewczynka nie wytwarza wlasnych (ok. 7 lat) moze sie to zdazyc. Dobrze ze juz to macie za soba, pozdwaiamy Odpowiedz Link Zgłoś