Dodaj do ulubionych

bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morganell

01.02.06, 15:55
Witam Dziewczyny
piszę na forum bo mam problem z córcią a widzę że jest tu kilku ekspertów w
tych sprawach.
Amelka 2,7 lat po zrobieniu wymazu z pochwy okazało się że ma tam 3
rodzaje bakterii: E.coli(+++), Morganella morgani(++) oraz
Enterococcus faecalis(+++). Po zrobionym antybiogramie wyszło że
wszystkie 3 są wrażliwe na Ciprofloksacyna i Chloramfenikol.
tymczasem w szpitalu (gdzie była z okazji złapania rotawirusa) dali jej
jedynie maść Gentamycynową i przymoczki z Rivanolu.
7 dni smarowania 2 razy dz przyniosło efekt dość mierny bo zaczerwienienie i
pieczenie powróciło.
Czytałam że niektórzy bardzo chwalą MACMIROR. Myślicie że może pomóc?
Mam na 7 lutego umówioną wizytę u gin. dziecięcego ale co mogę do
tego czasu zrobić by małej ulżyc?
A czy te ilości bakterii podane w nawiasach to bardzo dużo? bo nic
mi te dane nie mówią niestety.
Poradźcie co mogę ginekologowi podpowiedziec albo zasugerowac
jesli chodzi o leczenie mojej córci?
jakies samrowania, nasiadówki, przemywania????

pozdrawiam serdecznie i niecierpliwie czekam na odpis
Obserwuj wątek
    • 2301b Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 01.02.06, 16:12
      Spróbuj moczyć pupę małej w vagosanie, w vagolawicie lub w Tantum Rosa
      (saszetki do kupienia w aptece) na pewno złagodzi objawy świądu, po każdym
      siusianiu umyj dokładnie małą i posmaruj pipcię na przykład kremem Bevita.
      Moja mała miała maść o której wspominasz - macmiror, ale niestety jest na nią
      uczulona i potęgowała jeszcze świąd.
      No i chyba co najważniejsze... uzbrój się w cierpliwość, bo leczenie tego
      paskudztwa trwa długo i bardzo często ma nawroty Jak powiedziała ginekolog
      dziecięca, u której leczę obecnie małą, takie problemy mogą trwać do okresu
      dojrzewania, ale jak mnie pocieszyła na to się nie umiera. Leczyć jednak
      trzeba - KONIECZNIE
      • sylwiapanfilowicz Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 01.02.06, 16:31
        Cześć ! Ja leczę bakterie w pochwie mojej córci już ponad półtora roku. U nas
        również są po trzy- zawsze po trzy, tylko się zmieniają- leczymy jedne
        pojawiają sie inne. Obecnie leczymy się szczepionką UroVaxom- na e coli, na
        pozostałe Gentamycyną w maści- ale smarujemy już trzeci tydzień, macmirorem w
        tabletkach.
        Jeśli sie uda, na pewno poinformuję na forum. Przed nami jeszcze ponad miesiąc
        leczenia.
        • phantomka Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 01.02.06, 18:55
          My leczylismy to antybiotykiem u miesiecznej corki. Po tygodniu nie bylo sladu
          po bakteriach. Antybiotyk to unasyn.
    • izzunia1 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 01.02.06, 19:27
      Te bakterie o ktorych piszsz nie sa wbrew pozorom ani takie rzadkie ani bardzo
      grozne. Niestety antybiotykow, na ktore sa wrazliwe nie podaje sie dzieciom
      doustnie ( jest tylko masc detreomycynowa ). Mysle, ze niepotrzebnie sie
      martwisz nad wskazowkami jakie powinnas dac lekarzowi - najpewniej on sam cos
      wymysli. Jezeli bedziesz u lekarza starej daty to moze przepisze robione
      globulki z chloramfenikolem...Cierpliwosci i wszystkiego typu ziola do
      nasiadowek sa dobre : kora debu, szalwia ( p/bakteryjnie), rumianek, nagietek.
    • maladorotka Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 09:19
      U mojej coreczki, tak jak u Sylwi - leczenie 1,5 roku. Po 3 miesiacach uro -
      vaxom, nie ma nawrotu e.coli, byl miesiac temu zato peoteus mirabilis, ale po
      zastosowaniu gentamycyny jest ok. Masc gentamycynowa jest najlepsza. Stosowalam
      ja raz dziennie na noc do srodeczka i na wargi przez 10 dni, a obecnie co 3
      dzien na noc. Ale pamietaj nie krople, a masc oczna.
    • kropka73 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 11:41
      Witam,
      Moja córcia ma problemy z bakteriami w pochwie od pół roku. Jest raz lepiej,
      raz gorzej. Tak jak pisze tu jedna z dziewczyn, nawroty są bardzo częste. Ale
      faktycznie nie można się dać zwariować. Moja córka miała wynik wymazu na
      początku stycznia - e. coli +++ ( bardzo obfity wzrost ). Pani doktor zaleciła
      gentamycynę w maści smarowaną tylko zewnętrznie. Za radą Malejdorotki starałam
      sie troszeczkę wcisnąć jej tej maści do środeczka - i tak przez chyba 12 dni.
      Potem wymaz i teraz będzie wynik w poniedziałek. Zobaczymy czy to coś pomogło.
      A potem idziemy do nowej pani doktor. Jak to się rozwinie i jaki efekt -
      napiszę na forum. Myślę, ze nasiadówki w wagosanie znacznie łagodzą objawy i
      warto córeczkę moczyć. W naszym wypadku córka jest uczulona chyba na rumianek,
      więc kupiłam w aptece wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem rumianku i
      sama zrobiłam mieszankę w odpowiednich proporcjach można dać w zastępstwie
      troche więcej kory dębu. Nie zaszkodzi pewnie, bo widzę że niektóre dziewczyny
      moczą swoje dzieci tylko w tym. No i czasem w nadmanganianie potasu.
      Nam macmiror w kremie pomógł na początku, ale u Jagusi zaczęło się od grzybicy.
      Tam chyba jest nifuratel. Nie wiem co wynika z antybiogramu jesli chodzi o ten
      składnik leku. Ja na Twoim miejscu z takimi lekami ( z gentamycyną też )bym się
      wstrzymała do wizyty, a tylko ją moczyła. Do czasu wizyty bakterie pod wpływem
      takich leków mogą zmutować i to co w antybiogramie może być już nieaktualne.
      Chyba ze dziecko bardzo cierpi. Wtedy zastanowiłabym się jeszcze raz.
      Pozdrawiam.
    • maladorotka Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 12:14
      Bardzo wazne jest, by wcisnac masc do srodka, bo smarowanie na zewnatrz da tylko
      efekt chwilowy, i nastepna sprawa: leczenie musi trwac dluzej, tzn. po fazie
      ostrej smarujemy i podajemy lek jeszcze prze 3 miesiace, ale wydluzajac
      odleglosc miedzy podaniami- najpierw 10 do 14 dni codziennie, pozniej co drugi
      dzien, a potem dwa razy na tydzien. A co do nasiadowek to na e.coli nie dzialaja
      zadne zila, tantum rosa ani nadmanganian - one sobie szybko z tym radza. Dobrze
      jest zastosowac szczepionke Uro - vaxom razem z normalnym leczeniem. Acha, ja
      bym nie czekala z ta gentamycyna, bo wynik masz, a dziecko bedzie cierpialo.
      Bylam u kilku ginekologow - nic madrego juz nie wymysla, kaza smarowac
      gentamycyna. A do 7 lutego jeszcze duzo czasu - jest wynik, jest antybiogram
      jest lek - trzeba leczyc, nie czekac.
      • doris100 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 14:49
        no właśnie. w tym szpitalu to nie dali instrukcji jak i jak długo stosowac
        Gentamycynę (maść) więc samowolnie po tygodniu (bo to przecież antybiotyk)
        odstawiłam. pewnie żle zrobiłam i teraz się waham co robic?
        bo może jej na wizycie ginekolog zrobi ponowny wymaz? nie chciałabym
        zafałszować wyników. Chwilowo robię jeszcze przymoczki z Rivanolu bo chyba to
        też jej pomaga. Podmywałam również w nadmanganianie potasu ale to podobno
        bardzo wysusza?
        oczywiście mydła nawet dziecięcego nie używamy bo od razu pieczenie. a płynu do
        higieny intymnej dla takich dziewczynek jeszcze nie widziałam.
        nad uro-vaxom tez sie juz zastanawialam. i pewnie zastosuję jak tylko ją
        wyleczę z tego co ma. oby...
        • maladorotka Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 14:53
          Uro -vaxom podaje sie rownoczesnie z lekami, bo to ta szczepionka ma leczyc
          razem z antybiotykiem. Gentamycyne mozesz podac teraz co dwa dni.
          • doris100 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 15:01
            No to chyba ją dziś wysmaruję. uro-vaxom jest na recepte? od pediatry? czy moze
            ginekolog mi wypisze? a jaki jest koszt tej szczepionki? z tego co sie
            orientuję to jest doustna?
            • sylwiapanfilowicz Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 15:42
              Szczepionka jest na receptę, a koszt to ok 100 zł.
              • sylwiapanfilowicz Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 15:42
                Dodam, że te 100 zł to za 30 tabletek. Cała dawka szczepionki to 90 tabletek.
                • doris100 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 15:49
                  w porządku- i tak jest to niższy koszt niż np. szczepionka p/ko pneumokokom.
                  czyli łyka sie tabletki? a duze są? dadzą się rozpuścic? bo moja córka jeszcze
                  nie łyka tabletek.
                  • sylwiapanfilowicz Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 15:54
                    To nie są tabletki tylko kapsułki- ja wysypuję niuni taką kapsułkę na łyżeczkę
                    i podaję razem z wodą.
                  • sylwiapanfilowicz Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 15:55
                    Koszt zakpu możesz przecież rozłożyć na 3 miesiące- ja co miesiąc kupuję 30
                    tabl.
                    • doris100 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 02.02.06, 16:02
                      a no to spoko. jesli kapsułki to nie ma problemu. w tej chwili tak podaję
                      Lacidofil.
    • doris100 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 07.02.06, 19:40
      witam ponownie,
      jestesmy wlasnie po wizycie u ginegolog, która przepisalą małej masc MACMIROR i
      do psikania na psipsię co 8 godz BIOPAROX-(ten sam co na gardło).
      no i zakaz używania mydeł i płynów do kąpieli. czasem moczenie pupy w
      nadmanganianie i to wszystko. kuracja ma trwac 10 dni. no zobaczymy czy tyle
      wystarczy na wytępienie "cholerstwa". odezwę się jak sie cos zmieni. a może
      któras z Was tez miala zalecony BIOPAROX? dziwnie leczą dolegliwości tego typu
      u dzieci. ale cóż - może skutecznie a moze inaczej sie nie da po prostu.

pozdrawiam
      Doris
      • gocha1970 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 13.02.06, 16:55
        Czy mogę prosić o namiary na ginekologa dziecięcego. Mieszkam w okolicach
        Warszawy.Czy długo trzeba czekać na wizytę?
        • doris100 Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 13.02.06, 17:35
          witam,
          myślę że nic Ci nie da namiar na ginekologa do którego chodzimy bo my jesteśmy
          z Gdyni. jak będzie ci sie chcialo przyjechać to podam Ci wszelkie szczegóły.
        • maladorotka Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 14.02.06, 08:39
          Zwróc sie do Sylwipanfilowicz, ona jest z Warszawy i byla z coreczka u gina dziec.
        • maladorotka Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 14.02.06, 08:40
          a jeszcze w Junonie jest kilka babek dzieciecych
          • sylwiapanfilowicz Re: bakterie w pochwie -e.coli,enterococcus, morg 14.02.06, 12:47
            Ginekolog dziecięcy w Warszawie- w klinice JUNON- wiem, że są dobrzy lekarze,
            ale jeszcze tam nie byłam, w Centrum Medycznym LIM- dr. Pietraszewska ( pracuje
            też w Szpitalu ul. Karowa), ale zapisy do CM LIM z dwutygodniowym
            wyprzedzeniem- można jeszcze spróbować w jej prywatnym gabinecie- numer do
            gabinetu podadzą telefonicznie dzwoniąc na Karową,nie wiem, jaka cena wizyty,
            gdyż płaci za to moja firma, Enel-Med- wizyta 80 zł- nazwiska niestety nie
            pamiętam.
            • karolcia801 ginekolog państwowy... 14.02.06, 12:56
              Byłam w piatek w Centrum Zdrowia dziecka w Międzylesiu u gin dzieciecego. Na
              wizyte czekałam tydzień. Pani dr rzeczowa-choć zabijcie mnie ale nie znam
              nazwiska.
              U nas nie ma dużego problemu-bez grzybów i bakterii juz ale ciagłe pieczenie i
              zaczerw...
              Dostała taką kurację (zaznaczam że na zwykłe zaczerw., pieczenie i swędzenie)
              -7 dni moczenie w nadmanganianie potasu
              -przez 7 dni na noc smarowanie Alantanem Plus wpuszczajac odrobine do
              przedsionka pochwy
              Nie kąpać w żadnych płynach tylko myz zwykłym delikatnym mydłem dla dzieci.

Jedyny minus że musiałam wziąść dzień wolny w pracy bo trzeba troche sie
              wysiedzieć pod gabinetem.
              Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka