Dodaj do ulubionych

Malta prosze o info

IP: *.chello.pl 25.06.10, 10:19
Witam, mam pytanie dla osob ktore tam byly... czy dogadam sie w j. niemieckim
na tej wyspie? Chodzi m.in w Hotelu i np. w wypozyczalni samochodow? Chyba ze
niemieckich turystow jest tam jak na lekarstwo?
Obserwuj wątek
    • tropikey Re: Malta prosze o info 25.06.10, 12:13
      cześć,
      w recepcji hotelu nie powinno być problemu (gdy byliśmy tam w ub. roku, w
      recepcji Paradise Bay po niemiecku rozmawiali chyba wszyscy pracownicy), ale już
      w wypożyczalniach, zwłaszcza mniejszych,lokalnych, czy w restauracjach może być
      gorzej. Turystów z Niemiec jest całkiem sporo, ale niemiecki nie jest jakoś
      specjalnie faworyzowanym językiem obcym (może też z powodów historycznych...).
      Generalnie, króluje angielski.
      Pozdrawiam, Bartek
    • Gość: Tobiasy Re: Malta prosze o info IP: *.chello.pl 27.06.10, 19:16
      Proszee rowniez o info jak jest z wzpozczeniem samochodu, pobieraja kaucje? I
      czy jest duza konkurencja?
      • tropikey Re: Malta prosze o info 28.06.10, 07:39
        cześć,
        kaucja jest pobierana (choć może są jakieś firmy, które tego nie robią).
        Najłatwiej mieć ze sobą kartę kredytową, na której zablokują odpowiednią kwotę,
        a po oddaniu auta zwolnią zablokowane środki (oczywiście, jeśli nie będzie
        uszkodzeń ;-) Konkurencja jest duża, choć sporo zależy od tego, w której
        miejscowości będziesz. My byliśmy w Cirkewwa i tam było pod tym względem
        słabiutko, do tego stopnia, że skorzystaliśmy z pośrednika internetowego
        (www.economycarrentals.com, swoją drogą sprawdzonego już wcześniej w innych
        miejscach) - tańszego, niż wypożyczalnie lokalne.
        Pozdrawiam, Bartek
        • Gość: Tobiasz Re: Malta prosze o info IP: *.chello.pl 28.06.10, 09:31
          Bartek ale np. gdy bylem na Majorce zadnej kaucji nie placilem... jaka to jest
          kwota? I jaka mam pewnosc czy ta kwota zostanie mi zwrocona?
          jak to dziala?oni pobieraja odpowiednia kwote z karty a potem ja zwracaja?(
          czyli zwrot moze przyjsc na karte do 3 dni)
          • tropikey Re: Malta prosze o info 28.06.10, 10:25
            cześć,
            pieniądze z Twojej karty nie schodzą, są jedynie zablokowane, na wypadek jakiś
            komplikacji (tak więc całkiem możliwe, że na Majorce kaucja była, ale nawet tego
            nie zauważyłeś). Ryzyko jakiegoś nieuczciwego wynajmującego pewnie jest, ale
            przy okazji naprawdę wielu wypożyczeń aut nigdy z zablokowanej kwoty nikt nie
            uszczknął ani grosza (a zdarzało się, że oddawałem auto z drobnymi rysami, za
            które teoretycznie ktoś mógłby chcieć mnie skasować). Tak więc, takiego
            przypadku bym się nie obawiał. Pamiętaj tylko, że na Malcie ruch jest
            lewostronny, więc trzeba się przyzwyczaić, a nie wszystkim się to udaje...
            Pozdrawiam, Bartek
            • Gość: Tobiasz Re: Malta prosze o info IP: *.chello.pl 28.06.10, 12:25
              A jaka jest kwota tej blokady??
              Ja mam karte kredytowa z limitem 500zl.
              Czy mozna dac tez zwykla debetowa?
              • tropikey Re: Malta prosze o info 28.06.10, 12:38
                szczerze mówiąc, nie pamiętam - na wszelki wypadek zwiększyłbym limit na karcie
                kredytowej przed wyjazdem, np. do 1000 zł. A jeśli chodzi o k. debetową, to
                proponowałbym zapytać w Twoim banku. Nigdy nie stosowałem debetowej w tego typu
                sytuacjach, więc nie wiem, jak to wygląda.
                Pozdrawiam, Bartek
    • Gość: olek Re: Malta prosze o info IP: 188.33.181.* 30.06.10, 16:45
      nie wiem czy jedziesz samemu czy z biura.
      Jeśli samemu to już z lotniska możesz wypożyczyć auto, korzystałem z tej firmy:
      www.aquariusrentacar.com/
      zaleta jest jedna ogromna:
      po wyjściu z samolotu osoba z wypożyczalni czeka na mnie z karteczką w hali
      przylotów - omijam wszelkie kolejki do wypożyczalni.
      Umowę spisuję przy samochodzie, nie obciąża karty kredytowej.
      Duży plus to fakt iż nie płacę extra za ranne oddanie auta ( wylot do krakowa
      jest o 6 rano) - inne wypożyczalnie pobierają dodatkową opłatę za oddanie auta
      poza godzinami otwarcia- z firmy którą podałem poprostu wrzucasz kluczyki do ich
      boksu na lotnisku.

Jeśli wypożyczysz samochód przy hotelu to oczywiście na każdym rogu jest
      wypożyczalnia:)

dojazd z lotniska bezproblemowa do każdej miejscowości na Malcie lokalnymi busami.

pozdrawiam
      • Gość: Yaris68 Re: Malta prosze o info IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.10, 09:52
        Olku,
        wnioskuję, że wróciłeś z Malty.Ja dopiero lecę pod koniec sierpnia.
        Czy mógłbyś napisać co nieco o swoim pobycie? Ceny, hotele, dojazd z
        lotniska, plaże
        Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Tobiasz Re: Malta prosze o info IP: *.chello.pl 01.07.10, 15:06
          Olek, dzieki za info.. dokladnie lece tak jak TY... prywatnie przez
          tania line lotnicza z wylotem z Krakowa :)
          Hotel zarezerwowalemw Bugibba,rowniez jak moj poprzednik w poscie
          prosze o info dotyczace wrazen, rozczarowan, waznych informacji,
          plaz itp. Aha czy bedzie problem z dogadaniem sie w j.niemieckim?
          Wyspa jest angielska wiec mam obawy czy jest odwiedzana przez
          niemcow, to nie Majorka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka