Dodaj do ulubionych

Nagle duzo pije i siusia

29.01.06, 23:21
Przeszukałam forum, bo dzis przestraszyłam sie nie na żarty. Od kilku dni
moja córeczka ( 3,5 roku) zaczęła bardzo duzo pic. Duzo tez siusia.
wieczorem, po zasnieciu do godziny 23 nawet 3-4 razy. Nawet zrobiła siusiu do
łózeczka, co jej sie nie zdarzyło od co najmniej roku. dzis rano wypiła do
godziny 10 dwie butelki wody po 330 ml, potem ciagle wołała o picie,
dostawała po pół kubeczka. Wieczorem wypiła 330 wody, płakała, ze chce pic,
dostała jeszcze pół kubka, dalej płakała, potem wypiła jeszcze pół. W koncu
zasneła. Płacz był histeryczny, i nie ustawał po wypiciu pierwszych porcji.
Czy ktos ma dziecko z cukrzycą i wie, jak szybko moga rzwijać sie jej objawy.
Mała miała badany mocz miesiac temu i cukru nie stwierdzono. Poza tym wydaje
mi się, ze schudla.
Czy to mozliwe, ze nagle zaczęła odczuwać takie pragnienie, czy to sie zdarza
u dzieci , czy jest to objaw choroby. Czytałam o spiączce
cukrzycowej,strasznie sie boje, bo nie wiem, po jakim czasie od wystapienia
objawów dziecko moze w nią zapaśc. Wydaje mi sie, ze takie objawy obserwuje
u córeczki od 5 dni, ale być moze nie zwracałam na to uwagi.
Proszę , napiszcie, jesli cos wiecie na ten temat.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Nagle duzo pije i siusia 29.01.06, 23:28
      Nie ma innego wyjscia, tylko badanie moczu pod katem obecnosci glukozy, oraz
      oznaczenie poziomu glukozy we krwi. Wybierz sie z dzieckiem jutro rano
      koniecznie do przychodni.
    • panpaniscus Re: Nagle duzo pije i siusia 30.01.06, 20:34
      Witam,

mamy cukrzycowych dzieci znajdziesz tu:
      tinylink.com/?mmBaKxk3ji
      Mam nadzieje, ze to nie cukrzyca - ale takich objawow lepiej nie lekcewazyc,
      zrob badanie poziomu glukozy we krwi i w moczu.
      Wlasne zauwazylam, ze twoj list byl z wczoraj - mam nadzieje, ze wszytsko OK
      pozdrawiam
      pp.
      • julola Re: Nagle duzo pije i siusia 31.01.06, 20:28
        Nie lekcewaz tego, zrób koniecznie badania - najlepiej krzywą cukrową - bada się
        poziom glukozy na czczo i po zpożyciu glukozy, częste picie i oddawanie moczu, a
        także chudnięcie to niestety jedne z objawów cukrzycy, sprawdź czy czuć z ust
        dziecka acetonem. W ciągu miesiąca cukrzyca może się rozwinąć.

forum.diabetica.kylos.pl/index.php - forum rodziców dzieci z cukrzycą.
    • gosiek70 Re: Nagle duzo pije i siusia 01.02.06, 12:52
      Z tego co wiem o pierwszych objawach cukrzycy to by się zgadzało, to naprawdę
      idzie błyskawicznie i zupełnie niespodziewanie. Ja bym szybko zrobiła badanie
      cukru na czczo i diastazę (badanie w kierunku trzustki), ew. można od razu
      zrobic krzywą cukrową.
      W każdym razie z badaniem nie ma co czekać.
      U nas niepokój zaczął się od drugiej strony. W rutynowym badaniu wyszedł
      podwyższony cukier. Innych objawów nie było. Zrobiliśmy ponowne badanie (tym
      razem dopilnowałam, żeby dziecko niczego nie podjadło) i wynik wyszedł
      prawidłowy.
      Życzę zdrowia. G.
    • gosiek70 Re: Nagle duzo pije i siusia 04.02.06, 12:27
      ciekawa jestem co u was. Daj znać czy robiłyście dalej badania? G.
    • monzaw3 Re: Nagle duzo pije i siusia 04.02.06, 15:19
      Nie wydaje mi sie ze to cukrzyca.
      Moj Kuba strasznie pije i duzo sika.
      Tak sie dzieje np.na mróz albo jak kaloryfery za mocno odkrece.
      No i w lecie jak jest gorąco.Tak samo jak dziecko mało je to zawsze duzo pije.
      Moze pomyśl o tym co ci napisałam a nie wymyslaj dziecku choroby.
      • anulka772 Re: Nagle duzo pije i siusia 05.02.06, 13:15
        monzaw3 napisała: Moze pomyśl o tym co ci napisałam a nie wymyslaj dziecku choroby.
        Mój syn też bardzo dużo pije i równie dużo sika, nie należę do histerycznych rodziców którzy z każdym kaszelkiem, czy wysypką biegną do lekarza, ale poziom cukru też mu zbadałam. Cukrzyca jest poważną chorobą, której nie należy lekceważyć!! Jeśli dziecku nagle zaczyna się coś dziać, co nas rodziców niepokoi, lepiej to sprawdzić, niż potem żałować. Są różne ciężkie choroby, które nie musza dawać wyraźnych objawów, a w porę wykryte są uleczalne. Lekarz który od czasu do czasu widzi nasze dziecko nie musi wszystkiego zobaczyć, to my rodzice mamy taki obowiązek. Wreście jak nikt inny znamy swoje dziecko.
        • monzaw3 Re: Nagle duzo pije i siusia 05.02.06, 13:48

Ale to ze dziecko duzo pije to nie znaczy ze zaraz ma cukrzycę.
          anulka772 napisalasmirką rozne cięzkie choroby,ktore nie muszą dawac wyraznych
          objawów,a w pore sa wyleczalne.
          To moze przebadaj dziecko na wszystkie możliwe choroby i bedziesz miala pewnośc
          czy dziecko jest zdrowe.
          • muba77 Re: Nagle duzo pije i siusia 05.02.06, 15:13
            Kuba ma 27 miesięcy.Miał 14 miesięcy,kiedy odstawiłam go od piersi. Od tego
            momentu codziennie wypija ok.4 butelek po 330 ml (lub więcej). Wielokrotnie
            pytałam lekarzy, czy to nie za dużo, jak na jego wiek. Zawsze słyszałam, że to
            sprawa indywidualna dziecka. Ponad pół roku temu robiłam Kubie podstwowe
            badania krwi i moczu, i były to wyniki prawidłowe. Przyznam się, że jakiś czas
            temu nieokoiło mnie to, ale lekarze i wyniki badań dały mi spokój. Natomist
            teraz nie wiem już co myśleć...
            • verdana Re: Nagle duzo pije i siusia 05.02.06, 15:29
              Rada, aby nie wymyslac dziecku chorób i nie przebadać, gdy nagle zaczyna
              zdradzać bardzo niepokojace objawy jest tak żenująca, że sama nie wiem co o tym
              myśleć. Dlatego w Polsce 50% ludzi niepotrzebnie umiera na naowotwory, ze
              właśnie zamiast iść do lekarza "nie wymyślają sobie chorób".
              Nagłe pragnienie i bardzo częste siusianie to objaw bardzo niepokojący.
              Rozumiem, ze na 100 przebadanych dzieci w takim wypadku może się okazać, ze 90-
              95 było zdrowych, a tylko kilkoro ma cukrzycę. Jesli nie przebadamy jednak tych
              kilkorga - umrą, albo oślepną. I autorka takich rad powinna się liczyć z tym,
              ze może własnie przyczyniła się do tego.
              Rady, które mogą prowadzić do zgonu dziecka powinny być kasowane przez
              moderatora!!!!!
            • anulka772 Re: Nagle duzo pije i siusia 05.02.06, 18:19
              do muba77:
              Natomist
              > teraz nie wiem już co myśleć...- jeśli zrobiłaś synkowi badanie, naprawdę nie ma sie co martwić. Mój synek nawet jak był karmiony piersią, to pił bardzo dużo(a karmiłam do 22 mies.). Teraz ma prawie trzy lata i też pije ogromne ilości. Cukier ma w normie, więc jak masz rację jest to indywidualna sprawa każdego dziecka. Pozdrawiamsmile
          • anulka772 Re: Nagle duzo pije i siusia 05.02.06, 18:07
            Droga monzaw3;
            Na pewno nie musi oznaczać, że ma cukrzycę. Ja nie napisałam, że należy dziecko na wszelki wypadek przebadać na wszystkie choróbska świata. Nie miało by to najmniejszego sensu. Ale jak coś niepokoi to warto to sprawdzić. Po co się wyśmiewać z rodziców, którzy martwią się o swoje dziecko i pisać im, że wymyślają dziecku chorobę. Ty nigdy nie martwiłaś sie o swoje dziecko????
            • monzaw3 Re: Nagle duzo pije i siusia 06.02.06, 06:29
              Zawsze sie martwie o swoje dziecko.
              Nie wysmiewam sie z rodziców.Podalam wyzej przyklady ktore moga powodowac to
              ze dziecko wiecej pije.I chcialam żeby mama dziecka te przykłady wzięła pod
              uwage.I tyle.

Jezeli kogos obrazilam to nie bylo to moim zamiarem.
              • verdana Re: Nagle duzo pije i siusia 06.02.06, 13:51
                To nie chodzi o obrazanie.
                Chodzi o odpowiedzialność. Jeśli choć jedna mama, której dziecko za dużo pije i
                za dużo siusia nie zrobi badań, bo tak jej poradziłaś, a dziecko będzie miało
                cukrzycę, to moze dojść do nieszczęścia.
                • gosiek70 Re: Nagle duzo pije i siusia 09.02.06, 09:32
                  Na forum Diabetycy jest dorosła już dziewczyna, która zachorowała w wieku 5
                  lat. Może skontaktuj się z nią. Jest bardzo pogodna, twierdzi, że cukrzycę
                  można pokochać, a ludzie z cukrzycą są bardzo odpowiedzialni, dobrze
                  zorganizowani itd. Poprostu znalazła sposób jak z tym żyć. Myślę, że może Wam
                  pomóc w tych trudnych chwilach. Znajdź post mojego autorstwa, ona odpowiedziała
                  na moje pytanie. Życzę Wam powodzenia i zdrowia. G.
                  • gosiek70 do elwirci - trzymajcie się 09.02.06, 09:33
                    gosiek70 napisała:

> Na forum Diabetycy jest dorosła już dziewczyna, która zachorowała w wieku 5
                    > lat. Może skontaktuj się z nią. Jest bardzo pogodna, twierdzi, że cukrzycę
                    > można pokochać, a ludzie z cukrzycą są bardzo odpowiedzialni, dobrze
                    > zorganizowani itd. Poprostu znalazła sposób jak z tym żyć. Myślę, że może Wam
                    > pomóc w tych trudnych chwilach. Znajdź post mojego autorstwa, ona
                    odpowiedziała
                    >
                    > na moje pytanie. Życzę Wam powodzenia i zdrowia. G.
    • elwircia niestety cukrzyca 09.02.06, 09:15
      Niestety okazało sie, ze to cukrzyca. Wczoraj wróciłysmy ze szpitala.
      Pozdrawiam i zycze przede wszystkim zdrowia.
      • mamamartuli Re: niestety cukrzyca 09.02.06, 12:17
        Wlasciwie nie wiem co Ci napisac bo kazda choroba dziecka jest szokiem .....
        Na szczescie postep medycyny jest duzy a leki coraz nowoczesniejsze. Nie znam
        sie na tej chorobie, nie wiem czy mozna ja zahamowac , ale pracujac w szkole
        podstawowej mam kontakt z maluchami chorymi na cukrzyce i zauwazylam ze dla
        samych dzieci nie jest ona takim problemem jak dla ich rodzicow i innych
        doroslych, co z reszta jest zrozumiale. Szczegolnie dzieciaki majace pompy
        radza sobie bardzo dobrze. Plywaja na basenie, wyjezdzaja na narty , generalnie
        zachowuja sie tak , ze nikt postronny nie domysli sie o ich chorobie.
        Ja sama niestety mam w rodzinie przypadki cukrzycy i tez boje sie o moje
        dziecko....
        Zycze zebyscie trafily w rece madrych i dobrych lekarzy
        pozdrawiam
      • panpaniscus Re: niestety cukrzyca 09.02.06, 18:41
        Teraz musicie sie pewnie mnóstwa rzeczy nauczyć. Ja też jestem chora i z tym sie
        da dobrze żyć (w końcu jestem na tym forum bo mam malutką córeczkę). Ja
        zachortowałam później, ale z forów znam rodziców malutkich dzieci. Będzie
        dobrze, trzymam kciuki za cukry twojej małej!
    • elwircia dzieki 13.02.06, 13:02
      Dzięki Wam za dobre słowa. Musimy jakos sobie radzic, nie my jedyni jestesmy z
      tym problemem. Chetnie skontaktowałabym sie z kimś, kto ma tez małe dziecko z
      ta choroba, poszukam tego forum dla diabetyków.
      Pozdrawiam serdecznie
      • kali_gandaki Re: dzieki 16.02.06, 21:24
        Witaj Elwircio,
        jestem mamą chłopca z cukrzycą. W kwietniu będzie miał 5 lat, zachorował mając
        niecałe półtora roku.
        Jeśli masz jakieś pytania, chętnie służę radą.
        Pisz proszę na priva: kali_gandaki@gazeta.pl

pozdrowienia,

kg.
      • panpaniscus Re: dzieki 16.02.06, 22:44
        Hej Elwirciu!

strona o cukrzycy:
        www.cukrzyca.akcjasos.pl/
        forum dyskusyjne do niej:
        www.forum.akcjasos.pl/viewforum.php?f=3
        czesc dla najmlodszych, a raczej ich rodzicow:
        www.forum.akcjasos.pl/viewforum.php?f=25&sid=441c5f41703be05d8f8b16a14a0dccc3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka